Мобилно меню

Доносниците и БПЦ

  • Argirov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
02 Юли 2009 11:48 #25754 by Argirov
Доносниците и БПЦ was created by Argirov
Църквата ни се сдоби с второ разкритие за доносник в числото на най-висшите й управляващи. И докато агент Мишо се скри в частната си епархия да освещава свинарници и коли прасета, то Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф остави на всички нас да съдим като братя какво и как е било.

И аз, навярно не по християнски, се поддавам на това съдене и обръщам внимание на едни негови думи: "Папките бяха две - едната съдържа данни против мен и моето служение като протосингел в София до 1980 г., а другата, на "агент Николов" - мои доклади до Негово Светейшество и Светия Синод като администратор на Акронска епархия."

За втората папка ми е въпросът. Как са попаднали докладите между епископ и патриарх в ДС? Един от двамата ли ги е занесъл там? Трети ли ги е предоставил? Или е било задължително тези доклади да отиват там? Какви са били за хората и за църквата последствията от тези и други доклади в други може би досиета?

Каквито и да са отговорите на горните въпроси, то е вярно, че те са външни за църковния живот – засягат отношението между Църквата и някакво си ДС. Но колкото и да са външни, те ще покажат морала на хората, упрвалявали организационно църквата.

Та интересни ще са тези отговори – или пък липсата им, защото и това ще е отговор. И докато ги чакаме, да погледнем делата на агентите(?): кой се конущисва със свинете, и кой - заставайки пред хората - казва, че за да ги гледа спокойно в очите, не е важна митрата му, а техният съд на прицърковните, като тукашно материално тяло на Едната и Святата.

Please Вход to join the conversation.