Мобилно меню

Животът на християнина

 • Charly
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
28 Фев 2003 16:33 #251 by Charly
Винаги ме е впечатлявала фразата употребявана, по повод на апостолите:"и познаха че са били с Исуса".

Съществува нещо определено, което отличава хората от различните вероизповедания. Например, мормоните са известни със своето учение относно семейството и това се е превърнало в част от техния живот. Адвентистите, са познати с техният здравословен начин на живот и това също е отразено в живота на много от вярващите там.

Това, от което се интересувам, не е доктриналната част на едно учение, а това, какво учението прави за вярващия, как един страничен наблюдател може да каже, че този човек е например православен. Как учението на православната църква променя живота на вярващия? Какви са характерните черти на вярващия в православната църква?

Това, което предизвика тези мисли в мен е това, което чета по останалите форуми, където има участие на православни вярващи. Тук вие имате много строги закони за регистрация и аз съм съгласен с тях. Но това означава ли, че те са закони само за другите, които са гости на този форум, или това са изисквания които са продиктувани от учението на православната църква? Изисквания, които се превръщат в част от живота на вярващия и той третира другите по този начин, по който той иска да бъде третиран?

Това е същноста на моят въпрос, дали аз изисквам от другите да бъдат такива, какъвто аз всъщност не съм?

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
28 Фев 2003 19:58 #252 by Златина
Replied by Златина on topic Re: Животът на християнина
Ами, Чарли, ще ги познаеш по угриженото и мрачно лице, леко занемарения външен вид, тип хипи, но по-благочестив, не се смеят, гледат в земята и като разберат, че не си православен, веднага ти предсказват отиване в ада и започват да те обръщат във вярата.

Шегувам се, разбира се. Въпросът ти е сред най-интересните във форума и заслужава сериозно внимание. "Каква е отличителната черта на православните християни?" - направо тема за дисертация. За съжаление, типът "православни", които описах по-горе също съществува и е много разпространен в нашата Църква. Но със сигурност мога да ти кажа, че това не са православни християни, а просто едни объркани угрижени хора, които по различни причини не са успели да се възползват от духовните богатства на Православната църква.

Ще се включа по-късно отново. Въпросът ти наистина ме затруднява.
С поздрав: Златина

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
28 Фев 2003 21:19 #253 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Относно правилата
Златина говори предимно за изкушените от зилотизма неофити и по-конкретно за старостилците.

Относно правилата във форума, като негов автор и стопанин, описал съм в секцията "Обратна връзка"/"Съобщения за всички" мотивите, които ме принудиха да въведа рестрикции за участието в дискусиите. Основният ми мотив е, че преди всичко държа да осигуря като домакин спокойното и комфортно общуване между участниците, да избегна злоупотребите с гостоприемството, на които станаха свидетели първите регистрирани тук, когато участието в дискусиите все още беше напълно свободно. Освен, че държа на качеството в дискусиите и добрия тон при обсъждането на различни теми (тук има например протестанти, които също са добре дошли), на това държат и всички останали, а от чисто прагматична гледна точка не ми е и безразлично с какво съдържание се пълни сайтът. Хостингът все пак не е безплатен и го плащам от джоба си;) Може да звучи прозаично, но наистина има достатъчно места в интеренет, където хората с нездраво мислене и различни маниакални отклонения могат да пълнят форумите, които печелят от генерирания трафик, с дълги масонофобски и какви ли не още словоизлияния. Когато замислях създаването на този форум, си поставих за цел това място да е по-различно. А и генерирането на безсмислен трафик никога не ми е било цел в живота:) Ей, сега да не вземете да спрете да пишете или да пускате постинги от по едно изречение:)

Относно външния вид на православния. Би трябвало по нищо да не се отличава, независимо дали е във весела компания на маса, дали е на работа, на път или на улицата, дали пости или не пости, пие или не пие. Преди всичко би трябвало да знае, че Бог ние приема на лице.

Please Вход to join the conversation.

 • Charly
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Мар 2003 03:56 #256 by Charly
Никола, хареса ми фразата, "Бог не приема на лице". Явно това е доста трудно за разбиране. Чувал съм тази фраза и друг път, но тя е трудно приложима в ежедневния живот и особено, когато този или тази срещу мен не мислят както аз мисля, не изглеждат, както аз изглеждам. Ние съдиме по това, което виждаме, а това не е Божият стандарт.

Това, което ме интересува за определена религия, е какво тя прави за вярващия. Как тя променя живота и поведението на отделната личност. Как вярата, се превръща в част от живота на вярващия и съответно бива изразена на яве. Казвайки на яве, нямам предвид набожността, по време на служба, когато сме екзалтирани било от пеенето, било от словото или вътрешно лично преживяване, но в срещата с човек, който не споделя моите убеждения. Как истината, че "Бог не приема на лице" става част от мен, благодарение на вярата, която изповядвам?

Златина, ти споменаваш "духовните богатсва на Православната църква", след картината на група от хора, които съществуват във всяка църква. Защо тези духовни богатства, не могат да се превърнат в същност на всеки вярващ? Те всички ядат от същия хляб и пият от същата вода и въпреки това, резултата е различен. Възможно ли е едната група да разбира правилно словото, а другата не? Възможно ли е словото да е проповядвано на език, който е неразбираем за едната група и за това, те реагират по този начин?

Ние всички се стремиме към богатства, повечето от нас познават опасностите които идват с материалните богатсва, но явно нямаме нищо против да поемеме риска, но духовните богатсва са от съвсем друга категория и тъй като във всеки от нас е заложено желанието да бъдеме третирани правилно, би трябвало да искаме да приемем тези духовни богатства, тъй като само тогава, може да бъдем внимателни един с друг.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
01 Мар 2003 19:42 #259 by Smilen
Добре дошъл и от мен, Чарли!

Аз също дълго търсих истински православни хора. И ги намерих именно в този Форум в лицето на неговия автор Никола, а също - и на другите участници. Много ми хареса това, което казваш, че у всеки човек има, дълбоко заложен, един критерий за правилно отношение към него самия. Е, мога съвсем честно да ти кажа, че аз, като неправославен /аз и сега съм неправославен/ , намерих правилното отношение към мен именно тук. Тук не подходиха към мен с пренебрежение, по точно не се погнусиха от мен. Всички сме виждали просяци. И знаем, че, когато срещнеш такъв човек, моментално изпитваш към него погнуса. Същата погнуса изпитваш, когато видиш дълбока рана у твой близък човек. Или когато се докоснеш до мъртвец. Според мен по това ще познаеш православните - у тях погнусата към твоите /имам предвид моите собствени :) / слабости, подлости и мерзости се трансформира в любов. В тази любов няма нищо екстатично, никакъв патос, никаква страст. Любовта на православните е ТИХА ЛЮБОВ. Тя е дискретна и понякога трудно забележима - като пламъчето на горящо в храма кандило. На моменти даже не си сигурен дали съществува. И всъщност тази любов наистина не съществува, не се проявява по начина, по който се проявяват, да речем, човешките емоции. Тя е ЧУДО, което от време на време те огрява, което те сгрява.
Това ЧУДО става дори и в Интернет :) !

Please Вход to join the conversation.

 • zori
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2003 14:33 #546 by zori
Replied by zori on topic За духовната борба
Привет на всички форумци.
Животът на християнина е постоянна борба за усъвършенстване, духовна борба, която сега в съвременния свят е много трудна поради умножилите се изкушения.
Бих искала да препоръчам на всички форумци две книги, които мен специално силно ме развълнуваха и ми дадоха отговор на много въпроси.
Това са:
- "За духовната борба в съвременния свят" - Цитирам предговора:
Тази книга е написана от съвременен руски духовник, който в смирението си не е пожелал да ни открие името си. Но поученията, които излага са открити, ясни и достъпни, напълно съгласни със светоотеческата традиция и приложими към съвременните условия. Описват се конкретни ситуации и трудности от нашата действителност, и се дават точни отговори на това как да вървим по тесния и скръбен път, как да се борим срещу изкушенията, как да изправяме поведението си, как да разпознаваме действията на демоните, да се пазим от псевдоблагодатни преживявания и др. Книгата е полезна и необходимакакто за водещите монашески живот, така и за християните живеещи в света.

- "Православието и религията на бъдещето" с автор отец Серафим Роуз. Книга разкрива взаимовръзката между на пръв поглед независими явления в съвременния свят като: икуменизма, рок музиката, извънземните, наркотиците, източните и окултните учения и т.н.

Бог да ви благослови.
Зори.

Please Вход to join the conversation.