Мобилно меню

Християнство и политика

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 16:52 #25272 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика

Но, искам да Ви попитам, според Вас в момента България от ляво правителство ли се управлява или от дясно? Питам, за да науча, защото аз нямам отговор на този въпрос.


Виж как разпределя бюджета и ще разбереш.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 18:14 #25273 by Smilen

Виж как разпределя бюджета и ще разбереш.


Какво имаш предвид? Специално в икономическата политика е по-скоро налице коктейл от леви и десни мерки.
Леви мерки: високи данъци за бизнеса, социални "подаръци" от рода на пенсионерски почивки, крупни държавни проекти в стопанската сфера, поддържане на държавни монополи (Топлофикация).
Десни мерки - подържане на огромен фискален резерв, финансова стабилност, високи цени на потребителския кредити, липса на държавна грижа за крупни предприятия, които загиват, раздържававяне в сфери, в които приватизация не се налага и не се предвижда (Приватизацията на Пловдивския панаир).
От тази палитра не може да е очертае ясен профил на управлението, поне аз така мисля.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 19:53 #25274 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика
Понятието високи данъци и ниски данъци е доста мъгляво.

Ето, нашето ляво правителство предприе една дясна мярка, като въведе плоския данък (по препоръка на Световната банка).

Основният мотив на тази реформа обаче беше да се подобри събираемостта на данъците. С една дума - да се увеличат постъпленията в държавната хазна. Идеята не е да държиш високи данъци, за да кажеш, че си ляв, защото можеш да си ги вдигаш, колкото си искаш, но като не можеш да си събереш парите, кой губи? Държавата. Като подобриш събираемостта, кой печели? Държавата. Лява мярка ли е тогава плоският данък или дясна? Знае ли човек... "Short turn" изглежда едно, "long turn" - друго.

Интересно на фона на плоския данък какво става с разпределението на разходите.

Please Вход to join the conversation.

 • osoitza
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 20:00 #25275 by osoitza
Здравейте,

казвам се Стоян Христов, част съм от ръководството на партия ЗЕЛЕНИТЕ, която в тази тема се дискутира и реших да взема участие.

Доста неща се изписаха, които не са верни и са обидни за мен.

Първо за "просиите" на пари. Господа, Барак Обама просяк ли е за вас? Знаете ли как си финансира кампанията? Знаете ли че той направи най-скъпата кампания до сега? С малки дарения от много хора. Това е начина. Защото ако се обърнем към едрия бизнес той ще иска нещо в замяна, което най вероятно няма да е в интерес на мнозинството граждани...За това се обръщаме към обикновените хора

Второ малко или много са тия 100 хил лв?
1. Никоя страна в европейския съюз няма толкова голям депозит за европейски. В 15 от 27 страни въобще няма никакъв паричен депозит а в следващата след България страна(Холандия) депозита е 11500 евро спрямо 25 000. Как мислите защо в тези държави няма паричен депозит?
2. Защо се променят условията едва 2-3 месеца преди самите избори?? Много от най-активните членовете, които искат да дадат пари са направили сметките си за 35 000 лв и им е много трудно за няколко месеца да намерят тройно повече пари(вкл и на мен). А на вас ако ви се наложи такъв непредвиден разход? Отделно кампанията не е само депозит... нали се сещате

Що се отнася до "клеветите" към СДС, моля всеки който не e чел протокола от онзи ден, в който се гласуваха да го прочете!
Там много добре си пише кой гласувал кой не кой е вносителя и т.н.Копие има тук: forum.bulgar...org/viewto ... 1898#p1898 . На страницата на народното събрание можете да намерите същото. Това беше една мръсна игра от страна ан СДС(или поне някои от хроата в СДС) за да се притиснат малки партии да участват в коалиции.

Кои сме ние и дали няма да "узреем".
Колко от вас си направиха труда преди да ни окачествят като поредния проект на бившото ДС да погледнат кои са хората вътре?
Сигурно над 80%(може и повече) не са имали 18 години през 89, не върви да сме бивши ченгета. Хората с политически опит в друга партия за добро или за лошо се броят на пръстите на едната ми ръка.. Но нека да видим делата на хората.
Знаете ли че повечето хора които сме в ЗЕЛЕНИТЕ са били дълги години в Зелени НПО-та? Знаете ли какво са направили те през последните 10 години например..... Ако имаше някой зад нас дали сега щяхме да събираме пари за изборите. Да сте видели друга партия в България да го прави по подобен начин? Всъщност знаете ли че дори офис нямаме? Ако някой седеше зад нас поне един офис щеше да ни плаща.... Няма човек в тая партия, който да с вози в лъскави джипове да демонстрира пари и поведение.... Друг тип хора сме. Мисля че с времето и работата си ще го покажем най-добре

Ето идва и следващия въпрос. Защо се явихме самостоятелно на изборите? Следващия въпрос е: Ами с кого? Както на националното събрание така и на други места из Интернет се пише - да участваме заедно със СДС/ДСБ. Какво обаче губим - идентичност, хората едва разбрали за нас ще ни видят като притурка на СДС,не така се прави партия. От друга страна СДС не веднъж особено по времето на своето управление е направило груби грешки относно опазването на околната среда. Има хора сред ЗЕЛЕНИТЕ, които не могат да им го простят. А трети като мен самия мислят че СДС е един умиращ политически проект. това го видя и самия Иван Костов и се опита да роди ново СДС,но ... резултата го знаем. Защо е умиращ , защо хората не искат да гласуват за СДС/ДСБ е друга тема, доста дълга и не мисля че е редно тук да я обсъждам. Нямам дори теоретична възможност да се коалираме с някоя от сега управляващите парти...(вкл и БСП за която беше споменато)

Държа да подчертая нещо, което не се разбира добре от много хора - Зелените не се интересуват само от дърветата , птичките и тревички..... Като цяло зелената идеология е цялостна и обхваща всички сфери на човешкото развитие, а политическото представителство варира в различните страни. Ние сме насочени към устойчиво развитие. Тук е мястото да кажа, че няма как да не сме повлияни от нашенската действителност и голяма част от нашата енергия е насочена към "нормализиране" на държавата ни. Неща, които не са основни в за зелената идея глобално, но са голям проблем за държавата ни - корупция, липса на правосъдие , срастване на мафията с партиите и държавната власт.

Още нещо - ЗЕЛЕНИТЕ са дългосрочен политически проект. Не са създадени за тези избори. Започнахме преди 2 години, родихме се точно в лятото на Протестите за Странджа, Рила ..... Избрахме това име въпреки че знаехме за възможните обърквания, защото е най-доброто в дългосрочен аспект.

какъв е смисъла да гласувате ако не съберем 4% ?
Това е добър въпрос, но отговора му изисква доста дълги обяснения. Първо човек трябва да гласува за това, което харесва, в това което вярва, а не за това което му се струвач е може да прескочи 4%. Второ така ни давате възможност, на нас ЗЕЛЕНИТЕ да вървим в посоката в която сме избрали. От една страна ще сме реален политически субект,който ще бъде по добре отразен в медиите, повече хора ще знаят за нас съответно ще ни помагат. А не на последно място ако минем 1% ще имаме и държавна издръжка, което ще ни позволи да работим в повече насоки. Ще ни дадете възможност да работим, и ако съумеем след 4 години да се борим за нещо повече от 4%.


Ако сте прочели целия ми пост Искрено Ви благодаря
ще се радвам на градивна критика и интересни въпроси

поздрав,
Стоян Христов

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 20:23 #25277 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика
Здравейте, г-н Христов,

Когато хората подкрепяха протеста за Странджа, един от факторите не беше ли, че този протест не беше политизиран? Какво ви дава основание да се надявате, че можете да разчитате на тази подкрепа, за да се превърнете в политическа партия, без значение дали ще изберете лявото или дясното пространство?

Ето идва и следващия въпрос. Защо се явихме самостоятелно на изборите? Следващия въпрос е: Ами с кого? Както на националното събрание така и на други места из Интернет се пише - да участваме заедно със СДС/ДСБ. Какво обаче губим - идентичност, хората едва разбрали за нас ще ни видят като притурка на СДС,не така се прави партия. От друга страна СДС не веднъж особено по времето на своето управление е направило груби грешки относно опазването на околната среда. Има хора сред ЗЕЛЕНИТЕ, които не могат да им го простят.


Съжалявам, това обяснение е много незряло и е много далеч от нещо, което би ме задоволило. Едни не можели да простят, други били сърдити на трети, че едно време, като били управлявали, били направили еди какво си. Само не ми казвайте, че в СДС/ДСБ няма с кого да се работи, защото това са пълни глупости. Не отива на политическа сила с претенции за участие в парламента.

А ако се притеснявате за идентичността си, то ще я имате или няма да я имате в зависимост от това дали сред вашите лидери ще се намерят личности. Другото е несериозно.

Иначе ви пожелавам успех!

И още нещо. Това, че нямате пари, офиси и коли, не е срамно, но не е и повод за гордост, така че не е добре да парадирате много с него. Освен това, всяко нещо е до време.

BTW, Смилене, сложи си някакъв валиден email адрес в профила, моля те, защото пощенската ми кутия се пълни със съобщения за грешки при всеки публикуван отговор на дискусия, в която взимаш участие.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 20:49 #25278 by Smilen

BTW, Смилене, сложи си някакъв валиден email адрес в профила, моля те, защото пощенската ми кутия се пълни със съобщения за грешки при всеки публикуван отговор на дискусия, в която взимаш участие.


Хе-хе, че той този адрес не е валиден от две години. Ти навреме ми казваш ;)

Please Вход to join the conversation.

 • osoitza
 • Visitor
 • Visitor
29 Апр 2009 21:01 #25279 by osoitza
да прав сте че непрартийните протести са по-широко подкрепени. НО една голяма част от хората, които тогава бяха в центъра на самите протести години наред са по площадите и улиците ,а резултата е пренeбрежимо малък. Именно те създадоха и ЗЕЛЕНИТЕ. Разбира се редно е да кажа че някой от хората предпочетоха да работят само в неправителствения сектор. Все пак мнозинството от хората членуващи и работещи в зелените НПО-та са или в ръководството на партията или наши членове и симпатизанти.

На никой от нас не ни се занимава с политика, но чустваме се длъжни да го правим, за да можем да останем да живеем в държавата си.

Дали и до колко ще успеем да привлечем като гласоподаватели хората, които участваха и подкрепяха протестите зависи само и единствено от нас. Трябва да покажем че сме способни работим конструктивно и да НЕ правим грешките на другите парти. Да останем отворени и принципни каквито сме в момента.
Както казвам в самата партия, а и извън нея - трябва ни само работа,работа и пак работа в правилната посока и накрая контрол на извършената работа.

много моля идентичността не нашите лидери!Нашата идентичност е нашата работа! Това което успеем да направим ще покаже на хората кои сме!

а това защо не искаме да сме част от СДС/ДСБ - да може да се напише доста. Но като че ли аз мога да кажа само спобствената си позиция защо гласувах за самостоятелно явяване. А иначе Националното Събрание реши така и толкова от тук на татък всеки друг орган и челн на партията трябва да се съобразява.Трябва да кажа, че имаше доста горещ спор някои от хората смят че точно в коалиция със СДС трябваше да се явим, но се оказаха малцинство и решението е такова каквото е.

това за липсата на пари го споменах само и единствено за да докажа че никой не седи зад нас..

благодаря за отделеното време
Стоян

Please Вход to join the conversation.

More
30 Апр 2009 10:26 #25280 by Kosio

Дали и до колко ще успеем да привлечем като гласоподаватели хората, които участваха и подкрепяха протестите зависи само и единствено от нас. Трябва да покажем че сме способни работим конструктивно и да НЕ правим грешките на другите парти.

Здравейте,

Повтаряте и още как!

Според мен абсолютно точно 1:1 повтаряте грешката на СДС-Либерали и СДС-Център от 1991 година. Много добре знам, че www.bulgariangreens.org/ няма нищо общо с Александър Каракачанов, zelenite.bg и такива странни неща като "Партия Зелена България", която беше лъснала с билбордове преди 2 години по цялата държава, нещо повече - вие се опитвате (съвсем похвално) да създадете истинско екологично движение на политическата сцена, с принципи. Не се и съмнявам, че ако в БГ има наистина зелени, това сте вие. Но въпреки всичко за мен решението ви е аболютно погрешно!

Flashback: След като твърдите, че не повтаряте грешките на другите политици, нека да говорим конкретно за грешките, които твърдите, че не повтаряте. Все пак да си спомним какво се случи през 1991 година, да си го спомним в дълбочина. Хората масово бяха настроени да гласуват за опозицията и нещата *можеха* да са различни. И щеше да е честно да са различни, защото наистина това беше волята на народа ни. В България *можеше* да има стабилно реформаторско правителство, съответно сега България *наистина можеше* да е поне със 10 години напред в развитието си. Историите със мутрите, ВИС, СИК и т.н. *можеха* да бъдат спестени, българската икономика *можеше* да бъде приватизирана още преди да бъде разграбена и чисто финансово България *можеше* да е с поне 15 милиарда евро по-добре от момента (най-малко!).

Но... какво се случи. СДС беше коалиция, при това доста рехава в този момент. Съществуваше тенденцията СДС да се превърна в партия, но много политически лидери (при това уважавани) бяха против. Една от причините да бъдат против беше, че част от риториката на други активисти на СДС като Стоян Ганев, Димитър Луджев и (съжалявам да го спомена) Едвин Сугарев беше наистина доста крайна, повърхностна и отвращаваше интелигентните хора. Започна да се говори, че СДС се болшевизира (който не е с нас е против нас). Като обикновен член на "болшевизиращото се" СДС-Движение мога да кажа, че това се отнасяше само за лидерите на партията, но не за обикновените симпатизанти.

Като реакция на всичко това се появиха СДС-Център и СДС-Либерали. Не бива да бъдем прекалено строги с тези хора и да гледаме на нещата еднопластово - вярно е, между тях имаше явни ченгета и "мърша", но ако бъдем честни, не по-малко подобни хора имаше и в т.нар. СДС-Движение. Нека обаче не забравяме за Георги Мишев и Марко Ганчев в СДС-Либерали, за Петър Дертлиев и старата генерация Николапетковисти (Бог да ги прости) в СДС-Център. Това бяха хора-идеалисти, с безупречен морал и заслужаващи изключително уважение. За съжаление именно твърде голямата интелигентност на част от политиците в СДС-Либерали и твърде големия идеализъм на политиците от СДС-Център ги направи лесно манипулируеми!

Резултатът беше трагичен - разпиляване на гласове, 7% откраднати от българските гласоподаватели. Точно това бяха няколкото процента, които не достигнаха на правителството на СДС-Движение, за да има абсолютно мнозинство. На следващата година СДС се оказа в опозиция, след това нещата продължиха по плана с Любен Беров.

Наистина ли сте забравили за този факт, о драги приятели, които твърдите, че никога не повтаряте чуждите грешки? Ако утре Синята Коалиция спечели на изборите 7,8%, а вие съберете 1%, как ще се чувствате? Сигурни ли сте, че и вие не сте манипулируеми, както бяха всички играчи на политическата сцена в България през 1991 година?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
30 Апр 2009 10:54 #25281 by Kosio
Поледната ми забележка не се отнася само за "Зелените", но и за дълбоко уважаваните от мен Явор Дачков и д-р Николай Михайлов. Много добре разбирам причината за тяхната човешка покруса. Давам си сметка, че доста неща и в СДС и в ДСБ бяха крайно разочароващи, но... в момента демокрацията ни наистина виси на косъм. Ние сме във война и не можем да си ползволим мрънкане, алтернативата е България да се превърне окончателно в олигархична държава, а членството ни в ЕС да бъде замразено.

BTW членството в ЕС *може* да бъде замразявано. Вече има един такъв прецедент с Австрия, а ако трябва - ЕС ще пренапише правилата си, специално заради нас! На границата на търпението си са! Освен това, фактът, че не изпозваме еврофондовете означава, че фактически членството ни е замразено ВЕЧЕ.

Само да посоча какво е отношенето вече на обикновените европейци към България, чух го случайно на най-неочакваното място - пицария "Square One" в центъра на гр. Ереван, Армения. Там някакво англичанче обясняваше на няколко замаяни арменски девойки особеностите на геополитиката. Не знаеше, че аз съм на съседната маса:

Bulgaria? Everything was a political decision, they're savages, *they eat each other*.

Не скочих, не го изядох, а спокойно си доядох салатката. Съвсем по европейски. Нищо ново.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 11:14 #25282 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика

Наистина ли сте забравили за този факт, о драги приятели, които твърдите, че никога не повтаряте чуждите грешки? Ако утре Синята Коалиция спечели на изборите 7,8%, а вие съберете 1%, как ще се чувствате? Сигурни ли сте, че и вие не сте манипулируеми, както бяха всички играчи на политическата сцена в България през 1991 година?


Очевидно няма как да го помнят това. Нали г-н Христов каза, че по това време повечето им лидери са били невръстни.

Съгласете, че успехът на протестите за природата на България се дължеше на енергия, различна от тази, която издига партиите на власт. Или може би е същата, но тя не е достатъчна, за да изпълните мисията си по-нататък. И качествата, които е нужно да притежаваш, за да оглавиш един такъв протест, не съвпадат съвсем с качествата, необходими на човек, за да работи като политик и да управлява държава. Искам да кажа, че не е задължително двата вида качества да обладават един и същи човек, така че успехът в първото не е гаранция за успех във второто, полезността в първото не ви обещава блестяща политическа кариера. Говоря за качества в управлението, а не просто във вършенето на работа (понеже виждам, че акцентирате много на работата, да ви кажа, че работата не е всичко). Вероятно някои от вас са си повярвали твърде много. Надявам се да има защо.

Вижте, господа, може би имам малко повече политически опит, като се има предвид, че работя във фирма, която по численост вероятно надминава членската маса на партия "Зелените". Та, говорейки от своя личен опит, знам отлично, че трудолюбието и личните нравствени качества на един човек не са достатъчен гарант за неговата ефективност, полезност и изобщо това, че си умен и добър по душа, не означава, че си полезен и можеш да вършиш работа в управлението. Тъжно, но факт. Нужни са и едни други качества на характера, които ако ги нямаш, целият ти интелектуален запас, морал и принципи остават неизявини и с една дума - безполезни (полезни са само за тебе си, но и това не е много сигурно, като се има предвид, че бидейки безполезен за другите, не може да си наистина полезен и за себе си). Иначе както си морален, принципен, умен и добър, ей така под теб всичко се руши, а ти недоумяваш в какво си сбъркал, след като абсолютно всичко досега си вършил съвсем правилно, бил си честен, открит, никого не си излъгал. Докато се чудиш и се маеш, вече си извън играта, а хората, които са ти гласували доверие, остават с измамени очаквания и с една дума - без да си лъгал, си ги излъгал.

Аз съм сигурен, че всички сте добри хора. Това обаче не ми дава достатъчно основание да ви подкрепя като политици. Може да сте незлобливи като гълъби, но ако не сте хитри като змии, файда йок!

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 12:21 #25283 by Smilen

членството в ЕС *може* да бъде замразявано. Вече има един такъв прецедент с Австрия, а ако трябва - ЕС ще пренапише правилата си, специално заради нас! На границата на търпението си са! Освен това, фактът, че не изпозваме еврофондовете означава, че фактически членството ни е замразено ВЕЧЕ.


Ако нещата бяха наистина толкова назрели, както ги описваш, това би трябвало да ни радва. Значи, краят е близо. Само че България е фактически в замразено членство. Така че обикновеният европеец много не губи от олигархичния режим тук, защото парите, които текат към България са пренебрежимо малко. Ето защо той скоро няма да окаже натиск на своето правителство за официално отстраняване на България от ЕС. Така че сегашнта ситуация в България не е заплашена от Брюксел, което прави нещата още по-сериозни. Те ще ни търпят дълго, защото си знаят интересите.

Моят опит със западняците е друг. Колчем почна да се оплаквам, ме питат: "Ама какво искате вие? Нали при вас намаше война, както в Югославия! Нали влязохте в ЕС! Какво по-хубаво от това искате да ви се случи още. "

В този смисъл е ясно, че няма да закъде да бързаме. Олигархията е трайно настанена в България и тя няма да бъде преборена просто чрез едни избори. Така че аргументите за разпиляване на гласове в критичния момент са малко преувеличени, струва ми се.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 12:30 #25284 by Smilen

Аз съм сигурен, че всички сте добри хора. Това обаче не ми дава достатъчно основание да ви подкрепя като политици. Може да сте незлобливи като гълъби, но ако не сте хитри като змии, файда йок!


Е, то е ясно, че ти и аз няма да гласуваме за ЗЕЛЕНИТЕ. Не става дума за това. Но има хора, които никога няма да гласуват за Синята коалиция, не я свързват с нищо по-раншно от Мартин Димитров и Иван Костов. Те трябва да гласуват за ЗЕЛЕНИТЕ.

Да политиката е сериозна професия. Но кои са професионалните политици в България? Да не би в Синята коалиция да има професионални политици? Те дълго време бяха съветвани от Евгени Дайнов, който разбира единствено от рок-музика. Или споменатите Явор Дачков и д-р Николай Михайлов, които са прекрани хора, естествено, но не са политици? Ами целият интелигентски кръг около ДСБ - къде сред тези ерудити и театрали има професионални политици? Самият Иван Костов също се учи на политика и понякога даже го признава. Просто няма некомунистически професионални политици в България.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 13:01 #25285 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Християнство и политика

Само да посоча какво е отношенето вече на обикновените европейци към България, чух го случайно на най-неочакваното място - пицария "Square One" в центъра на гр. Ереван, Армения. Там някакво англичанче обясняваше на няколко замаяни арменски девойки особеностите на геополитиката. Не знаеше, че аз съм на съседната маса:

Bulgaria? Everything was a political decision, they're savages, *they eat each other*.


Това отношение не е "ВЕЧЕ" (т.е. ново), то си е от край време. Е, успех с обединението с тези наши "другари" :wink:

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 15:33 #25286 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Християнство и политика

Здравейте,

казвам се Стоян Христов, част съм от ръководството на партия ЗЕЛЕНИТЕ, която в тази тема се дискутира и реших да взема участие.


Здравейте, г-н Христов. Прочетох целият Ви постинг, и ще се опитам да Ви отвърна.

Доста неща се изписаха, които не са верни и са обидни за мен.

Първо за "просиите" на пари. Господа, Барак Обама просяк ли е за вас? Знаете ли как си финансира кампанията? Знаете ли че той направи най-скъпата кампания до сега? С малки дарения от много хора. Това е начина. Защото ако се обърнем към едрия бизнес той ще иска нещо в замяна, което най вероятно няма да е в интерес на мнозинството граждани...За това се обръщаме към обикновените хора.


Доста неща не били верни, казвате, но не посочвате като че ли нито едно конкретно "нещо", което "не е вярно" от написаните мнения и твърдения. Вместо това задавате отвлечени въпроси, сравнявайки неясно какво - себе си или партията си - с Барак Обама и с Демократическата партия в САЩ. За Ваше сведение, лявата Демократическа партия в САЩ е колективен субект с напълно ясен на американските избиратели профил. Позициите и капацитета им са по-скоро ясни и известни, отколкото непознати и напълно непредвидими, каквито са Вашите, имам предвид на партията, в чието ръководство сте. И още нещо за Ваше сведение - Демократическата партия в САЩ не събира пари за кампаниите си от напълно непознати и никому неизвестни дарители, просто ей така, както очевидно Ви се струва на Вас, "малки дарения от много хора". Колкото до Барак Обама и неговите мафиотски обвързаности - препоръчвам Ви да прочетете книгата на журналиста Дейвид Фредосо , и съм сигурен, че бързо ще Ви отмине желанието да си правите сравнения с Обама и дарителите за неговите кампании.

Второ малко или много са тия 100 хил лв?
1. Никоя страна в европейския съюз няма толкова голям депозит за европейски. В 15 от 27 страни въобще няма никакъв паричен депозит а в следващата след България страна(Холандия) депозита е 11500 евро спрямо 25 000. Как мислите защо в тези държави няма паричен депозит?
2. Защо се променят условията едва 2-3 месеца преди самите избори?? Много от най-активните членовете, които искат да дадат пари са направили сметките си за 35 000 лв и им е много трудно за няколко месеца да намерят тройно повече пари(вкл и на мен). А на вас ако ви се наложи такъв непредвиден разход? Отделно кампанията не е само депозит... нали се сещате


По втората Ви отметка, "много или малко" са стоте хиляди лева депозит. От гледна точка на практиката ни, в която и куцо и сакато се явява на избори, вследствие на което избирателните листи на последните избори се равняваха на четири пъти дължината на формат А4 - да, малко са стоте хиляди. В броя на регистрациите съвсем скоро ще стане видно колко малка е тази сума, съобразно купищата желаещи. Примерът Ви със страните с утвърдени традиции в това отношение е неправилен. България не е нито Белгия, нито Великобритания, нито Холандия, нито дори Италия, за съжаление.

Що се отнася до "клеветите" към СДС, моля всеки който не e чел протокола от онзи ден, в който се гласуваха да го прочете!
Там много добре си пише кой гласувал кой не кой е вносителя и т.н.Копие има тук: forum.bulgar...org/viewto ... 1898#p1898 . На страницата на народното събрание можете да намерите същото. Това беше една мръсна игра от страна ан СДС(или поне някои от хроата в СДС) за да се притиснат малки партии да участват в коалиции.


Клеветите Ви към СДС са многообразни, и в 90% надхвърлят конкретния случай с това тяхно предложение. Откритото писмо на онзи Ваш колега от ръководството на ЗЕЛЕНИТЕ, което цитирах по-напред в темата е много ярък пример за това.

Кои сме ние и дали няма да "узреем".
Колко от вас си направиха труда преди да ни окачествят като поредния проект на бившото ДС да погледнат кои са хората вътре?
Сигурно над 80%(може и повече) не са имали 18 години през 89, не върви да сме бивши ченгета. Хората с политически опит в друга партия за добро или за лошо се броят на пръстите на едната ми ръка.. Но нека да видим делата на хората.
Знаете ли че повечето хора които сме в ЗЕЛЕНИТЕ са били дълги години в Зелени НПО-та? Знаете ли какво са направили те през последните 10 години например..... Ако имаше някой зад нас дали сега щяхме да събираме пари за изборите. Да сте видели друга партия в България да го прави по подобен начин? Всъщност знаете ли че дори офис нямаме? Ако някой седеше зад нас поне един офис щеше да ни плаща.... Няма човек в тая партия, който да с вози в лъскави джипове да демонстрира пари и поведение.... Друг тип хора сме. Мисля че с времето и работата си ще го покажем най-добре


Кои сте вие и как нямате офис или джип - струва ми се, че това няма нищо общо с темата тук. Не знам защо си мислите, че "имането" на офис е нещо компрометиращо, проява на лош вкус или свидетелство за чистота и непогрешимост. Не у хората с офиси и джипове е проблема у нас, а в онези, които ги нямат. Като си оправите първо личното благосъстояние, тогава се хващайте да оправяте страната.

За евентуалната принадлежност към бившата ДС на Ваши кандидати нека да стане дума след съответното официално решение на комисията. На последните избори имаше много "зелени" кандидати, обявени в техните решения. Дай Боже при вас да няма нито един, в което аз лично много силно се съмнявам.


Ето идва и следващия въпрос. Защо се явихме самостоятелно на изборите? Следващия въпрос е: Ами с кого? Както на националното събрание така и на други места из Интернет се пише - да участваме заедно със СДС/ДСБ. Какво обаче губим - идентичност, хората едва разбрали за нас ще ни видят като притурка на СДС,не така се прави партия. От друга страна СДС не веднъж особено по времето на своето управление е направило груби грешки относно опазването на околната среда. Има хора сред ЗЕЛЕНИТЕ, които не могат да им го простят. А трети като мен самия мислят че СДС е един умиращ политически проект. това го видя и самия Иван Костов и се опита да роди ново СДС,но ... резултата го знаем. Защо е умиращ , защо хората не искат да гласуват за СДС/ДСБ е друга тема, доста дълга и не мисля че е редно тук да я обсъждам. Нямам дори теоретична възможност да се коалираме с някоя от сега управляващите парти...(вкл и БСП за която беше споменато)


За умиращите СДС и ДСБ не се тревожете, а пророчествата си за предстоящата им кончина си ги запазете за след изборите. Тогава можем да ги обсъдим отново, ако не Ви е изстинало желанието. Дотогава е поне по-достойно да се занимавате с управляващите партии, вместо под път и над път да атакувате опозицията им.

Още нещо - ЗЕЛЕНИТЕ са дългосрочен политически проект. Не са създадени за тези избори. Започнахме преди 2 години, родихме се точно в лятото на Протестите за Странджа, Рила ..... Избрахме това име въпреки че знаехме за възможните обърквания, защото е най-доброто в дългосрочен аспект.


Колко дългосрочен ви е проектът, при положение, че дори офис си нямате? Дори и за нуждите на обикновената пропаганда ще ви е нужно поне това да направите. Името - това име сте намерили незаето, хайде да не се заблуждаваме :) )

За протестите, които сте организирали досега - всичките Ви "зелени" протести досега напълно целенасочено и умишлено бяха обявявани като неполитически, включително и онзи злополучен протест от 14-ти януари пред НС. Как тогава ги приписвате като "заслуга" на политическата си партия е пълна загадка за мен. Тогава изрично твърдяхте, че протестите ви не са политически, че не искате политически партии "да ви яхват" и прочие подобни антипартийни заявления гледах, слушах и четох. Как изведнъж си ги приписахте сега преди изборите, при положение, че през цялото време досега се преставяхте като противници на политическото в исканията и действията си? На какво отгоре искате да сте нечие политическо представителство днес?

какъв е смисъла да гласувате ако не съберем 4% ?
Това е добър въпрос, но отговора му изисква доста дълги обяснения. Първо човек трябва да гласува за това, което харесва, в това което вярва, а не за това което му се струвач е може да прескочи 4%. Второ така ни давате възможност, на нас ЗЕЛЕНИТЕ да вървим в посоката в която сме избрали. От една страна ще сме реален политически субект,който ще бъде по добре отразен в медиите, повече хора ще знаят за нас съответно ще ни помагат. А не на последно място ако минем 1% ще имаме и държавна издръжка, което ще ни позволи да работим в повече насоки. Ще ни дадете възможност да работим, и ако съумеем след 4 години да се борим за нещо повече от 4%.


Нищо конкретно не казвате за пореден път. Пишете за "харесване" и за "вярване", сякаш ще се явявате на конкурси за красота. Ако на това ще ви стъпи пропагандата, поне си пуснете и един-два телефона за събиране на есемеси. И си мисля, че някой Ви е заблудил - реален политически субект с приказки за вярване и харесване не се става.

Ако сте прочели целия ми пост Искрено Ви благодаря
ще се радвам на градивна критика и интересни въпроси

поздрав,
Стоян Христов


Не знам дали "критиката" ми е "градивна" за стандартите Ви.
Въпроси нямам, ясни сте ми като бял ден.
Дано успеете да минете един процент, за да си получите така желаната държавна издръжка, а и депозита за участие.

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

More
30 Апр 2009 16:55 #25287 by Kosio

Наистина ли сте забравили за този факт, о драги приятели, които твърдите, че никога не повтаряте чуждите грешки? Ако утре Синята Коалиция спечели на изборите 7,8%, а вие съберете 1%, как ще се чувствате? Сигурни ли сте, че и вие не сте манипулируеми, както бяха всички играчи на политическата сцена в България през 1991 година?


Очевидно няма как да го помнят това. Нали г-н Христов каза, че по това време повечето им лидери са били невръстни.


Или с други думи, да заявиш "в нашата партия има млади и необременени хора" може всъщност да е дълбок политически проблем, а не повод за гордост. Може да означава "за нас опита на предишното поколение е обремененост, гласувайки за нашата партия давате глас на собствената си воля, защото няма никакво значение каква е била волята на починалите ви деди". За мен желанието да правиш някакво движение с "млади и необременени" хора е сигурен сигнал - "внимание, ляво!" .

Out-of-topic: Една от причините Джими Картър да стане президент (един от най-обичаните президенти на САЩ в цялата им история) било и неразумен въпрос на неговия опопнент по време на предизборен диспут: "не мислите ли, че сте прекалено стар за да поемете този пост". Тогава Джими Картър се провикнал с цяло гърло: "Възрастни хора, на вас не ви вярват!".

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
30 Апр 2009 17:05 #25288 by Kosio

а това защо не искаме да сме част от СДС/ДСБ - да може да се напише доста. Но като че ли аз мога да кажа само спобствената си позиция защо гласувах за самостоятелно явяване. А иначе Националното Събрание реши така и толкова от тук на татък всеки друг орган и челн на партията трябва да се съобразява.Трябва да кажа, че имаше доста горещ спор някои от хората смят че точно в коалиция със СДС трябваше да се явим, но се оказаха малцинство и решението е такова каквото е.


Стоп! Стоп!

Въпросното "национално събрание" не се ли проведе през февруари? В момент, когато все още не съществуваха промените в избирателния закон? В момента политическата реалност е съвсем друга. Ако през февруари едно самостоятелно явяване на изборите е звучало разумно, сега нещата са съвсем, съвсем различни.

Ако една толкова млада партия както вашата не може да реагира адекватно и динамично на коренно променилата се през последния месец политическа ситуация... къде сте тръгнали изобщо, хора? Ако сега не можете да преразгледате решението си, то чисто организационно вашата партия е много по-зле от "умиращото" СДС, та дори и от Св. Синод. Ако трябва - свикайте извънредно "национално събрание"! Или уставът ви не го позволява?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • osoitza
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 17:06 #25289 by osoitza

Очевидно няма как да го помнят това. Нали г-н Христов каза, че по това време повечето им лидери са били невръстни.

Съгласете, че успехът на протестите за природата на България се дължеше на енергия, различна от тази, която издига партиите на власт. Или може би е същата, но тя не е достатъчна, за да изпълните мисията си по-нататък. И качествата, които е нужно да притежаваш, за да оглавиш един такъв протест, не съвпадат съвсем с качествата, необходими на човек, за да работи като политик и да управлява държава. Искам да кажа, че не е задължително двата вида качества да обладават един и същи човек, така че успехът в първото не е гаранция за успех във второто, полезността в първото не ви обещава блестяща политическа кариера. Говоря за качества в управлението, а не просто във вършенето на работа (понеже виждам, че акцентирате много на работата, да ви кажа, че работата не е всичко). Вероятно някои от вас са си повярвали твърде много. Надявам се да има защо.

Вижте, господа, може би имам малко повече политически опит, като се има предвид, че работя във фирма, която по численост вероятно надминава членската маса на партия "Зелените". Та, говорейки от своя личен опит, знам отлично, че трудолюбието и личните нравствени качества на един човек не са достатъчен гарант за неговата ефективност, полезност и изобщо това, че си умен и добър по душа, не означава, че си полезен и можеш да вършиш работа в управлението. Тъжно, но факт. Нужни са и едни други качества на характера, които ако ги нямаш, целият ти интелектуален запас, морал и принципи остават неизявини и с една дума - безполезни (полезни са само за тебе си, но и това не е много сигурно, като се има предвид, че бидейки безполезен за другите, не може да си наистина полезен и за себе си). Иначе както си морален, принципен, умен и добър, ей така под теб всичко се руши, а ти недоумяваш в какво си сбъркал, след като абсолютно всичко досега си вършил съвсем правилно, бил си честен, открит, никого не си излъгал. Докато се чудиш и се маеш, вече си извън играта, а хората, които са ти гласували доверие, остават с измамени очаквания и с една дума - без да си лъгал, си ги излъгал.

Аз съм сигурен, че всички сте добри хора. Това обаче не ми дава достатъчно основание да ви подкрепя като политици. Може да сте незлобливи като гълъби, но ако не сте хитри като змии, файда йок!


напълно споделям! Само искам да направя едно уточнение - някои хора търпят развитие. Ако са нямали определни качества сега не значи че няма да гиимат след определено време, разбира се дргуги хора не търпят...

Please Вход to join the conversation.

More
30 Апр 2009 17:09 #25290 by Kosio

Bulgaria? Everything was a political decision, they're savages, *they eat each other*.

Това отношение не е "ВЕЧЕ" (т.е. ново), то си е от край време. Е, успех с обединението с тези наши "другари" :wink:

Секунда само - да съм твърдял, че отношението им е несправедливо? Ние наистина се ядем едни други. Не напразно македонците са българи, отнасят се към бългрите точно, както българин се отнасят към събрата си.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • osoitza
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 17:10 #25291 by osoitza


Стоп! Стоп!...........


Косьо, на теби а мирон ще отговря след няколко дена. Опредеелно имам какво да ви напиша. Казвам това, за да не остане впечателени че бягам :) Сега идват няколко дена почивка, които мисля да изпозлвам пълноценно.
След това ще се постарая да отговоря на всички по разумни въпроси(коитоне са никак малко..)

поздрав,
Стоян

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 17:45 #25292 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Християнство и политика
@кosio: ако поживеете по дълго на запад и се насладите на заплюване, подигравки и презрение просто за това че сте българин ("крадлив, долен, черен и селски народ...диваци"), може и малко да си промени мнението по тези въпрос :) .

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 18:41 #25293 by Smilen
Понеже Стоян каза, че ще отговаря по празниците, и аз да си задам моите въпроси.

Първо, Вие казахте, че зеленото движение е свързано с идеологията на устойчивото развитие. За една и съща идеология ли става дума или има все пак ралики?
Второ, Зеленото движение като цяло предполага щадене на природната среда. Как гледате на щаденето на човешкия живот: от зачеването на човешкия ембрион до смъртта. С други думи, какво е Вашето отношение към оптитите със стволови клетки на човешки ембриони, евтаназията, педофилията, детската порнография. Ако се подходи последователно, това отношение трябва да е крайно отрицателно. Така ли е?
Трето, Повечето от вас са много тясно обвързани с многогодишни български и чужди образователни традиции. Имам конкретен въпрос: какво е отношението на ЗЕЛЕНИТЕ към Болонския процес?
Четвърто, Еднозначно ли подкрепяте Лисабонския договор, който, както се разбира, ще доведе до намаляване на представителите на страните в Европейския парламент? Какво най-общо трябва спешно да се промени в устройството на Европейския съюз?
Пето, Опазването на прородната среда не е по силите на една отделно взета държава. Не смятате ли че трябва да излезете с по-конкретна визия за екологична регулация на общобалканско ниво?
Шесто, Вие самите като леви ли се определяте, или като десни?
Седмо, Има ли приоритетни отрасли за българската икономика според Вас и кои са те?
Осмо, Някъде във Вашите документи прочетох, че сте за "светско образование". Какво трябва да означава това?
Девето, Какво е според Вас мястото на културите и религиите за опазването на околната среда. Имам предвид в местен контекст. Известни са например инициативите на Константинополската Вселенска патриаршия, и лично на Негово всесветейшество Вартоломей Ι, за опазване на екосистемата на Черно море. Как виждате взаимодействието между Вашата политика и подобни църковни инициативи?
Десето, Има ли нещо във външнополитическото поведение на България (доколкото изобщо има такова), което бихτе променили? Как гледате на участието на българската армия във военни експедиции в далечни страни? Смятате ли, че има конфликтни точки и хуманитарни проблеми по земното кълбо, в т.ч. и на Балканите, където България трябва да се намеси?
Единадесето, как гледате енергийната зависимост на България от Русия и какво бихте променили в тази насока?
Дванадасето, бихте ли предприели лустрация в България, и ако да, в какъв мащаб и по какви критерии?

Благодаря Ви предварително за отделеното време!

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 21:25 #25294 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Християнство и политика


Стоп! Стоп!...........


Косьо, на теби а мирон ще отговря след няколко дена. Опредеелно имам какво да ви напиша. Казвам това, за да не остане впечателени че бягам :) Сега идват няколко дена почивка, които мисля да изпозлвам пълноценно.
След това ще се постарая да отговоря на всички по разумни въпроси(коитоне са никак малко..)

поздрав,
Стоян


На мен лично не се чувствайте длъжен да отговорите. Ще бъде до известна степен безплодно, тъй като твърдо ще гласувам за "синята" коалиция, без никакво колебание. А и не искам да участвам като страна в пропагандата, с която очевидно смятате да обсипете темата тук, като имам предвид и отговорите, които вероятно ще дадете на Smilen. Вместо отговор помислете наистина върху нещата, които възнамерявате да правите, защото според мен с действията си вредите, и тепърва ще навредите на опозицията. Уточнете си политическите противници, защото в противен случай няма да срещнете друго, освен враждебно отношение, поне от страна на такива като мен.

Намерете си книгата на Дейвид Фредосо, за която по-горе Ви пуснах линк. Ще Ви бъде полезна, 40 страници от нея са само източниците, от които той вади фактите в разследването си за Обама. Чете се бързо, стилът му е привлекателен, и едва ли повече ще използвате сравнението си с Обама, след като я прочетете.

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 22:57 #25295 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Християнство и политика
Понеже страничният наблюдател тук може да остане с впечатление, че едва ли не "православната позиция е синята" и че "православните са за сините" или че сините били "десни". Аз като православен християнин бих искал в този контекст да се разгранича от ДСБ, СДС и тям подобни престъпни и продажни шайки. Разбира се всеки има право на мнение да решава сам.

За мен ДСБ и СДС са едни продажни неолиберални "формации" които въбще не бих могъл да нарека десни. Проблемът на 99% от политиците ни и партиите ни е, че те всъщност нямата цвят. Това са хора които днес са сини утре бенбени а други ден червени. А тук някои хора продължават да живеят с илюзиите че тези били десни, онези леви...

Поздрави.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 23:03 #25296 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика
Към всички и най-вече към партийните активисти тук:

Не превръщайте форума в трибуна за безплатна презиборна агитация, моля! Не си мислете, че тука сме балами и не се усещаме за такива неща. Интернет е широк. Ако ми се стори, че тази дискусия се използва за повод да се излагат преднамерено предизборни платформи (включително и под формата на въпроси-отговори от уж много интересуващи се хора), пускам метлата в действие, без много да му гледам. Информация от подобен характер предполагам, че може да бъде намерена на интернет-страницата на която и да е политическа партия, така че не е нужно да се дублира другаде, освен ако целта не е да се спами завоалирано където е възможно.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
30 Апр 2009 23:46 #25297 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика

напълно споделям! Само искам да направя едно уточнение - някои хора търпят развитие. Ако са нямали определни качества сега не значи че няма да гиимат след определено време, разбира се дргуги хора не търпят...


Така е, но това развитие отнема години, а изборите са след месеци. Нещо не се връзва.

Вижте, вие сте страхотни хора. Постигнали сте невероятни неща и това никой няма да го отрече, никой няма да ви го отнеме. Кой дявол ви нашепна обаче, че знаете какво правите, включвайки се по този начин в политиката? Не ми отговаряйте, моля. Не искам да давам повод за още предизборна реторика ("млади сме", "необременени сме", "зелени сме" и т.н.). Въпросът е реторичен.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
01 Май 2009 00:23 #25298 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: Християнство и политика

Понеже страничният наблюдател тук може да остане с впечатление, че едва ли не "православната позиция е синята" и че "православните са за сините" или че сините били "десни".


peter, не бери грижа за страничния наблюдател. Ако имаш да казваш нещо по същество, казвай, но само не заливай форума с до болка познатите изтъркани фрази за това как всички са маскари и т.н. Въпреки, че това е дискусия, в която "по икономия" се разрешава да се пише за политика, това все пак не е форум за политика, нито за политиката "по принцип" или пък онлайн издание на някой вестник, където всякакви образи се изказват под публикуваните статии, без изобщо да ги питат, компетентно по всички политически въпроси и раздават правда насам-натам.

Или нещо смислено и конкретно по темата, или тишина. Другото е излишно.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
01 Май 2009 00:34 #25299 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Християнство и политика

Понеже страничният наблюдател тук може да остане с впечатление, че едва ли не "православната позиция е синята" и че "православните са за сините" или че сините били "десни". Аз като православен християнин бих искал в този контекст да се разгранича от ДСБ, СДС и тям подобни престъпни и продажни шайки.


Не се притеснявайте излишно, господине :)
Страничният наблюдател ще остане с впечатлението, което единствено Вие благоволите да му направите, собствено и от името на "православния християнин" като социологически обобщен образ във Ваше лице.

Please Вход to join the conversation.

More
01 Май 2009 11:55 #25300 by Kosio

@кosio: ако поживеете по дълго на запад и се насладите на заплюване, подигравки и презрение просто за това че сте българин ("крадлив, долен, черен и селски народ...диваци"), може и малко да си промени мнението по тези въпрос :) .

Петер,
Замислете се за момент - дори околните да споделят това мнение за българите (въпрос спорен - България винаги е имала приятели дори в най "българофобскитте нации"), нека да наречем това проблем А. Но очевидно това, което споделяте е съвсем различен проблем Б - че въпросните хора си позволяват да говорят това във Ваше присъствие!!! Този проблем вече е различен и си е съвсем личен - ако Ви уважаваха като човек, щяха да си спестят тези думи за Вашия народ, дори да го мисят. Много неприятно е да си принуден да се занимаваш с хора, на които не можеш да спепчелиш уважението, моето съчувствие, но опитно знам, че в подобни случаи националната ни принадлежност не е основната пречка. Ако аз някой ден бъда изправен пред подобна ситуция, просто ще си сменя работата. Засега обаче съм общувал с доста хора извън БГ - никога не съм имал подобни инциденти, най-много понякога колегите ми да си позволват шеги край маса от тип, който и аз си позволявам с техните нации.

Относно политиката, още в първата страница в тази дискусия съм написал ясно и сполучер шрифт:

Просто нека случайните посетители на форума, които попаднат тук да имат предвид, че това са наши лични мнения, касаещи отговорността ни като граждани и нищо друго


"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Май 2009 12:07 #25302 by Smilen

Ако ми се стори, че тази дискусия се използва за повод да се излагат преднамерено предизборни платформи (включително и под формата на въпроси-отговори от уж много интересуващи се хора), пускам метлата в действие, без много да му гледам. Информация от подобен характер предполагам, че може да бъде намерена на интернет-страницата на която и да е политическа партия


Тук трябва да дам обяснение. Точно по тези въпроси не можах да намеря информация. Част то тях зададох в един политически Форум на Зелените, но никой не благоволи да ми отговори. От друга страна, това са въпроси, пред които понякога се изправям. И понеже повечето имат връзка с църковната вяра, ги поставям тук. Бих ги поставил на политик от която и да е партия, който снизходи до един християнски Форум. От друга страна, ако подтикнат някого, тръгнал да се занимава с политика, към размисъл, няма да се случи нищо лошо. Мисля, че отговорите ще помогнат не само на мен, но и на други по-твърдо да кажат "да" или "не", когато това се налага. А, както пише Златина Каравълчева в една своя скорошна статия, всяко "да" и "не", ако и да е изречено от едного от нас малките и недъгави членове на Църквата, има огромно значение както в личен, така и в съборен смисъл.

Please Вход to join the conversation.

 • Мирон
 • Visitor
 • Visitor
01 Май 2009 13:56 #25303 by Мирон
Replied by Мирон on topic Re: Християнство и политика

В този Форум тяснополитическите теми са забранени. Християнинът обаче, доколкото е човек, е и политическо същество, както е според Аристотел, но и не само според него.
...
Тези дни усилено се коментира приетото от българския парламент увеличение на бариерата за участие на коалиции в парламентарните избори от 4 на 8 %.
...
И тъй, нека чрез даряване на 10 лв. или на друга сума заявим, че не сме съгласни ...
... Нека да покажем, че сме зрели личности и граждани ...


Аз пък се сетих да си отбележа откъде се започна (15 Apr 2009, 21:32), имам предвид цитата по-горе, и докъде (бавно и полека Today, 11:07) се стигна. :roll:

... това са въпроси, пред които понякога се изправям. И понеже повечето имат връзка с църковната вяра, ги поставям тук.
...
... Мисля, че отговорите ще помогнат не само на мен, но и на други по-твърдо да кажат "да" или "не", когато това се налага. А, както пише Златина Каравълчева в една своя скорошна статия, всяко "да" и "не", ако и да е изречено от едного от нас малките и недъгави членове на Църквата, има огромно значение както в личен, така и в съборен смисъл.


И за да няма излишно напрежение, ще уточня, уважаеми г-н Смилен, че аз лично нямам нищо против да ни вземате за глупаци.
Това дори малко ме забавлява.

Please Вход to join the conversation.