Мобилно меню

Рок музиката, видеоклиповете и тяхното въздействие

 • огризко
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
19 Юни 2004 17:05 #2027 by огризко
Не знам дали темата е за тук...
Не знам дали вече не съществува подобна тема....
Не знам дали пак няма да напиша някоя глупост...
...ама карай! :)

Посетете следните линкове и после, ако искате - коментирайте или кажете какво мислите по въпроса:)

Скрити сатанински послания в предаванията на бТВ
Скрити послания в българската музика
Шаманизъм, наркотици и рок музика
Примери на скрити визуални внушения
Музика от ада

Значи, аз Ви давам тези конкретни линкове, за да се усведомите какво става(ако вече не знаете), но иначе май тези, на които е сайта и на тях не им е много чиста работата, така че, ако не сте достатъчно духовно просветени, не посещавайте Индекс(Началната) страница! Мерси.

Please Вход to join the conversation.

 • borisdd
 • Visitor
 • Visitor
20 Юни 2004 10:38 #2035 by borisdd
Движение "Воини на Тангра"?! Ха-ха-ха... На тези наистина не им е чиста работата! На всичкото отгоре са и отявлени националисти. Секцията с музикалните внушения искрено ме разсмя!

Please Вход to join the conversation.

 • огризко
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
20 Юни 2004 15:00 #2037 by огризко

Please Вход to join the conversation.

 • borisdd
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2004 09:35 #2039 by borisdd
Защото ми звучи прекалено.

Please Вход to join the conversation.

More
21 Юни 2004 16:22 #2046 by Kosio
Знам за тази работа - някакъв "специалист" по окултните проблеми бил посетил и "Църковен вестник" за да предупреди как "зомбират" хората, показвал и някаква статия от Волен Сидеровия "Монитор". Омръзна ми от дълги, асоциативни вериги, хора! Постоянно някой иска да ни "омагьоса", зомбира, иска да ни превърне в някакви киборзи и роботи... Това е *езически* страх, казвам го съвсем отговорно и категорично! Нищо чудно, че съобщението, което е цитирано е в страницата на някаква "Тангра" секта!

Не е възможно да защитаваме "чистотата" на вярата, като използваме данни от нечистоплътни източници - сам по себе си този факт е много показателен. Големите "борци срещу езичеството" като Волен Сидеров, които непрекъснато търсят информация чрез "разкрития", дошли от средите на самото езичество като "протоколи на сионските мъдреци", "масонски ритуали" рано или късно ще се превърнат също в езичници, ако някой не ги вразуми. Рано или късно, Бог се отдалечава във въображението им, става някакъв далечен, невидим и неосезаем, а масоните - напротив, приближават се, започват да му се струват, че са навсякъде! И причината да изпадаме често в тази клопка е фактът, че езичеството се е преплело и в мисленето на много църковни хора. Обикновено свързваме суеверието и езичеството в църквата ни с т.нар. "бабешко богословие", което е чиста безпросветност... Но понякога суеверието не е само липса на разум (или безпросветност), то е и болест на разума... болест, която може да заразява и високообразованите хора!

Този, който води здрав духовен живот и учавства в светите тайнства най-малко следва да се притеснява, от "несъзнателни въздействия" - няма по-сигурна защита от Божията благодат, която получаваме чрез тайнствата. Вярно е, че действителността на тайнствата не означава непременно тяхната действеност, но това вече е и ролята на човешката свобода, те стават действени посредством молитвите към Бога и живота ни в Бога. Богодарената свобода не може да бъде отнета от никакви "двадесет и пети кадри". Хората се измъкват дори от химическа, хероинова зависимост - дори тя не е способна да направи нещастните младежи роби завинаги - Бог ги освобождава и възвръща свободата им - а някой се притеснява, че можем да бъдем поробени някак си "неусетно"

Тези "страшни истории" проникват в църковните среди като "вируси". Точно си се преборил с един, и на негово място проникват още десет. Точно вчера в един столичен храм, на който няма да споменавам името старият отец двадесет минути (буквално!) е говорил по време на проповедта си за сатанистите и за Турбо Лига - едно отдавна спряно предаване, размахвал и изрезка от вестник "Монитор". Сигурно Боби Турбото щеше да е много доволен - дори би разкопчал ризата си от радост! Добре, да допуснем, че тези хора наистина са сатанисти - защо трябва да пренасяме техния сатанизъм и в храмовете си и непрекъснато да се занимаваме с тях? Просто не мога да разбера, защо за някои хора подобни неща са толкова съблазнителни. Благочестиво плашене, или разказване на страшни истории в тъмното?

Още: крайно любопитно ми е, защо тази работа пламва сега.

Първо - не ми е ясно, защо "Мърдок" да е виновен, след като продуценти на предаването са агенция SEA Advertising. По-късно "Турбо Лига" беше отделно предаване по друга телевизия, "Нова", отново продуцирано от Sеа... Kакво изобщо набъркаха "бедния" Мърдок?

Второ - познавам лично служители на агенция Sеа, съвсем нормални хора и не са никакви сатанисти, гарантирам ви! Вероятно става дума за подливане на вода от някоя конкурентна рекламна агенция, за съжаление рекламния бизнес в България съвсем не е толкова чист, колкото праховете за пране. А може би за обикновено и тривиално уплътняване на страниците на "тежкия вестник" Монитор.

Трето - тук става дума за бърза смяна на кадри, а не за двадесет и пети кадър - подобни приоми се използват в множество видео клипове и шапки на "екшън" предавания. Двадесет и петия кадър (който наистина е забранен) е невидим, тук се вижда, че нещо се сменя бързо. Кадрите са съвсем явно примигващи, който иска да го боли главата, да ги гледа колкото си желае! Доста честа техника, твърде банална и лесна за осъществяване, за мен дразнеща и отвратителна, но за която е отговорен точно монтажистът. Имаше я и в Кеч Лигата, предполагам че затова е пренесена и тук. Но защо точно Sea, Мърдок, Турбо Лига - защо не вземат произволен клип от MTV, почти всеки пети има "бързи кадри". Да не говорим какво можете да видите на концертите на Алис Купър - съвсем директно, не скрито - гилотиниране на бебешки кукли, ритуални убийства на птици... Защо те (бидейки истински) да са нещо по-малко за говорене, отколкото нещастния Боби Турбото?

Ако ще водим подобна дискусия, нека дискутираме наистина жанра Хеви Метъл по принцип - доколко в него има истински сатанизъм и доколко става въпрос за парадиране. Може би наистина с подобни неща шега не бива, имах доста по-меко отношение, но сега съм съгласен! След доста години личен религиозен опит наистина знам, че има неща твърде зловещи, с които по-добре човек да не си играе - нито да ги вижда, нито да ги докосва. Но oт друга страна категорично протестирам всички тинейджъри, които в определени моменти от живота си са се увличали по "хеви метъл" (или субкултури, подтикващи към безумия като тези в Турбо Лига) да се свързват директно с наркомания и сатанизъм! В "Хеви Метъла" има същата тази привлекателност за тинейджърите, каквато е имало и в предаването "Турбо Лига" - скандализиране на по-възрастните, бунт... Много от тези младежи успяват в по-късен етап от живота си да пренасочат тази енергия в съзидателна посока и слава Богу! Обикновено подобни неща са отчаян зов към възрастните - "забележете ме, обърнете ми внимание!". И възрастните следва да разберат тази молба, в противен случай риск съществува, и то голям!

Може би най-важното е да обясним на по-младите от нас, че човек рано или късно трябва да се научи да поемат отговорност - да протестираш срещу света не е същото, като да го промениш. "Порастването" на всяко дете е свързано с много трудности - ние просто трябва да сме до тях, със тях и те да го знаят.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
21 Юни 2004 17:07 #2047 by Kosio

Не знам дали темата е за тук...
Не знам дали вече не съществува подобна тема....
Не знам дали пак няма да напиша някоя глупост...
...ама карай! :)


Единствената ми молба е да избираш точно име на темите. "Музиката около нас" кара посетителите да си мислят, че ще си говорим за хубавата музика - и силно ги разочарова, когато забележат, че темата е по-банална за православните форуми.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
21 Юни 2004 17:22 #2048 by Kosio
Мисля, че всички в този форум ще се съгласим с едно нещо - трябва да се стараем да не тормозим душата си с неподходяща музика.

Лично аз не харесвам непрекъснатото слушане на "ангажираща" музика, тя се набива в съзнанието ми, понякога спъва и работата ми. За мен слушането на музика следва да е сериозно занимание, не обичам слушането във "фонов режим".

Зная за хора (при това доста), които не могат да заспиват без музика около тях. Как мислите, дали музиката не е "щит", който ги предпазва да останат сами със себе си? Безмълвието плаши, защо ли?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Добромир
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2004 17:52 #2049 by Добромир
Здравей, Косьо. Споделям напълно отношението ти към "опасната" музика. Трябва по-често да се чуват подобни мнения: действа здравословно.

Зная за хора (при това доста), които не могат да заспиват без музика около тях. Как мислите, дали музиката не е "щит", който ги предпазва да останат сами със себе си? Безмълвието плаши, защо ли?


И аз съм забелязал, че на музика заспивам по-лесно (е, зависи от музиката, де - трябва да е "неангажираща", както я наричаш). Ами не виждам нищо загадъчно, такава музика разсейва мислите, а не ги концентрира. Помага да спреш да мислиш, тогава заспиваш неусетно. Ти май имаше нещо друго предвид.

Please Вход to join the conversation.

More
21 Юни 2004 18:20 #2050 by Kosio

И аз съм забелязал, че на музика заспивам по-лесно (е, зависи от музиката, де - трябва да е "неангажираща", както я наричаш). Ами не виждам нищо загадъчно, такава музика разсейва мислите, а не ги концентрира. Помага да спреш да мислиш, тогава заспиваш неусетно. Ти май имаше нещо друго предвид.

Не, спомних си за един от бившите ми шефове, много симпатичен човек. Сега е щастлив дядо, но в един момент беше доста забатачил личния си живот - спеше в офиса. Не желаеше да заспива без телевизор или някое друго устройство, което вдига шум. Още тогава ми се стори, че оставането му насаме със себе си, като че ли го плашеше... Понякога е наистина страшничко да останеш сам със себе си. От друга страна, точно това е целта на поста, който всички се опитваме да водим - постът е преди всичко безмълвие. Да не бягаме от себе си, да се погледнем без да гледаме в криви огледала, да се противопоставим на това, което ни пречи да израстнем, вместо да бягаме.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
21 Юни 2004 19:00 #2052 by Kosio
Все пак да уточня - не говорех за музиката, а за друг вид противопоставяне - безмълвието vs шума.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Gergi
 • Visitor
 • Visitor
21 Юни 2004 21:49 #2059 by Gergi
Мисля че е въпрос до човек как гледа на музиката. Аз лично ако ще си пускам фонова музика трябва да е много тиха и лирична така че хем да не ми пречи и да ме ангажира, хем да ми създава някаква атмосфера в зависимост от това какво ще правя. Иначе абсурд да заспя на музика, телевизор, радио, просто абсолютно всеки шум ме дразни в това отношение, трябва ми максимална тишина, да не говорим че с еи будя от най-малкия шум, за хъркане около мен да не говоря.
Иначе музиката предпочитам да я слушам само нея, когато наистина искам да слушам музика. А що става въпрос до това да не остава човек сам, може да си намери хиляди неща само и само да не се вгледа в себе си, като например на мен ми е слабост да си седна РС-то и да ги ударя на чат, ама понеже в момента нямам ICQ се изявявам във форума ;-) )

п.с. за хеви метъла няма да коментирам - просто съм му фенка ;-) ) като се има предвид все пак че от метъл до метък има разлика.

бтв огризко мене ако питаш съвсем спокойно мога да направя сайтес срещу чалгата - подобни на тея срещу метъла ;-) )

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2004 10:14 #2064 by Kosio

бтв огризко мене ако питаш съвсем спокойно мога да направя сайтес срещу чалгата - подобни на тея срещу метъла ;-)

Така е - пошлостта понякога е по-опасна когато е "лирична", отколкото, когато е явна. Все пак си мисля, че за възхода на чалгата вина имат и всички злощастни български интелектуалци и "поети". Още от времето на Людмила Живкова стъпиха на една "абстрактно-духовна" вълна и съвсем се отдалечиха от обикновените хора - които имат нужда да слушат песни за обикновените неща - любов, приятелство... Появи се празнота и тази вълна на пошлост и бездарност веднага я запълни - но вината не е само в липсата на вкус в хората - доказано е, че вкусът може да се възпитава. Нещо повече - една малка прослойка от хора може да създава вкус в цялото общество, стига да си върши добре работата. Същото междувпрочем се отнася и за религията - заради масовата религиозна безпросветност много голяма вина имаме точно ние, "църковните" хора.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2004 10:40 #2066 by Kosio

като се има предвид все пак че от метъл до метък има разлика.

Така е, но има едно нещо, за което съм съгласен с Огризко - ако едно дете се запали твърде много по "метъла", заедно със всичките му атрибути, родителите са длъжни да седнат с него и да си поговорят. Дори да преведат текстовете на български, нека все пак да знае, какво е съдържанието им - поне да е предупреден.

Преди забелязвах само външната страна на метъла - парадирането със сатанинските символи. Но не си давах сметка, че дори в тези неща да има само несериозно отношение, човек може да бъде манипулиран дори посредством "несериозното" му отношение. Ако не ми вярвате, помислете си за шоуто на Слави - това е най-голямата PR машина в България, рекламните агенции дори си имат тарифи за поява при Слави. В този днешен и объркан свят, пренаситен от сериозни послания, шегите и закачките могат да се окажат най-силното манипулативно средство.

Грехът може да прониква в човека по много начини - този не е толкова директен, но в един момент може да стане също сериозен. Смееш се на някоя "крилата фраза", но в същото това време започваш да я харесваш. Парадираш със сатанинските символи, уж няма страшно, това е само игра, но лека полека наистина свикваш с тях. Родителите просто трябва да са близо до децата си и да са с тях - друго спасение няма. Сега ми е лесно да го говоря, но ще видим когато порастне Иванчо. :-)

Малко отконение за смеха. Има добър и лош смях. Критерият да ги разграничаваме е много лесен - от лошия смях някого го боли. Дори и да ни е позволено да бъдем цинични понякога, за да не изпадаме в прелест, превръщането на цинизма в съставна част от човешката душа ни води директно към Сатаната - защото циничното отношение към света отрича смисъла, отрича и истината. От друга страна, смехът е позволен и полезен духовно. Ако не греша, Честертон завършваше "Ортодоксия" за предоложение за тайната на Бога - че "понякога обича да се смее..." Много хубава статия на Андрей Кураев за смеха и прелестта имаше преди време в ЦВ - "За нетварната светлина и... Мечо Пух ..." synpress.bgl...3/mPuh.htm

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2004 12:41 #2070 by n_antonov
Ще бъда съвсем кратък: дори и да слушаш само църковна музика и да посещаваш само службите в храма, най-големите ересиарси са носели епископски одежди и са проповядвали лъжеучинята си от авмона; отличавали са се изключителна добродетелност и благочестив живот. В сравнение с тях, опасността, която носят след себе си шоумените, рокзвездите, парадиращи буквално и директно със символите на злото, и хеви-метъл музиката, е направо бебешка залъгалка.

Please Вход to join the conversation.

More
22 Юни 2004 13:27 #2075 by Kosio

Ще бъда съвсем кратък: дори и да слушаш само църковна музика и да посещаваш само службите в храма, най-големите ересиарси са носели епископски одежди и са проповядвали лъжеучинята си от авмона; отличавали са се изключителна добродетелност и благочестив живот. В сравнение с тях, опасността, която носят след себе си шоумените, рокзвездите, парадиращи буквално и директно със символите на злото, и хеви-метъл музиката, е направо бебешка залъгалка.

Така е, но това, че нямаме потенциала да станем велики ересиарси не означава непременно, че не можем да залитнем. Християнинът постоянно е притиснат между секуларизма от една страна и фанатичните залитания от друга, да търсиш истината и да я претворяваш в живота си понякога не е лесно...

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • borisdd
 • Visitor
 • Visitor
22 Юни 2004 17:55 #2080 by borisdd
Между другото вие каква музика слушате?
Аз напоследък много харесвам етно, да няма много вокали, а също Исихия и Юлангело.

Please Вход to join the conversation.

 • огризко
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2004 03:48 #2086 by огризко

Между другото вие каква музика слушате?


По принцип мога да слушам всякаква музика, но по ебективни причини избягвам да слушам метъл, чалга и БГ рап и Черно като цяло не слушам много... Иначе и от тези стилове слушам някои песни, но са единични и определено не пеят глупости в тях. Примерно БГ рап ми харесва на Ice Cream - Борба песента... :) Пуснете си Радио1(преди пеше ТиЕнЕн) и ще разберете какво слушам най-вече... ;)

Герги, като можеш да направиш сайтове срещу чалгата - направи! Аз не се сещам да съм казвал, че метълът е единственият неподходящ за слушане стил!!! :) )

Вие като искате си слушайте тези неща! Аз не съм казвал, че влияят, или не влияят по някакъв начин скритите послания в песните, които се чуват при въртене на обратно, или пък дали 25-ти кадър влияе на човека! Не съм казвал, че и точно Мърдок е виновен! Това го пише просто - не съм го писал аз! Освен това, целта да пусна публикацията, не е за да обвинявам еди кого си изпълните, продуцент и т.н., а да информирам тези, които не знаят какви неща могат, а понякога и се крият в наглед безобидните неща! За да обърна внимание... а Вие сами си правете изводите. Аз лично няма да слушам някакви сатанисти, които както Алис Купър си признават открито, че са си продали душите на дявола и... А Алиц Купър няма да коментирам откъде идва, а освен това някои от тези неща ги пише и в православните книги, така че... нямам огромно съмнение в достоверността им, още повече си има приложени и примери и човек може сам да се убеди! Както и да е, слушайте каквито си искате песни, но дано да знаете все пак какво точно се пее в дадената песен! Особено, ако е метълска:)

Поздрави! :)

Please Вход to join the conversation.

 • Radost
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2004 13:45 #2088 by Radost
Здравйте, някой може ли да ми обясни какво е 25 ти кадър?
Мерси :)
и Поздрави :D

Please Вход to join the conversation.

More
23 Юни 2004 14:52 #2089 by Kosio

Здравйте, някой може ли да ми обясни какво е 25 ти кадър?
Мерси :)
и Поздрави :D

Забранена подсъзнателна реклама, върху която са правени експерименти през 60-те години. Когато гледате филм, образът не е непрекъснат - сменят се двадесет и четири кадъра в секунда, подобно е и на телевизионния екран - няколко лъча минават всички точки на екрана и съответно цветните компоненти на всяка точка проблясват с различна сила. Човешкото съзнание не може да различава толкова бързо сменящи се кадри, затова ги възприема като непрекъснати. Подобно е положението и с "херците" на компютърните монитори - преди години започнахме с 60 херца (60 неща се случват в секундата), сега вече се глезим, и ако не сме на плазмен екран, искаме поне 100 херца.

Та човешкото съзнание не може да забележи или възприеме бързо променените кадри. При забранената техника на двадесет и петия кадър (не е необходимо да е двадесет и пети, това е условно наименование) се показва някакъв видеоклип (например рекламен), но една двадесет и пета от секундата или някакво друго време, нещо различно се сменя. Примерно гледаш аквариум с рибки, но от време на време преминава кадър ледена бутилка на "Кока Кола", който не забелязваш.

Тази техника е подсъзнателна и поради тази причина от десетки години е забранена. Забележете, че в конкретния случай ефикасността на тази техника *НЕ Е ДОКАЗАНА*, поради простата причина, че почти веднага е била забранена, единственото, което може да се докаже, че някои хора ги заболява главата. Установява се *изключително лесно*, поради този факт никой не си я позволява днес. Също така, колкото и да е странно, дори сред хората, които се занимават с реклама, колкото и да са цинични, също си има някакви рамки и някакъв вътрешен етичен кодекс.

Преди около десет години чухме за една друга подобна техника - тъй наречените "мозъчни вълни" - това са високочестотни звуци, които не се чуват, но отново се долавят на подсъзнателно ниво и се предполага, че повишават емоционалността на слушащия. Сами знаете за подобен феномен с тъй наречената свирка за кучета. Кучетата реагират на нея, вие не я чувате, но звук съществува.

Та тези високочестотни "brainwaves" съответстват на честотата на едни повърхностни движения, които ги има в човешката глава, но не наистина на "мозъчните вълни", такива няма. По този начин, уж въздействието на едно послание можело да бъде подсилено. Техниката никога не е прилагана сериозно (първо, защото по технически причини това е неосъществимо с телевизията и радиостанциите, и второ, защото вече отдавна съществуваха сериозни правила за забрана на подсъзнателните въздействия). Но в САЩ имало един интересен случай - една фирма, която продавала учебни материали за чужди езици (подобно на нашата "Релакса"), пуснала уолкменче за "учене на езици", в което умишлено, със знанието на потребителя се синтезират подобни brainwaves - за да възприема самообучаващият се езика по-лесно. Била забранена от американската комисия по здравеопазването, а на фирмата била наложена сурова глоба, след като една жена се оплакала от главобол по време на демонстрационен сеанс.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Ivailo
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2004 16:35 #2090 by Ivailo
Понеже тук засегнахте темата която ми е била специалност в университета, а и е доста близо до докторантурата ми, реших и аз да кажа нещичко ;)
За влиянието на различни вълни (високочестотни, нискочестотни; радио или "прости" звукови вълни) върху човешкия организъм и психика, много е експериментирано и често разпокъсано и несистематично поради простия факт, че тези изследвания се засекретяват. А такова влияние има повече, отколкото аз бях предполагал - не става дума за празното интригантство към което сме склонни, а за реални научни открития и действителни експерименти върху доброволци.
За какво реално става дума.
В областта на свръх-ниските (инфразвукови) честоти (каквито вълни може да излъчи всяко себеуважаващо се и по-голямо по размер озвучително тяло :) ) има направени като че ли най-много проучвания, първо защото лесно и достъпно човек може да експериментира в тази област, второ защото най-много касае именно музиката, която слушаме всеки ден (за да не се отклонявам от темата...)
Това което е "публична тайна" т.е. отдавна не е секретно, е че инфразвуците (с честота от няколко трептения в секунда до към 16-20) и които не чуваме, а долавяме с тялото си ако са по-силни, могат да предизвикат: вълнение, страх, напрегнатост,.... усещане за мирис! и други. Това си има много тривиално обяснение с действието на различни органи на човешкото тяло които се стимулират от различни механични въздействия (а инфразвуците са точно това!)
Също така абсолютно доказано е, че инфразвук с определена честота може да доведе до инфаркт и смърт! Ако е с по-малка "сила" сигурно няма да доведе до смърт но това не значи че е безопасно... А технически осведомените тук знаят, че за разлика от лабораторните уреди, в музиката се срещат по малко от почти всички звукови честоти....
По-сложно стои въпроса с мозъка ни, който се влияе не само от инфразвуци и ултразвуци (т.е. с много високи честоти) но и от радиовълни.
В тази област има също редица изследвания върху доброволци, но тези изследвания не се финансират напоследък (защо - ще се сетите когато ви звъннат по мобилния телефон :) сега да не стане оффтопик)
Та по темата - в дискотеките и изобщо в затворени помещения, при определена музика с ритми с честоти близки до биотоковете (1-2 до няколко удара в секунда) определени вътрешни органи реагират, определени жлези започват да произвеждат вещества и ние се чувстваме като опиянени... Една от причините за посещаемостта на дискотеките е тази, както и една от причините хората да пият алкохол - има определено въздействие.
А извън дискотеката? В къщи? Ами по-слабото въздействие води в общия случай до по-слаб и ... незабелязан ефект. Всеки си решава сам!
Естествено, никакви наши биологични процеси не могат да определят нашия свободен избор. Но това е като храната - защо търсим на пазара черешите да не са изгнили, когато не е определящо за свободната ни воля :)
Както търсим качествена храна (и понякога пренебрегваме по-вкусното заради по-здравословното) така трябва да постъпваме и с музиката и с филмите, а още повече, че музиката и филмите влияят не само на биологията в нас, а и на психиката... Това усложнява научните изследвания и опростява нашия избор - защото в много случаи това влияние е определено негативно... да му мислят изследователите в тези области за това "колко" негативно :)
По отношение на 25-тия кадър в ТВ или 24-тия кадър в кината, няма сега да пиша, първо защото много се разпрострях, а и Косьо каза всичко най-важно, освен че експериментите са били от началото на 20-ти век в някои кина, и ефекта е бил доста добре определен след прожекцията.
Като цяло, трябва да внимаваме какво консумираме не само като храна, защото сме длъжни да се грижим за здравето си.

П.П. (малко встрани от темата) - до скоро не бях чувал никога "Релакса" уроците, при все че много други уроци по английски съм слушал, от касети и дори плочи. Возих се в едно такси, и се заслушах в урока по английски който шофьора слушаше. Моментално изпитах някаква страхотна антипатия, а аз много обичам да се занимавам с английски език, да слушам и превеждам. Учудих се на себе си. След няколко минути ми дойде нещо наум и попитах човека - "Извинете, това Релакса ли е?" - "Да, слушали ли сте ги?"

Please Вход to join the conversation.

 • Боряна
 • Visitor
 • Visitor
23 Юни 2004 20:14 #2093 by Боряна

Понеже тук засегнахте темата която ми е била специалност в университета, а и е доста близо до докторантурата ми, реших и аз да кажа нещичко ;)


Аз днес случайно попаднах на тази статия (прати ми я колега):
members.trip...y/body.htm

която по същество не ми изглежда кой знае колко изчерпателна, но се говори за физическото влияние на "ектремната" (както те са я нарекли) музика.

Т.е. ти със сигурност имаш много по-обширен поглед и мисля, че написа по-интересни неща - но просто реших да я постна, защото е в тази връзка.

На мен лично силната музика в дискотека или на концерт на открито, когато съм близо до колоните ми действа доста кофти - буквално ме смущава - и физически, и психически (второто предполагам заради първото). И много бързо ме уморява. Даже понякога се чудя аз ли съм повредена и лабилна - щом на другите хора им харесва. Явно това ми е слабо място ;)

Някои видове ритми според мен действат конкретно на чувствеността.
Поне така ми се е струвало :)

Колкото за въздействието в/у нас протвино на нашата воля - не знам. Понякога се стряскам от такива неща (подобни изказвания за 25-ти кадър или вълни, или чрез музиката), но все пак вярвам, че Господ ни пази.

Please Вход to join the conversation.

 • Radost
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2004 10:10 #2094 by Radost
Благодаря на Косьо за хубавия, изчерпателен и разбираем отговор :) ) Но сега мисля, че разбрах.
Иначе относно музиката, също без да разбирам по какъв начин може да се обясни въздействието и от физическа гледна точка, знам, че тя въздейства и на психиката и на физическото състояние на човека. Аз например силна музика не мога да слушам, веднага ме заболява главата,става ми лошо и се чуствам неспокойна, но познавам хора, които слушайки силна музика се чустват тонизирани. И се питам дали една и саща музика би могла да въздейства на различни хора по различен начин? Имам предвид, изразявайки се лаически :) - дали едни и съши звукови вълни се възприемат и въздействат на хората по различен начин?

Please Вход to join the conversation.

More
24 Юни 2004 10:24 #2095 by Kosio

Учудих се на себе си. След няколко минути ми дойде нещо наум и попитах човека - "Извинете, това Релакса ли е?" - "Да, слушали ли сте ги?"


Потвърждавам грешката си - двадесет и петия кадър е правен като експеримент и забранен в началото на двадесети век, а не 60-те години, както казах. Все пак относно доказването съм скептичен - струва ми се, че за подобни силни твърдения е необходим сериозен научен експеримент, а не опит в няколко кина от самодоволни и безотговорни рекламаджии.

Въпросът с Релакса е любопитен - лично аз не вижда нищо нередно - не беше ли принципа съвсем банален - че си слушаш говор на чуждия език докато заспиваш? Ако таксиметровия шофьор се е готвил да заспи на кормилото, разминало ти се е лесно :-)

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
24 Юни 2004 10:29 #2096 by Kosio

Колкото за въздействието в/у нас протвино на нашата воля - не знам. Понякога се стряскам от такива неща (подобни изказвания за 25-ти кадър или вълни, или чрез музиката), но все пак вярвам, че Господ ни пази.

Аз също. Дори да си представим, че утре започнем да живеем в някакво антиутопично общество, където тези неща започнат да ни се случват (в сегашното те са ограничени и изолирани и една от причините е, че светските правозащитни организации засега съвестно си вършат работата), но дори и да започнат наистина да ни "зомбират", "киборгизират" и "въздействат", приемете го просто като поредното робство, поредното оковаване във вериги. Едно от многото, които са се случвали в човешката история. Бог е правил свободни в Него и робите, и окованите, какво ще му попречи да направи свободни и нас? Нима някакви "радиовълни", "микрочипове" или "импланти" могат да се по-силни от Неговия животворящ Дух? За един материалист е простено да вярва в това, за един християнин - не. Затова смятам благочестивите ултрамодерни "страшки" за периферно явление в православната църква, дължащо се на безпросветността, сувеверието и съответно неизкореняването на езическия светоглед.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Ivailo
 • Visitor
 • Visitor
24 Юни 2004 12:27 #2099 by Ivailo

Колкото за въздействието в/у нас протвино на нашата воля - не знам. Понякога се стряскам от такива неща (подобни изказвания за 25-ти кадър или вълни, или чрез музиката), но все пак вярвам, че Господ ни пази.

Най-лошото е да се стряскаме от тези неща, а че Господ ни пази, всички вярваме в това. Все пак, не е сигурно докъде се простира точно границата на научно доказаното (дори да приемем че тогава то е вярно) и измислицата - а ако се стряскаме, го правим вярно 150 % :)

Нима някакви "радиовълни", "микрочипове" или "импланти" могат да се по-силни от Неговия животворящ Дух?

Не, разбира се. Но нима това отрича просветеността по тези въпроси?

Затова смятам благочестивите ултрамодерни "страшки" за периферно явление в православната църква

Ако така съм прозвучал, бих искал моментално да се коригирам. Целта беше, с представянето на плоската научна страна по въпроса, всички тези неща да загубят "мистичното" си звучене (ако са го имали в нашето съзнание) и да се превърнат в нещо ежедневно като това, че от магазина можем да си купим развалена храна например.
И все пак не разбирам, какво лошо има в това да внимаваме какво ядем и пием и да се пазим от увреждащи здравето неща?

Please Вход to join the conversation.

More
24 Юни 2004 14:22 #2101 by Kosio

Ако така съм прозвучал, бих искал моментално да се коригирам. Целта беше, с представянето на плоската научна страна по въпроса, всички тези неща да загубят "мистичното" си звучене (ако са го имали в нашето съзнание) и да се превърнат в нещо ежедневно като това, че от магазина можем да си купим развалена храна например.
И все пак не разбирам, какво лошо има в това да внимаваме какво ядем и пием и да се пазим от увреждащи здравето неща?

Разбира се. Забележката ми съвсем не беше насочена към Вас. Вашата намеса в дискусиите си беше съвсем на мястото. В рамките на шегата, хората, за които говорех изобщо не биха влязли във форума ни, защото смятат, че World Wide Web е прокълнат - WWW = 666. Много интересен обаче е фактът, че сектантите от всички религии, колкото и антиглобалистки да са настроени, разпространяват помежду си съвсем бързо, мълниеносно и глобално всяка подобна "градска легенда". Преди години даже се бях опитал да проуча пътя на подобни слухове. В православните среди в България обикновено следите водят до Русия или Гърция, а там следите водят... директно през океана до някои крайни протестантски среди в САЩ. Колкото и да е странно.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Palama
 • Visitor
 • Visitor
08 Юли 2004 19:30 #2160 by Palama
Вярата в Бога и познанието за истините на вярата е като щит срещу всяко външно влияние. Изхождайки от себе си мога да кажа, че допреди няколко години се увличах по всеки просташки американски филм, песен и т. н. Сега мога да кажа, че нито едно от т. нар. виртуални забавления (кино, телевизия, интернет) може да ме увлече до степен да се пристрастя (с изключение на футбола може би :lol: ). Така, че мъдростта идва с годините. Вече не мога да понасям всякаква музика и други произведения, които идват от САЩ с някои малки изключения. В този смисъл не мога да подмина пренебрежителното отношение към национализма изразено по-горе - а защо Св. Цар Борис І е избрал именно православната вяра - дали по канонически съображения (та той е бил езичник по това време), или и заради опасността, че приемането на католицизма ще доведе до гибел за нашата държава. Национализма няма много общо с вярата, но той е жизненоважен за всяко общество, особено сега.
Малко се отклоних от темата, но в крайна сметка мога да заключа, че когато човек вижда всичко през призмата на Христовата вяра, той може да отмине пошлото и опасното, но усвояването на вярата е процес, който продължава дори и цял живот, та въпросът е какво ще стане с тези, които не са укрепнали във вярата. Именно заради тях трябва да се борим срещу агресорите на Православието - все пак нашата вяра е тясно свързана с обществения живот и не трябва да се подминава злото с мълчание.

Please Вход to join the conversation.

More
09 Юли 2004 13:27 #2173 by Kosio

. Именно заради тях трябва да се борим срещу агресорите на Православието - все пак нашата вяра е тясно свързана с обществения живот и не трябва да се подминава злото с мълчание.

Така е. Единственият отенък в мнението ми, е следния: Не следва да пренебрегваме факта, че много пъти и самото общество осъзнава, когато е изложено на опасни и пагубни влияния. Затова не следва да гледаме на обществото (и особено на учените, интелигенцията, правозащитниците, журналистите) като на някакъв враг - точно обратното, много често те са наши естествени съюзници и биха искали да ни помогнат. А фактът, че обикновено не знаят как да ни помогнат е толкова тяхна, колкото и наша вина.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.