Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: БПЦ между 1870 и 1953 г.

БПЦ между 1870 и 1953 г. 12 Фев 2003 19:35 #199

  • Smilen
  • Smilen's Avatar
Мисля, че този период от историята на БПЦ е твърде интересен и може служи като модел, спрямо който да се осмислят и оценяват протичащите в момента процеси.
Понеже във Форумите участват вещи познавачи на църковната история, си позволявам да попитам:
1.Безблагодатна ли е била БПЦ по време на схизмата?
2. Каква е ролята на Кобургготската династия за продължаването на схизмата? За последното взимам повод от статия на Георги Тодоров / в момента не мога да цитирам къде е публикувана/, в която, доколкото разбрах, той твъри, че династията в определена степен е пречела за признаването на БПЦ за канонична от страна на Константинополската патриаршия.
The administrator has disabled public write access.

Re: БПЦ между 1870 и 1953 г. 28 Юни 2003 13:48 #448

  • Златина
  • Златина's Avatar
За политиката на Кобургите не мога да ти кажа много в детайли. Но с две думи причината е ревност към евентуална силна църковна власт. След Освобождението се приема Търновската конституция, чийто член 37 гласи: "Господствующа в Българското Княжество вяра е Православно-Християнската от Източно изповедание." Но това господство остава непълноценно: държавният глава на България е неправославен между 1879 г. и 1918 г., а Българският екзарх не е в България, а в Цариград.
В 1918 г. на българския трон сяда уж православен цар, но положението на Църквата остава ненормално. Борис III през цялото си царуване осуетява избирането на нов екзарх на мястото на починалия (1915 г.) екзарх Йосиф. Продължава и схизмата.
През 1942 г., след обединението на българските земи, в средите на църквата се заговаря за възстановяването на унищожената от турците патриаршия, която на свой ред духовно да обедини българския народ - а това би означавало възстановяване на духовната власт на Екзархията, която следвала очертанията на Сан-Стефанска България. Министър-председателят Богдан Филов отклонява идеята с аргумента, че в момента външнополитическата обстановка е неподходяща. Истината обаче е, че ролята на духовен обединител на нацията била отредена на българския монарх, който не можел да я поделя с евентуалния патриарх.
Това е накратко причината за отрицателното отношение на монарсите не само към въздигането в патриаршия на Българската църква, а въобще към една силна православна Църква в България.

А на първия ти въпрос, отговорът е естествено - не. Но за това ще ти пиша малко по-късно. Темата наистина е интересна и особено в наши дни е голям камък за препъване в православния свят.
The administrator has disabled public write access.

Схизмата и Останалите православни църкви 02 Юли 2004 17:19 #2124

  • Zlatkov
  • Zlatkov's Avatar
Позволявам си да предоставя на вниманието Ви една студия на академик Иван Снегаров "Отношенията между Българската църква и другите православни църкви след провъзгласяването на схизмата"л

[url:2xylj1iu]pravoslavie....index.html[/url]
Страницата е на старостилците на Фотий, но материалът е много добър и обективен. Надявам се, че ще хареса на форумците и че ще ги обогати с нови знания. За съжаление това знание може много да ни огорчи и малко да ни зарадва :(
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]