Мобилно меню

ТВ СКАТ и манипулиране на общественото мнение

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
11 Авг 2007 16:23 #19989 by ЛИЯ
След две тенденциозни предавания по СКАТ срещу Пловдивския митрополит Николай реших да проверя кой е скандалният журналист Валентин Касабов, който бе цитиран в нашия форум по повод нахлуването в митрополията. Попаднах на материала по-долу във форум 24 часа. Черния PR е похват в масовите комуникации и е интересно да се види как се манипулира общественото мнение по ТВ СКАТ за определени цели - в случая въпросния журналист е кандидат-кмет от "Атака" в Бургас.

www.24hours....um/topic.a ... hichpage=2


Кмет за бой се стяга!

Този път изборите много подраниха. Явно властта е самоцел на най-гладните и най-кръвожадни “политици” в нашата изстрадала държава. Най-нетърпеливите мераклии за власт от месеци въртят предизборна кампания за бленувания кметски стол. Скъпи съгражданино, ще се опитам да те запозная с факти, които убягват от вниманието на “обикновения” човек, незапознат със задкулистните политически игри в нашия град.

След поредната победа на сегашния градоначалник Йоан Костадинов на последните местни избори положението в Бургас сякаш се успокои. Всички мислеха, че поне 3 години политическата ситуация ще отлежава в очакване на следващата бясна, компроматна, мръсна предизборна кампания. Уви, блажени са вярващите. Не мина и година от пускането на последната кметска бюлетина, и предизборният екшън се развихри отново в Бургас.

Кои са потенциалните играчи за следващите избори:
1. Йоан Костадинов - настоящ кмет, избран за трети мандат.......
2. Малина Бакалова – общински съветник, шеф на Сл.бряг, наричана от колегите си “Бойко Борисов в пола”.
3. Иван Витанов – бивш областен управител на Бургаска област. На последните кметски избори за малко да пребори третокурсника Йоан.
4. Димитър Николов – потенциален кандидат на синята партия. Към момента Николов е изпълнителен директор на проспериращото предприятие “Победа” в Бургас.
5. Румен Ангелов - кандидатът на ССД е депутат и шеф на Транспортната комисия в Парламента.
6. Бенчо Бенчев- бургаски бизнесмен, както и общински съветник.
7. Петко Чобанов - ректор на БСУ

Имената, изброени тук, гарантират една оспорвана и много интересна предизборна надпревара. Но бургазлии все още не знаят какво всъщност ги очаква. Както “злите езици” говорят - сред кандидат-кметовете ще има една особенно колоритна личност. Предизборната кампания за тази личност вече е започнала и върви с пълна сила по възможно най-безогледния начин. Пак според “злите езици” името на кандидат-кмета е Валентин Касабов. Дългогодишен разследващ журналист, започнал кариерата си в РЕНТ ТВ, след това мести своето предаване в Канал 0, после пак в РЕНТ ТВ до момента на закриването й. През всичките тези години Касабов се проявяваше като напорист и скандален журналист. Но най интересната част от кариерата му започна в момента, когато неговото предаване се появи в програмата на телевизия СКАТ. Журналистическата гилдия недоумяваше как бившите върли врагове са се разбрали и са започнали работа заедно. Всички помнят злостните предавания “Паралакс” по адрес на телевизия СКАТ и нейния собственик. Въпросът, на който доскоро нямаше отговор, беше: защо СКАТ и Касабов станаха приятели?

Както гласи една стара приказка – "Няма вечни приятели, има вечни интереси". А какъв е общият интерес на СКАТ и Касабов – кметският стол!!!

Новината за издигането на Касабов като кандидат-кмет от новоизлюпената партия “Атака” се разпространи като птичи грип в пилчарник. И в това няма нищо лошо, като имат мерак момчетата - нека се пробват.

И така, целият журналистически ресурс на телевизия СКАТ бива впрегнат да работи за каузата на “Атака” да има свой кмет в Бургас.
Лошата новина е, че никой вече не подбира средства и не цепи басма за нищо. Целта е ясна – трябва кмет да правят.

Не е нужно да си гений за да разбереш каква е стратегическата линия, налагана от партия “Атака” и респективно телевизия СКАТ – “Черната дупка”. Разбира се, рекламна кандидат-кметска кампания не може да се казва “Черна дупка”, но не се сещам за по-подходящо име. Достатъчно е да гледаш новинарските емисии и публицистичните предавания по телевизия СКАТ и ще си наясно за какво става въпрос. След едноседмично зомбиране започваш да разбираш смисъла на името “черна дупка”. В новините и публицистиката на телевизия СКАТ всичко е черно, животът е безнадежден, безпаричието е тотално, надеждата за по-добър живот изглежда като бленуван сън, здравето и животът на децата ти е поставен непрекъснато под заплаха, въздухът и храната, с която се храним, са по-вредни отвсякога, колата ти може да бъде открадната или блъсната, водата е пълна с боклуци, слънцето няма да огрее Бургас и не на последно място някой ти е седнал на опашката.

Така журналистите от телевизия СКАТ виждат света около себе си. Но дали наистина е така? Дали те не забелязват и хубавите неща, но ги пропускат умишлено. Идеята на “Черната дупка” е да насажда чувство на мрачност, безнадежност и обреченост в хората, за да може когато дойде моментът, да им се каже: Виждате ли колко е лош животът, виждате ли колко са некадърни настоящите управници. Вие живеете зле заради тях. Ако искате това да се промени, послушайте нашия съвет – гласувайте за този, който ние ви посочим. И тук се появява кандидатурата на “Атака” – в случая се предполага, че това ще бъде Валентин Касабов.

Схемата е лесна и ефективна. Как точно се постига този ефект?

Дискредитиране на кандидат номер1.
В жилищен комплекс “Изгрев” започват строителни дейности. Някой подходящ човек разказва на насъбралата се тълпа, че там се мести пътят, защото кметът Йоан Костадинов има наследствен имот и пътят му пречи. Впоследствие се оказва, че се облагородява районът по градоустройствения план от 1956г. Това не пречи на екип на телевизия СКАТ в продължение на две седмици да прави предавания на тема “Незаконните имоти на кмета Костадинов”.

Дискредитиране на кандидат номер 2
Бившият областен управител Иван Витанов продава държавен имот в “Лазур”. Търгът е спечелен от фирма. Наемателят на имота се оплаква в СКАТ, че не е бил уведомен за търга. СКАТ обвинява областния управител за далавери при продажбата на имота. Икономическа полиция разследва случая и не установява нарушения. Управата на СКАТ обаче нямат интерес въпросът да приключи, защото това им дава неповторима възможност да хвърлят кал срещу евентуален техен конкурент в кандидаткметската надпревара и пускат молба до прокуратурата да проведе разследването отново.
Това ще им даде поне още месец материал за приказки срещу конкурента.

Сигурни сме, че ще последват подобни изфабрикувани компромати и срещу следващите евентуални кандидат-кметове на Бургас. Схемата е ясна отсега - наближат ли кметските избори, предлага се решение на всички досегашни проблеми с единствената подходяща кандидатура - тази на “Атака”.

Въпросът е наистина ли е необходимо умишлено да се психясва и без това изтерзания зрител. Не е ли достатъчно напрегнато ежедневието и без да се подлагат гражданите на евтина манипулация отново с единствената цел някой да получи властта на всяка цена. А това, което трябва да помним е, че Бургас ще го бъде и след Йоан, и след Касабов, дори и след нас. Важното е само да сме играли честно, конструктивно и по правилата.


www.kompasbg...hp?id=6754

Интересно как ще коментират това атакярчетата, които са възхитени от поведението на Касабов. Има и още един интересен материал за това как въпросния Касабов е нахлувал и в съда. Явно за този задръжки няма. Луда работа.

Please Вход to join the conversation.

More
12 Авг 2007 13:24 #19993 by Kosio
Проблемът е за хората, които гледат телевизия "Скат". Аз лично дори не знам на коя честота е тази второразрядна кабеларка и затова нямам никакви проблеми с нея! Какво е това "обществено мнение за манипулиране", хората, дето гледат телевизия "Скат" вече са си достатъчно манипулирани, те съвсем не са представителна извадка на обществото ни, а са по-скоро са представители на най-маргинализираната му част - хора, които са набрали много на живота и се чувстват онеправдани от всичко и всички!

Самият факт, че чета декларации на църковни хора, които "гледали телевизия 'Скат' и плакали", освен че е крайно смешен, говори само за една, нелицеприятна истина: влиянието на Атака в БПЦ е много по-голямо, отколкото влиянието на Атака по принцип. Би ми било интересно да видя социологическа извадка, няма да се учудя, ако се окаже, че една трета от църковните хора са гласували за Волен! Всъщност точно тези, които възприемат православието като идеология и не са чак толкова църковни.

Черен ПР, блалала. Принципно може ли някой да ми посочи нещо "бяло" и позитивно в "Атака", моля? A и защо да се учудваме - какво да правят милите, като те самите са обект на черен PR?

Обяснявам: и да искат и да не искат, от "Скат" и "Атака" не могат да се занимават с никакъв особен PR (нито бял, нито черен), защото са тотално изолирани от медиите! Това е факт и сами са си виновни за него! След множеството обвинения към медиите и размахвания на пръст от страна на Волен Сидеров, на журналистите (от всички телевизии и вестници без телевизия "Скат" и в. "Атака) им писна и сега имат има следната неoфциална уговорка: за "Атака" и Волен Сидеров или никакви новини, или негативни новини: за инциденти, гафове, педофилия. Нищо друго!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
12 Авг 2007 14:46 #19994 by о. Георги
Моето отношение е подобно, само да вметно нещо относно това:

Аз лично дори не знам на коя честота е тази второразрядна кабеларка

Ас също бих се изразил така, ако исках просто да уязвя самочувствието на "скатясалите". Но ако говорим сериозно, относно явлението "Скат", бих ви предложил следните съображения:
Тук са налети много пари. Разгледайте сайта на "Скат". Те са сериозна комуникационна фирма, с влияние в Югоизточна България. Сигналът им е стерео, за разлика от почти всички други. И т.н. Страхувам се, че става дума за специален проект. Доста от предаванията и рубриките са по мунчовски любителски, но според мен-премислено. А и нали знаете кой е Мунчо - единственият който протестира. Тук се запълва сериозна ниша, не съвсем добре заета от "Седем дни". А национализмът създава усещане за градивност - т.е. не е в строго отрицателна насока. Дава се трибуна и на велико-пра-български настроени елементи, част от които откровени тангристи. /Такива ми се сториха някакви "Багатур"/.
Тези впечатления натрупах само от откъслечни надниквания, тъй като от два месеца имаме кабелна телевизия, а домашните ми не могат да понасят повечето рубрики дори на слушане и не ми дават да ги гледам.
Просто исках да кажа, че "Скат" и "Атака" не са любители. Мога да се обзаложа, че политическото явление "Атака" ще държи един постоянен процент поддръжка, както е в повечето европейски държави. Знаете ги- Хайдер, Льопен, Жириновски, и т.н. Не бих се учудил, ако една националистическа партия с точно определен облик и послания е един от елементите, не-обходими за един европейски политически спектър, който да изпълнява ролята на изпускателен клапан за натрупаното социално напрежение. Социално, но маскирано като етническо, антиглобалистко, национално-културно, вероизповедно и пр. Въпросът, важен за нас, вярващите, е нашето отношение към идеологията на тази структура. Знаете ли каква е красивата гъбка, рисувана по детските книжки- оная червената на точки? - Силно отровната "дяволска гъба". Такива ми ти работи...
А имаме ли ние, клириците, право да изразяваме мнение по посланията на политическите сили? Сто пъти "да", защото "обектите" ни са едни и същи: за нас - души, призвани за Богообщение и спасение; За тях - хора за водене към осъществявяне на определена идеологическа доктрина. Понякога - явно или прикрито не-християнска по своите методи и цели.

Благодатно посрещане на празника!

Please Вход to join the conversation.

More
12 Авг 2007 15:09 #19996 by Kosio
Да, съгласен съм напълно, особено със заключението Ви.

Откъде дойде всичко това в чисто политически аспект? Аз лично имам за себе си следното обяснение - движението на антиглобазма в световен мащаб е изгодно за определени икономически структури от сивата икономика, макар че самите те отдавна да са се глобализирали. Да не забравяме, че глобализацията освен всичките си негативи е свързана и с определени регулации: въвеждане на ред в международната икономика (добър или лош, но ред) и строги правила. Заради тези регулации много акули и мошеници ще губят съвсем конкретни пари! Достатъчно е да видите колко "интернационални" са всичките лица на демонстрантите, които всеки път ходят да протестират по време на различни международни инициативи и ще се съгласите - няма нищо по-организирано и глобализирано от антиглобалистите! Така че е естествено подобно движение да се пръкне и в скромната ни родина - очакваше се!

От друга страна това може би наистина е и отдушник. Като го гледам Волен Сидеров съм склонен да се съглася - той ми се струва повече мюре, отколкото истинска патица.

"Атака" не е само идеология, тези, които познават Сидеров по-отблизо знаят - "Атака" е и бизнес, "Атака" е стока за продан със съответната цена и възвръщаемост - и както може да потвърди "архонтът" Слави Бинев, инвестицията в "Атака" е по-изгодна, отколкото инвестицията в във Врачанака митрополия, например.

България все още е перспективен пазар за антиглобализма, защото дори държавата ни да е направила определен геополитически избор, в икономоческо отношение борбата продължава. За мен не напразно БСП се отнесе толкова рязко и враждебно към "Атака" - тези същите "спонсори", които преди години са финансирали тяхната партия, днес са се пренасочили към "Атака", защото сега партията на Сидеров с антизападната си идеология защитава по-добре техните интереси. Дотук добре - този проблем не ме засяга - живи и здрави да са и "Атака" и БСП. По-сериозният проблем е - дали тези неназовани (но очевидно свързани с Русия и очевидно по своята същност извънцърковни) субекти, които финансират "Атака" няма да се опитат да се намесят и в Църквата ни - за да я използват за своите интереси. И дали вече не го правят успешно от години?

За красивата гъбка и отровата на националистично-църковната идеологията напълно споделям мнението Ви, но и Вие ще се съгласите, че тук проблемът не опира в конкретната "червена мухоморка", а в почвата, върху която избуяват тези "гъбки" - проблемът е там! Почвата е в главите ни! Иначе дали ще е Атака, Сидеров или някой друг: тези неща не зависият от нас! Какво ли ще промения, като ги обговарям - най-много да засегна чувствата на някой невинен симпатизант на "Атака"! Сигурно и "атакаджиите" не са съвсем обречени, дори и червената мухоморка може да се яде в някои случаи - важното е, че преди това трябва да се превари здраво, дълго и жестоко! За последното могат да свидетелстват сибирските шамани (хъм :?: ). Освен това, както личи от името й е и добър убиец на мухи.

Благодаря за пожеланията Ви - пожелавам също на Вас и Вашата енория благодатно посрещане на празника!

Косьо

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
12 Авг 2007 18:35 #19998 by о. Георги

...най-много да засегна чувствата на някой невинен симпатизант на "Атака"! Сигурно и "атакаджиите" не са съвсем обречени...Косьо

Без да Ви противореча, само се хващам за думата: Колко невинен може да бъде човек, който обича журналистика като ТОВА: www.skat.bg/
/гнусливите да си затъкнат носа и да не ядат преди гледане/. "Да е невинен, да е невинен - колко да е невинен?" - би попитал един скечов персонаж.

Please Вход to join the conversation.

 • Desko
 • Visitor
 • Visitor
12 Авг 2007 19:16 #19999 by Desko
Първо, Здравейте!
Радвам се, че открих този форум!

Тук поствам линк една друга започната от мен тема:
[url:355qrjkx]24chasa.bg/a...C_ID=14867[/url]

Надявам се да Ви заинтригува!

Please Вход to join the conversation.

More
12 Авг 2007 19:30 #20000 by Kosio
Здравейте и добре дошъл в нашия форум. Ще се радваме на Вашето пребиваване на тези страници, стига да помните - тук сме ОК с различията помежду си, но добрият и спокоен тон е задължителен - не всичко, което е позволено във форума на в. "24 часа" е позволено при нас. Иначе... рекордът за бързо излитане е 15 секунди.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.