Мобилно меню

Eп. Тихон за абортите - нужда от свежи идеи за коментар

More
17 Сеп 2007 12:58 #20267 by Kosio
Имаме спешна нужда от помощ за коментара, който смятаме да направим относно едно изказване на "Тивериополския светител" "господин господин" Тихон в "24 часа". Също така ако има предположения откъде го е измътил това:


Според правослaвното учение, за разлика от католическото, зародишът получава душата си с раждането, и то с първото вдишване, т. е. с първата способност за независим от майката живот.

Мнение

Лични

Абортът е грях, но не е престъпление

Въпросът е морaлен, а не юридически - не могат да се предявят граждански права за зародиш

Епископ Тихон, викaрий на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ

Когато се говори за аборта като грях, не може достатъчно силно да се протестира против нехайното отношение, което има и се шири в нашето общество. Безспорно това е прекъсване на един живот, умъртвяване, но когато го наречем убийство, излизаме от сферата на чисто моралната преценка и прибавяме юридически компонент.

Убийство е умъртвявaне на човешка личност, а зародишът, колкото и да има всички телесни качества на един човек, още не е личност.

Според правослaвното учение, за разлика от католическото, зародишът получава душата си с раждането, и то с първото вдишване, т. е. с първата способност за независим от майката живот. Неродено, дори родено дете, което не е започнало да диша, не може да бъде кръстено. Това е и възприетата от цялото човечество юридическа последица. Никъде не можеш дa предявиш някакви граждански права за зародиш.

Тъй че може абортът да се нарече тежък грях, какъвто е, но не и престъпление. Криминализирането на този грях е доста проблематично по много съображения и е извън областта на църковната власт. То предполага държавна намеса и тъй като държавата не е длъжна да се съобразява с църковни или религиозни норми, ще трябва да търси демократично множество, което ако бъде преценено като невъзможно, ще се намали политическата воля. Това би било за Църквата загубена борба и изостряне на фронтовете "за" и "против" и ще затрудни много нужната разяснителна и убеждаваща блага нейна намеса за оформянето на ново обществено съзнание.

Досегашната световна и наша практика на забрана e донесла само проблеми, никакво намаляване на абортите, ако се съди по ражданията, които не се увеличават, а дори в някои случаи намаляват още повече. Неизменно се появяват криминални аборти, било то от лекари в домашна обстановка, било то от врачки и баби.

Църквата винаги оставя възможност за прошка на греховете и ако по нейно настояване се налагат граждански наказания, a тя самата прощава, ще бъде обвинена в двуезичие.

В православието мерим истинността на своята правота със степента на любовта. Тя трябва да ни ръководи в нашите намерения и действия. Защото никой канон не е по-ценен от душата на един човек.

Жени, които искат да направят аборт, а също тези, които вече са сторили този грях, се нуждаят от нашите най-усърдни грижи, а не от заплахите и преследванията на полиция, прокуратура и съд. Трябва да ги придружаваме в тяхната изнемога и да им вдъхваме сили да я преодолеят.

Ние трябва да създадем новото отношение към зараждащия се човешки живот, като насадим у всекиго убеждението, че това е дар Божий, част от Неговото свято Провидение. Нека там насочим усилията си, а не от пиедестала на пазители на каноните да осъждаме.


"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2007 14:32 #20271 by Argirov
В стил Макиавели добре е защитено използването на стволови клетки от зародиши за сегашна "наука" и бъдеща доходна търговийка.

В началото аргументите са юридически, като че ли приляга на светиня му да се прави на адвокат и да защитава неоправдателното за църквата

когато го наречем убийство, излизаме от сферата на чисто моралната преценка и прибавяме юридически компонент.

Убийство е умъртвявaне на човешка личност, а зародишът, колкото и да има всички телесни качества на един човек, още не е личност.

Никъде не можеш дa предявиш някакви граждански права за зародиш.


После се примиряваме с безпомощността на Цръквата и аргументираме "задължението" й да не се намесва в този спор, като неизгоден за нея и поставящ я в позиция на губещ

Криминализирането на този грях ... предполага държавна намеса и тъй като държавата не е длъжна да се съобразява с църковни или религиозни норми... Това би било за Църквата загубена борба и изостряне на фронтовете "за" и "против" и ще затрудни много нужната разяснителна и убеждаваща блага нейна намеса за оформянето на ново обществено съзнание.


Накрая се дава рецепта как да се помогне "морално" на майките, съблазнени от големите пари - предлагани безочливо от богатите - и продали зародиша си, за да могат да оцелеят в трудните си условия, създадени от същите тези богати

Жени, които искат да направят аборт [с цел продажба на зародиша], а също тези, които вече са сторили този грях, се нуждаят от нашите най-усърдни грижи, а не от заплахите и преследванията на полиция, прокуратура и съд. Трябва да ги придружаваме в тяхната изнемога и да им вдъхваме сили да я преодолеят.

Ние трябва да създадем новото отношение към зараждащия се човешки живот [като обект на покупко-продажба и търговия], като насадим у всекиго убеждението, че това е дар Божий, част от Неговото свято Провидение. Нека там насочим усилията си, а не от пиедестала на пазители на каноните да осъждаме.


"Недостатък" на студията е, че от кумова срама една прекрасна сентенция в стил Макиавели е сложена в средата на изложението, а не в края

Защото никой канон не е по-ценен от душата на един човек.


Това си е прекрасен завършек, преповтаряйки чудесно знаменитото "целта оправдава средствата" - целта за придобиване на част от парите на богатите, чудесно оправдава нещастните майки и ги подтиква към ново и ново затъване в собственото им падение. Това, че абортът е грях, не е важно. Важно е продаващите да бъдат спокойни, че "някой" ще се погрижи "душата" им ще бъде "опростена" и "спасена", колкото и каквито и аборти да правят, като по този начин пък ще бъдат удовлетворени нуждите на купуващите. Църковната реторика тук е само за придаване благопристойност на посредническата мисия между едните и другите. На "повярвалите" - честито!

Да питам ли риторично, какво е казано в окръжните на Еладската църква за абортите и донорството?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • Ivailo
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2007 14:40 #20272 by Ivailo
Статията безспорно е бисер до бисер. Рядка находка, Косьо, защо не е в "Рибари"?
А иначе ето една сламка:
www.beinsado....php?id=18
Цитат:

Съзнателно с мислите си тя трябва да изгражда около него една атмосфера на чистота и светлина, която да го закриля от посегателствата на злонамерените същества, както и да работи в сътрудничество с душата, която ще се въплъти. Защото обратното на онова, което мислят някои, душата не влиза в тялото на детето по време на бременността. Наистина в утробата на майката то живее, сърцето му бие, детето се храни, но неговата душа все още не е проникнала в тялото му. Тя влиза в него в момента на раждането с първия дъх.

Името на сайта говори достатъчно - дъновизъм. Какво мислиш?

Please Вход to join the conversation.

More
17 Сеп 2007 14:44 #20273 by Kosio

Статията безспорно е бисер до бисер. Рядка находка, Косьо, защо не е в "Рибари"?


1) Защото този бисер досега не е публикуван в Интернет.
2) Защото това е изказване на каноничен православен епископ и трябва да се отнесем към него с цялата сериозност на проблема.

Продължавайте в този стил - находките досега са много добри! Аз междувременно ще издиря малко библиография от св. отци.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2007 14:53 #20274 by ЛюбимеЦ 12+1
Този "Тивериополски светител" ли беше първия който повлече крак на архонтопроизводството :lol:

Please Вход to join the conversation.

More
17 Сеп 2007 17:14 #20280 by jasmina
Ех братя в Господа, защо оспорвате думите на светиня му. Не сте ли чували за пълнота в благодатта на учителската власт на епископа :( wink:
Ето това наричам единство на учение!!!!! Преди няколко месеца един клирик поучаваше малко по-различни неща! Раздаваха се епетимии на ляво и дясно, сега пък аборта бил грях, ама не престъпление? А пък св. Василий казва нещо друго по въпроса!!! Брееее коя е истината! :(

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2007 17:25 #20281 by о. Георги
Темата много ме интересува, но ще почакам аз да понауча нещо от свв.отци чрез вас. А дотогава...Виц:

Хитлеристи водят двама евреи на разстрел. Единият шумно протестира:
- Това е беззаконие! Убийци!!!
Другият притеснено го смушква:
- Стига Моше! Ще ни докараш някоя неприятност!

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
17 Сеп 2007 21:44 #20286 by Златина
Ето една моя статия за аборта във Византия. И там се е правило разграничение между грях и престъпление, тоест позицията на държавата и Църквата не е съвпадала винаги. За мен централният проблем в статията на епископ Тихон е абсурдът са одухотворяването на детото.

[url:368x5di6]www.dveri.bg...w/337/320/[/url]

Please Вход to join the conversation.

More
22 Сеп 2007 07:17 #20329 by Kosio
Коментарът и тема на "Двери" за абортите:

www.dveri.bg...?option=co ... ew&id=5010

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • PiF
 • Visitor
 • Visitor
24 Сеп 2007 15:19 #20343 by PiF
Здравйте всички
това е пърото ми изказване във форума и се извинявам ако правя правописни или пунктуационни грешки, но от доста време не сум писал на български...

Опазил ме Господ да осъждам епископ, но ми се струва, че точно такива скандални изказвания наливат вода в мелницата на разколите (и то най -вече на по-фанатичните)...

За мен лично "зародиш"=човек и това е толкова очевидно!
Първо никъде в Свещенното писание не срещаме термина "зародиш"...
звучи ми като нещо недоразвито ... а се използва плод или пък еди-коя си зачена и роди т.е. ЗАЧЕНА И РОДИ някого-си а не само РОДИ (не е станал човек при първото вдишване)
Второ знаем, че както пророците в Стария Завет , така и апостолите в Новия завет осъждат недвусмислено жените убили ПЛОДЪТ (а не зародиша) в утробата си ...
И трето последно (направо ми настръхна косата като го прочетох) на руски и канадски медицински сайтове можете да намерите информация за т. нар. безмълвен вик..
т.е. при аборт "зродишът" издава "безмълвен вик" в момента, в който го умъртвяват ама много е тежко дори и да се пише за това така че спирам дотук и нека светиня му да си спомни писаното, че на които много е дадено от тях много ще се поиска

Please Вход to join the conversation.

 • PiF
 • Visitor
 • Visitor
24 Сеп 2007 15:27 #20344 by PiF

Коментарът и тема на "Двери" за абортите:

www.dveri.bg...?option=co ... ew&id=5010


Косио, благодаря за материала (плюс препратките под текста) , много е добър и инетрсен. Препоръчвам го на всички

Поздрав

Please Вход to join the conversation.

 • PiF
 • Visitor
 • Visitor
24 Сеп 2007 16:38 #20347 by PiF
Replied by PiF on topic Предупреждение
Само едно допълнение, наскоро се разбра , че на пазара в северна Америка (за съжаление не зная как е в Бг.) от доста време се продават контрацептиви (противозачатъчни таблетки) които не само съдържат хормона на бремеността, прекратявайки овулацията при жените, но И ПРИ СЛУЧАЙНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ ПРЕДИЗВИКВАТ МОМЕНТАЛНО АБОРТИРАНЕ НА ПЛОДЪТ БЕЗ ЖЕНАТА ДА УСЕТИ ИЛИ РАЗБЕРЕ КАКВОТО И ДА Е!!!!
По този начин ако не знае какви точно са ненйните противозачатъчни таблетки , една жана би могла да извърши и няколко аборта без изобщо да разбере или усети....
Единственото по което знам със сигурност , че можете да ги различите е по това че обикновенните таблетки (не предизвикващи спонатаннен аборт при случайно забременяване) на тях пише че не дават 100% гаранция за предпазване с-у забременяване през първия месец на употрбата им, докато на другите хапчета -убийци пише , че дават 100% още от първия ден.
както по-горе написах не зная как е в Бг , но четете опаковките или питайте фармацефтите в аптеките..
Поздрав

Please Вход to join the conversation.

More
25 Сеп 2007 09:09 #20353 by Kosio
Тази тема отдавна е разгледана в "Двери" и много добре изяснена.

Нравствеността в семейството и изборът на контрацепция

www.dveri.bg...w/995/118/

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • PiF
 • Visitor
 • Visitor
26 Сеп 2007 16:01 #20367 by PiF
Много хубава статия, но все пак неинформираноста на повечето хора относно различните видове контрацептиви и техните ефекти, често се използва от недобросъвестни лекари и фармацефти.

Please Вход to join the conversation.

More
19 Дек 2007 13:47 #21236 by Kosio
www.dveri.bg...w/5600/29/

Опаланка... И каква стана тя. Еп. Тихон: "Не бях аз, "24 часа" бяха"!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
19 Дек 2007 14:55 #21238 by Argirov
Replied by Argirov on topic Урок по журналистика
Написах нещо за журналистиката, което в случая е особено полезено за някой владика: когато с името на някой е злоупотребено във средства за масова информация, включително приписването на думи, които той не е казвал, то потърпевшия има право на опровержение и възстановяване на понесените щети по реда на ГПК.

Правото на опровержение в България е уредено като общо положение в Конвенцията за международното право на опровержение , изработена от ООН и в сила у нас още от далечнатата дата 24.08.1962, издадена в Сборник от международни документи през 1992 г.

Там в член 2, алинея 1, първи абзац, второ изречение е казано: "Счита се също така, че е въпрос на професионална етика всички кореспонденти и информационни агенции, в случай на разпространение или публикуване от тях на неверни или изопачени новини, да следват обичайната практика на разпространение по същите канали или чрез публикации на опровержения на тези новини."

По наттък в Кодекса на международното частно право , обн. ДВ. бр.42 от 17 Май 2005г, изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г, е доразвито прилагането на тази норма. В член 108, алинея 3 се казва, че "Правото на опровержение при нарушаване на права, свързани с личността, от средствата за масово осведомяване се урежда от правото на държавата, в която публикацията е осъществена или предаването е излъчено."

Най-накрая българските журналисти подписаха на 25 ноември 2004г Етичен кодекс , където в точка 1.2.Поправки ясно е казано:

"1.2. ПОПРАВКИ
1.2.1. Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.
1.2.2. Ще предоставяме право на отговор на лица и организации, засегнати пряко от неточни или подвеждащи публикации."

Нека епископът да продължи своето блестящо оправдание и да посочи искал ли е опровержение на неистините, публикувано ли е било то, отказано ли му е било?

Ако на времето не е поискал опровержение, то той е бил съгласен с истинността на написаното и сега лъже владиците, че писаното не е било вярно.

Ако пък е знаел, че е невярно, но го е счел за маловажно, то защо Светият Синод се дуе чак толкова и си мисли, че това е нещо важно, та дори да му иска обяснения?

Ако Светият Синод също смята, че писаното е маловажно, защо въобще започна да не занимава с него?

Ако значението на писаното е важно, то какво смята Светия Синод за разбирането на еп.Тихон, относно маловажността му?

Аргиров

П.П.: Защо Светият Синод по съвпадение в един ден разглежда обяснението на еп.Тихон за аборта и становището си за тлансплантациите? За мен това потвърждава мнението ми , че епископ Тихон е искал да благослови аборта като источник на ембрионен материал за трансплантации.


Аргиров
[/url]

Please Вход to join the conversation.