Мобилно меню

За филма "Остров"

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 10:21 #24606 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: За филма "Остров"
Малко е нелепо да се забранява на филмовия персонаж да се кае цял живот за сторения грях - убийство заради малодушие и страх. В края на краищата - има и светоотечески примери за хора, които са се каели така. Повечето...
Старецът от филма имаше душевна мъка и точно затова молеше - да му се отмахне. Но Бог го беше избрал за такива дела, (чудотворни молитви, юродивство), че въпросното непрестанно покаяние се явяваше нужният предпазител от възгордаване и прелест. Бог отмахна мъките му малко преди смъртта... Вярно е, че филмът представя един "руски вариант" на святост, но това по никакъв начин, според мен, не накърни догматическата достоверност.
Този филм е добросъвестен и успешен опит да се пресъздаде на лента и представи на публиката един аспект на православната святост и живот в Христа. Усилията на авторите, да създадат това, най - малкото заслужават по - сериозни аргументи, ако непременно държим да кажем думи "против".

Освен това, не можем да се опитваме да ограничим един юродивстващ персонаж в общоприети рамки на монашеска традиция. Та нали именно в това се състои юродивството - в спасителната провокация. Случаите на неподчинение и др. странности са не-обходими елементи на образа.
А вероятността да се намери през седемдесетте истински атеист е по-малка, отколкото адмирал, тръгнал тайно с отчаяна надежда за чудо. Дори нашата номенклатура тайно кръщаваше децата си, да не говорим за изпаднал в отчаяние руснак от зрелия социализъм.
Обаждам се като човек от публиката, следяща диспута.

Please Вход to join the conversation.

More
26 Ян 2009 10:45 #24607 by Kosio
Като стана дума за юродивството. Да се върнем пак на послушанието и епизода с "бяса на игуменското килимче" - тази сцена, разкрива цялата фабула на филма. Но преди това да направим едно важно уточнение: всичките герои във филма са положителни, но показват различни пътища, през които минават в духовното си развитие. Младият монах е неофитът, страстно горящ, но още далече от истинската вяра, защото вярата му е обърната навън, екстравертна е, а не към собствените му грехове (това беше смисълът на мацането с въглен). Това е един симпатичен образ на неофит, изграден с много любов. Игуменът беше като нашите клирици, църковните хора, които имат опит във всички дела, знаят как се правят нещата. Те не са неофити, а понякога точно обратното, прекалено умерени. Всичко, което правят в Църквата донякъде е игра и когато видят истинска святост и истинско, директно проявление на Бог - малко се плашат. Отново - образ, изграден с много любов, приличаше малко на Мечо Пух. Сега за централния персонаж:

От първите кадри в манастира, главния герой наистина видимо не проявяваше послушание (макар пренасянето на въглища да си беше послушание), даваше признаци на "юродив ради себя", това беше и мнението на младите монаси, защото всички "признаци от книгите" съвпадаха. Игуменът, обаче (вероятно най-опитният от всички) още от самото начало усещаше, че този човек съвсем не е толкова елементарен, че има някаква загадка в него, иначе отдавна щеше да го е изгонил от манастира. По време на епизода с пожара игуменът съвсем ясно разбра, че наистина става въпрос за светец и ако досега не го е усещал, това е било заради слабата му вяра. Когато се пренесе да живее при него, той съвсем съзнателно отиде там като ученик и вече послушанието беше в обратната посока. Урокът, който получи от своя юродив духовен наставник беше, че трябва да започне не само да вярва в Бога, но и да се осланя на него, наистина да предаде живота в неговите ръце без да се страхува докъде ще го доведе това. Бясът в постелчицата беше символ на това, което го караше да се свие в себе си , да се оправдава с порядките, да се установи някъде, да забрави за пътя си.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 11:00 #24608 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

Защо ми се струва, че с Вас сме гледали два различни филма?

Защото филмът напълно покрива светските представи за монашеския живот и светостта. А моят проблем е, че познавам този живот не само от книгите и филмите.

Останалото от поста Ви няма да коментирам, защото е по-философски написано, отколкото мога да понеса. :?

Please Вход to join the conversation.

More
26 Ян 2009 11:08 #24609 by Kosio

филмът напълно покрива светските представи за монашеския живот и светостта. А моят проблем е, че познавам този живот не само от книгите и филмите.

Защо това не е бил проблем за консултантите на филма :?:

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 11:11 #24610 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

Приведете, ако обичате поне едно :!: библейско или светоотеческо свидетелство за това, че Бог прощава греховете не веднага

Има разлика между това, грехът ти да бъде простен и грехът да те бележи жестоко, да промени целия ти бъдещ живот. Прошката и благодатта дават сили да приемем последствията от греховете си и да си носим тежестта от тях и в бъдеще, може би до края на живота си.

Косьо, говорим за различни неща, които не е задължително да си противоречат.
Има разлика между това Бог да ти прости и това ти да простиш на самия себе си, нали? Не ти ли се е случвало след като си наскърбил някого, в душата ти да продължава да е некомфортно, въпреки че човекът отдавна ти е простил?

За покаянието на един убиец и как след това Бог дотолкова заличил греха му, че можел да играе и на селските хора, говори св. Силуан Атонски, виж в началото на книгата му.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 11:36 #24611 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: За филма "Остров"
Съгласен съм и с останалите думи, но особено искам да подкрепя тези

главния герой наистина видимо не проявяваше послушание, даваше признаци на "юродив ради себя", това беше и мнението на младите монаси, защото всички "признаци от книгите" съвпадаха. Игуменът, обаче (вероятно най-опитният от всички) още от самото начало усещаше, че този човек съвсем не е толкова елементарен...

Младият и учен монах при това наистина нямаше и повод за такова велико покаяние. Той просто страдаше, че усилията му да направи всичко както трябва не даваха толкова видим резултат, както при стареца - хората ходеха при него в котелното. Монасите промислително късно разбраха, че живеят със светец. Така и трябваше, заради опазване от вредна почит към него. Не всеки е призван да извърви един и същи път - старецът завеща на монаха - "живей както живееш, всички са грешни, само големи грехове не прави".
Въглищата, които той цял живот пренасяше с кривата количка, според мен бяха символ на греха му, който той с толкова труд "изгаряше", принасяйки плод на покаяние. Спомнете си, че въглищата бяха останали там върху взривената барджа, заседнала в плитчините. Тя стоеше там като грозен паметник на едно предателство и страх, чудовищни дори и от светска гледна точка (младият капитан го заплю заради малодушието му и спокойно извади цигара - прие да умре с достойнство).
Напълно нормално е, че на стареца му олекна ("в душата ми ангели пеят", каза той на адмирала Тихон), когато го видя жив - все пак не е причинил убийство. Нормално беше да му поиска и прошка.
Животът на актьора Мамонов, макар бледо, донякъде повтаря този на героя му. Не ми се влиза в подробности, потърсете в нета и ще се уверите. Нищо чудно, че филмът се е харесал в Гърция - хората разпознават православната достоверност, макар и "в рубашка".
Интересен е нашият, българският прочит на този художествен факт.
Филмът мина по Канал1, малко след Цветница, мисля.
По една случайност, няколко дни преди това бях организирал прожекция в читалището, като на самата Цветница обявих това, а направих и нещо като афиши. Наивно се опасявах, че няма да стигнат местата за кандидат - зрителите. Прожекцията беше направена от професионалисти, на голям екран и всичко останало. Какъв беше отзивът ли? Думата "апатия" слабо може да изобрази и предположи огорчението, което още изпитвам...

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 11:53 #24612 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: За филма "Остров"
Няма да пропусна да добавя, че според мен този филм заслужаваше отделна и добронамерена тема много преди днешна дата. Той е успешен и вдъхновяващ опит, цветна градина, в която ние не бива да дирим къде е акало кучето, ако сме пчелички, а не зелени мушички. Разбира се, ние тук в България си имаме достатъчно църковни интрижки и закачки, за да се отплесваме по чуждите успехи, а и не бива да допуснем да излезем наивни, ако похвалим нещо, нали? Между другото, ние, българите, хич не обичаме да хвалим.
С други думи, демонът, ресорен за прелестта и гордостта в България сигурно е уволнен по некадърност, но това са му възможностите... При нас никой не е заплашен от прелест - веднага го при-земяваме, че и по надолу... Иска се сериозен гьон-суратлък и слепота, за да се възгордееш малко...

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 13:17 #24614 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: За филма "Остров"

Защото филмът напълно покрива светските представи за монашеския живот и светостта. А моят проблем е, че познавам този живот не само от книгите и филмите.


Може би наистина покрива светските представи за светостта. Но това е без значение, понеже не светостта е темата на филма. Филмът тематизира не светостта, а греха и покаянието. Следователно този филм е правен за хора, които познават от първа ръка греха като такъв и които не са изгубили съвсем надеждата за покаяние. Ето защо факттът, че познавате от първа ръка монашеския живот, в което аз нямам основание да се съмнявам, а може би и светостта, за което не бих се учудил, не Ви помагат при рецепцията. С пълна сигурност гледната точка на филмовия разказ се разминава със светския стандарт за морална простъпка. Това обяснява и липсата на адекватно възприемане от светските среди в България.

Please Вход to join the conversation.

 • alexey stambolov
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 16:33 #24616 by alexey stambolov
Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"
Няколко необходими уточнения искам само да направя към казаното от мен.
1. Аз не отричам, че човек може и дори ТРЯБВА да се кае цял живот за своите малки и големи грехове. Освен това, както вече споменах, има разлика между това Бог да ни прости и това самите ние да простим на себе си. Но, според мен, опасността да се подмени едното с другото, т.е. от постоянното чувство за вина да помислиш, че Бог е "неумолим" и не ти е простил, е твърде голяма, особено от духовно неопитни хора. Филмът крие именно такъв риск.
2. Юродивството ради Христа е твърде рядък и велик подвиг, но крие куп опасности. При него още повече, отколкото и при другите подвизи е необходимо благословението на духовник за него. Повярвайте ми, нагледал съм се на прелъстени монаси (sic!), именно защото се подвизаваха без благословение. Затова и ап. Павел казва: "Който се подвизава не по правилата, не бива увенчан". Мился, че не е случайно, че за цялата си хилядолетна история, Света Гора е дала на Църквата десетки, ако не и стотици исихасти, но се сещам само за един юродив - преп. Максим Кавсокаливит, - смятан от съвременниците си за прелъстен. Наистина, само една крачка дели едното от другото и тази крачка се нарича - БЛАГОСЛОВЕНИЕ!
3. Сега, за послушанието. Трудно е да го обясня на хора, които не са го вкусили от опит; а останалите ще ме разберат. То е все едно да обясняваш на слепец какво е слънцето - трябва да го види, да го изпита, за да те разбере. Затова ще кажа само: в един общежителен монастир - а обителта от филма явно беше общежитителна - всички братя се подвизават заедно, всички ходят по едно и също време на трапеза, на служба, ядат едно и също, изпълняват послушанията, дадени им от общия духовен отец, т.е. игумена. Зная, че руснаците, повлияни от творенията на св. Игнатий Брянчанинов, са малко скарани с общежителния начин на живот и с послушанието в смисъла, в който са го разбирали и разбират древните и съвременните св. отци.

Филмът пресъздава всъщност руската идея за благочестие, през призмата на един светски човек. Ако ние, гледайки го, си имаме едно на ум, всичко ще си е наред. Но, ако приемем нещата като чиста монета - т.е. Бог е неумолим, изисква прекомерни подвизи, за да ни прости греховете, че юродивството и вършенето на чудеса са независими от послушанието, че човек може да бъде послушник на самия себе си (sic!)- тогава рискуваме да изпаднем в една голяма прелест и именно за това алармирам. Мисля, че в случая ще разберете, че не го правя злонамерено, а само да покажа опасностите, които крие този филм.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 18:20 #24618 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: За филма "Остров"

Аз не отричам, че човек ... ТРЯБВА да се кае цял живот за своите малки и големи грехове.

Алексей, тук вече ще си разменим ролите... Аз лично, не давам право да ми казват, че "ТРЯБВА да се кая цял живот за своите малки и големи грехове". Не че лично на теб, ами изобщо някак...Ако ми даде Господ да се кая - ще се кая, а ако не - така решил, така дал. Няма място тук за странична намеса.

Бях написал коментар и на останалата част, но се самоцензурирах. Само че го намекнем уклончиво...Имаме ли право ние, които не сме изкарали повече от три дни на Атон, да споделим мисли относно монашеството, или направо да ти се дадат модераторски правомощия на тази тема, да не се излагаме? Аман...

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
26 Ян 2009 19:17 #24620 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"
Опитвам се да следя внимателно форума, но се въздържам от сериозни коментари защото си имам достатъчо други занимания, но:

Зная, че руснаците, повлияни от творенията на св. Игнатий Брянчанинов, са малко скарани с общежителния начин на живот и с послушанието в смисъла, в който са го разбирали и разбират древните и съвременните св. отци.

Или имаш голям проблем с послушанието или нищо не знаеш. Точно св. Игнатий Брянчанинов разкрива смисъла и значението на послушанието - така както са го разбирали и ДРЕВНИТЕ И ДНЕШНИТЕ св. отци. Алексей, не си ли спомняш, че преди време се опита да пробуташ о. Доримедонт и бумажката му - критика на св. Игнатий Брянчанинов като някакъв отговор уж към монах Михаил? Ако си забравил ще ти я изровя! Язък ти за годините на Атон... Открих темата - ей, търсачката ни не работи както трябва, вземете мерки:

<!-- l <a class="postlink-local" href="forum.logos-...&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=4&t=1986&st=0&sk=t&sd=a
 • Visitor
 • Visitor
 • 26 Ян 2009 20:03 #24624 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"
  Св. Йоан Лествичник също ли няма понятие от послушание? Или авва Доротей? Или старецът Порфирий? Или старецът Ефрем Катунакиот? Или св. Силуан Атонски?... Айде да не продължавам, че няма да стигне мястото.

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 20:24 #24625 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"
  Хубаво ги изреждаш, но още по-хубаво щеше да бъде ако ги беше и попрочел! Тенденциозно ли е, или на мен така ми се струва, че във всяка тема се опитваш да влезеш на бял кон през парадния вход, а после си измъкваш по чорапи през някой случайно отворен прозорец :?: И като ти свършат аргументите, избиваш рибата с "ама аз съм бил на Атон, пък вие не сте и не може да ме разберете". 8)

  Ето малко и от стареца Порфирий как разбира послушанието:

  За папския дух у някои свещеници

  Един път разказах на стареца за един много „строг” изповедник, който отказа да благослови духовното си чедо да посети стареца Порфирий и да обсъди с него свой сериозен проблем. Случаят ми беше направил много силно впечатление и затова го споделих. Старецът поклати натъжен глава и измърмори: „Какво да кажеш? И е изповедник..” Правеше ми впечатление, че старецът Порфирий винаги беше много внимателен в преценките си за другите и особено, когато ставаше дума за свещеници, направили грешки. Вместо да го охарактеризир някак, той предпочиташе да ми говори непряко: „Знаеш ли, когато папският мисионер получи заповед за някоя мисия, той се качва на самолета в Рим и когато кацне в африканската държава, там отваря затворено писмо и прочита какво ще е делото, което трябва да изпълни, дори и да не е съгласен. При нас, православните, не става така”. Долу-горе разбрах какво искаше да ми каже. Не беше за първи път да срещам в православната Църква духовни ръководители, за щастие не много, които бяха вдъхновявани от папския дух. Които изискват изпълнението на заповедите им, без да се интересуват от вътрешните съпротивления на духовните си чеда. Те възпитават абсолютистко мислене. Понеже се страхуват от свободата, налагат дисциплина и не подозират, че православното послушание е плод на свободата. Не мина много време и тоталитарното възпитание на онзи духовник даде плодове. Неговото духовно чедо вече не искаше да се срещне със стареца и го обявяваше на всичките си приятели. Казах на отец Порфирий, когато се срещнахме пак: Мисля, че не идва при вас, не защото не иска, а защото изпълнява послушание към духовника си. Старецът ме изненада, като ми отговори: „Спазва послушание, защото съветите на изповедника му удовлетворяват егоизма му”.

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 20:38 #24626 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Аз не отричам, че човек ... ТРЯБВА да се кае цял живот за своите малки и големи грехове.

  Алексей, тук вече ще си разменим ролите... Аз лично, не давам право да ми казват, че "ТРЯБВА да се кая цял живот за своите малки и големи грехове".

  Отче, ще те помоля друг път, като ме цитираш, да го правиш точно, а не премахвайки думи от изречения, според както ти е угодно!

  Бях написал коментар и на останалата част, но се самоцензурирах. Само че го намекнем уклончиво...Имаме ли право ние, които не сме изкарали повече от три дни на Атон, да споделим мисли относно монашеството, или направо да ти се дадат модераторски правомощия на тази тема, да не се излагаме? Аман...

  Кой е изкарал "не повече от три дни на Атон", че не разбрах? :roll:

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 20:45 #24627 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Тенденциозно ли е, или на мен така ми се струва, че във всяка тема се опитваш да влезеш на бял кон през парадния вход, а после си измъкваш по чорапи през някой случайно отворен прозорец :?: И като ти свършат аргументите, избиваш рибата с "ама аз съм бил на Атон, пък вие не сте и не може да ме разберете". 8)

  Когато виждам, че една спокойна дискусия клони към безсмислен спор, както сега, какво друго да направя, освен да се оттегля? А и вече казах, какво мисля за филма "Остров", останалото са офтопици.
  Това, че светските хора трудно разбират духовните, го потвърждават и твоите думи. Колкото до "бумажката" на о. Доримедонт (хубаво, че се поправи, иначе рискуваше да бъдеш обвинен, че и името му не си запомнил 8) ), ако си беше дал поне малко труд да я прочетеш, нямаше да я характеризираш така.
  А дали и какво съм чел аз, мился, че не е нужно да ти се изповядвам на теб. :wink:

  Please Вход to join the conversation.

  • о. Георги
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 20:46 #24628 by о. Георги
  Replied by о. Георги on topic Re: За филма "Остров"
  Е, стига де, махнах излишното, за да акцентирам на "ТРЯБВА", смисълът не се променя...

  Аз не отричам, че човек може и дори ТРЯБВА да се кае цял живот за своите малки и големи грехове. Освен това...

  Всъщност, темата за филма...Много, много хубав филм. Рано е още да се включва в св. предание, но е хубав.

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 20:53 #24629 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"
  Знаеш, че бумажката му е пред мене,в нея няма нищо за което да го запомня! Прощавай май и аз лично го познавам, грък ли беше? :roll: Нали си спомняш, в предната темичка дето ти бях пуснал линк, ти дори заглавието на книгата не знаеше, научили го? Няма значение, няма да ти давам простор за да бягаш от темата. Само цитати, а за останалото, читателите тук отдавна са те сложили на кантара:

  «С молитви и сълзи умолявай Бога да ти изпрати ръководител безстрастен и свят. Изследвай и сам Божественото Писание и особено писанията на Светите отци и сравнявайки с тях това, което те учат учителите и настоятелите ти, за да може като в огледало да видиш доколко те са съгласни помежду си, - и после, това, което е в съгласие с писанията усвоявай и задържай, а това, което не е, разсъди добре и отхвърли за да не се прелъстиш. Защото знай, че в наши дни се появиха много прелъстители и лъжеучители».
  Св. Симеон Нови Богослов

  Та какво казваш учил св. Игнатий Брянчанинов дето другите Св. отци не учили :roll:

  Please Вход to join the conversation.

  • bore
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 21:12 #24630 by bore
  Replied by bore on topic Re: За филма "Остров"
  Алексей, как раздели хората на светски и духовни! Е, то твоята духовна извисеност никой не може да я стигне, ама бъди снизходителен към твоите слепи братя, в частност мен. Защото не виждам заплахи в "Остров" и още много други неща не виждам, но ти като един духовен човек ще ги разясниш с помощта на свойственото си подвижническо дълготърпение.

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 21:46 #24631 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"

  Алексей, как раздели хората на светски и духовни!

  Ами отиваш на Атон и ... Ти на Атон бил ли си?

  Please Вход to join the conversation.

  • bore
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 22:12 #24632 by bore
  Replied by bore on topic Re: За филма "Остров"
  ^ :oops: Не... :oops: :oops: Вече само ще си мълча.

  Please Вход to join the conversation.

  • Златина
  • Visitor
  • Visitor
  26 Ян 2009 23:35 #24633 by Златина
  Replied by Златина on topic Re: За филма "Остров"
  Аз пък си мисля, че "светските" хора, които са направили "Остров" много, много добре познават съвременната православна религиозност и филмът е направен така, че да полемизира с клишираното религиозно мислене. И се зарадвах не че ще предизвика интереса на нецърковните хора към духовността, а че ще раздразни ревнителите на православното благочестие и ще предизвика дискусия в Църквата. Което е много хубаво нещо. От всичко, което е писал Алексей в този форум, е съвсем логично, че този филм за него ще е препъни камък.

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 10:13 #24634 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Знаеш, че бумажката му е пред мене,в нея няма нищо за което да го запомня! Прощавай май и аз лично го познавам, грък ли беше? :roll: Нали си спомняш, в предната темичка дето ти бях пуснал линк, ти дори заглавието на книгата не знаеше, научили го? Няма значение, няма да ти давам простор за да бягаш от темата. Само цитати, а за останалото, читателите тук отдавна са те сложили на кантара:

  Ами не, руснак е. :) Както и да е, националността не е толкова от значение, както и заглавието, както и поводът за написването й, а съдържанието. А ти, след като я прочетеш, ще се запознаеш със светоотеческите свидетелства за ползата от послушанието.
  Иначе, и на рамка да си я закачиш, полза няма.
  И предлагам да спрем с тези глупави заяждания не по темата. Който има да каже нещо по същество за филма - нека каже!

  П.П. Добре е да почнеш да четеш това, което говори старецът Порфирий за себе си, а не това, което другите (в случая монах Михаил) казват за него и желаят да видят или чуят от него. Цитатът беше от него, нали? :wink:

  Колкото до цитата от св. Симеон Нови Богослов, точно той е най-яркият пример за пълно послушание към стареца си, Симеон Благоговейни. Но думи, извадени от контекста, нищо не казват. Нали знаеш, че и в Библията пише: "Няма Бог"? Ако искаш да научиш светоотеческото разбиране за послушанието, можеш да започнеш с "Лествицата" на св. Йоан или с авва Доротей.

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 10:49 #24635 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Та какво казваш учил св. Игнатий Брянчанинов дето другите Св. отци не учили :roll:

  Ето ти един цитат за размисъл - нали знаеш гръцки:
  «το μη υποταγήναι πατρί πνευματικώ το μη γεννηθήναι άνωθεν έστι»
  (Да не се подчиняваш на духовен отец е все едно да не си се родил свише.)
  Αγ. Νικήτας Στηθάτος, Φυσικών Κεφ. Εκατοντάς Β’, 54, Φιλοκαλία
  Предполагам, знаеш кой е Никита Ститат?

  На твоя хвърчащ цитат, ще ти предложа следните думи на св. Симеон Нови Богослов - отново в оригинал:
  "Ἀδελφέ, ἐκτενῶς τόν Θεόν παρακάλεσον, ὅπως δείξῃ σοι ἄνθρωπον, τόν καλῶς ποιμᾶναί σε δυνάμενον, ᾧ καί ὀφείλεις ὡς αὐτῷ τῷ Θεῷ ὑπακοῦσαι (275) καί τά παρ᾿ αὐτοῦ σοι λεγόμενα ἀδιστάκτως ἐπιτελέσαι, εἰ καί ἐναντία σοι καί ἐπιβλαβῆ κατά τό δοκοῦν σοι τά προσταττόμενα φαίνονται. Καί εἰ μέν εἰς ὅν ἤδη ἔσχες πατέρα πνευματικόν περισσοτέρως πληροφορεῖται παρά τῆς χάριτος ἡ καρδία σου, ποίει ἅ σοι λέγει καί σῴζῃ· κρεῖσσον γάρ μαθητήν μαθητοῦ ὀνομάζεσθαι καί μή ἰδιορρύθμως βιοῦν καί τρυγᾶν ἀνωφελεῖς καρπούς τοῦ ἰδίου θελήματος".
  Τὰ ἄπαντα τοῦ Ὁσίου Συμεὼν τοῦ νέου Θεολόγου, Λόγος Κ', σελ. 180.
  (Брате, усърдно моли Бога, да ти покаже човек, който да може добре да те ръководи (букв. пасе), комуто и си длъжен да се покоряваш като на Самия Бог и това, което ти казва, да вършиш без съмнение, дори и наредбите му да ти се струват насочени срещу теб и вредни. И ако сърцето ти бива известявано от Благодатта, повече от този, който имаш вече за духовен отец, прави каквото то казва и се спасявай. Защото по-добре да се наричаш ученик на ученика, а да не водиш идиоритмичен живот и да събираш безполезните плодове на своята воля".)

  Това ли е, което учи св. Игнатий Брянчанинов :?:

  Please Вход to join the conversation.

  • Златина
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 11:11 #24636 by Златина
  Replied by Златина on topic Re: За филма "Остров"
  Алексей, не ставай смешен с превъзнасянето си. Ще те помоля да преведеш цитата, защото се намираш в български форум и това е крайно и надменно неуважение към участниците в дискусията. Знаенето или незнаенето на гръцки няма отношение към правдивостта на мненията. Ако не искаше да демонстрираш това, което демонстрираш, можеш да си водиш личен, а не публичен разговор.

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 11:21 #24637 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Алексей, не ставай смешен с превъзнасянето си. Ще те помоля да преведеш цитата, защото се намираш в български форум и това е крайно и надменно неуважение към участниците в дискусията. Знаенето или незнаенето на гръцки няма отношение към правдивостта на мненията. Ако не искаше да демонстрираш това, което демонстрираш, можеш да си водиш личен, а не публичен разговор.

  Ако беше изчакала само 8 мин., преди да побързаш да ме осъдиш, щеше вече да видиш пейстнат преводът. :cry:
  Знаенето или не на чужди езици е проблем на четящите, а не на пишещите. Айде да не подценяваме читателите! Много добре знам къде се намирам, но Св. Писание и Отците трябва да се четат в оригинал, за да се избегнат евентуални грешки при превода! А аз не съм прочел като условие за участие във форума, това да се превеждат цитатите.
  А и да не подценяваме знанията на Венци по гръцки. :wink:

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 11:50 #24638 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"

  Ами не, руснак е. :) Както и да е, националността не е толкова от значение, както и заглавието, както и поводът за написването й, а съдържанието. А ти, след като я прочетеш, ще се запознаеш със светоотеческите свидетелства за ползата от послушанието.
  Иначе, и на рамка да си я закачиш, полза няма.
  И предлагам да спрем с тези глупави заяждания не по темата. Който има да каже нещо по същество за филма - нека каже!

  Абе и аз така си помислих, говори руски без акцент, носи фамилията Сухинин, ама знае ли човек, то комай повечето дето отиват (и неса много наясно защо са отишли) първото дето правят е да се погърчат и си мислят, че с този акт цялото предание им се изсипва с фуния в главите :lol: Та бумажката покрай теб може и за трети път да я отворя - дано полза принесе - там няма много светоотеческо, но съм готов да го направя, ако искаш страница по страница?

  П.П. Добре е да почнеш да четеш това, което говори старецът Порфирий за себе си, а не това, което другите (в случая монах Михаил) казват за него и желаят да видят или чуят от него. Цитатът беше от него, нали? :wink: !

  По отец Михаил? Брех, че познавач си станал! С монах Михаил си говорим за други неща, но както и да е. Та коя книга на стареца дето той сам си я е написал ще ми препоръчаш?

  Колкото до цитата от св. Симеон Нови Богослов, точно той е най-яркият пример за пълно послушание към стареца си, Симеон Благоговейни. Но думи, извадени от контекста, нищо не казват. Нали знаеш, че и в Библията пише: "Няма Бог"? Ако искаш да научиш светоотеческото разбиране за послушанието, можеш да започнеш с "Лествицата" на св. Йоан или с авва Доротей.

  Не са извадени от контекста, но ти определено не си чел св. Симеон за да си адекватен по темата, но нямам нищо против да ти го докажа - цитат срещу цитат :cry:

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 12:07 #24639 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"

  Ето ти един цитат за размисъл - нали знаеш гръцки:
  «το μη υποταγήναι πατρί πνευματικώ το μη γεννηθήναι άνωθεν έστι»
  (Да не се подчиняваш на духовен отец е все едно да не си се родил свише.)
  Αγ. Νικήτας Στηθάτος, Φυσικών Κεφ. Εκατοντάς Β’, 54, Φιλοκαλία
  Предполагам, знаеш кой е Никита Ститат?

  Брат, не се хвали с езиците по-добре! Добре че си го превел, защото трябва да се научиш да уважаваш хората във форума! На мен щеше да ми е още по-лесно да ти пейсна един грузински текст на големия св. Давид Гареджа (VІ) - обгрижвал 5000 монаси и да те остав да си го четеш! Знаеш ли, св. Йоан Дамаскин има един много хубав пример - ти направо влизаш в калъпа му! Познай, кой от двамата представляваш тук:
  Свети Йоан Дамаскин, по- въпроса за послушанието разказва, че мъдрият старец, с когото живял, казал на един от старите си монаси:

  - Пей!

  Но той не запял. Казал на един по-млад:

  - Пей !

  И той запял.

  Кой от двамата е постъпил правилно? И отговаря: "И двамата. Старият, защото е действал с разсъдителност. А младият, защото е действал с безрезервно послушание".

  Позна ли се? Та преди да ми говориш, че св. Игнатий Брянчанинов не знае, какво говори, знай, че той преди да стане епископ 24 години е бил игумен на манастир дето е имало повече монаси от всичките на Атон днес барабар с туристите. Но точка, ставам сериозен по темата. Предлагам на теб да преложиш откъде да започнем? Сещам се за пролога на Св. Максим Изповедник, пролога към въпросите на Таласий, или началото на Евангелието към Йоан - пак е пролог, но оставм на теб :D

  Please Вход to join the conversation.

  • Златина
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 12:17 #24640 by Златина
  Replied by Златина on topic Re: За филма "Остров"
  Алексей каза:

  Знаенето или не на чужди езици е проблем на четящите, а не на пишещите.


  Типично за целия ти подход към богословието и духовните реалности. И много егоистично.
  Благодаря, че си превел текста. Разбирам, че вземаш пример от Никола, но има една съществена разлика и тя е, по светоотечески, в намеренията, с които пускаш текст "в оригинал". Никола винаги го прави, само за да изясни нещо, а ти винаги, за да демонстрираш знаенето на гръцки. Добре е да си дадеш сметка за това.

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 12:55 #24641 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: За филма "Остров"
  Да отворим нова тема, примерно За послушанието съгласно Св.Отци и св. Игнатий Брянчанинов, за да не товарим излишно тази?
  А забравих, мойто хвърчащо цитатче от Св. Симеон съм го взел от Добротолюбието, том V, ама незнам дали може да му се вярва на св. Никодим Светогорец, че правелно го е превел и разбал :roll: :wink:

  Please Вход to join the conversation.

  • alexey stambolov
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
  27 Ян 2009 15:26 #24642 by alexey stambolov
  Replied by alexey stambolov on topic Re: За филма "Остров"

  Та коя книга на стареца дето той сам си я е написал ще ми препоръчаш?

  "Βίος και λόγοι" (Живот и слова) е съставена изцяло върху негови спомени за преживяното.

  А забравих, мойто хвърчащо цитатче от Св. Симеон съм го взел от Добротолюбието, том V, ама незнам дали може да му се вярва на св. Никодим Светогорец, че правелно го е превел и разбал :roll: :wink:

  Със сигурност св. Никодим не го е превел на български. :wink:
  Уважението ми към дискусията е в това, че не пускам хвърчащи цитати, а със страница и заглавие, за може всеки, който иска, да ги провери!

  Разбирам, че вземаш пример от Никола, но има една съществена разлика и тя е, по светоотечески, в намеренията, с които пускаш текст "в оригинал". Никола винаги го прави, само за да изясни нещо, а ти винаги, за да демонстрираш знаенето на гръцки. Добре е да си дадеш сметка за това.

  Никола ли ме е учил на гръцки, за да взимам пример от него? :roll:
  Със сигурност обаче, ако Венци бе показал по-голямо уважение към човек, когото - както видяхме - дори не познава, а аз много добре познавам, нямаше да реагирам така!
  Да не говорим, че ни в клин, ни в ръкав започна да пуска разни иронични заблежки по мой адрес, без дори да съм споменал името му.
  Ето оттук започна всичко:

  Или имаш голям проблем с послушанието или нищо не знаеш. Точно св. Игнатий Брянчанинов разкрива смисъла и значението на послушанието - така както са го разбирали и ДРЕВНИТЕ И ДНЕШНИТЕ св. отци. Алексей, не си ли спомняш, че преди време се опита да пробуташ о. Доримедонт и бумажката му - критика на св. Игнатий Брянчанинов като някакъв отговор уж към монах Михаил? Ако си забравил ще ти я изровя! Язък ти за годините на Атон...

  И това ако не е търсене на повод за заяждане - здраве му кажи! :(

  Please Вход to join the conversation.