Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Отстояване на православната позиция

Отстояване на православната позиция 06 Ное 2007 13:39 #20830

  • ЛИЯ
  • ЛИЯ's Avatar
В една друга тема от раздела бях дала линк към откритото писмо на доц. д-р архим. Павел Стефанов във връзка с присъствието на синодален архиерей на сбирка на дъновисти, анастасийци и други сектанти по повод 120 години от рождението на лечителя Петър Димков:

[url:2d5o28l9]www.dveri.bg...w/5257/64/[/url]

Днес прочетох писмото-отговор на митрополит Дометиан:


Ако още се интересувате от случая, мое смирение бе поканен на едно вълнуващо родолюбиво тържество, посветено на 95-тата годишнина от Балканската война, на което видимо съм говорил развълнуван поради факта, че моят роден край Родопите са освободени от турско робство именно през тази героична Освободителна война – 1912 година. Естествено, не пропуснах да подчертая и подвига на българския офицер Петър Димков, шест пъти смъртно раняван, но оцелял, за да продължи в мирно време своето хуманно дело – да лекува безвъзмездно страдащите люде. Тук изобщо не е ставало дума за неговите верски убеждения, защото никой не спомена за това, освен, че е роден и възпитан в православно свещеническо семейство. А това бе достатъчно! И ако самият аз не съм знаел или подозирал за някакви отклонения, прощавайте за моето невежество. В случая право на присъда има само Праведният Съдия!

Във връзка с „Писмото” ми се обаждат от различни православни страни с недоумение и съчувствие.

Моля да приемете моята благодарност за този „горчив подарък” във връзка с моето скромно честване – 75 годишна възраст и 20 години Видински митрополит.

Слава Богу за всичко!
С благословение и обич в Господа,

+Видински митрополит Дометиан
П.П. Настоятелно моля това „Открито писмо” да бъде публикувано в следващия брой на вестник Православие.БГ.


[url:2d5o28l9]pravoslavie....w/8449/58/[/url]

Именно заради нашумялия случай отидох на представянето на филма за Петър Димков в НДК. Действително е роден в свещеническо семейство, но приема учението на Петър Дънов - християнин, който вярва в прераждането. Бил е лечител-безсребърник, на никой не е взимал пари за лечението си. Разбиранията му са смесица от християнство и окултизъм.

Един митрополит не може да приема всякакви покани. В светското общество има цели PR-отдели, които съветват политикът къде е полезно за имиджа му да се ходи и къде не. Митрополит Дометиан е постъпил първосигнално. Архимадритът го изобличава, а не го съди. Дори от други православни страни са се обаждали. Простено му е невежеството на митрополит Дометиан, но нека нашите архиереи знаят, че в България има вярващи с будно православно съзнание и да внимават да не стават съблазън за неукрепналите във вярата.
The administrator has disabled public write access.

Re: Отстояване на православната позиция 06 Ное 2007 15:43 #20831

  • n_antonov
  • n_antonov's Avatar
Тук изобщо не е ставало дума за неговите верски убеждения, защото никой не спомена за това, освен, че е роден и възпитан в православно свещеническо семейство. А това бе достатъчно!

Значи да си роден в попско семейство е достатъчен критерий един митрополит да те приема абсолютно безкритично. Страхотно!
The administrator has disabled public write access.

Митрополитско покаяние! 06 Ное 2007 18:19 #20832

  • Argirov
  • Argirov's Avatar
Че не е чувал дядо Дометиан предварително нищо за широкорекламирания от ченгето Кеворкян Петър Димков - не е чувал.
Че е подведен - подведен е.
Че се е оставил да бъде подведен - оставил се е.

Въпросът е кой и защо го е подвел?
Въпросът е кой и пред кого разчиства пътя, кърваво отстрелвайки конкуренцията приживе? Този зананят - за отстраняване на пречките преди още те да са възникнали - се учеше само в една школа. До болка са познати методите й.

Аз лично искрено приемам покаянието муМитрополит Дометиан wrote:
И ако самият аз не съм знаел или подозирал за някакви отклонения, прощавайте за моето невежество.
Извинението му ми е достатъчно - не мога да го съдя.
Той имаше лице да ни го поднесе с побелялата си глава. Благодаря Ваше Високопреосвещенство! На богословите подобава да обосновават, как обновлението минава през покаянието и прошката - аз тези неща не ги знам.

Аргиров
The administrator has disabled public write access.

Отворено писмо от Христо Беров 15 Ное 2007 21:46 #20868

  • ЛИЯ
  • ЛИЯ's Avatar
Имах честта да се запозная с Христо Беров на конференция в БФ. Той е с две магистратури по право - българско (2000 г.) и германско (2005 г.) и в момента е докторант в Института по църковно право при Потсдамския университет в Германия.

Ще дам линк към отвореното му благопожелателно писмо до митрополит Дометиан във връзка със скандала, в което засяга и правни, и морални въпроси, касаещи клира на БПЦ:

[url:2mqmdd46]www.dveri.bg...w/5380/64/[/url]

Изключително се зарадвах на Вашия отговор. Не само на неговото съдържание, а същевременно и може би много повече на факта, че изобщо отговорихте! Т.е. Вие си взехте време, за да заемете открито позиция, да се изкажете и да обясните на заинтересованите епархиоти и на останалите миряни за какво точно става дума! Нещо, което освен, че е свръхпохвално, от гледната точка на факта, че на мен поне не е известно, друг наш високопреосвещен архиерей да е направил нещо подобно през последното десетилетие и половина; същевременно се доказа несъмнено, че може би Вие изобщо като единствен митрополит съзнавате отговорността и задълженията на архипастирското си служение - в смисъл, че е наложително паството да има доверие към своя духовен наставник.

....

Както вече споменах, днес изгледах, макар и с няколкодневно закъснение последното предаване „Вяра и общество” – от 11.11.2007 г. Не мога да не отбележа задоволството си от видяното. Похвална е готовността Ви, Ваше Високопреосвещенство, да говорите за наболели проблеми на БПЦ пред зрителите. Спомням си много добре, как г-н Горан Благоев в едно от предходните си предавания се опитваше да зададе същите въпроси на други наши архиереи пред сградата на Св. Синод съвсем безуспешно; някои се позоваха на основните си и човешки права, за да бъдат оставени на мира, други не му обърнаха никакво внимание и го подминаха, трети повишиха тон, вероятно понеже се бяха изкусили да опиянят взгледа си. Единствен в това предаване взе отношение най-младият синодален член. Всички добре разбираме, че той, най-малко поради възрастта си е нямал проблемите, които се явиха по повод отърсването на архиереи от миналото си на колаборационисти, така, че неговият коментар, въпреки доброто му желание, не можеше да изглади страшната поведенческа неадекватност на интервюираните преди него синодални членове!
The administrator has disabled public write access.

Re: Отстояване на православната позиция 15 Ное 2007 22:05 #20870

  • о. Георги
  • о. Георги's Avatar
... Нейсе...
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]