Мобилно меню

Размисли по пътя

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Сеп 2008 14:53 #23524 by ЛюбимеЦ 12+1
Размисли по пътя was created by ЛюбимеЦ 12+1
До днес бях на почивка в Боровец,откъснат от средата си аз потърсих нещо познато :lol: като храмове например.Това което открих ме изненада,на територията на планинския курорт се намират два параклиса и един храм.
Параклисите са почти винаги отворени,единия е на територията двореца "Царска Бистрица",храма за съжаление не го видях отворен.
В първата неделя търсейки мястото в което мога да срещна люде от Божия народ,открих че няма място в което се служи.
В един делничен ден се разходих до близкото градче(Самоков),разгледах метоха и женския манастир,бившия митрополитски храм,и един храм който се оказа изключително стар като начало на първото му изграждане( 6 в) т.н. "Бельова черква".
В манастира не ми хареса(аз поначало калугерите много много не ги харесвам),в "митрополитския" храм клисарката беше любезна и ми даде мобилния тел.на служещия презвитер.
Обадих му се,поговорихме малко общи приказки,казах му че бих желал да присъствам на литургията,споделих му че съм иподякон,и бих желал да помогна с каквото мога макар и за 2 часа,от другата страна по телефона срещнах любезен домакин и приятен човек.
Стана неделя,отивам на служба,и изненадите започнаха...
Клисарката ми беше казала че храма се пълни,а и млади хора имало доста,влизайки виждам 6-7 баби,две момчета които пеят на клира,единия се оказа докторант в Софийския Богословски..,другия второкурсник .
Но големите "изненади" предстояха,утринната беше 1:30ч. а литургията 1 ч.,за какво им бе такава дълга утринна да се чуди човек,а литургията бе изрязана до неузнаваемост.
Символа се прочита от един (най-често от четците) останалите само слушат,а не се казва от цялата църква :?: ,да се чуди човек присъстващите не могат ли поне да се приучат да повтарят,защото това е "личната им изповед" на вярата.
Даровете бяха показани и "скрити",на призива ПРИСТЪПЕТЕ един дядо вдигна свещника,същия който се поставя обикновенно преди четене на "апостола".
Вместодар поднесоха две купи с хляб от неизвесно количество просфори,поне от към количество на хляб го докарваха,10-12-тината присъстващи си вземаха доволно добро количество.
Запознавайки се с двете момчета аз за пореден път се убедих че човек ако няма основен базис,нищо не гради,въпреки че учи,или вече е завършил.
Попитах ги защо са им толкова малко хората,защо няма млади,защо самата им служба бе ....(тука нямам думи),отговорите бяха повдигане на рамене,или "какво да правим" и "който иска ще дойде".

От видяното започнах да си задавам въпросите,какво всъщност намират хората в църквата,защо ходат там,какво очакват,как подавляващата част разбира вярата и християнството.
Тези които имат съответното образувание слепи ли са,или просто не искат да гледат,или пък са глупави по натура,защото това което става(там,а и на стотици други подобни места) е просто нелепо.


п.с.разходката до Рилския манастир пък беше истински културен шок.
Освен всичко друго,за което ще пиша в някой следващ ден,аз се удивих от продажбата на "светена" вода.

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
02 Сеп 2008 15:45 #23526 by РРР
Replied by РРР on topic Re: Размисли по пътя
Е, добър ден, то това е нормална практика в провинциалните храмове. Просто се благодари, че е имало служба все пак!
А иначе, невежеството е поголовно.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Сеп 2008 16:30 #23527 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Размисли по пътя
Прав сте РРР,но мен повече ме изненада позицията на "докторанта" и на второкурсника,те бяха абсолютни дървеноглавци.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
02 Сеп 2008 18:23 #23528 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Размисли по пътя

Освен всичко друго,за което ще пиша в някой следващ ден,аз се удивих от продажбата на "светена" вода.

Личи си, че малко се разхождате. Бизнесът не ми е в кръвта - отдавна щях да съм милионер, при това съвсем изряден и без да крия произхода на първия си милион. Тия продажби са от доста време много актуални. До преди 10тина години гърците държаха палмата на първенството, но предприемчивата Рус сериозно ги удари в земята. Това е един легален, с благословение, невероятно лесен начин за направата на пари, на много пари. Ако някой проявява желание - да ми пусне една лична бележка за ноу хау 8)

Please Вход to join the conversation.

More
02 Сеп 2008 23:13 #23533 by Kosio

Гарантирам, че само от Кръстова гора ще се вадят по няколко хиляди на месец + отчисленията за благословията... :wink:

Късно! Тъст ми се върна преди месец от екскурзия от Кръстова гора и ми даде едно шишенце, купено за един лев. Не е светена, но бутилчицата изглежда красиво - тумбеста, пластмасова от 330 мл., приятен вид на манерчица, в самата форма е гравиран кръст и надпис под формата на дъга над него "Кръстова гора".

На това благодатно място машината за пари вече е добре смазана и без чужда експертна помощ.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
03 Сеп 2008 00:34 #23534 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Размисли по пътя
А, има още, с какво да ги изненадаме :wink:

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
03 Сеп 2008 12:49 #23545 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Размисли по пътя
Без да правя реклама на някоя епархия :mrgreen: ,искам да споделя че тук в катедралния храм има чешмичка със светена вода,над нея се мъдри единственно надпис "водата е за пиене,не е за миене".
Така е и във няколко други храма (4-ри със сигурност,защото тях съм посещавал и зная) тази вода стои на видно място и свободно може да се употребява.

Когато попитах една от сестрите монаси в Рилския манастир защо е платена, последва отговор "на теб не ти дължа обяснение" :cry:

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
04 Сеп 2008 16:16 #23570 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Размисли по пътя
Здравейте ЛюбимеЦ. Разказът Ви явно има претенцията да ни опише разкрита от Вас нередност в служението в Самоков. Но, простете, описаните от Вас неща са най обикнавените реалности в България. Ако ги сравнявате с някоя хубава градска енория, където Вие иподяконствувате, бихте могли да споделите положителното от нея. А това, което тук правите нагарча на четене и има привкус на доклад от разузнавателна операция. Само си представете огорчението на отеца, ако би стигнал до него слух за Вашия онлайн-донос, след като се е отнесъл любезно с Вас. А можеше да е иначе...Аз например във Вашия разказ видях доста положителни страни, сочещи стремеж на служещите да си свършат работата. Сблъсъкът между Вашите очаквания и самоковската реалност ми прилича на шопа, който разказва впечатления от балета "Лебедово езеро": "Оно, езеро немА, а лебеди не пущИа!" Аз тук от компютъра намерих сума интересни и хубави неща за посочените от Вас "църковни обекти". Вие тук се опитвате да обърнете всеки факт срещу тези хора там - напр. че утренята била дълга, пък Литургията - 1 час. То за такива случаи старецът Паисий казвал, (перефразирам) че пчелата търси единственото цвете в цялото зловонно блато, докато мухата напротив - тя пък в цяла поляна с цветя търсела къде е акало овчарчето. Аз на мястото на отеца бих се огорчил, а вярвайте - СТРАШНО, НЕПОНОСИМО МНОГО са огорченията ни в битността ни на свещенстващи в днешно време. Можеше да е тъй:

До днес бях на почивка в Боровец.Това което открих, приятно ме изненада: на територията на един планинския курорт, където хората ходат по съвсем далечни от религията подбуди се намират два параклиса и един храм.
Параклисите са почти винаги отворени,единия е на територията двореца "Царска Бистрица".Храмът, за съжаление, не заварих отворен.
В първата неделя, търсейки мястото в което мога да срещна люде от Божия народ открих, че в храма няма да се служи.
В един делничен ден се разходих до близкото градче(Самоков). Разгледах Самоковския девически манастир "Покров Богородичен", (наричан също Самоковски женски метох), Митрополитския храм 'Успение Св. Богородица"и храм "Рождество Богородично", който се оказа изключително стар като начало на първото му изграждане (VІв.) (т.н. "Бельова черква").
( www.samokov....itrop.html )
В митрополитския храм клисарката беше любезна и ми даде мобилния тел. на служещия презвитер.
Позволих си да му се обадя, поговорихме малко общи приказки, казах му че бих желал да присъствам на литургията. Споделих му че съм иподякон и бих желал, ако благослови, да му иподяконствам по време на службата. Оот другата страна по телефона срещнах любезен домакин и приятен човек.
Стана неделя и отидох на служба...
Клисарката ми беше казала че храма се пълни, а и млади хора имало доста. За съжаление тази неделна служба беше по - слабо посетена - имаше 6-7 възрастни жени. Но пък на клира пееха две момчета. Единия се оказа докторант в Софийския Богословски факултет, а другия - второкурсник .
Приятно се изненадах, че служещите не претупват утренята, която продължи 1:30ч. Литургията - 1 ч.
Символа на вярата там се прочита от един четец...При нас във Варна това се прави от всички присъстващи, което е една добра практика, защото това е "личната им изповед" на вярата.
Причастници нямаше, докато при нас във Варна (...)
На призива ПРИСТЪПЕТЕ един дядо вдигна свещника, който се поставя обикновенно преди четене на "апостола".
Вместодар поднесоха две купи с хляб от явно голямо количество просфори, та 10-12-тината присъстващи си вземаха доволно добро количество.
Запознах се с двете момчета (...) Попитах ги (...)

От видяното започнах да си задавам въпросите, какво всъщност намират хората в църквата, защо ходат там, какво очакват, как подавляващата част разбира вярата и християнството.


С поздравления за приятно прекараната почивка и с пожелание за благодатно възрастване в Христа:

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
04 Сеп 2008 19:39 #23573 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Размисли по пътя

Разказът Ви явно има претенцията да ни опише разкрита от Вас нередност в служението

Не нямам такова намерение,просто разказвам.

Това че сме "на дъното", както се изрази един много известен представител на "чужда" православна църква,не е новост за мен. :mrgreen:
В частен случай съотношението утринна/литургия е нищо,тези хора не основното за което се служи.
Съжалявам но ако този най-малък акцент ви е направил впечатление,значи има какво още да си кажем,защото това е най-дребния детайл(както знаеш може да се скъси или удължи както сам си прецениш).
Просто се изненадах че съотношението е такова,аз бих направил обратното,ако не и да съкратя още повече утринната :)

Аз на мястото на отеца бих се огорчил, а вярвайте - СТРАШНО, НЕПОНОСИМО МНОГО са огорченията ни в битността ни на свещенстващи в днешно време.

Прекрасно разбирам какво казваш!
Но със служещия презвитер не сме се карали,просто си поговорихме,смятам че се разделихме повече от любезно,все пак му споделих това/онова,не видях в негово лице човек който иска да промени средата в която е,затова и счетох за ненужно да се задълбочавам в сериозни разговори.
Като човек пак казвам че беше любезен и драг,това са качества които липсват в 3/4 от служителите,не мога да не му зачета благоста,но разговора не е за личните качества.
Беше се постарал да обнови църквата,озвучителната система беше много добра,имаше толкова добри неща.
За това заслужава похвала,но както разбираш,аз говоря за друго.

Удиви ме как тези двама младежи които описвам не бяха на дъното,те копаеха надоло!
Впрочем докторанта също бе любезен човек,но това не е важното.
Въпросният като бивш семинарист,беше запазил най-лошото от семинарския(манастирски) модел на служение.


п.п.в Боровец не е идеално лошо,става.
Планината е красива,но не и курорта.
Общо взето не съжалявам за времето там.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
04 Сеп 2008 21:18 #23574 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Размисли по пътя

Не нямам такова намерение,просто разказвам.

Радвам се, че не реагира остро. А аз в такива ситуации просто представям друга гледна точка - за баланс, а и да не губим рефлекс да се поставяме в положението на събрата си.
Поздрави. И аз може да разкажа нещо по-нататък. :)

Please Вход to join the conversation.

 • svst.Panteleimon
 • Visitor
 • Visitor
05 Сеп 2008 21:24 #23578 by svst.Panteleimon
Replied by svst.Panteleimon on topic Re: Размисли по пътя
Ех, ЛюбимеЦ :( ! Не зная чий си Любимец, но в Евангелието е писано "милост искам, а не жертва". Нима си мислиш, че в многословието си ще бъдем чути!? Какво би станало, ако се изпеят пълните ангифони, т.е. целите псалми, изкараме едно обширно "Светий Боже" с тирирем, "Иже херувими" за светогорско бдение и също така обширен причастен (това е начина да направим една лигургия 2 часа и нагоре), нищо - освен гордостта, че сме участвали в една грандиозна литургия. Тъжно е да измерваме благочестието, православността с времетраене, какво сме ние в цялото това време на богослужението - НИЩО. Как може в момент, в който се претворяват даровете в Тяло и Кръв Христови да се поддаваме на помисъл да критикуваме!?
Къде сме ние (има такава статистика), никъде не сме - това е моят отговор, защото Бог приема и вяра колкото синапово зърно, приема лептата за голяма милостиня, приел е и кръстна смърт заради нашите грехове. Нека се радваме, че все пак и за един час - а това е нормално време за една литургия - се случва най-великото чудо - Иисус Христос се явява Целта на литургията е да се приобщим с Христа (но не на всяка цена), а не да си гледаме часовниците. Имаш неоснователни забележки, а споделяне от такъв род служи за съблазън.

Please Вход to join the conversation.

More
06 Сеп 2008 09:29 #23579 by Kosio

Ех, ЛюбимеЦ :( ! Не зная чий си Любимец,

Здравейте, отче,
радваме се, че имаме още едно духовно лице в форума си! Моля, обаче не обсъждайте имената на другите потребители - освен, че етикета не го позволява, наистина този похват веднага повишава емоционалния тон - нещо, което се стараем да избягваме за да има спокойни и доброжелателни дискусии.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 10:04 #23580 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Размисли по пътя

Радвам се, че не реагира остро.

:wink:
Острите реакции понякога помагат,но в случая не са нужни.
Искам да ти споделя нещо друго,дано с негова помощ стана по ясен.
Снощи се върнах от лекции в Шумен,приятно впечатление ми направи следното,до преди година имаха някои от неправилните практики които срещнах в Самоков,но вече са успели да ги преодолеят.
Опитват се да намалят напрежението между академичното богословие и суровата реалност,напрежение все пак има,но не е така силно както на други места.
Сега разбираш ли ме?

п.п.
Най ми е странно защо се получава следното?
Ако е кадърен студента то той научава нужни неща,но след ръкоположението му,в болшинството случаи изведнъж се получава "амнезия", и практически започва да действа както обкръжението му диктува.
Често пъти тези които го "наставляват" са недоучили социалистически попове :!:
Да,точно такъв довод са ми давали,нещо от типа "ами мен така са ме учили стари свещенници" :!:

Имаш неоснователни забележки, а споделяне от такъв род служи за съблазън.

Наистина ли смятате че са "неоснователни"?
Моля покажете къде според вас е "неоснователно"?
Където има диспут,диалог,има и живот,там където липсват е истинският проблем.
Вие съвсем сериозно ли мислите че да се говори по тези въпроси е съблазън?
Огледайте се,ослушайте се,вижте какво е реалното положение!
Людете в църквата,хората в обществото се съблазяват от действията на църковните "герои на нашето време",съблазняват се от това че църквата в лицето на повечето "митри" е абдикирала.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 19:51 #23584 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Размисли по пътя

Как може в момент, в който се претворяват даровете в Тяло и Кръв Христови да се поддаваме на помисъл да критикуваме!?


Mда... Пламене, вземи си бележка. Пристъпваш към даровете, вместо да се отдаваш на помисли. Не, че ти не пристъпваш, но друго искам да кажа - знаеш ли, колко е интересно да пристъпиш, а излизащия презвитер да хукне през глава да се прибира в олтара, като те види да пристъпваш. Ситуацията е траги-комична.

А виж колко елегантно се измъква от същината на въпроса твоя събеседник svst.Panteleimon:

Иисус Христос се явява. Целта на литургията е да се приобщим с Христа (но не на всяка цена)


Явявал се бил. Ами явява се, да, разбира се, ама не, за да се разходим в благочестивите си помисли с Него из корабната част на храма - ха, насам, ха. нататъка. Гледаме, помирисваме, излизаме гладни. А, за да го разпознаем и да се причастим.

Предлагам ти да обърнеш съждението му така: Ако имаме духовни очи да видим, че именно Той се явява, значи сме разпознали Тялото Господне и трябва да се приобщим на всяка цена. Иначе тежко съгрешаваме, отстъпим ли от Христа... Това е едничката благочестива уговорка. Другото са спекулация на тема "може, ама може и да не може, а както може, тъй е по-добре и много-много да не може"

И му предай, че си мой ЛюбимеЦ 12+1

А по част от това, което дебатирате аз понаписах туй-онуй -
[url:2ypffbcw]portos-14all...gspot.com/[/url] (последните две статии (първи по реда)

Please Вход to join the conversation.

 • svst.Panteleimon
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 19:53 #23585 by svst.Panteleimon
Replied by svst.Panteleimon on topic Re: Размисли по пътя
Kosio написа:

освен, че етикета не го позволява ... за да има спокойни и доброжелателни дискусии.

Изпадам в недоумение относно прилагането на етикета и доброжелателността:

позицията на "докторанта" и на второкурсника,те бяха абсолютни дървеноглавци

една от сестрите монаси в Рилския манастир

Удиви ме как тези двама младежи които описвам не бяха на дъното,те копаеха надоло!

.
Това е бегло скициране на моите недоумения относно етикета и доброжелателността във форума.
P.S. Kosio приемам забележката за имената.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 20:01 #23586 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Размисли по пътя
Ама, отче! Любимецът не обсъжда никой от участниците в настоящата форумна дискусия. Той говори за трети лица, които не споменава поименно... Все пак... Нима има значение откъде са? Или??... Има значение??...

Please Вход to join the conversation.

 • svst.Panteleimon
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 20:27 #23587 by svst.Panteleimon
Replied by svst.Panteleimon on topic Re: Размисли по пътя

Имаш неоснователни забележки, а споделяне от такъв род служи за съблазън.

Да се обоснова за неоснователната забележка:
Литургия от 1 час в никакъв случай не можем да кажем, че е съкратена до неузнаваемост. Какво точно е било съкратено, за да не разберем, че това е Литургия, Евхаристийния канон ли е липсвал?

аз бих направил обратното,ако не и да съкратя още повече утринната

Аз съм учуден от това желание, та утренята и вечернята са неразделна част от богообщението.
Сега за съблазънта: В Евангелието друго се казва първо да изобличим насаме, след това ако се наложи пред двама, ако тогава не ни послушат пред Църквата, а дали е така. Явно този форум се посещава от укрепнали във вярата, които не се изкушават от немощите ни. В такъв случай, да, не става за съблазън на едного от тия малките. Иначе ще е жалко...все пак се е служило Литургия.

Светослав Ангелов написа:

Той се явява, значи сме разпознали Тялото Господне и трябва да се приобщим на всяка цена. Иначе тежко съгрешаваме, отстъпим ли от Христа... Това е едничката благочестива уговорка. Другото са спекулация на тема "може, ама може и да не може, а както може, тъй е по-добре и много-много да не може"

"Чашата на благословението, която балгославяме, не е ли общение с кръвта Христова? Хлябът, който ломим, не е ли общение с тялото Христово" (I Кор.10:16). "Затова, който яде тоя хляб или пие чашата Господня недостойно, виновен ще бъде спрямо тялото и кръвта Господня. Но нека човек да изпитва себе си, и тогава да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане, понеже не различава тялото Господне. Затова между вас има много немощни и болни, а и умират доста. Защото, ако бихме изпитвали сами себе си, нямаше да бъдем съдени." (I Кор.11:27-31). Това имам пред вид когато казвам, но не на всяка цена. Има тенденция да подражаваме на древните християни в честото причастяване, което и аз споделям, но винаги при условие, че се стремим към тяхното благочестие, иначе прелестта не ни мърда.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 20:36 #23588 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Размисли по пътя

понеже не различава тялото Господне.


Е, аз пък именно това подчертавах.

А, какво е колосалното благочестие на древните? А Коринтянското благочестие? Ето и моето мнение по темата с коринтянската благочестивост: portos-14all.../06/2.html

Ех, отче. Бягате по тъча, ама да сте жив и здрав. Радва ме, че се стараете да отговаряте на въпроси и резливи забележки. Това е наистина много хубаво. Благодаря.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Сеп 2008 22:04 #23589 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Размисли по пътя
svst.Panteleimon написа

неоснователни забележки

Кое все пак е "неоснователно"?
Факта че мнозина презвитери се гнусят да посещават Р.м. заради поведението на ... ли ?
Неоснователно е може би и това как на много места самите служещи не знаят защо служат,от службите им не става ясно каква цел имат,това не ви ли е извесно,или не желаете да го видите .
Аз ви зададох ясен въпрос, какво обаче виждам,наричането на нещата със собствените им имена ви "боде" пред очите,същевременно по-важните истини зад тях не забелязвате обаче.

Аз съм учуден от това желание, та утренята и вечернята са неразделна част от богообщението.

Да ама знаете ли (дори да премълчите е повече от ясно че сте наясно с положението) как се съкращава обикновенно Евхаристията,тя така се съкращава че мисълта за извършваното се накъсва,става неузнаваемо,"спестяват" се най-"сублимните" текстове.
Колкото до утринната и вечерната :) ....,ти не споделяш мнение,ти просто се заяждаш.

Please Вход to join the conversation.