Мобилно меню

Теми в стил форум, преместени от работилницата

More
04 Юни 2008 11:50 #22740 by Kosio
Преместено от работилницата на "Двери", тъй като не съдържа конкретни предложения:

www.dveri.bg...113#josc60

Тодор - За свещениците

|87.246.56.xxx |2008-06-04 09:41:39
Ами аз иска да споделя,че свещениците в днешно време ги избират от кол и въже.Аз работя в храм от седем години и видях какви хора ги правят свещеници:първо-има голяма корупция,храма се превърна в търговски обект,второ свещениците се държат безобразно както помежду си така и с нас клисарите а това е така,защото се смятат за недосегаеми,трето всеки трети има собствен бизнес а той трябва да е отдаден изцяло на храма,четвърто нашите права на клисарите изобщо не се признават,когато се опълчиш ти кават:като не ти харесва напускай.Пето- имат лошо отношение и към миряните,не си спазват работното време а идват хора през целия ден с проблеми и няма кой да им обърне внимание,положението е направо трагично.Моята идея е да се въведе по строг контрол над свещениците:Да се правят внезапни проверки за тяхното местоположение,да се правят периодични проверки на свещениците за техни фирми и начини за източване не църквата,трябва да има по големи санкции за тях,да бъдат избирани и ръкополагани при по строги изисквания педесет процента от свещениците не могат да проведат литургия без да не правят грешки,също и с тайнствата и требите,да се създадат комисии по места които да следят за техни нарушения и следователно да бъдат докладвани,също и за начина по който идват в църква става вапрос за тяхното облекло.Ами в момента нашият председател постояно се мъкне с спортни анцузи.Благодаря за вниманието!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
04 Юни 2008 13:26 #22741 by Kosio
Декомунизация

Автор: богослов

1- Да се разкрият досиетата на всички духовници и служители в БПЦ - сътрудници на бившата ДС. 2- Да се заклейми атеистично-комунистическия режим. 3- Да се канонизират за светци достойни духовници и миряни - жертви на атеистично комунистическия режим. 4- Да се престане с практиката, да се носят като делегати - фигуранти и комунисти(невежи и тем подобни зависими и набедени за знаещи люде), а в същото време да не се допускат представители на научната богословска мисъл ( като доцент Д. Николчев-преподавател и специалист по канонично право в БФ на СУ"Св.Кл.Охридски" и т.н.).
-

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
04 Юни 2008 15:52 #22742 by Kosio
Богослов написа:

Не бягайте от ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА!
Без ДЕКОМУНИЗАЦИЯ в БПЦ, не може да се случи нищо добро. Писанията относно устава ще останат само едни добри пожелания и нищо друго. Моля Ви, когато прехвърляте думата ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на друго място, да я изписвате правилно. Тя е една от най важните думи, с които трябва да започне ремонта в Устава на БПЦ. Страшно е, ако се страхуваме. Христос Воскресе!!!

Наистина възкръсна, Богослов. Никой не бяга от декомунизацията, в случая целта е точно да се промени уставът на БПЦ, наследен от комунистическо време. Не смятам, че екипът на нашия сайт може да бъде обвинен, че не е писал за българските новомъченици или не е давал правилна морална оценка на комунизма - правили сме го и ще го правим. Но тук имаме конкретна задача в рамките на ясни правила и се занимаваме точно с нея, а не с нещата по принцип.

Църковно-народен събор може да взема подобни решения, да. Но тук говорим за *устава*. В противен случай се получава като с Мирча Кришан и краставицата. Лично аз не виждам как декомунизацията би могла да залегне в устава, защото тя по дефиниция е процес, който трябва да се проведе и да стигне до своето разрешение, уставът е с друга цел. Или положете усилие да разберете конкретната задача, която имаме, или ако просто желаете да обсъждате темата с комунизма vs вярата, сте добре дошъл в нашия форум тук.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
04 Юни 2008 16:09 #22743 by Kosio
Богослов писа:

Без ДЕКОМУНИЗАЦИЯ в БПЦ... Страшно е, ако се страхуваме. Христос Воскресе!!!


Венцислав Каравълчев написа в отговор:

Знаете, че е взето решение и след няколко месеца трябва да бъдат отворени досиетата, тогава вероятно много слухове ще бъдат или потвърдени или отхвърлени. Дотогава всичко остава в сферата на пожеланията и догадките. А за страха сте абсолютно прав!!!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
04 Юни 2008 16:17 #22744 by Kosio

А за страха сте абсолютно прав!!!

Не знам за друг, Венци, но лично мен, единственото, от което ме е страх е, какво ще се случи след тези няколко месеца, когато (бъди сигурен) отново няма да прочетем цялата истина, а само отрязъците от досиета, които са благоволили да не унищожат. До какво ще доведе това? Освен (разбира се) до нови интриги? Нещо промени ли се, като разбрахме за агентурното минало на дядо Галактион - същият си разплете чорапите. Истинските агенти ще постъпват така безочливо, както и Галактион, а другите, които просто в младежките години са правили някакви компромси за да могат да пътуват и учат в чужбина и т.н. - те ще се каят и червят. Сигурно ще им е полезно, не отричам, но... Доносниците с главно "Д", богоборците - те ще стоят отстрани ще се хилят, защото за тях Църквата е чифлик и не им пука за нищо! За мен лично, шансът за декомунизация в БПЦ е отдавна изпуснат, защото в годините, когато все още имаше начин това да стане, същите тези хора съвсем преднамерено организираха разкола и така разпиляха всички вътрешни сили, които Църквата имаше за промяна. Отложиха нещата с повече от 15 години - чак сега се съвземаме лека-полека. Ето виждаме - някакъв живот има и около Събора. Дано да успеем поне малко да мръднем нещата.

Но дори днес, за мен единственият, който може в момента да проведе истинска декомунизация в БПЦ е Господ Бог и... съм сигурен, че точно така и ще стане, рано или късно.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
05 Юни 2008 23:51 #22749 by В. Каравълчев
Декомунизация задължително трябва да има, проблема е, че никой не може да каже как да стане това :!:
И правителствата в България все се декомунизират и закон приеха, но дефакто и преди и сега са ни управлявали само комунисти!

Please Вход to join the conversation.

More
07 Юни 2008 12:18 #22775 by Kosio
Да де, ама и преди да се пръкнат комунистите, зло пак е имало, защото то си върви като тъмен облак заедно с човечеството. Освен това един закон може да декомунизира само държавния апарат, а проблемът е, че кукловодите на процесите, за които говорим отдавна са бизнесмени, а не комунисти. Никой закон и с пръст не може да ги пипне - пазарна икономика, брат. Да не говорим, че отдавна не носят петолъчки, а разни рицарски кръстове, зъбни колела и подобни измишльотини - сега рекоха и да поблагородничат, горките. Значи не са съсипали само страната - и в собствения им живот нещо куца и липсва.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.