Мобилно меню

Докога ще мълчим

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Авг 2008 00:20 #23154 by Smilen
Докога ще мълчим was created by Smilen
Днес на заседание на Експертния съвет към Министъра на околната сред е приет план за застрояване на 9 хил.дка от крайбрежните част на планината Странджа: [url:3t297x1z]mediapool.bg...yid=141961[/url]

Пасивни свидетели сме на невиждана по своите мащаби проява на човешката алчност, която ще има катастрофални последици за Черноморието. Унищожава се жизнен ресурс за нащите деца и за целия свят. Щетите, които ще бъдат нанесени при извършване на застрояването са невъзстановими. Всичко това става, след като имаме пред очи пълното съсипване на северния участък на бълграското крайбрежие. Идващата катстрофа обаче ще бъде много по-голяма, понеже планината Странджа дава подслон не просто на ценни и редки, но и на уникални растителни и животински водове. Наред с това, южният участък на българското крайбрежие е много по-значим за световната култура, отколкото северният. Посяга се, не на последно място, на един от символите на духовността на Източната църква и на православната цивилизация - областта "Парория" е от древност средоточие на иночески живот, а през първата половина на XIV в., след пристигането си на това място, св. Григорий Синаит основава в нея няколко манастира и около него се стичат множество ученици. Така това място се превръща в едно от най-значимите за тогавашното време средища на исихастката аскетическа практика. Населеността с монаси възспирала претенциите за хегемония на българската и ромейската държава и поради това монашеските общности и малобройното светско население живеели в състояние на практическа автономия, като били защитени от две държави.

В днешно време, когато защитата на Национален парк "Странджа" е уредена не само от законите на България, но и от общностното право на Европейския икономически съюз (документът "Натура 2000"), сигурността на тази територия и нейното устойчиво развитие са нарушени чрез тройна измама: от една страна - изманото поведение на престъпното управление на България, което не изпълнява договорености с Европейския съюз, които то самото е подписало (за обещанията пред българските граждани нама смисъл да се говори, понеже на тях никога никой не е вярвал); от друга страна - измамното поведение на администрацията в Брюксел, която не използва властовия ресурс, с който разполага, за да санкционира българското правителство и да подпомогне негово падане от власт; на трето място - измамните действия на мафията, която заблуждава собствениците на земя в района, че безумните инвестиционни проекти щели да ги облагодателстват по някакъв начин. Последното е голяма заблуда, понеже: 1) във всички страни на ЕС земите в рамките на "Натура 2000" са по-скъпи от останалите земи и собствениците печелят в дългосрочен план, без да има нужда от мащабно застрояване; 2) този тип застрояване (става дума за комплекс 2 пъти по-голям от Банско) ще лиши местните хора не само от собствените им земи, но също и от питейна вода, а в дългосрочен план - и от поминък (справка: северното крайбрежие на България).

От извършващото се безобразие ограничен кръг от хора ще извлекат краткосрочна изгода, но дългосрочните отрицателни последиците ще са за всички. Бъдните поколения ще ни съдят и Бог ще ни съди. Не бива да се заблуждаваме, че са виновни управляващите - те всъщност не знаят какво вършат, защото нямат способност за човешки реакции. Виновни сме ние, които толкова години не можем да намерим сили да ги отстраним от влст и дори се правим, че не забелязваме престъпленията им. Така ставаме съучастници в злото - ставаме убийци на децата и внуците си, на онези, които Христос нарече Свои братя, и за които каза, че онова, което сме сторили на тях, Нему сме сторили.

А има какво да се направи:
1) Този сайт трябва да се включи в електронните подписки, да се сложат банери, по подобие на инициативата за Свободен софтуер;
2) Светият Синод на Българската патриаршия трябва да осъди посегателствата срещу природата, да подкрепи справедливите протести на природозащитниците и да се включи в тях;
3) Трябва да се заклейми физическата разправа с мирно протестиращи граждани, като в същото време се призове и за непротивена на злото с насилие;
4) Трябва да се участва в справедливите и мирни протести;
5) Не бива да се забравя, че специално случаят с крайбрежието на "Странджа", както и с петролопровода "БУргас-Деде Агач", не е само български проблем. Черно море е от стратегическо значение не само за региона, но и за Световното Православието. То е обща граница на четири православни юрисдикции. Неслучайно в дреност тъкмо митрополитът на Месемврия (Несебър) е носел и почетната титла "Екзарх на Черно море". Трябва да се разбере, че екологичните проблеми са и църковно-политически проблеми. Трябва да използваме всички възможност за политизиране на въпроса, в т.ч. и на нивото на църковната политика.
6) По примера на светците трябва да се молим не само за себе си и за ближните се, но също и за онези след нас, както и за цялото творение.
7) Трябва да инициираме бойкот на мафиотските хотели по нашите черноморски и планински курорти, както и на прилежащите им увеселителни заведения. Трябва да се летува или в места, функциониращи по модела на устойчивото развитие или т.нар. "селски туризъм", или да се предпочитат небългарски дестинации - последните не рядко се оказват по-евтини и с много по-високо качество.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
01 Авг 2008 08:57 #23156 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Докога ще мълчим
Ами да действаме :!: На мен лично отдавна ми писна от управляващи и управляеми и от доста време с половин уста казвам, че съм българин, често дори си го премълчавам. Не вярвам нещо да се промени, но... За мен лично тази държава има минало, но няма бъдеще :cry:

Please Вход to join the conversation.

More
01 Авг 2008 17:43 #23161 by Kosio
Няма проблем да ги оповестяваме и да слагаме линкове. Идеи?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Валентин Велчев
 • Visitor
 • Visitor
04 Авг 2008 12:10 #23165 by Валентин Велчев
Replied by Валентин Велчев on topic Re: Докога ще мълчим
За тези наши "законотворци", струва ми се, най-подходящо е определението на Ф. Цвики "сферични кучи синове" (защото са такива, откъдето и да ги погледнеш). Те винаги използват времето точно преди ваканциите (лятна, коледна и пр.) да прокарат най-загробващите ни закони. Смилене, подкрепям идеята ти да се обединим с природозащитниците и да участваме в съвместни протести. За съжаление Св. Синод реагира твърде бавно на всяка инициатива (ако въобще реагира). Затова не е ли по-добре да обмислим как да създадем някакво сдружение на православните християни от цяла България, което да отговаря своевременно на подобни провокации?! Когато сме обединени ще можем и да реализираме не малко добри проекти, иначе всеки вик срещу злото ще си остава “глас в пустиня”.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
05 Авг 2008 20:53 #23169 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Докога ще мълчим

Не вярвам нещо да се промени, но... За мен лично тази държава има минало, но няма бъдеще :cry:


Радвам се на подкрепата. Краят на държавата сам по себе си не е трагичен факт. Всяка история си има начяло и край. Ако има опция да станем част от друга, по-уредена даржава - защо не. Проблемът е, че полседиците от тези безобразия не ще могат да се изтрият заедно с държавата.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
05 Авг 2008 21:05 #23170 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Докога ще мълчим

Затова не е ли по-добре да обмислим как да създадем някакво сдружение на православните християни от цяла България, което да отговаря своевременно на подобни провокации?! Когато сме обединени ще можем и да реализираме не малко добри проекти, иначе всеки вик срещу злото ще си остава “глас в пустиня”.


Православните християни са граждани на тази държава, както всички други. Не виждам нужда от подобни обединения. Как би звучало например: "Група православни християни създадоха сдружение за ... и приеха декларация срещу..." Това е несериозно и отдалеч мирише на парацърковна структура. А на всичкото отгоре изобщо не е необходимо да си християнин, за да видиш вредата от политически подобни решения. Тоест, трябва да се участва рамо до рамо с другите граждани, доколкото има такива.

За мен например е много проблематично един християнин да не участва в избори. Неучастието в избори е висша форма на гражданска безотговорност. Също е много проблематичен страхът от политизирането на един или друг проблем. Политиката засяга делата на полиса, всичко свързано са нашия съвместен живот в общество. Напълно безотговорно е проблемите да се обсъждат извън политическия контекст.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
05 Авг 2008 22:10 #23171 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: Докога ще мълчим

Неучастието в избори е висша форма на гражданска безотговорност.


А би могло да е и форма на граждански протест.
За кого да гласувам, като всички са маскари (това го казва Алеко чрез Бай Ганьо преди 100 години - и още е валидно!)?! Само заради идеята, че трябва да сме граждани?! За да пълним гушата на участващите в изборите партии?! Не, мерси.

Изброите не променят нищо, иначе щяха да ги забранят - стар графит, и, за съжаление, верен. Поне за реалността в България.

(Извинявам се за отклонението от темата.)

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
05 Авг 2008 22:20 #23172 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: Докога ще мълчим
Иначе по отношение на темата - с банери няма да стане тая работа.
Трябва да се бръкне в джоба на тия, не да им се крещи и да се вдигат лозунги. Пример - ако спрем масово да посещаваме българското Черноморие всичките тия хотели ще фалират и това строителство и съсипване на природата ще спре. Гледам профила ти - ако си в Германия - агитирай тамошните да спрат да идват тук. Би имало ефект, защото повечето туристи, които пълнят хотелите сега в Слънчев бряг и подобните курорти са немци.
Да не говорим, че обслужването тук е под всякаква критика :(
Но това е всъщност твоята 7 точка.

За Несебър - лош пример. Много лош. Било е, някога... Сега е един голям магазин Старият град. Бившите църкви са в най-добрия случай галерии. Иначе - ресторанти, складове... Базиликата служи и за тоалетна вечерно време. Пък и през деня, ако няма навалица. Бил е "екзархия на Черно море". Ама преди да го превземем ние, българите :(

А Светият синод да заклейми... Абсурд! Митрополитите строят също хотели там :) Т.е. те са част от схемата...

Please Вход to join the conversation.

 • Валентин Велчев
 • Visitor
 • Visitor
06 Авг 2008 10:39 #23175 by Валентин Велчев
Replied by Валентин Велчев on topic Re: Докога ще мълчим
Смилен написа:

Православните християни са граждани на тази държава, както всички други. Не виждам нужда от подобни обединения. Как би звучало например: "Група православни християни създадоха сдружение за ... и приеха декларация срещу..." Това е несериозно и отдалеч мирише на парацърковна структура. А на всичкото отгоре изобщо не е необходимо да си християнин, за да видиш вредата от политически подобни решения. Тоест, трябва да се участва рамо до рамо с другите граждани, доколкото има такива.


Смилене, прав си! Сега прегледах една статия от Хр. Янарас за вредата от извънцърковните организации в Гърция. Остава да се молим и да участваме "рамо до рамо" с екологичните организации, та дано с всички законови средства успеем да предотвратим унищожаването на Национален парк "Странджа". [/quote]

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Авг 2008 11:42 #23176 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Докога ще мълчим

За кого да гласувам, като всички са маскари (това го казва Алеко чрез Бай Ганьо преди 100 години - и още е валидно!)?! Само заради идеята, че трябва да сме граждани?! За да пълним гушата на участващите в изборите партии?! Не, мерси.


Да не говорите за някоя друга книга? В цитираната от вас книга няма призив да не се гласува понеже всички били маскари. Нито пък Контаннитв говори чрез героя - за тази цел има политически статии, каквито същият автор е писал в изобилие.

Негласуването при днешната форма на управление на България не може да е форма на протест, ако говорим за зрели хора. Може обаче да служи за сомооправдание, което е проява на много късоглед егоизъм.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
06 Авг 2008 11:46 #23177 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: Докога ще мълчим
Курсивът е по Алеко.
Другото няма какво да коментирам. Демокрацията предполага различни мнение и свободното им споделяне :)

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
06 Авг 2008 12:02 #23178 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Докога ще мълчим

Курсивът е по Алеко.
Другото няма какво да коментирам. Демокрацията предполага различни мнение и свободното им споделяне :)


Курисвът - да, но аз говорех за контекста. Не демокрацията, а търсенето на Истината предполага различни мнения. Ако обаче нагаждаме мненията си според това как на нас ни изнася, без да виждаме по-далеч от носа си, значи не сме хора /естествено, нямам предвид лично Вас/, защото не отговаряме на определението на Аристотел, според когото човкът е "политическо животно". Аристотел има предвид не политиканстващо същество, а същество, което освен за собственото му съществуване, го е грижа и за съществуването на себеподобните, а също и за цялото човешко общество. Къде сме тръгнали да ставаме християни и да се обожваме, ако още не сме усвоили елементарни принципи на цивилизовано живеене.

Please Вход to join the conversation.

 • Ирина
 • Visitor
 • Visitor
09 Авг 2008 23:30 #23202 by Ирина
Replied by Ирина on topic Re: Докога ще мълчим
Може да е нелепо, глупаво и както искате го наречете, но днес се реших на политическо действие. Не ми се смейте, моля, толкова безсилна се чувствам, че това вече е връх в усилията ми. Мислих доста какво аджеба може да се направи и в нищо не успях да видя възможност за резултат. За това минавам на първосигнална реакция (ама не като първосигнално същество) и правя най-идиотското нещо - най-емоционално си заявявам отношението - без каквито и да е било доводи (а те са в изобилие), само като лично отношение и възприемане. Толкова.

Но имам нужда от малко подкрепа, поне емоционална, поне като възприемане. Заради това пускам връзка към вече публикуван постинг в цитираната по-долу тема. В коментар към статията
Похвално слово на Първанов за ловци и риболовци
завършвам с обещанието във всичките си форми на контакт и кореспонденция да добавям следните думи:

Гоце, срам ме За теб. Бог да ни помага...


___
Слагам си го и като подпис, докато е валидно!


____
Това за начало, има имена за добавяне, но за сега е достатъчно.


P.S. Не се получава с подписа, надявам се да се актуализира скоро. Промених настройките в личния си профил, но не го виждам.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
10 Сеп 2008 14:00 #23609 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Докога ще мълчим
На този адрес може да бъде подписана Заповедта за уволнение на правителството: [url:3hxyemgu]www.azsumevropeec.eu/home[/url]. Подписах заповедта, след като към посочените три основания добавих и следните:

5. Липса на управленска стратегия.
6. Аморализъм без граници.
7. Безугледно и незаконно унищожаване на българската природа.
8. Срастване на мафия и държава.
9. Липса на социална политика.
10. Липса на образователна политика.
11. Липса на културна политика.
12. Липса на политика в здравеопазването.
13. Липса на стратегия за икономическо развитие.
14. Безпрецедентен опит за манипулиране на учителското съсловие в България.
14. Непрозрачност при вземането на решения и подмяна на институционалните процедури с отношения между кланове и мафиотски организации.
15. Спиране на процеса на декомунизация и стабилизация на остатъчните структури на комунистическото общество.
16. Репресии спрямо законно пребиваващи чужденци и спрямо мирно протестиращи граждани.
17. Непрозрачност на решенията относно задграничните мисии на българската армия.
18. Недопустимо силна енергийна зависимост от Русия.
19. Обвързаност с чужди разузнавателни организации срещу интересите на държавата.
20. Културна и икономическа изолация спрямо балканските страни.
21. Провинциализация на политическия и културния живот.
22. Липса на достатъчна ангажираност с актуалните проблеми, стоящи пред човечеството.
23. Саботиране на процеса на формиране на гражданско общество.
24. Насърчаване на зависимостта на медиите от кланове и мафиотски групировки.
25. Манипулране на съсловните организации.
26. Липса на контрол по осъществяваните от България политики на ЕС.
27. Омаловажаване на извършените в България през комунистическия период престъпления срещу човечеството.
28. Оттеглане на полицията от незаконното "уреждане на отношения" между клановете и мафиотските структури.
29. Липса на съдебно преследване на икономическите престъпления.
30. Саботиране ръста на раждамост в България.
31. Неспособност на държавата да защитава живота на своите граждани.
32. Оттеглане на държавата от защита на правата на децата, както преди така и след тяхното раждане.
33. Липса на грижа спрямо хората с увреждания.
34. Разграбване на културното и историческо наследство на Бългярия.
35. Неспособност за адекватно представяне на българската култура и защита на нената кауза в рамките ЕС.
37. Липса на политика по отношение на музеите и библиотеките.
38. Липса на стратегия и политика по отношение на научните изследвания.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
10 Сеп 2008 14:52 #23610 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: Докога ще мълчим
Напълно подкрепям написаните от Смилен точки, но какво от това...

Please Вход to join the conversation.