Мобилно меню

Поредната балканаска криза

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
15 Фев 2008 17:05 #22132 by Smilen
Със съзнание и с извинение, че нарушавам правилата на Форума, откривам тази чисто политическа тема, защото понастоящем на Балканите се случва нещо, което ще има трайни отрицателни последици за всички балканци, за всички нас. Някой би попитал какво толкова фатално има в това, че в неделния следобед ще се появи поредната етно-национална балканска държава. Страшно е, защото то показва, че катастрофите, които сполетяват нашия Полуостров от няколко века насам, не са ни накарали да видим очевидното: западният конструкт на етно-националната държава, приложен в балканскси условия, води до извращения: кризи, войни, етническо прочистване. Вместо да се върви към предоляване на етно-националната държава и към създаване на панбалканско държавно-федеративно обединение, за каквото мечтаеха Маврокордатис и Левски, виждаме процъфтяване на национализма от западен тип. Наблюдава се следната тенденция: колкото е по-беден и изостанал съответният балкански народ, толкова този народ е по-склонен да се поддаде на националистическата утопия.

Отварям тази тема, защото случващото се по рядко отчетлив начин разкрива механизма на интереси, който от няколко века подмолно определя политическия дневен ред на Балканите. Седмици преди обявяването на независимостта САЩ проявиха инициатива за бързо решаване на проблема с името на Македония. Американската администрация оказа натиск върху Гърция да признае Македония с конституционното й име. Това стана, в момент когато Гърция, Кипър и Румъния дадоха сигнали, че "няма да бързат" с признаването на Косово. Знае се, че да признае името на Македония за Гърция означава да отвори възможността за конституиране на македонско малцинство на нейна територия, понеже в северо-западна Гърция, а и в цяла северна Гърция, живее славяноезично население. Така че Македония и Гърция може и да се споразумеят под американски натиски, но ще са все така враждебни една към друга. Протегнатата ръка на САЩ към Македония е всъщност поредната пречка пред балканското единодействие по оста Север-Юг (Турция-Гърция-Македония-България-Румъния). Пречки пред такова единодействие има още много. Като пример ще споменем нерешения териториален проблем между България и Гърция относно статута на Беломорска Тракия (обикновеният българин и обикновеният грък не знаят, че според международните договори България следва да има излаз на Бяло море, но извън Балканите знаят това много добре и ще го използват при нужда). Друга подобна пречка е наличието на компактно и бедно турско население по южната българска граница, което рано или късно ще поиска автономия като тази на Косово. Пречка са и споровете между България и Македония относно общия език и общата история. Друга подобна пречка е безсилието на Румъния и България да построят необходимите за сътрудничество между двете държави мостове над река Дунав. Не на последно място, пречка са разположените американски военни бази на територията на България против волята на българкото общество. Това, ще се отнася до сътрудничеството по оста Север-Юг на Балканите.

В дните, когато се подготвяше независимостта на Косово, България подписа енергийно споразумение с Русия, в което руските предприемачи се съгласиха на 50 процента българско участие в бъдещото двустранно търговско дружество. Все тогава, пак съвпадение, и Сърбия подписа енергийно споразумение с Русия, само че при много по-лоши условия. Българският държавен глава не се сдържа дори да се похвали, че сме се били уредили по-добре от сърбите. Тъжно е, когато един историк забравя, че на Балканите всеки, който печели за сметка на някой съ-балканец, рано или късно съжалява. А това, че ако Грузия, България, Сърбия и балканските държави на Запад от нея бяха преговаряли с Русия обединени, биха се постигнали много по-добри условия за всички, без да се трови природната среда на Полуострова и на Черно море, него никой и не спомена. Не бива обаче да се чудим защо е толкова пуста и дива сръбско-българската граница; такава е и такава ще бъде занапред, защото в Москва и в някои западно-европейски столици (например Берлин и Париж) нямат интерес България и Сърбия да си сътрудничат.

Пускам тази тема, защото новото държавно формирование ще се превърне в невралгична точка за години напред, както Ивицата "Газа" в Палелстина, Ирак и Афганистан. Кой днес в България се интересува от политическата история на съвремена Гърци, като че ли тази история нас не ни засяга и като че ли не се повтаря у нас? Ако обаче човек се поразговори с гърци, които следят критично политическия живот, и ако разговорът стигне до Кипърския проблем, ще чуе, че този проблем между Гърция и Турция изобщо не е плод на някаква етническа вражда между гърци и турци (както се представя и в което са убедени мнозина), а е изкуствено инспириран от техния общ съюзник САЩ, които предпочитат двамата им стратегически приятели на Балканите да са в лоши отношения и даже непрекъснато да са на ръба на войната. Ще узнае още, че съветското нахлуване в Афганистан в началото на 80-те години беше отговор тъкмо на гръцко-кипърския проблем. Заявка да обвърже Косовския проблем с други проблемни точки по света Русия и сега вече многократно направи, в това число и по отношение на нашата съседка Грузия. От тази заплаха на Путин нам трябва да настръхнат космите на главата, но май повечето от нас нехаят. Като иде реч за Грузия, България и Грузия от географска гледна точка наистина са съседи по море: Грузия е на една ръка разстояние от пристанищата на Варна и Бургас. Това ни звучи странно, защото кому минава през ум, че Грузия може да бъде важен икономически партньор на България. Може, защото ни дели само едно море (морският транспорт е най-евтиният) и защото има какво да внасяме и изнасяме (колко сме близки като култура и манталитет е излишно да се казва). Може, ако в Грузия всичко е спокойно и ако я нямаше Русия, която непрекъснато трови живота на малката православна страна. В Грузия не е спокойно и изглежда, че и в бъдеще задълго няма да е.

Пускам тази тема, защото с появата на новата държава се обезсмисля участието на балканските страни в Европейския съюз. Икономистите знаят, че не е изгодно да се интегрираш с някого през девет страни в десета - изгодна е регионалната икономическа интеграция. Такава не може да има поради факта, че след Косово Балканите ще бъдат още по-разделени и помежду си, и от Западна Европа. От Западна Европа ще ни отделя зоната на нестабилност "Западни Балкани", а помежду ни раздор ще внасят интересите на външните сили.

Зависимостта от външните сили обаче не е карма, тя се дължи на продажността и късогледството на управляващите във всички балкански страни. Да се дискутира по подобни теми има смисъл, понеже все още балканската общественост може да влияе на това кой управлява и кой не управлява. Тук трябва да се напомни, че единственият български политик, който предприе някакви (умели или неумели, без значение) опити за скъсване с политиката на слугинаж пред Русия и Запада, е Иван Костов. Всики знаем с какъв процент на доверие се ползва неговата партия в момента.

За случващото се трябва да се говори, защото е налице безпрецедентно нарушаване на международното право (в т.ч. и на резолюция на ООН), което заплашва да разруши целостта не само на балканските държави, но и на западноевропейски многоетнически държави като Италия, Германия, Испания, Белгия. Във всеки случай Косово ще доведе до допълнително разделение в и без това разделения Европейски съюз.

Не трябва да мълчим, особено в момен когато държавните ни институции отказкват да излязат с каквато и да е позиция по проблема и държавният глава упорито не свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Това мълчание на България може да ни струва скъпо и прескъпо.

Не мога да мълча, защото като балканец скърбя, гледайки как Западът, Русия и продажните балкански политически елити разделят и провинциализират нашата Родина – Полуострова, на който живеем.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
16 Фев 2008 11:10 #22148 by ЛИЯ
Преди време един гръцки вестник беше излязъл със заглавие "Косовско домино за Европа".

Това е все едно Кърджалийския регион, поради обезлюдяването откъм православни българи на региона, да пожелае да се отцепи от България.

Това означава напрежение на Балканите, подклаждано от Великите сили, на принципа "разделяй и владей".

В ПРАВОСЛАВИЕ.БГ е публикуван сайт за гласуване на петиция с контратеза - НЕ на независимостта на Косово!


[url:hgmr80sv]pravoslavie....w/9164/62/[/url]

В американския Сенат е внесена проекторезолюция за независимо Косово, което ще го превърне автоматично в авангард на ислямизма и сепаратизма на Балканите. В същото време един от сенаторите е пуснал петиция в интернет за приемане на противоположна резолюция. Досега са събрани над 80 хиляди подписа, необходими са 100 хиляди, за да бъде валидна!

Please Вход to join the conversation.

 • ira
 • Visitor
 • Visitor
16 Фев 2008 15:46 #22150 by ira

П

Това е все едно Кърджалийския регион, поради обезлюдяването откъм православни българи на региона, да пожелае да се отцепи от България.

Т
В американския Сенат е внесена проекторезолюция за независимо Косово, което ще го превърне автоматично в авангард на ислямизма и сепаратизма на Балканите.


Извинявай, но изобщо не може да се сравняват Косова и "Кърджалийския регион". Освен това, албанците са толкова мюсюлмани, колкото българите са православни християни.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
16 Фев 2008 17:10 #22152 by Zlatkov
Смилене, тая тема не е за тука - открий я в някой политически форум и дай линк. Най-тъпото е да се изпокараме за политика. Да не забравяме, че политиката е блудница и то многоооо нечистоплътна и с много прилепчиви и силно заразни болести.
Моля те братски - направи харакири на темата в този форум. :lol:

Please Вход to join the conversation.

More
16 Фев 2008 17:54 #22153 by Kosio
Според мен нека си стои. Едва ли ще се изпокараме за политика, всички сме патили и препатили от такива неща, минаха тези години. Лека полека се учим и на толерантност (ако не от друго, то от поне от апатичен трагизъм).

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
16 Фев 2008 21:48 #22154 by Zlatkov
Е щом ще остава - да започваме :) .
За страховете на Лия:
Албанците в Косово Лия са мюсюлмани и католици, а в Албания, Македония (няколко села около Дебър) и в България (с. Мандрица, Ивайловградско)има и православни албанци. Всички обаче са обединени от общ език, общо самосъзнание и обща култура. Един от албанските възрожденци през ХІХ век е казал - религията на албанеца е АЛБАНСТВОТО. И православните албанци в албания подкрепят сънародниците си мюсюлмани и католици в стремежа им за независимо Косово.
Всички приказки за ислямизъм са пропаганда и бабини девитини. Национализъм и шовинизъм - да, ислямизъм - категорично не. Албанците в Косово са светски хора - номинални мюсюлмани в огромното си мнозинство.
Брате Смилене, само ще маркирам няколко неща, с които принципно не съм съгласен:
1. Независимо Косово ще бъде факт. Безмислено е да се вайкаме, слушайки сръбските и руски приспивни песнички, като си внушаваме всякакви щуротии. албанците и сърбите имат вражда датираща от няколко столетия - те просто не могат да живеят в една държава. Омразата на сърбите към албанци, турци и мюсюлмани е паталогично, както и сръбския шовинизъм. Той е толкова дълбоко вкоренен в сръбското съзнание, че няма изтръгване. За сърбина всичко в Сърбия е най-хубаво - дори водата и хляба. Всъщност сърбите имат вековни вражди с всички свои съседи (без румънците, ама не е късно да се скарат и стях). В сръбския учебник по география за пети клас( издаден по времето на Милошевич, може би сега е сменен) се казваше, че най-лошите врагове на сърбите са немците, унгарците, турците и българите. албанците не са споменати, защото сърбите не ги считат за хора. Омразата към албанците се подклаждаше и продължава да се подклажда от много сръбски клирици - това е най-болното за мен като православен човек. За дълго време беше провалена православната мисия сред албанския народ в Косово (а все пак преди да станат мюсюлмани, албанците са били православни).
2. Балканската федерация - може за нея да са мечтали много светли умове, само че не се е осъществила по ред обективни причини. Една мини-балканска федерация беше и Югославия. Да ама тя се разпадна на два пъти и то с кървави войни - през Втората световна война и след 1991 г. Балканската федерация е един мит, химера, илюзия. "Балканска федерация" е имало само в османската империя :D .
3. Смилене, откъде го измъдри това, че Германия и Италия са многоетнични държави. В Германия има гастарбайтери (гости -работници) ама те не са германски граждани. А в Италия има малко немци, ама чак многоетническа - :?: :!:
4. И накрая, но не последно - казваш, че твоята Родина е Балканския полуостров. Моята Родина е България. ако България е тясна за твоя дух - добре, изборът е твой. Аз съм си само българин - не съм грък, не съм сърбин нито албанец или турчин.
[/quote]

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
17 Фев 2008 18:23 #22157 by Smilen

Независимо Косово ще бъде факт. Безмислено е да се вайкаме, слушайки сръбските и руски приспивни песнички, като си внушаваме всякакви щуротии.

Независимо Косово не е природно явление. Можеше да бъде избегнато - не сега, преди 10 години.

Балканската федерация - може за нея да са мечтали много светли умове, само че не се е осъществила по ред обективни причини. Една мини-балканска федерация беше и Югославия. Да ама тя се разпадна на два пъти и то с кървави войни - през Втората световна война и след 1991 г. Балканската федерация е един мит, химера, илюзия. "Балканска федерация" е имало само в османската империя :

Югославия не е мечтаната Балканска федерация. Това си беше продукт на Запада и Русия. Да, Османската империя, включва и Балканска федерация, която със своите плюсове и минуси просъществува 5 века. Не мисля, че този тип политическо устройство е безполезен и безперспективен.

Смилене, откъде го измъдри това, че Германия и Италия са многоетнични държави. В Германия има гастарбайтери (гости -работници) ама те не са германски граждани. А в Италия има малко немци, ама чак многоетническа

Факт е. В Германия гастарбайтерите, които са немски граждани поради особеностите на немската конституция, отдавна са пенсионери. Сега тук живеят децата и внуците им, които са немски граждани и за които Германия е Родина. Тези хора се обиждат дълбоко, ако ги наречете чужденци или малцинство. Имах предвид южноиталианците и северноиталианците, които имат рзличен език и различна култура.

И накрая, но не последно - казваш, че твоята Родина е Балканския полуостров. Моята Родина е България. ако България е тясна за твоя дух - добре, изборът е твой. Аз съм си само българин - не съм грък, не съм сърбин нито албанец или турчин.

Не сте ме разбрали. България изобщо не е тясна за мен. Ще кажа защо. В града, в който аз съм израснал, Провадия, живеят открай време не само българи, а също цигани (копанари и бургуджии), турци, татари, албанци, арменци, евреи. Името Провадия идва от προβατον: това е гръцки превод на стария български антоним Овеч. Крепостта в местността с хубавото турско име Ташхисар все още се нарича по български "Овеч", градът обаче е приел гръцкото име. Хората от моя род отпреди две поколения, които аз помня, и които бяха българи, говореха турски наравно българския и то с голямо удоволствие. Турският беше езикът на търговските сделки и на тъжно-смешните истории. Тези два езика бяха почти равностойни до 80-те години на чаршията. Поздравът "Здравей! Добър ден!" съжителсташе със "Селям! Неолду!". Фотографът, който ми е правил снимки като бебе, се е казвал Саркиз, арменец. Първата ми учителка в първи клас беше туркиня- изключително блага и рядко фина жена. Любимата ми учителка по руски в прогимназията също беше туркиня. В училище най-добрите ми приятели бяха турчета. Взимах уроци по пиано при една еврейка, омъжена за българин. Любимата ми фризьорка в Провадия е албанкa - и сега си вади хляба с този занаят. Който и провадиец от моето поколение и от по-старите поколеня да попитате, всички неизменно познават семкаджията Бай Гошко (циганин, който със семкаджийство издържаше сина си да учи медицина) и баба Зейнеп (татаркиня), която приготвяше най-ароматните пуканки, които някога съм вкусвал. Иначе съм роден във Варна, където централният квартал се нарича "Гръцка махала", централните православни храмове са също гръцки. Тази Родина, тази Балканска България никак не ми е тясна.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
20 Фев 2008 22:31 #22175 by Zlatkov
Replied by Zlatkov on topic Статия за Косово
В Медияпул е публикуван много добър коментар за Косово - напълно споделям мнението на автора, който нямам честта да познавам:
www.mediapoo...2&srcpos=3

Много са страшни и същевременно верни заключителните му думи:

Голямата поука за всички нас от независимостта на Косово е тази, че ако искаш да запазиш една територия и имуществото си върху нея, трябва да разполагаш с демографски потенциал. Изгубиш ли демографската битка за една земя, смятана за своя родина едновременно от два или повече народа, тя ще си остане само историческа митология, безплодни емоции и трайна колективна невроза.

Смилене, брате, абсурдно е да наричаш Германия многонационална държава - ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА НЕ СА ГЕРМАНСКИ ГРАЖДАНИ. Германски гражданин се става само ако имаш германски произход или ако сключиш брак с германски гражданин. А и Германия няма как да се разпадне, защото негерманците - гастарбайтери са пръснати по цялата територия на страната сред немското море - те дори не са и островчета сред него.
А Италия изобщо не е многонационална - там сепаратизма в Северна Италия е икономически и исторически обусловен, но не и национално.

Please Вход to join the conversation.

 • Атила
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 00:23 #22176 by Атила
Не, прецедентът Косово е нещо много сериозно и той ще повлече след себе си много злини. Първите пропуквания вече се обадиха в Канада и Англия, много мъничко и трябва на лавината за да тръгне и този път спиране няма. Косово ще отвори десетки тлеещи огнища, наливайки гориво във всяко едно от тях.

Please Вход to join the conversation.

 • Атила
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 00:42 #22177 by Атила
Пропуснах да отбележа, че на този етап България няма да бъде разтресена от събитието, но в недалечно бъдеще, този процес ще стане неизбежен.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 12:02 #22182 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: Статия за Косово

Смилене, брате, абсурдно е да наричаш Германия многонационална държава - ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА НЕ СА ГЕРМАНСКИ ГРАЖДАНИ. Германски гражданин се става само ако имаш германски произход или ако сключиш брак с германски гражданин. А и Германия няма как да се разпадне, защото негерманците - гастарбайтери са пръснати по цялата територия на страната сред немското море - те дори не са и островчета сред него.
А Италия изобщо не е многонационална - там сепаратизма в Северна Италия е икономически и исторически обусловен, но не и национално.


Не съм казал многонационална, а многоетническа. По начало в Германия понястоящем понятие 'гастарбайтер' няма. Наименованието е "немци с чуждестранен произход" ("Deutschen ausländischer Herkunft"). Тези хора имат немски паспорти (ако и повечето от тях все още да имат и други) и участват в изборите. Това с разпръснатостта е специфичен въпрос. Например гърците (които само в едномилионен Кьолн са 8 хиляди), са пръснати, те не държат да имат за съседи непременно гърци. Но турците си избират определени градове и квартали и се заселват масово в тях: предпочитани от турците градове са Бон, Брюл. И естествено концентрацията на тези етноси в Бавария е много по-слаба, отколкото в Северен Реийн Вестфалия.

А северно и южноиталианците взаимно не се понасят. Просто Южна Италия е била дълго време в орбитата на Константинопол и този факт напомня за себе си и днес. За доказателство мога да разкажа много истории, защото имам удоволствието да общувам с италианци, но не искам да разводнявам темата. Факт е, че днес в Южна Италия целенасочено се развива традиционна култура (разбирайте театри, университети, формации за средновековна музика), финансирана от местния бизнес, който ние наричаме "Мафия", и замислена като контрапункт на културата на Севера. В Южна Италия буквално във всяко градче има университет и то не само с иконимически и политически специалности - хората изучават класически специалности на топ-професионално световно ниво.

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 16:44 #22186 by Zlatkov

Не, прецедентът Косово е нещо много сериозно и той ще повлече след себе си много злини. Първите пропуквания вече се обадиха в Канада и Англия, много мъничко и трябва на лавината за да тръгне и този път спиране няма. Косово ще отвори десетки тлеещи огнища, наливайки гориво във всяко едно от тях.

По тази логика "злина" е разпадането на колониалната система в Африка и Азия след Втората световна война или дори освобождението на България от османска власт.
Правото на самоопределение за всеки един народ е нещо естествено. Злина ли ще бъде ако баските, кюрдите, шотландците, квебекците или палестинците създадът свои държави на територията, която населяват от векове.
Другите варианте за решаване на националните въпроси са:
1. изтреблението на малцинствата - христоматиен пример Турция срещу Арменците в Мала Азия и българите в Одринска Тракия.
2. Етническо чистене - христоматиен пример Гърция изгонва българите от Егейска Тракия и почти цяла Егейска Македония на няколко вълни след 1913 г.
За мен това са истинските злини.
Не се заблуждавайте - десетките тлеещи огнища ги има и сега, именно защото много народи са лишени от правото да имат своя държава.

Please Вход to join the conversation.

 • Атила
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 18:06 #22187 by Атила
Понеже сме в християнски форум, ще ви кажа направо, много утопично гледате на нещата г-н Златков. Огнищата ги има, но на тях им трябваше случая Косово за да се разгорят. И това започне ли, няма да се размине просто с ръкостискане на двете страни, ас жертви, много жертви. И ще видите утре, когато ДПС престане да е управляваща, а опозиционна партия и когато плащането на неутралитета спре и България отново загуби Румелия дали така ще говорите.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
21 Фев 2008 20:49 #22188 by Smilen

По тази логика "злина" е разпадането на колониалната система в Африка и Азия след Втората световна война или дори освобождението на България от османска власт.


Зависи. Вие давате примери за добри идеи, осъществени по лош начн.

Правото на самоопределение за всеки един народ е нещо естествено. Злина ли ще бъде ако баските, кюрдите, шотландците, квебекците или палестинците създадът свои държави на територията, която населяват от векове.


И това е спорно. 1) Изобщо не е ясно дали има такова нещо като колективно право на етноси или става дума само за индивидуално право на самоопределение 2) Съвсем не е ясно по какъв начин правото на самоопределение свързвате с етно-националната държава, която възниква през Новото време. Идеята всеки етнос да има собствена държава е утопия и е много опасна.

Другите варианте за решаване на националните въпроси са:
1. изтреблението на малцинствата - христоматиен пример Турция срещу Арменците в Мала Азия и българите в Одринска Тракия.
2. Етническо чистене - христоматиен пример Гърция изгонва българите от Егейска Тракия и почти цяла Егейска Македония на няколко вълни след 1913 г.
За мен това са истинските злини.
Не се заблуждавайте - десетките тлеещи огнища ги има и сега, именно защото много народи са лишени от правото да имат своя държава.


Ето пак. Откъде накъде всеки народ трябва да има държава. Откъде следва това право?! Ако ще се делим така, България трябва да се разпадне на повече от 5 части. Така де, ние от Източна България какво общо имаме с македонците, шопите, граовците или власите. Да не говорим за помаците в Родопите или за гагаузите в Добруджа. Докъде ще я докараме така...

Иначе давате добри примери за злините на национализма на Балканите. Но защо представяте българите само като жертви? Това не е така. Защо не споменавате Геноцида на гръцкото малцинство по Черноморието през 1906 г., при който има убити, а десетки православни храмове във Варна и Бургас са осквернени, а свещениците в тях малтретирани. А поведението на българските окупационни войски в Македония по време на Втората световна война. А това престъпление, наречено Възродителен процес, чиито вдъхновители така и не бяха дори заклеймени, камо ли осъдени.

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2008 11:03 #22195 by Argirov
Replied by Argirov on topic Гърция
Особено е интересна позицията на православна Гърция в поредната балканска криза.

От няколко дни там бавно и полека започва добре режисирана кампания в защита на сръбските - разбирани като православни - интереси, която все повече и повече се разраства.

Дори по този повод написаха набързо популярна песен (знаете, че песните на кило се пишат лесно), чийто смисъл в съвсем свободен превод е: Александър Велики, Кирил и Методий, Павло Мела - всичко е Македония завинаги.

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • ira
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2008 18:38 #22214 by ira

Така де, ние от Източна България какво общо имаме с македонците, шопите, граовците или власите. Да не говорим за помаците в Родопите или за гагаузите в Добруджа. Докъде ще я докараме така...

.



Чшшш, алоу, вие там в Долната земя, ламя ли ви изпи мозъка или за златна ябълка си продадохте душата?
Но специално ти, от провадия, може и нищо общо да нямаш с нас - българите от Горната земя, защото е известно, че из крайченцето ти са се заселвали турци (и то анадолски турци) още от средата на тринайстия век. Така че, точно ти, който ходиш на рок концерти за да шпионираш приятелите си, може и нищо общо да нямаш с нас българите (не само в Горната земя, но и с българите в Долната земя).

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
22 Фев 2008 21:00 #22215 by Smilen

Но специално ти, от провадия, може и нищо общо да нямаш с нас - българите от Горната земя, защото е известно, че из крайченцето ти са се заселвали турци (и то анадолски турци) още от средата на тринайстия век. Така че, точно ти, който ходиш на рок концерти за да шпионираш приятелите си, може и нищо общо да нямаш с нас българите (не само в Горната земя, но и с българите в Долната земя).


Очаквам да ми възразите с аргументи, а не с клевети и обвинения в шпионаж неаясно в чия полза. Ако не за друго, то поне заради сериозността на дискусията.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
23 Фев 2008 23:22 #22222 by ЛИЯ
Не бях поглеждала от този ъгъл на откъсването на Косово, от който погледна проф. Божидар Димитров. Той изказа в бТВ мнението, че Сърбия сега преживява своя Ньойски договор.

Нойския договор е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.

[url:af218a2f]dnes.dir.bg/...01026.html[/url]

"Много преди сърбите да се настанят в Косово, то е било българска територия, а името й идва от "кос", "на косо" заради стръмния релеф на котловината.

Косово става българска територия през VI-VII век, а през 863 година, по времето на цар Борис, Косово е християнизирано, разказва проф. Божидар Димитров пред бТВ. Той твърди, че около 70% от църквите и манастирите, които сега се обявяват за сръбски, за люлка на сръбската духовност, са български църкви и манастири. Българска е и дарохранителницата, изработена от български чипровски златари за сръбския манастир в град Дечани, в Косово.

"Както пише един македонски учен Живко Аджия, сърбите само удариха една бяла варна боя на българските църкви отвътре и нарисуваха своите светии", коментира проф. Божидар Димитров. България губи Косово в края на XIII век. Сега пък Сърбия губи от албанците същите църкви и манастири, които преди това са били български", заключава историкът. "Е, на кого е Косово, аз съм патриот и националист, но признавам, че владеенето на една територия през средните векове не означава, че трябва да имаш претенции върху нея, мисля, че Сърбия трябва да се смири, тя преживява сега своя Ньойски договор", смята проф. Божидар Димитров."

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
25 Фев 2008 12:11 #22225 by РРР
А не мислите ли, че фактът "Косово" изкуствено и нарочно се драматизира? На фона на глобализацията на света след 10 години едва ли ще има граници изобщо в Европа...
Като християни за нас е важно да живеем в мир и да се грижим за този мир, а не да участваме в конфликт, изкуствено подклаждан от интереси за война на Балканите.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
05 Мар 2008 00:18 #22278 by ЛИЯ
Към темата ще прибавя и позицията на братята от Зографския манастир.

В Смолянско има 101 джамии, като всяка има имам и ходжа. Има и 68 църкви с 6 свещеника. Погледнато в перспектива обезлюдяването откъм православни българи е тенденция, която след години може да прерастне в същата криза. Защото ислямът иска да живее по законите на шериата, а не по светските закони на държавата. Затова и не се интегрира в обществото, а създава своя затворена общност. И в един момент обявява, че в сърцето на Европа ще има ислямска държава - примера Косово.

[url:14n0s0ug]www.dveri.bg...w/6116/29/[/url]

"Първо, нарушена е божествената справедливост. От 1999 г. са унищожени, съборени, опожарени, осквернени около 150 църкви и манастири, които са били в служба на цялото човечество. Поругани са техните икони, свети мощи, свещени съсъди.

Второ, нарушена е и човешката справедливост. Погазени са основни международни споразумения и принципи. Такъв е принципът за ненарушимост на териториалната цялост на държавите, съдържащ се в Устава на ООН.

Нарушени са мирните споразумения, определящи границите на държавите след Втората световна война. Нарушена е Резолюция 1244 на Съвета за сигурност към ООН от 10.06.1999 г., която утвърждава широка автономия на Косово в рамките на Република Югославия.

Поради насилията са прогонени стотици хиляди сръбски граждани от селища, обитавани векове наред от техните прадеди, разрушени или завзети са домовете им. Същите онези страни, които съставляват ядрото на ООН, сега признават независимостта на Косово.

С този политически цинизъм те показват, че действителните им интереси в района са различни от декларираните в международните спогодби. Към това убеждение ни навеждат и други факти - липсата на почти никакъв контрол върху албанския тероризъм срещу хора и светини след прекратяването на военните действия (например, само през 2004 г. за 48 часа са унищожени 35 църкви); безнаказаността на терористическите действия - досега няма заловени и наказани престъпници от албанска страна. Също така не се спазва и параграфът от гореспоменатата резолюция, който предвижда осигуряване на безопасното и мирно завръщане на бежанците по домовете им. За периода, в който са разрушени 150 православни църкви и манастири, са построени 400 джамии. И всичко това се извършва пред очите на международното гражданско и военно присъствие на сили от ООН и НАТО. "

Please Вход to join the conversation.

 • Фенерски
 • Visitor
 • Visitor
22 Мар 2008 13:49 #22391 by Фенерски
Replied by Фенерски on topic Re: Поредната балканаска криза
С риск да повторя нещо, което съм писал преди време - в България не се говори за протичащата ислямизация. В село Галиче врачанска област нямаше преди петнайсет години нито един мюсюлманин. Днес вече има джамия. Построиха я с някакви пари, довлякоха отнякъде учители по ислям и голяма част от циганите в селото вече се водят мюсюлмани - срещу заплащане и облаги. А църквата в центъра на селото се руши. В околните села църквите са разрушени - саморазрушени от запустение. Като след война. До какво ще доведе това? До някакъв "естествен процес" като този в Косово ли? И това е във врачанска област. А какво е в Родопите и на юг не знам, но предполагам.

Шовинизмът и национализмът на сърбите също са доста медийно преувеличени. Сърбите са си различен народ. Всеки народ си има особености. Българските особености понякога са също толкова несимпатични колкото и сръбските. Защо америка и нато не се справиха по друг начин през 99? А започнаха с бомбите. Както се срамувах тогава, че живея в това време, така се срамувам и сега - заради Косово и заради официалната българска позиция.

А иначе ми хареса да пътувам между Чехия и Австрия, без да спирам на КПП и без да показвам паспорт никъде. Усещането е супер. Това трябва да се случва на Балканите. А не да се повявяват нови държави.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
24 Мар 2008 09:55 #22396 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Поредната балканаска криза
Като се замисли човек, точно така са стояли нещата преди малко повече от 600 години на Балканите. Има една приказка, че историята винаги се повтаряла два пъти, първия път като фарс, втория като трагедия. Ако фарса е бил през 14 век, каква ли ще бъде трагедията на 21 :?:

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
24 Мар 2008 15:43 #22402 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Поредната балканаска криза
Тъкмо ме коригираха на бележка, че максимата е: Историята се повтаря два пъти - първия път като трагедия, втория като фарс. В случая нещата си идват на мястото, някогашната трагедия няма как да се повтори. Тогава е имало хора милеещи за вяра и отечество, загубата им е било трагедия. Днес обществото ни с малки изключения е общество на нихилисти, малцина ги е грижа за България, за вярата...и тоталната им загуба няма как да се превърне в трагедия...

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
09 Апр 2008 21:02 #22519 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: Поредната балканаска криза
Ето за това става въпрос:
www.st-georg...o_News.htm

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
10 Апр 2008 16:40 #22524 by Zlatkov

Ето за това става въпрос:
www.st-georg...o_News.htm

Да, трагедията на хората в Косово беше ужасна. Тези палежи и осквернявания на църкви се случиха след удавянето на две албански деца в Косово. Албанците твърдяха, че децата били гонени от сърби и при бягството си се удавили в река. В крайна сметка истината не можа да се разбере, но нещастният случай предизвика вълна от насилие от екстремисти и от двете общности. За съжаление, тогава още веднъж се доказа колко голяма е пропастта (а и ОМРАЗАТА) между сърбите и косовските албанци.
Новините в сайта са тенденциозно представени - "мюсюлмански екстремисти", "мюсюлманска тълпа".Албанците са толкова мюсюлмани, колкото и българите са православни. Албанците са първо националисти (дори шовинисти), а след това имат някаква религия (между другото). Мнозонството от косовските албанците, които са доста непросветени религиозно (почти без най-обща духовна култура) свързват православието единствено и само със сръбството.
Целият албанско-сръбски конфликт има и друга гледна точка, която често се пропуска - бетонната позиция на йерархията на Сръбската православна църква, подкрепяща единствено сръбската позиция за Косово, разби всякакви надежди за Православна проповед сред почти двата милиона албанци в Косово. За разлика от Косово в българия по официално преброяване има 5 000 души самоопределящи се като турци с турски майчин език, но С ХРИСТИЯСКО ВЕРОИЗПОВЕДАНИ (около 3000 православни и 2000 римо-католици и протестанти). Има и много българо-мохамедани (помаци) приели православието. Колко точно е техния брой не може да се каже, защото преброяването не го отчита.
В Сърбия, освен за босненеца мюсюлманин - известния кинорежисьор Емир Кустурица, който прие православно кръщение, не се сещам за други обръщания на мюсюлмани към православието.

Please Вход to join the conversation.