Мобилно меню

Колко на брой са българските свещеници?

  • Добромир
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
17 Юли 2004 11:33 #2253 by Добромир

Преди 9-и в БГ е имало над 4000 свещеници, сега силно завишеното число е около 1200.

Не може да бъде, наистина ли са толкова малко? Сигурно и вярващите не са чак толкоз много, но все пак 1200 изглежда твърде малко (на един свещеник се падат по няколко хиляди миряни). Откъде имаш тази информация? Случайно знаеш ли колко общопрактикуващи лекари има в България? Би трябвало и свещениците да бъдат поне толкова (или поне пропорционално на процента на вярващите). Защото нуждата от тях е не по-малка от нуждата от лекарите.

Please Вход to join the conversation.

More
17 Юли 2004 13:52 #2260 by Kosio

Не може да бъде, наистина ли са толкова малко? Сигурно и вярващите не са чак толкоз много, но все пак 1200 изглежда твърде малко (на един свещеник се падат по няколко хиляди миряни). Откъде имаш тази информация? .


Една наша далечна позната трябваше да знае тази информация заради дипломната си работа. След множество безуспешни опити да получи информацията официално от най-различни църковни институции най-нарая се замисли и разбра как стават нещата в нашата църква. След което (в миг на просветление) просто се свърза с един от счетоводителите на синода.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
17 Юли 2004 14:53 #2262 by Kosio
Казах, че за мен 1200 свещеника е силно завишена цифра по следните причини. Според други данни, които имам отпреди 4 години 1200 е общата цифра за всичките ни клирици! Според тези, стари цифри всъщност енорийските свещеници ни са малко над 1000 и не всичките са презвитери, малка част от тях са и дякони. Другите 200 съставляват общото число на цялото "българско монашество"!

(Една скоба - тук, разбира се говорим за свещениците в каноничната БПЦ и не броим и "разколническите" свещеници, които са около стотина човека и отделно още десет- двадесет в старостилните секти. Общата бройка на всички "православни свещеници на свободна практика" е трудно да се установи, дори приблизително. Проблемът е, че при Инокентий свободата е пълна и капитализмът също - всеки свещеник работи сам за себе си и каквито пари си изкара - за него са си (естествено и за енорията, стига такава да съществува). Самият Инокентий нито дава заплати, нито взема отчисления.

Отделен въпрос е, че Vasko e прав - в някои случаи по-добре така, отколкото да "вземат заплата в свещи". В случая, обаче, поради липсата на финансов отчет е трудно да се установи бройката по чисто административен начин. Но канонически броят им вероятно не е и 100 човека, защото много от тези хора не споменават никакво име на епископ по време на Св. Литургия. Около гробищните паркове също се въртят като лешояди някакви "свещеници на свободна практика", неясно към кой точно синод, но готови винаги да винаги да пъхнат в джоба си парите на опечалените хора. Затварям скобата.)

Няма какво да се кривим - състоянието никак не е розово. Искам да ти кажа, че имайки предвид всичките огранизационни неуредици, които съществуват, може да се окажа, че 1000 души не е малко, а учудващо много. Учудващо, защо има хора, които въпреки че са тотално демотивирани от материална гледна точка, въпреки че нямат пари с които да хранят жените и децата си... продължават своето служение. Познавам много лично няколко такива "идиоти", понякога със зачервени от умора очи, обикалящи по 50 села с някакви стари коли, които се разпадат под тях... постоянно мизерстващи и унижавани от всички, понякога биещи по 30 километра до някое затънтено село и плащащи безумни пари за бензин, за да разберат най-накрая, че са пратени за зелен хайвер от някой шегаджия.... хора, забравени от целия свят и пратени на пета глуха.... но продължаващи съзнателно по пътя, който са избрали. Фактът, че има такива "безумни хора" е и надеждата ни. Защото свещеническата професия всъщност не е професия... а наистина служение.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.