Мобилно меню

За тези, които имат проблеми с наднормено тегло

More
04 Фев 2008 22:49 #22007 by Kosio
Аз и още няколко души започваме серия от диети, съобразени с църковния календар. Решихме да използваме този форум за да се координираме, а и да бъдем полезни на всички, които се нуждаят от подкрепа.

Диетите са доста силни (редуктивни), но са без сериозно гладуване.
В диетиката, хората със сериозно наднормено тегло, трябва да се минат следните 3 етапа, за да постигнат желания резултат:

1) редукция на желаните килограми, в началото редуктивната крива може да е 3-4 килограма месечно, след около 3-4 месеца намалява до около 2 килограма месечно. Принципно първите 20% от теглото се свалят най-бързо, но редукцията не спира с тях, просто преминава в малко по-бавен стадий. Така етап 1 може да трае 1-2 години в зависимост от степента на затлъстяване, но след това приятелите няма да ви познаят. Научната ръководителка на жена ми си беше помислила, че тя се е развела и оженила за някой друг, съвсем сериозно.
2) 3 месеца след постигане на желаните килограми специални "задържащи диети", те са нещо като преходен етап преди да се върнем към нормалното хранене. Много, много важно е тези 3 месеца да не се пропускат, както ще видите по-долу.
3) Край на диетите, но по време и след края на задържащата диета, стабилизиране на постигнатия резултат, чрез промяна на начина на хранене (храним се по-здравословно и избягваме junk-foods) и (извън диетиката) задължително спорт или поне сериозно увеличаване на физическата активност.

Аз лично мога да помогна в етап 1), защото имам голям опит (преди време отслабнах с около 40 кг), за съжаление съм най-лошият експерт на света в етапи 2) и 3) и там със сигурност ще имам нужда от помощ (покрай служебните си натоварености и ядовете качих отново 30 от тях, това се нарича йо-йо ефект и е най-вредното нещо на света). Идеята е, като сме повече хора да се подкрепяме. Лично аз имам и позитивен и негативен опит, когато от 130 кг станах 90 кг, ми беше МНОГО ДОБРЕ. Нямате си представа каква е разликата и колко приятно се чувствах тогава!

Диетите, които ще използвам, са съставени след консултации с професионален диетолог. Съобразяването им с църковния календар е интересно предизвикателство и може да се сметне за доста интересен и уникален експеримент. ВАЖНО: Ако желаете да участвате в "експеримента", задължително трябва да нямате сериозни проблеми със сърцето!

Основен принцип при всичките диети е - те дават достатъчно голяма свобода, достатъчно "социални" са, тези неща ги има по заведенията и не ви изолират от колегите (не е задължително наобяд да си носите "манджички в бурканчета" от дома, макар че някои хора го правят). Просто спазвайте диетите точно (без да импровизирате) и резултатите *ще дойдат*, това е абсолютно сигурно. Глад няма да има, освен първите няколко дни. Диетите ще имат и модификация за случай, че имаме втори член от семейството, който няма нужда да спазва диети, или иска да отслабне, но съвсем леко (2 кг годишно, примерно).

Започваме в четвъртък. Ще пусна в сряда диетата за първите 10 дена. Само една молба към всеки, който желае да се присъедини към нас - нека нито не гладува, нито не преяжда "за сбогом", защото ако го направи, ще има сериозни проблеми в началото!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Zlatkov
 • Visitor
 • Visitor
05 Фев 2008 10:38 #22011 by Zlatkov
Давай, аз съм за - запалих се по идеята. То и на мен теглото ми се изменя с по два килигорама на година - за седем-осем години съм напълнял с 14 килограма. Сега е момента да ги изчистя.

Please Вход to join the conversation.

More
06 Фев 2008 00:32 #22020 by Kosio
Някои основни принципи и техники в диетиката

Леле какво рекордно дълго съобщение се получи по-долу – 18 хиляди знака. :-) ) Всичко започна с лична молба от мои приятели да споделя опита си, а след това решихме, че ще е по-полезно направим във форума... и така. Очаквайте първата (разтоварваща) диета утре (сряда), започваме от четвъртък. Текстът по-долу не е толкова важен, ако интересът ви е чисто практически. Не е задължително да четете всичко, изискванията ще бъдат описани в конкретните диети достатъчно точно. Тук по-скоро съм отделил време да напиша няколко уводни думи, за да разберете принципите, чрез които са конструирани диетите. Част от тези принципи са задължителни, други -не. Не във всяка диета са застъпени всички техники - идеята на диетолога е, че ако има поне няколко техники на диета, поне една от тях ще "сработи" конкретно за вас. Целта на този текст е само и единствено за да се ориентирате, какво ще се случва нататък, защото аудиторията на форума не се състои от мутреси-блондинки и всеки спокойно може да разбере написаното по-долу (обикновено
проблемът ни не е, че сме достатъчно умни, а че си патим от много ум).

Важно! В редуктивния стадий имаме нужда от ТОЧНО СПАЗВАНЕ на диетите. Защото когато в един момент, когато се уверите, че тези принципи наистина работят (а това ще се случи съвсем скоро), е твърде вероятно да си внушите, че вече сте се научили да нагаждате САМИ И ДИНАМИЧНО храненето си според тези правила, което веднага ще ви прати в обречен кръг на самоизмама и отпускане. Най-малкото ще бъде нарушен принципа на предварително нормиране.

На всички ни се иска да имаме свободата да преценяваме на място какво да ядем, съобразно "принципи", но щом сме стигнали до диети, значи борбата ни не е толкова лесна и имаме нужда от помощник! Отказът от диетите трябва да се случи чак когато сме стабилизирали желаните килограми чрез диета за задържане, в противен случай йо-йо ефектът е неизбежен. Обобщавам: тези "принципи" СЪВСЕМ НЕ ИЗЧЕРПВАТ каквото и да е било, те са единствено и само за да придобиете представа от "високо ниво" защо конкретните диети, които ще използваме са точно такива и защо вършат работа толкова добре без да изискват кой знае какви подвизи и гладуване. Но.. една от най-големите грешки, които можете да направите е, да си кажете: "разбрах принципите на хранене, сега вече мога да импровизирам САМ".

Има още няколко подобни самозаблуди, които ни отклоняват от точното спазване на диетата. Едната, най-естествената е "сега нека си хапна повече от заплануваното, а при следващото хранене ще компенсирам". Практиката показва, че не става така. По-добре се постарайте "издънки" да няма, а ако все пак се случат, при следващото хранене, след гафа продължете според предписаното в диетата, а не компенсирайте със засилване на гладуването. в противен случай ще "разлюлеете махалото" още повече и няма да издържите! Обратната крайност е престараването: "диетата не изглежда достатъчно силна, я да се опитам, за да постигна по-големи резултати, дали ще издържа с по-големи ограничения". Не го правете, защото така обезсилвате най-добрата страна на тези диети - че при тях няма глад. Ако не се съобразите със съвета ми, от хранене в хранене чувството на глад ще се засилва, докато най-накрая ще се предадете. Диетите, с които ще започнем са изключително агресивни и нямат никаква нужда от засилване!

И така, техниките, които ще използваме:


Техника 1: "Сбогом на хляба". Задължителна техника в 2/3 от редуктивните диети, при останалите се разрешава една филийка "Бонус" сутрин или (като диетата, която ще дам утре) една филийка МЕЖДУ храненията (не по време на самите хранения), но само при непреодолимо чувство за глад.

Коментар на техника 1:
Съжалявам, но реших да започна с най-неприятното, така че да не губя времето на тези, които ще се откажат заради това изискване. За съжаление радикалното ограничаване на хляба е компромисът, който трябва да направим, ако искаме да постигнем сериозна редукция на теглото си (4 килограма месечно в началото), без сериозно лишаване от храна и без глад. Проблемът с белия хляб и тестените изделия не е само и единствено, че съдържат специфични полизахариди, които лесно се разграждат (смилат се в стомашно-чревния тракт за около 20 минути). Проблемът е, че хлябът буквално прави неприложими почти всички техники за отслабване, които имаме по-долу, на практика единствената силно ефикасна диета с хляб остава нискокалоричната диета. Иначе, полизахаридите са важни, но трябва да бъдат контролирани, виж "техника 9". Освен това, обратно на народната мъдрост, хлябът НЕ НАЯЖДА!

Техника 2: Край с газираните напитки - няма значение, дали съдържат захар или заместители, край дори с газираната вода!

Коментар към техника 2:

За сладките газирани напитки нещата са ясни, но какво имаме против газираната вода?

Диетолозите твърдят, че въглеродния двуокис "влияе на метаболизма" т.е. много ниско ниво на „добрия“ холестерол, високо артериално налягане и т.н. Газираното убива ценни бактерии в чревната микрофлора (които и без това ще бъдат подложени на изпитание заради заради диетите ни) и повишава гликемичния индекс на консумираните в последствие храни (покачва се повече нивото на кръвната захар). Тази препоръка я знаят всички диабетици, но е вярна в пълна степен и за хората с наднормено тегло.

Техника 3: Хранене по 5 пъти на ден. Задължителна техника за при 100% от диетите!!! В нашата "църковна диета", в неделя-сутрин ще изпускаме две от храненията, но останалите ще се стараем ги спазваме. Междинните хранения са два часа преди обяд и два часа преди вечеря и обикновено се ограничават до чай (или кафе) с (един) плод.

Коментар на техника 3: Тази техника е консенсусно приета от всички специалисти-диетолози. Първо - смята се, че така е по-здравословно, защото човешкият организъм си има естествен ритъм на отделяне на стомашни сокове, който изисква тези 5 приема. Храносмилането на първо място разчита на активността на ензимите, чиято функция е ограничена в рамките на строго определено киселинно ниво. Безразборното приемане на храна не може да се отрази добре върху организма ни и в частност на храносмилането, тъй като то е подчинено на определен ритъм. Това от гледна точка на здравословното хранене. А от гледна точка на нашето желание да отслабнем? Когато храненията бъдат излишно разредени, стомашните сокове се отделят с по-голяма сила, което води до свръхактивност на определени ензими, организмът започва "трескаво" да разгражда храната. Какъв е смисълът, хиляди американци и европейци, хем да се хранят така, хем в същото време да гълтат хапчета за отслабване като "Ксеникал", които подтискат ензимите. Няма абсолютно никакъв смисъл от това, след като можем да постигнем същия ефект с много по-евтин и здравословен метод - една ябълка с чаша чай 2 часа преди храненето!

Една скоба относно медикаментите за отслабване и защо диетолозите съветват да ги избягваме, освен ако не са ни препоръчани от лекар по някаква много сериозна причина.
Недостатъци:
1) Не водят до промяна на начина на хранене, и след тяхното спиране е твърде вероятно да възстановим килограмите си
2) Цената им е неоправдано висока, най-малко 5 лева на ден. Плащаме поне едно основно ядене повече, за да излъжем организма си, че е ял по-малко? Какъв е смисълът - по-добре с парите за дневната доза да си купим скъпа и крехка пържолка и да се нахраним с нея, вместо с пицата. Ефектът ще е същият, а ще е по-здравословно.
3) Опасност за здравето. Лекарствата, които се продаваха в Европа преди 15 години, отдавна са забранени. В момента има две лекарства, които могат да бъдат закупени свободно, но изобщо не е ясно, дали в бъдеще няма да последват съдбата на своите предшественици. Нека ги разгледаме по-подробно, те се
Казват Редуктил и Ксеникал (това са лекарствата, които наистина работят, останалите са али-бали).

"Редуктилът" е добър, чист и модерен продължител на идеологията на старото поколение лекарства отслабване, които директно подтискаха глада в съответния център на мозъка. Въпреки, че са правени сериозни клинични проучвания с Редуктил, в част от европейските страни той е забранен. Проблемче(то): в съседство се намира един друг център на мозъка, който отговаря за сърдечната дейност. Сами можете да си дадете сметка за рисковете и проблемите
!
"Ксеникалът" на свой ред подтиска определени ензими ("липази"), които отговарят за разграждане на сложните мазнини в стомаха и като резултат организмът приема около 30% мазнини по-малко и съответно дневният енергиен прием се понижава. Този метод е доста по-безопасен, стига да нямате дори лека форма на колит, защото тогава лошо ви се пише. Т.е. недостатъкът е (както се изрази един доста образно един диетолог: "пациентите със Ксеникал трябва да ходят с памперс".) Листовката към лекарството признава за този ефект, макар да твърди, че неприятностите с тоалетната отшумяват след време при редовен прием и балансирано хранене.

Обобщаваме: хранителни добавки (витамини) - може. Медикаменти за отслабване - не.

Техника 5 (и тази е любимата ми): "Замезване с чай" - отнася се за всяко хранене, в което има салата/зеленчук като гарнитура. Половин час преди храненето, пием чаша чай и заедно с него хапваме част от гарнитурката. Техниката е *невероятно* ефикасна. Но не е добре да се използва от бременни жени, защото увеличената перисталтика може да доведе до контракции. Бременни жени не трябва да използват и част от диетите с небалансиран хранителен прием, които са описани по-долу.

Коментар към техника 5:

Спомняте ли си, че нашите баби не разрешаваха да пием вода, докато ядем супа, за да не ни се "отяде". Е, това е същата техника, само че в противоположната посока, целта е именно да ни се "отяде" - да консумираме умерено и да не останем с чувството на глад. Знаем, че чувството на засищане идва не по-рано от половин час, след като сме започнали храненето. Но с тази "салатка с чай", началото вече е било дадено!

Това е „хак на метаболизма”, и доказано работещ хак, в същото това време в този трик няма нищо нездравословно! Още с първата глътка чай и първата краставичка, организмът ни се "подлъгва", че храненето вече е започнало и започва да отделя стомашни сокове в умерени количества. Въпросът е, че в момента, когато сме преминали на основното ястие, вече нямаме рязък "пик на графиката" и организмът не усвоява цялата енергия от храната! Чаят стимулира перисталтиката и храната се "прокарва" по-бързо.

ВАЖНО: Използвайте обикновен чай, моля не се изкушавайте да правите диетата със специални "китайски чаеве за отслабване", защото по този начин ще стимулирате перисталтиката си "прекалено" (или с други думи, ще си докарате разстройство).

Техника 6: Изнасяне на вечерята по-рано. Три часа преди сън *НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИМ*.

Коментар: Във всички диети ще видите, че последният хранителен прием е в 6 часа. За съжаление лично аз никога не съм имал възможност да изпробвам това, защото се прибирам от работа доста по-късно, но поне се старая да не хапвам непосредствено преди лягане. Идеята е, част от усвояването на храната да се случи още по времето, когато сте будни, докато спите, организмът има лошия навик да трупа мазнини с по-голяма сила.

Техника 7: Разтоварващи дни, поне веднъж седмично, а при някои диети - два пъти. Тази техника също е консенсусно приета от диетолозите, смятат се за полезно мероприятие. Хората, които не спазват диети също могат да ги пробват веднъж месечно, или след големите празници с трапези. Разтоварващи никак не са трудни и всъщност са доста приятни. Според моя диетолог, те могат да бъдат организирани по един от следните 5 начина:

1 начин) Кисело мляко със зеленчуци - 5 приема на ден. Няколко (1,2 .. до пет максимум) кофички кисело на ден с масленост, не по-голяма от 2%

2 начин) 8, 10, 16 часа - чай с плод, 12 и 18 часа - салата от един вид основен зеленчук, не твърде пикантна и с не повече от 1/2 супена лъжица зехтин.

3 начин) "Плодов ден" - и петте приема, чай с един и същи плод. Примерно "ябълкови дни".

4 начин) 5 пъти дневно - чай със зеленчук

5 начин) 5 пъти на ден - чай с по половин чаша прясно мляко - това е формата на разтоварващияю ден, най-близка до гладуването.

Коментар:
Освен, че намаляват сумарния калориен прием за седмицата, разтоварващите дни трябва да нормализират състоянието на организма (кръвта, стомаха и т.н.). По време на разтоварващите дни, пълно гладуване не се препоръчва, защото то няма да доведе
до основният търсен ефект - прочистването на организма от натрупаните боклуци.

Техника 8: Нискокалоричен принцип. "Яж по-малко, отколкото изразходваш!".Най-класическият принцип в диетиката. Калорията е единица енергия, спазващият нискокалорийна диета просто регулира количеството храна, като намалява енергийният прием.

Коментар към техника 8:
Нискокалоричните диети с достатъчно балансирано хранене като състав и стриктни ограничения на количествата са трудни за спазване и доста изтощителни, но неизменно водят до "отличен резултат". Няма и как да е иначе - ако енергийният ни прием чрез храна е X, а дневно изразходваме енергия Y>X, физически няма как това да стане, без организмът ни да използва натрупаните запаси.

Проблемче: При рязкото намаляване на енергийният прием, организмът ни (бидейки достатъчно хитра машинка), преминава в нещо като "стресов режим" и рязко намалява енергийният разход. В този момент има два изхода - единият е да се смени нискокалоричната диета с някаква друга, а другият – просто да се повиши двигателната активност (20 минути ходене пеша дневно повече е ОК).

Нискокалоричният ще присъства под една или друга форма във всички диети, макар че част от тях ще позволяват отделни хранения без ограничение на количеството. Около 25% от диетите ни ще бъдат класически нискокалорични.

Една скоба относно подсладителите, когато пазарувате от диетични и диабетични магазини: интересувайте се дали храната има скрито съдържание на калории. Една храна, подходяща за диабетици и "без захар" не е задължително да е по-нискокалорична, съществуват подсладители, които са ПО-КАЛОРИЧНИ от захарта, например Сорбитол.

Техника 9: Нисковъглехидратен принцип: подобен на нискокалоричния принцип, но вместо калориите, броим въглехидратите - т.е. спазваме по-стриктни ограничения към въглехидратните храни, отколкото към мазнините и белтъчните. В някаква форма ще го имаме при всичките диети. Дори и високовъглехидратната полизахаридна диета, Която имам (диета главно със сладки неща, невероятно, но факт: наистина работи!), дори в нея, пак има елемент на контрол на въглехидратите, няма как да е иначе!

Коментар на техника 9:

Основната идея да се броят въглехидратите, а не енергийния прием е, че отделеният инсулин при консумацията на въглехидрати е значително по-висок от този при консумацията на белтъци, който пък на свой ред е по-висок от този при консумацията на мазнини.

Високобелтъчен принцип - подмножество на техника 9. Най-известен пример: Диета на Аткинс, ужасно ефикасна високобелтъчна диета (може би най-ефикасната диета без глад в света), но има сериозен спор относно нейните последствия за здравето при прилагането и в продължителен период от време.

Първа заплаха от прекаляване с белтъчната диета - натоварване на сърцето. Самият д-р Аткинс е починал от сърдечни проблеми.

Втора заплаха от продължителна употреба - повишаване на киселинността в стомаха, което може да доведе до разрастване на влиянието на гъбичките. Гъбичките по принцип са част от естествената фауна в стомаха и играят важна роля в храносмилателните процеси. Но... при трайно повишена киселинност (което именно следва да се избягва), тези, които някога са имали гъбични инфекции през живота си (най-вече кандидози), трябва да са готови възможен рецидив на стари проблеми, които са смятали, че са преодолели. От друга страна... същите разсъждения са верни и за всеки, който по какъвто и да е повод се е лекувал с антибиотици (ако не го знаехте, да го знаете вече).

Ние ще използваме диетата на Аткинс само за по 2 седмици и то не в класическата й форма (няма да се лишаваме въглехидрати, приети чрез плодове!).

Техника 10: Честа смяна на диетите (на 1-2 седмици).

Коментар към техника 10:

Честата смяна на диетите е важна при всички небалансирани режими на хранене, като високобелтъчния и разделния. Приблизително толкова време е необходимо на организма, за да започне да усвоява храната в по-голяма степен и диетата да стане неефективна. Постоянната смяна на диетите е един вид "надхитряне" с метаболизма.

Втората важна причина е, организмът не бива да бъде лишаван от никакви важни хранителни вещества, при повечето от тях запасите се изразходват за около 20-ина дни. Фанатичните привърженици на един или друг режим на хранене от тип "избягвай храните от група X" и вярващи, че са открили панацеята неизменно грешат! Жестоката истина е: небалансирани диети са допустими само в краткосрочен план, но следващата диета трябва да е такава, че да запълни липсите!

Техника 11: Разделен принцип (по дни!) - редуване на "белтъчни" и "въглехидратни" дни (или двойки дни). Да не се бърка с т.нар. "разделно хранене", за което някои вярват, че е по-здравословно (това твърдение е доста спорно, но няма да го коментирам тук), в случая става дума не за стил на хранене, а просто за конкретни, строго контролирани във времето диети с цел редукция.

Коментар: Основната идея: метаболизмът на пациента бива "атакуван" с периодична смяна на вида на храните, и така да се пречи на пълното им усвояване. Периодът на редуването непрекъснато се променя, като това е част от "надхитрянето",за което стана дума по-горе. На по-ниско ниво, "хардуерният" трик, който се използва е: за ефективното храносмилане на тези два вида храни са необходими различни ензими. За метаболизиране на нишестените храни са необходими ензими, изискващи алкална среда, а белтъчните храни се храносмилат в кисела среда. Пробваме се да поднесем на организма въглехидрати в момент, когато очаква белтъци, и обратното.

Техника 12: Монотонност (в този принцип може да се открие и елемент на аскетика :-) )

а) В рамките на едно ядене - максимално намаляване на разнообразието на храната (примерно ориз, а не "три вида ориз" и месо, а не "три вида месо"). Разнообразието се намалява и в гарнитурата, при която един зеленчук е основният, останалите са главно за овкусяване и декорация.

б) Групиране на дни по двойки (или дори по тройки), през които пациентът приема една и съща храна (обеда и вечерята могат да са различни в рамките на деня, но няколко дни - един и същи обяд и една и съща вечеря).

в) При междинните хранения през деня в 10 и 16 часа - един вид плод!

Коментар: Интересното е, че този вид диета практически е много по-лесно постижима за семейните хора (най-естественото нещо е да сготвиш и да ядеш едно и също две вечери подред), но въпреки това много рядко използваме нейните възможности! Психологическата полза е ясна - умишлено намаляваме "новите приключения" с храната си, когато ни храната ни омръзне, апетитът ни естествено е по-малък. Интересният факт е, че този ефект си има и своите метаболитни измерения (т.е. не е изцяло психологически) - при повтарянето на една и съща храна, организмът престава да я разгражда с такъв ентусиазъм, какъвто в началото. При това, ефектът се запазва и когато основната храна е приготвена по различни начини – примерно първият ден пилешкото месо може да е варено, а вторият - печено.

Техника 13: Нормиране - предварително определяне на количеството храна и приблизителното време на хранителния прием. Без изненади и спонтанни хранения.

Коментар: Всяка диета е нормиран режим на хранене.
В нашия случай ще правим само следните три компромиса:

1) Единствено при диария (независимо дали разстройството е възникнало заради леко некачествена храна, вирус или прекаляване с количествата храна в дадена диета) - винаги ще можем да заменяме съответните хранителни приеми със чист, бял ориз (варен ориз/ориз на пара), но само до момента, когато проблемът не бъде преодолян. След това прескачаме пропуснатите 1-2 дни и продължаваме по стария график.

2) Определени диети ще позволяват междинен (спасителен) вариант от леко "похапване" при глад, но НЕ ПО ВРЕМЕ, а само МЕЖДУ петте хранителни приема.

3) Само в определени случаи (когато е изрично описано в самата диета), ще можем да хапваме от определена храна "на корем" (до насита).

При активно спортуване, ВИДА НА ХРАНАТА не се променя, но ни се разрешава по-голямо количество. Допълнително могат да се вземат мултивитамини.

Извън диетата, аз лично за себе си имам и следното изключение (което се отнася и за поста ми) – когато някой черпи със шоколадови бонбони, по случай празник или радостен повод, най-малкото не отказвам и си вземам (дали ще изям бонбона или дискретно ще го скрия и ще го дам на някой друг в къщи - зависи). Но когато го изям и небрежно след това си взема още един, вече мога да си взема и трети и тогава имаме проблем :-) прималяване, причерняване пред очите, разтреперване, световъртеж, изпотяване - много е характерно). Въглехидратите, приети чрез плодове са много по-безопасни в това отношение. Чаят може да се подправя с малко мед, но захарта трябва да се избягва. По същият начин - приемът на плод и чай, може да се замени с плодов сок (една чаена чаша), но само от 100%-серията на Pfanner, защото те гарантирано не съдържат
добавена захар.

Това е най-важното от опита си, което мога да споделя в момента, надявам се, че бях достатъчно изчерпателен. По-нататък ще се сещаме в движение. А, само преди да съм забравил да спомена очевидното – и… 14: без алкохол, алкохолът е едно от най-калоричните неща! Все пак, една "малка" (малка халба бира/чаша вино или 25-50 грама ракия) се разрешава. Но една *дневно*!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
06 Фев 2008 11:26 #22034 by Kosio
Диета за първите 10 дни - разтоварващ принцип "чай с мляко"

Инструкция (надявам се така да е достатъчно точна :-) ) )
По време на цялата диета относно всяко хранене, описано тук:
1) Солта се ограничава и/или се заменя със заместител
2) Без олио, но зехтинът е разрешен (1-2 супени лъжици на ден)
3) Силно се ограничават допълнителните кисели подправки, без винен оцет (заменя се с ябълков оцет или лимон)
4) Алкохол - в ИЗКЛЮЧИТЕЛНО умерени количества (до 1 малка чаша на ден)
5) В чая се разрешава да се слага мъничко лимон или мед в малки количества (до 1/2 чаена лъжица)
6) Всеки прием на чай с плод може да се замени с една чаена чаша натурален сок, но само от серията 100% на Pfanner или друг аналогичен, който гарантирано не съдържа добавена захар (диетологът ме предупреди, със 100% серията на БББ част от пациентите му са имали има проблем)
7) Ограниченията на количествата НЕ СА СТРОГИ, но приема на храна извън разумните граници може да доведе до леко разстройство, което е нормален ефект и изчезва, когато се намалят количествата. Това може да ви помогне да регулирате приема на храна по естествен начин. При сериозно разстройство (обикновено по несвързани с диетата причини), трябва да замените временно диетата, но не да я прекъсвате. Само в този случай: резервна диета: храненията се заменят с бял ориз (варен или на пара), докато не преодолеете проблема, след което продължавате по указаната схема.
8 ) Ограничават се пържените и тлъстите неща, но без стриктна забрана (напр. в случай на пържена риба е разумно поне да избягвате кожичката)
9) Без хляб по време на основните ядения и БЕЗ ПАНИРОВКИ! При сериозно желание за хляб, виж т. 12.
10) При възможност за семейството, вечерята да се изнесе по-рано към 18 часа (напр. в събота и неделя), това винаги е добре дошло.
11) Водата не се ограничава строго – при нужда може да се пие по всяко време, но препоръчваното дневно количество е около 1,5 литра (зависи и от личните ви навици, просто от вас се иска да не ги променяте радикално по време на диетата)
12) СПАСИТЕЛЕН ВАРИАНТ ПРИ НЕПРЕОДОЛИМО ЧУВСТВО НА ГЛАД: В този случай не зарязвайте диетата, но спокойно изберете един от следните 3 "спасителни" варианта. "Спасителните варианти" са разрешени само МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА, но не скоро преди или след някой от петте хранителни приема, защото това ще обърка сериозно всичко. Вариантите са 3:
а) До 10 маслини
б) До 10 солети (примерно "Хрус-Хрус", да не са от най-солените).
В) филийка хляб «Бонус» , може и намазана с лютеница.
13) Доматите и маслините се смятат за "зеленчук", терминологията в диетата е от
гледна точка на готварството, а не на ботаниката.
14) Под 1 брой плод, навсякъде се разбира един плод, с големината на ябълка, или до 300 гр. по-дребни плодове. Старайте се да избягвате бананите и други твърде сладки плодове, защото това е възможно да предизвика допълнително глад. Ако все пак решите да рискувате с тях по време на прием от тип „чай с плод”, пийнете задължително не 1, а 2 чаши чай.
15) За времената на хранене: часовете на закуската и вечерята често са отделени с тире, защото имаме различен дневен режим и ритъм на ходене на работа. Отново обаче (да повторим точка 10), желателно е, поне в събота и неделя, когато сме си в къщи, вечерята да се изнесе максимално рано (към 18:00 или малко след това).
16) Никой от хранителните приеми не трябва да се пропуска!

Диета 1, ден 1 (7 февруари 2008 г. / четвъртък)

Разтоварващ ден
* 7-8 часа, 10 часа, 12 часа, 16:00 часа, 18-19:30 часа - кисело мляко + плод или зеленчук по избор.

При този и следващите разтоварващи в тази диетата, киселото мляко е без ограничения на количеството (до 5 кофички на ден), но трябва да е <= 2%. Ако все пак се интересувате от препоръчителното количество кисело мляко, то е една чаша (половин кофичка), но имате право да го превишите. Зеленчукът (или плодът) е един за деня (един и същи ВИД, не 1 бр! :-) ) ), като формата, под която са консумирани, може да е различна, напр. салата от краставици с кис. мляко или таратор)

Диета 1, ден 2 (8 февруари 2008, петък / постен ден)

* 7-8 часа: Чай с плод (или зеленчук - по избор, но един вид за деня)
*10 часа: чай с плод (зеленчук)
* 12 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък
подправка от един основен зеленчук (домат)).
* 16:00 часа: чай с плод (зеленчук)
* 18-19:30 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък подправка от един основен зеленчук (домат)).

Плодът е един и същи ВИД за деня. Зеленчукът може да е различен на обяд и вечер, както може да е различен и начинът на приготовление на рибата.

Диета 1, ден 3 (9 февруари 2008, събота)

* 7-8 часа, 10 часа, 14 часа, 16:00 часа - кисело мляко + зеленчук
* 18-19:00 часа (вечерен пост преди св. Литургия): Салата от зеленчуци, в която
преобладава зеленчукът от обяд. Останалите зеленчуци са само за декорация.

Диета 1, ден 4 (10 февруари, неделя)

* Сутрин не ядем, тъй като сме на св. Литургия. Ако не сме подготвени и няма да се причастяваме, можем да си носим една ябълка в джоба и да я хапнем при първа възможност след края на службата.

* 12:00 Салата от един основен зеленчук + задължително чай. Да не се изяжда
цялата салата.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за този конкретен обяд, чаят със зеленчук да не се пропуска и да бъде точно половин час преди основното ядене. Тъй като на сутринта не сме яли нищо, в случая е много важно това изискване да се спази точно.

* 12:30 Остатъкът от салатата като гарнитура към основното ястие, което е ориз ИЛИ картофи (само едното, по избор). Картофите не трябва да са пържени, желателно е да са варени, но може и печени (с малко лук), в този случай трябва да се внимава със солта. Ако изберете ориз, оризът може да е с МАЛКО царевица, или (по-добре) с ГРАХ, но не с грах и царевица едновременно и (отново), не трябва да се соли прекалено. Може и ориз с домати (в този случай е добре салатата пак да е домати), а най-лесно си е: просто варен ориз. Напомняме, ако основното ястие е сготвено с мазнина, тя задължително трябва да е зехтин, а не олио.

Ако сте готвили в къщи, основното ястие не трябва да се изяжда цялото - трябва да се остави и за вечеря!

* 16:00 чай с плод (по изключение може и с 2 броя плод)

* 18:00 - Като в 12:30 - същото ястие като на обяд, при нужда се прави отново
салата със същия основен зеленчук, който сме избрали.

Диета 1, ден 5 (11 февруари 2008, понеделник)
Същото като ден 1:
* 7-8 часа, 10 часа, 14 часа, 16:00 часа, 19:30 часа - кисело мляко + плод или зеленчук по избор.

Диета 1, ден 6 (12 февруари 2008, вторник)
* 7-8 часа Чай + плод
* 7:30-8:30 часа 250 гр. Кисело мляко
*10 часа Чай + плод
* 12 часа 150 гр. Пилешко/телешко + зеленчук (или салата, в която преобладава един вид основен зеленчук).
16 часа Чай + плод
19:30 часа 150 гр. Пилешко/телешко + зеленчук
Месото трябва да е едно и също за целия ден. Зеленчукът – също. Начинът на приготовление няма значение и няма нужда да съвпада на обяд и вечеря – желателно е варено или печено, но не е задължително, може и пържоли на тефлонов тиган-скаричка с малко зехтин. Важното в случая е месото да не е прекалено мазно. Може дори (ако решите) да го консумирате под формата на супичка (2-3 купи), но… важно: в такъв случай супата трябва да е без застройка, без ориз, с един основен зеленчук и да се внимава с картофите и фидето (ако има такива, отделете ги с лъжицата и ги дайте ги на партньора си, който не спазва диетата стриктно).

Диета 1, ден 7, 12 февруари 2008, сряда – пост

Рибен ден, същият като ден 2, но при междинните хранения задължително имаме
Чай + зеленчук (може да ви се наложи да си донесете 1-2 белени краставички от къщи в работата &#61514;)

Диета 1, ден 8, 14 февруари 2008, четвъртък

Честито, вече започваме втора седмица. Няма глад, нали?
Днес сме на разтоварващ ден с кисело мляко + зеленчук (или плод по избор), същият като ден 1.

Диета 1, ден 9, 15 февруари 2008, петък

Въглехидратен ден с основно ястие ориз или картофи.
* 7-8 часа: Чай + плод или зеленчук (по избор, но един и същи за деня)
*10 часа: чай + плод или зеленчук (по избор)
12:00 – ориз и картофи (едното от двете за целия ден), валидни са същите съвети и описания, от ден 4, 12:30 часа. За разлика от неделния обяд, няма нужда част от салатата да се „изнася” по-рано с чай.
16 часа = 10 часа
18-19:30 часа = 12 часа.

Диета 1, ден 10, 16 февруари 2008, събота
Същото, както предишната събота (ден 3).

В неделя, 17 февруари, започваме втората диета, която ще е с много месо и риба!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
16 Фев 2008 01:00 #22146 by Kosio
Диета втора, една седмица високобелтъчен режим

Който е изпуснал предишната диета, може да се присъедини и сега към нас! Предишната и тази диета са със сходен ефект, но на различен принцип. Общият брой дни на двете е 17 - с 3 дни повече от две седмици - могат да се издържат спокойно.

Всички забележки и обяснения от предишния път ще са валидни и сега. Накратко - правим лек "Аткинс", но само за 6 дни. Вода - литър и половина - 2 дневно. Желателно е да се увеличи физическата активност, поне минимално, защото организмът вече започва да минава в режим на понижен разход. Иначе тази диета е отново силно редуктивна - първите 4 дни "Аткинса" е съвсем според класическата "първа фаза", препоръчана от него - дори плодове няма да има като източник на въглехидрати, но на тяхно място ще консумираме кисело мляко. Ако конкретно тези дни се наложи "спасителен вариант", по-добре с маслините, отколкото със солетите или "бонуса".

ВАЖНО! Ако някой иска вече да се отказва от диетите, да ми пише да му дам поне 1-2 за "задържане", иначе ще "навакса" на бърза ръка всичко постигнато! Аз лично ще продължа с редуктивните диети и ще ги публикувам в този форум по план година - година и половина, така че трябва да бъда своевременно информиран кога да пускам и "задържащите".

----
Диета 2, І ДЕН - неделя, 17 февруари

12:00 чай+зеленчука за обяд (задължително!)
12:30 пилешко месо + зеленчук
16:00 кисело мляко
18-19:30 пилешко месо + зеленчук (един и същи за деня)

Диета 2, ІІ ДЕН - понеделник, 18 февруари
7-8:00 зеленчук + кисело мляко (един и същи за деня)
10:00 кисело мляко
12:00 2бр. варени яйца + зеленчук
16:00 кисело мляко
19:00 2бр. варени яйца + зеленчук

Диета 2, ІІІ ДЕН - вторник, 19 февруари
7-8:00 чай + зеленчук (един и същи за деня)
10:00 чай + кисело мляко
12:00 пилешко месо + зеленчук
16:00 чай + кисело мляко
18-19:300 пилешко месо + зеленчук

Диета 2, ІV ДЕН - сряда, 20 февруари (според църковния календар СЕ БЛАЖИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - в седмицата на Митаря и Фарисея сме - интересен повод за размисъл)

8:00 чай + зеленчук (един и същи за деня)
10:00 чай + кисело мляко
12:00 омлет + зеленчук
16:00 чай + кисело мляко
19:00 омлет + зеленчук

Диета 2, V ДЕН - четвъртък 21 февруари
8:00 чай + плод
10:00 чай + кисело мляко
12:00 риба + зеленчук
16:00 чай + кисело мляко
19:00 риба + зеленчук


Диета 2, VІ ДЕН - петък, 22 февруари (според църковния календар СЕ БЛАЖИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - в седмицата на Митаря и Фарисея сме - интересен повод за размисъл)
7-8:00 чай + плод
10:00 чай + кисело мляко
12:00 пилешко месо + зеленчук
16:00 чай + кисело мляко
18-19:30 пилешко месо + зеленчук


VІІ ДЕН (събота, 23 февруари ). Разтоварващ ден без белтъчни храни:
7-8:00 плод
10:00 плод
12:00 салата зеле и моркови
16:00 плод
18-19:00 салата зеле и моркови

Следващата диета ще е "с накъсвания" - или с други думи, няколко дни ще ни се дава по-тежка храна, след което ден и половина - по-лека.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
24 Фев 2008 00:24 #22223 by Kosio
Трета диета - "интермитентен" принцип

Цели: Намаляване на общия калориен прием чрез "накъсване" и замайване на главата на спазващия диета, заради тежкото звучащата дума "интермитентен". Последното засилва увереността на пациента, че е в сигурни ръце и му дава кураж да не се откаже :-) )

Диета 3 / 1 ден - неделя, 24 февруари

12:00 чай+зеленчука за обяд (задължително!)
12:30 пилешко месо + зеленчук (по изключение може и свинско)
16:00 кисело мляко
18-19:30 - същото, като 12:30

Диета 3, 2 ден - понеделник, 25 февруари

7-8:00 чай + 40 гр.кашкавал
10:00 чай + плод
12:00 яйца + зеленчук
16:00 чай + плод
18-19:00 яйца + зеленчук

Диета 3 / 3 ден - вторник, 26 февруари

7-8:00 чай + 50 гр.сирене
10:00 чай + плод
12:00 риба + зеленчук
16:00 кисело мляко
18-19:00 риба + зеленчук

Диета 3, 4 ден - сряда, 26 февруари
7-8 - чай+ 2 бр. плод
10:00 чай + плод
12:00 картофи на фурна
16:00 чай + плод
18-19:00 постно зеленчуково ястие с високо водно съдържание (без картофи и ориз, може домати, краставици, грах или зеле или голяма зелена салата)

Диета 3, 5 ден - четвъртък, 27 февруари - накъсването продължава
8:00 плод
10:00 плод
12:00 салата зеле и моркови
16:00 плод
19:00 салата зеле и моркови

Диета 3 / 6 ден - петък, 29 февруари
8:00 чай + 2 бр. плод
10:00 чай + плод
12:00 риба + зеленчук
16:00 2 бр. плод
19:00 риба + зеленчук

Диета 3 / 7 ден - събота, 1 март

* 7-8 часа, 10 часа, 14 часа, 16:00 часа - кисело мляко + зеленчук
* 18-19:00 часа (вечерен пост преди св. Литургия): Салата от зеленчуци, в която преобладава зеленчукът от обяд. Останалите зеленчуци са само за декорация.

След тази диета ще сме готови за нискокалорийния режим, който ще последва.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
01 Мар 2008 20:22 #22255 by Kosio
Нискокалориен режим с 1000-2000 Кал

При глад (между храненията): филийка бонус или пълнозърнест сухар.
Филийката/сухарът могат да са + зеленчук или + лютеница или + 3 бр.
маслини

Диета 4, ден 1: Неделя, 2 март

12:00 ПРЕДЯСТИЕ! Салата от зеленчуци с високо водно съдържание + чай
Половин час по-късно - остатъкът oт салатата + пилешко/телешко месо
(150 гр.)
16:00 чай+плод
18-19:00 ПРЕДЯСТИЕ! Салата от зеленчуци с високо водно съдържание + чай
Половин час по-късно - остатъкът от салатата + пилешко/телешко месо
(150 гр.)

Диета 4, ден 2: Понеделник, 3 март

7-8:00 ПРЕДЯСТИЕ! Чай+лимон/мед + плод
Половин час по-късно: млечен продукт (1 по избор) + плода от предястието
Сирене (около 40 гр)
Кашкавал (30 гр.)
Мляко (200 гр)
Извара (200 гр)

10:00 чай+плод (ИЛИ ПЛОДОВЕ - БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ НА КОЛИЧЕСТВОТО)

12:00 чай+зеленчук (ако е салата, един основен, останалите са за овкусяване)
12:30 Едно ястие от следните (по избор)

Риба (нетлъста) или бяла риба (150 г.)
2 бр. яйца или омлет
Сирене (50 гр.)
Кашкавал (40 гр.)
Мляко (кисело или прясно) - 250 гр.
Извара - 250 гр.

16:00 чай+плод (ИЛИ ПЛОДОВЕ - БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ НА КОЛИЧЕСТВОТО)

18-19:00 Постно зеленчуково ястие от зеленчуци с високо водно съдържание
във вид на манджа, супа, задушени или печени.

БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО!

Под зеленчуци с високо водно съдържаниие тук могат да се разбират зелен
грах, зелен фасул, моркови, зеле, домати, краставици, чушки,
зелени листни зеленчуци.

Диета 4, ден 3: Вторник, 4 март

Предишният ден се повтаря: менюто е монотонно - не се прави нов избор, а се използва изборът от предишния ден (храните могат да са различни като приготовление, но трябва да са еднакви като състав)

Диета 4, ден 4: Сряда, 5 март

Разтоварващ ден, един начин на разтоварване от петте (по избор):

1 начин) Кисело мляко със зеленчуци - 5 приема на ден. Няколко (1,2 .. до пет максимум) кофички кисело на ден с масленост, не по-голяма от 2%

2 начин) 8, 10, 16 часа - чай с плод, 12 и 18 часа - салата от един вид основен зеленчук, не твърде пикантна и с не повече от 1/2 супена лъжица зехтин.

3 начин) "Плодов ден" - и петте приема, чай с един и същи плод. Примерно "ябълкови дни".

4 начин) 5 пъти дневно - чай със зеленчук

5 начин) 5 пъти на ден - чай с по половин чаша прясно мляко - това е формата на разтоварващияю ден, най-близка до гладуването.

Диета 4, ден 5: Четвъртък, 6 март

Повтаря принципно менюто от понеделник, но правим нов избор от описаните!

Диета 4, ден 6: Петък, 7 март

Предишният ден се повтаря: менюто е монотонно - не се прави нов избор, а се използва изборът от предишния ден (храните могат да са различни като приготовление, но трябва да са еднакви като състав)

Диета 4, ден 7: Събота, 8 март
Повтаря ден 5 и ден 6. Желателно е да се запази същият избор, но не е задължително.

Диета 4, ден 8: Неделя, 9 март
5 пъти дневно - таратор / кисело мляко + зеленчук (или друг начин за разтоварване от петте)

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
01 Мар 2008 23:42 #22257 by В. Каравълчев
Бе Косъо, пости идат, стига с тия диети 8)

Please Вход to join the conversation.

More
02 Мар 2008 13:21 #22259 by Kosio

Бе Косъо, пости идат, стига с тия диети 8)

Че диетите си продължават и през постите - ще ги пускам година и половина. Точно през поста може да се надебелее отново, защото човек си "наваксва" с въглехидратна храна. Даже този, със сериозни проблеми (затлъстяване 1 и 2 степен, вижте си ИТМ) може да бъде освободени от пости или поне да вземе благословение за "бял пост", но хайде, от нас да мине! Истината е, че е напълно възможно и двете да се съчетаят. Трудно е да се направи такава диета, но е възможно. Още повече, че нискокалорийната и монотонната диета са си съвсем в духа на поста.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
10 Мар 2008 08:43 #22303 by Kosio
Леки и спасителни пости!

Забележка: В дните, когато ходите на църква, естествено пропускате сутришните 2 приема, но в този случай става още по-важно точното спазване на правилото на "предястието с чай" при обяда!
Забележка 2: Хората със сериозни здравословни проблеми или натоварвания, или жените, които кърмят могат да вземат благословение и за "бял пост". В този случай "разтоварващите дни" могат да са с кис. мляко + зеленчук, а четвъртък - петък с риба или млечна храна вместо бобова храна.
Забележка 3: Този път не съм написал точните времена на закуската, обяда и вечерята, действате както досега, но отново - ВЕЧЕРЯТА е колкото се може по-рано.
Забележка 4: Ако при "заговяването" сте се отклонили от диетата, или при желание направете и първия ден на поста само с плодове или плодове + зеленчук.
Забележка 5: Не тримирете, обаче, или ако го направите, *много* внимавайте в четвъртък-събота, защото следващита 3 дни след тримиренето може да стане фал.

Диета 5 - постен, "формулиран" режим за редукция на телесна маса - 10-23 март 2008 - 2 седмици

Понеделник:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието:
същият зеленчук (салата от 1 осн. зеленчук) + Зърнена храна (коливо: жито или овесени ядки или гречеко + МАЛКО мед, или царевица или ориз)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд (може и различен избор)

Вторник = Понеделник + същият избор за обяд и вечеря

Сряда: Разтоварващ ден - 5 пъти плод или 3 пъти плод 2 пъти зеленчук (салата от зеленчук)

Четвъртък:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието: същият зеленчук (може и сготвен с ястието) + картофи (варени или печени на фурна)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд


Петък:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието: същият зеленчук (може и сготвен с ястието) + бобова храна по избор (боб, леща, грах, зелен фасул)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд (може и различен избор)


Събота:

Събота=Петък (ако в петък сте решили да сготвите без зехтин, сега задължително сложете малко)

Неделя = Сряда

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
24 Мар 2008 08:46 #22394 by Kosio
Диета 5, продължение - 24-30 януари.

Продължаваме трета седмица със същата диета (по дните от седмицата), но утре (на Благовещение) ядем риба + лимон + зеленчук (или плод) - по избор!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
31 Мар 2008 22:16 #22462 by Kosio
Новата диета ще ви хареса - със сладки работи. Съжалявам, че не я пратих още днес, но в момента нямам никакво време да пиша. Започваме я в четвъртък, аз ще я пратя в сряда. До сряда (включително разтоварващия ден сряда) - действаме по старата.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
03 Апр 2008 12:51 #22481 by Kosio
Полизахариден разтоварващ диетичен режим при свърхтегло (4-20 април)

Забележка: На 20-и е разрешена риба, ядем ядем риба + лимон + зеленчук (или плод) - по избор на обяд и вечеря и приключваме с тази диета.

Разтоварващ ден: всяка седмица - петък! Плод в 8, 10, 16 часа, зеленчук на обяд и вечеря.

През всичките в 10 часа и 16 часа - чай с плод, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА НЕ СЕ ПРОПУСКА

Интересното е закуската: всеки ден е

Плод+чай с лимон (може и малко мед) + едно от следните неща по избор:
- филийка хляб "Тонус" с горчица или с кетчуп или с малко лютеница или с 5 маслини
- или овесени ядки + вода + НЕ МНОГО мед
- или друга зърнена храна + НЕ МНОГО мед
- или зеленчук с царевица , може 1 морков

Обяда и вечерята са както следва:

Четвъртък - обяд = вечеря = зеленчукова салата от марули с репички + задушени зеленчуци (постно ястие от тиквички, печени чушки, зеле) + при желание и КАРТОФИ (умерено количество, варени или печени). Ако решим да има картофи, е добре част от салатата да се приеме преди основното ядене + течност, желателно гореща.

Събота - обяд = вечеря = по избор
- спагети със зеленчуци+доматен сос (дожаляло ли ни беше за тестените работи) , но внимателно - 1 порция + салата от домати и краставици (част от тях може да бъде приетa преди основното ядене, а другата част - като гарнитура за спагетите)

Неделя - ден на сладкия живот - обяд = вечеря = корн флейкс с натурален сок (в замяна на плодови сок може да бъде настъргана ябълка или 1 парченце портокал)
другият вариант е - зеленчуци с ориз, сготвени със зехтин, а не олио.

Понеделник

Обяд - 2 варианта:
Салата от един основен зеленчук, половин час преди основното ядене - половината от нея, другата половина - с яденето, което е:
1) Една малка пица по вегитариански, ако има заведение в близост, което редлага това или вместо пицата - 1 чесново хлебче
2) Вариант 2 - салата гулия с лимон (може - репички) + 150 грама ЗЕЛНИК със спанак (лапад, коприва).

Вечеря - домати 100 г + 150 г зелник.

Вторник - обяд = вечеря =
Вариант 1: царевичен качамак или питка със зеленчукова плънка (нарязани на кубчета домати, краставици или зеле с морков) или няколко (3) филийки хляб бонус със зеленчуци. Салата - разрешава се, от 1 основен зеленчук.
Вариант 2: Зърнена храна по избор (царевица, жито, ориз)

Сряда = четвъртък (виж в началото на диетата). Диетата обаче не е със 6-дневен цикъл, а със 7-дневен - просто в сряда и четвъртък имаме монотонна диета - четири еднакви хранения.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
12 Юни 2009 16:46 #25571 by Kosio
Почваме пак да мъчим диети, колкото и да ни е трудно, "ша се борим", въпреки издънките.

Който иска да се присъедини, да пише - заедно е по-лесно!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
12 Юни 2009 18:36 #25572 by В. Каравълчев
Присъединявам се духовно :lol:
Телесно няма как, защото още от зимата съм започнал да стягам оборудване за лятото! Купил съм специална скара, кавказки шишове по около метър, специален котел за огън - вече изпробван, готви се чудесно в него. Специални кавказки подправки за шашлик - в интерес на истината, нашите шишчета за нищо не стават! В понеделник трябва да сме в България, следва кратка загрявка с риба и от юли се почват ВСЕКИДНЕВНИ барбекюта сред природата.
Успех на присъединилите се към диетата! :wink:

Please Вход to join the conversation.

More
12 Юни 2009 19:11 #25573 by Kosio
Освен първите месеци да са по Пиер Дюкан, въпреки резервите ми?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
12 Юни 2009 20:59 #25577 by В. Каравълчев
Прости за невежеството, но този го чувам за първи път :oops:

Please Вход to join the conversation.

More
12 Юни 2009 22:33 #25578 by Kosio
Папаш само постно... месце. Без зеленчуци.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
15 Юни 2009 09:48 #25586 by Kosio
Опит 2, седмица 1

Тази е доста радикална, но има отличен резултат. В края на седмицата ще пратя нова.

Редуктивна ябълково-черешова диета

Ограничава се солта. Вместо оцет, може лимон, но умерено (в чая и в осн. ястия), до 1/2 чаена лъжица мед в чая

ЯЧЧ: 1 ябълка + 200 гр. череши + ЧАЙ или 2 ябълки + ЧАЙ

ДО: Домати (може и салата с максимум 1/2 с.л.зехтин и 30 минути по-късно варен ориз с още салата от домати или домати с ориз с максимум 1 с.л. зехтин

ДКК: Домати и краставици (може и на салата с максимум 1 с.л. зехтин + може лимон) + 30 мин. по-късно варени, печени картофи или картофи в тенджера под налягане с максимум 2 с.л. зехтин

При по-сериозно разтройство - 5 пъти на ден варен ориз, докато не премине, след това се продължава по разписанието на диетата, като дните, когато не сме я спазвали се игнорират

Понеделник:
Закуска ЯЧЧ
10 ЯЧЧ
Обяд ЯЧЧ
16 ЯЧЧ
Вечеря ЯЧЧ

Вторник: Закуска ЯЧЧ
10 ЯЧЧ
Обяд ДО
16 ЯЧЧ
Вечеря ДО

Сряда - разтоварващ = понеделник

Четвъртък - ориз = вторник

Петък - разтоварващ = сряда

Събота - ориз = вторник, но вечерята е в 17 и след това не ядем

Неделя - картофи
11 - ябълка
обяд - ДКК
16 - ЯЧЧ
18 ДКК

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • pepa60
 • Visitor
 • Visitor
15 Юни 2009 11:00 #25589 by pepa60
твърде строга е тази диета, възможно ли е да не е съобразена с постите за да се включат и другите на които съм казала, а за Дюкан прекалено много месо, яйца, мляко и никакви плодове, много ми е трудно-няколко дена бих издържала, но повече не. Предпочитам Емилова пред него

Please Вход to join the conversation.

More
15 Юни 2009 11:14 #25590 by Kosio

твърде строга е тази диета, възможно ли е да не е съобразена с постите за да се включат и другите на които съм казала, а за Дюкан прекалено много месо, яйца, мляко и никакви плодове, много ми е трудно-няколко дена бих издържала, но повече не. Предпочитам Емилова пред него


Винаги се почва с разтоварваща диета, защото организмът трябва да се изчисти от боклуците. Ето друга разтоварваща, много по-лека, с много риба.

Понеделник

* 7-8 часа: Чай с плод (или зеленчук - по избор, но един вид за деня)
*10 часа: чай с плод (зеленчук)
* 12 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък
подправка от един основен зеленчук (домат)).
* 16:00 часа: чай с плод (зеленчук)
* 18-19:30 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък подправка от един основен зеленчук (домат)).

Вторник:

* 7-8 часа: Чай с плод (или зеленчук - по избор, но един вид за деня)
*10 часа: чай с плод (зеленчук)
* 12 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък
подправка от един основен зеленчук (домат)).
* 16:00 часа: чай с плод (зеленчук)
* 18-19:30 часа: риба + зеленчук (салата от един основен зеленчук (краставица) или пък подправка от един основен зеленчук (домат)).

П1 Плодът е един и същи ВИД за деня. Зеленчукът може да е различен на обяд и вечер, както може да е различен и начинът на приготовление на рибата.


Сряда:


Рибен ден, същият като ден 2, но при междинните хранения задължително имаме
Чай + зеленчук (може да ви се наложи да си донесете 1-2 белени краставички от къщи в работата )

Четвъртък

Днес сме на разтоварващ ден с кисело мляко + зеленчук (или плод по избор), същият като ден 1.

петък

Въглехидратен ден с основно ястие ориз или картофи.
* 7-8 часа: Чай + плод или зеленчук (по избор, но един и същи за деня)
*10 часа: чай + плод или зеленчук (по избор)
12:00 – ориз и картофи (едното от двете за целия ден). МОЖЕ като в неделя наобяд -със салата от 1 осн. зеленчук, 30 мин. преди яденето - половината салата + чай) - виж описанието на неделя - обяд.
16 часа = 10 часа
18-19:30 часа = 12 часа.

събота = четвъртък (разтоварващ ден)

Неделя

* Сутрин не ядем, тъй като сме на св. Литургия. Ако не сме подготвени и няма да се причастяваме, можем да си носим една ябълка в джоба и да я хапнем при първа възможност след края на службата.

* 12:00 Салата от един основен зеленчук + задължително чай. Да не се изяжда
цялата салата.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за този конкретен обяд, чаят със зеленчук да не се пропуска и да бъде точно половин час преди основното ядене. Тъй като на сутринта не сме яли нищо, в случая е много важно това изискване да се спази точно.

* 12:30 Остатъкът от салатата като гарнитура към основното ястие, което е ориз ИЛИ картофи (само едното, по избор). Картофите не трябва да са пържени, желателно е да са варени, но може и печени (с малко лук), в този случай трябва да се внимава със солта. Ако изберете ориз, оризът може да е с МАЛКО царевица, или (по-добре) с ГРАХ, но не с грах и царевица едновременно и (отново), не трябва да се соли прекалено. Може и ориз с домати (в този случай е добре салатата пак да е домати), а най-лесно си е: просто варен ориз. Напомняме, ако основното ястие е сготвено с мазнина, тя задължително трябва да е зехтин, а не олио.

Ако сте готвили в къщи, основното ястие не трябва да се изяжда цялото - трябва да се остави и за вечеря!

* 16:00 чай с плод (по изключение може и с 2 броя плод)

* 18:00 - Като в 12:30 - същото ястие като на обяд, при нужда се прави отново
салата със същия основен зеленчук, който сме избрали.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • pepa60
 • Visitor
 • Visitor
16 Юни 2009 09:07 #25594 by pepa60
първият ден мина добре, а трябва ли чаят да го пия 30 минути преди ядене и кога мога да пия кафето с кафето, аз измествам сутрешната закуска с половин час, защото точно в 8 излизам за работа, или да я преместя по - напред

Please Вход to join the conversation.

More
16 Юни 2009 09:54 #25595 by Kosio
Когато е просто прием чай с плод или чай със зеленчук и не следва сериозно ядене след това, по-добре е да се пият заедно.

Хакерският и отлично работещ трик с чая е когато има някаква гарнитура тип доматена салата с основното ястие (риба, картофи, ориз) - ясно е, че се готвите да си хапнете хубаво и нямате сигурност, че ще се изконтролирате в количеството (знаете се и не вярвате на себе си :-) ) ). Тогава наистина спирате да се притеснявате за количеството - спазвате само две неща - видът храна е по диетата и половин част преди ядене - чай с част от гарнитурата. Ако се спази точно, можете да не се притеснявате много за количеството храна след това, то се регулира естествено, задействат се 3 принципа - 1) след 1/2 час вече не сте толкова гладни - "пикът" е преминал, 2) самият факт, че сте отложили яденето 30 мин. ви помага да вземете нещата под контрол поне малко и 3) основното ястие не се усвоява на 100%, на 100% се усвоява гарнитурата, която не е толкова калорична. Дори да хапнете повечко, няма да е страшно.

Яденето може да се измества с 1 час надолу, но е важно вечерята да не дойде прекалено късно (трябва да има няколко часа преди лягане) и разстоянието между храненията да е сравнително равномерно, сравнително по-голямо разтояние между обяда и следобедното хапване на плод/зеленчук.

На мен пък първия ден ми мина горе-долу, тъй като по моята диета днес имам ориз, жена ми го беше приготвила вчера и хапнах малко. :-) ) Както и да е, борим се.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
20 Юни 2009 20:35 #25651 by Kosio
Опит 2, седмица 2 - постен, "формулиран" режим за редукция на телесна маса

Понеделник:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието:
същият зеленчук (салата от 1 осн. зеленчук) + Зърнена храна (коливо: жито или овесени ядки или гречеко + МАЛКО мед, или царевица или ориз)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд (може и различен избор)

Вторник = Понеделник + същият избор за обяд и вечеря

Сряда: Разтоварващ ден - 5 пъти плод или 3 пъти плод 2 пъти зеленчук (салата от зеленчук)

Четвъртък:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието: същият зеленчук (може и сготвен с ястието) + картофи (варени или печени на фурна)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд


Петък:

Закуска: Чай+Плод
10:00: Чай+Плод
Обяд: Предястие!!! Чай+Зеленчук
Половин час по-късно от започването на предястието: същият зеленчук (може и сготвен с ястието) + бобова храна по избор (боб, леща, грах, зелен фасул)
16:00 Чай+Плод
Вечеря=Обяд (може и различен избор)


Събота:

Събота=Петък (ако в петък сте решили да сготвите без зехтин, сега задължително сложете малко)

Неделя = Сряда

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Пенка
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2009 14:17 #25675 by Пенка
Приветствам идеята за здравословно хранене. Имам един въпрос обаче, може би той е по-скоро за диетолог-пробвала съм различни методи за намаляване на теглото, но от известно време кантара не помръдва-закова се на 70кг. и не слиза надолу. Не мога до безкрайност да продължавам с диетите. Ходя на каланетика 2 пъти седмично по 1 час. Вече се отчайвам! :oops: Какво да правя? :?:

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2009 14:35 #25676 by Kosio

Приветствам идеята за здравословно хранене. Имам един въпрос обаче, може би той е по-скоро за диетолог-пробвала съм различни методи за намаляване на теглото, но от известно време кантара не помръдва-закова се на 70кг. и не слиза надолу. Не мога до безкрайност да продължавам с диетите. Ходя на каланетика 2 пъти седмично по 1 час. Вече се отчайвам! :oops: Какво да правя? :?:

Може би е добре да се обърнете наистина към диетолог, защото всеки човек си е различен. Нали се сещате какво пише на лекарствата: внимание, този продукт е предписан за вас, не го давайте на приятел, дори да има същите като вашите симптоми.

След 1-2 месеца диети организмът рязко намалява енергийните си разходи и диетите стават видимо по-неефективни, но всичко си зависи от конкретния човек. Има хора, които се хранят много повече от нас, но не им се "лепи". Интересното е, че има диетолози, които твърдят, че проблемът с наднорменото тегло е 100% въпрос на хранене и 0% въпрос на метаболизъм. Зловещичкият пример е, че никой не е излязал от нацистките лагери с наднормено тегло. В случая обаче ние искаме едновременно с диетата да си пазим поне малко и здравето.

Важно е да се знае, че диетата всъщност изобщо не е здравословно нещо, точно обратното - едно от най-крайно нездравословните неща за организма е.Особено когато отслабваме и пак качваме, това буквално съсипва черния дроб. Добре е поне диетите да се сменят периодично, за да бъде лишаван организма от нищо важно за него. Втората причина е, че всяка диета достига момент, когато организмът частично я 'надхитря' и става става по-малко ефикасна.

Диетата се използва единствено в качеството на неизбежно зло. Така че, това което мога да Ви кажа със сигурност и без да съм лекар е, ако скоро сте спазвала диета, преди всичко, постарайте се кантарът да не помръдва и нагоре. Не спирайте спорта, нищо че една жена така или иначе "спортува", докато домакинства в къщи, но това е различно! Особено голяма е опасността от "нестабилност" до 3 месеца след приключване на диетата.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Пенка
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2009 14:53 #25678 by Пенка
Определено нездравословно е и наднорменото тегло :wink:
Благодаря за съвета, но когато съм говорила с ендокринолог, относно съмнения за завишени стойности на някой хормон, лекаря ме посъветва да направя диета и ми даде една книжка с примерно меню и едновременно с това рекламна брошура на ксеникал /ако правилно си спомням името на препарата/. Май стана омагьосан кръг ?!
Значи, за 2 месеца теглото ми се "стабилизира" на 70кг., но кантара буквално се закова... Без да съм приемала хапчета, с малко ограничение и малко движение.
Аз лично съм на мнение, че ако човек правилно е подбрал режима си на хранене / диетата си, тя може да е здравословна. Изключвам диетите на Дюкан и някои други, според мен крайно нездравословни.
Няма ли някой специалист да даде мнение? :roll:

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2009 14:58 #25679 by Kosio
2 месеца е точно времето, когато организмът минава в "защитен режим" с мамаляване на разхода и нискоенергийните диети стават по-малко ефективни. Истинско стабилизиране, обаче няма, това е нестабилна точна на покой, ако се отпуснете, "цап"... и веднага започвате рязко да качвате.Ако се сменят на няколко седмици различни по принципа си диети, ефектът на отслабването на диетата може донякъде да се тушира.

Предполагам, че лекарката ви е дала точно нискоенергийна диета, обикновено "Ксеникал" се придружава с класически диети, в които броим калориите. Прав ли съм? Стомахът свикна ли с лекарството?

Ако съм прав и още я спазвате, мога да ви дам един съвет. След като вече сте достигнали момента на "отслабване на диетата", това говори, че вече сте постигнали много и ако се откажете, ще изгубите! Продължете известно време както си знаете, но прибавете в системата и нещо, което организма не очаква. Едната седмица пробвайте с един трик, другата с друг, а междувременно си продължавайте според книжката, която имате. Можете да видите за идеи от първата страница, ето само някои от тях:

1) Веднъж седмично прибавете и "разтоварващ ден" (вижте за 5-те начина по избор)
2) Спрете всичко газирано
3) Веднъж седмично правете и строг белтъчен ден, задължително без хляб, може да не е точно с яйца, месо и риба, може да е примерно с боб или леща.
4) Монотонност - веднъж седмично правете менюто си "скучно" (само едно нещо), или повтаряйте няколко дни с една и съща храна, дори когато ви е писнала.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Пенка
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2009 15:43 #25684 by Пенка
Ами мисля, че написах, че без да приемам хапчета, никакви! Не съм пила ксеникал. А и диетата от книжката ми се стори неподходяща за моя начин на хранене. Нещата, които аз промених и които според мен повлияха на свалянето и некачването на килограми, са: спирането на кафето, ограничаване на хляба, консумация на овесени ядки и плодове за закуска, 2-3 пъти на ден чай, средно 4 пъти хранене на ден. Така свалих 4 кг. :? за няколко месеца.

Преди година бях решила да пробвам Калорекс. Да, същите 4 кг ги свалих за месец, пак с малки ограничения, но след като спрях приема му, същите 4 кг се върнаха, заедно с един вълчи глад. Този вълчи глад се появява след края на всяка "диета". :oops:

Не пия газирани напитки, така че това не е проблем. Белтъчния ден също не е проблем.

Сега се притеснявам до кога ще издържа да се ограничавам! Тази седмица реших да пробвам "зелева супа", преработен вариант, преди време съм я правила и се чувствах добре. Дано да даде добър резултат и да успея да го задържа за дълго. :oops:

Това, което ме безпокои, е че от 5 години /откакто родих сина си/ всичките ми опити да отслабна трайно, са безуспешни и се отразяват зле на здравословния ми статус-от една страна килограмите ми тежат, от друга варирането в килограмите е стрес за организма. От друга страна /до накъде това зучи и като оправдание/, си мисля, че и стреса влияе на свалянето на килограми отрицателно! А в 21-ви век стреса е ежедневие!

Ще се радвам да прочета повече за този период след диетата, в който да се "противодейства" на вълчия апетит, така че да не се появява йо-йо ефекта!

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2009 15:46 #25685 by Kosio

Ще се радвам да прочета повече за този период след диетата, в който да се "противодейства" на вълчия апетит, така че да не се появява йо-йо ефекта!

Ще се разровя из архива си и ще пратя няколко "задържащи диети". В тях вече се появяват тестени изделия, но все още са под контрол. Принципно ако се спазват точно те все още могат да продължат с редукцията, но лекичко - по 1 кг на месец.

Вие също ако решите да се обърнете към диетолог директно, споделете после във форума :)

Винаги трябва да се ограничаваме, но ако се ограничаваме *умерено* се издържа по-лесно :-) )

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.