Мобилно меню

Ново пет !

  • poptolev
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
24 Юли 2007 14:59 #19750 by poptolev
Ново пет ! was created by poptolev
Източник: [url:jlhpozlp]dnes.dir.bg/...23031.html[/url]

Българският евродепутат от "Атака" Слави Бинев предлага в Европарламента Негово Всесветейшество Вартоломей І, архиепископ на Константинопол и Вселенски патриарх, за наградата “Академик Сахаров”.
Това стана ясно по време на официално посещение на Бинев при Вартоломей Първи, съобщи БГНЕС. Бинев уточни, че предложението първо е направено от белгийските евродепутати от групата, в която е и той - "Идентичност, суверенитет и традиция". Това е най-голямата награда в света за принос към развитието на правата на човека. Нейни носители са Нелсън Мандела, Ибрахим Ругова, Александър Дубчек, Кофи Анан и други.
"Негово Светейшество безспорно заслужава наградата заради изключително благотворния си принос по въпросите на правата на човека, екологията, разбирателството между религиите. В същото време предложението идва в момент, когато за пореден път Вселенската патриаршия изпитва сериозни притеснения от страна на правителството на Турция", съобщава БГНЕС.
Само преди месец Висшият касационен съд на Турция постанови присъда, оспорваща правото на Вартоломей I да се нарича Вселенски патриарх, а във връзка с извънредните избори в Турция някои националистически партии възобновиха яростните си изказвания срещу него.
Бинев и делегация от дейци на културата, депутати от Европейския и българския парламент и меджилиса (парламента на Турция) бяха на официално посещение при Вселенския патриарх за честванията на 170-годишнината на прочутата православна Академия в Халки – най-престижното православно училище, което са завършили Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, екзарх Йосиф, Иларион Макариополски.
Училището беше затворено от турските власти през 1975 г. Самото честване събра голямо множество от поддръжници на Вселенскя патриарх в Принкипонийската катедрала „Св.Николай” на остров Халки, най-големият от Принцовите острови.
По време на богослужението Вартоломей Първи взел при себе си "първородния син на архонт Бинев – Калоян", като го поставил да седне в нозете му на патриаршеския трон. Това, според запознати, означавало, че благославя този архонтски род. По време на службата Бинев бил поканен да прочете на български „Символ верую” и „Отче наш”. Такова благоволение в Константинопол се дава единствено на православни монарси и на патриарха. Преди време българската партиаршия оспори архонтската титла на Бинев.


Направо нямам думи. Ся да видите дедааа Ви Галактион как потрива ръце доволно.

Please Вход to join the conversation.

More
24 Юли 2007 16:20 #19755 by Kosio
Replied by Kosio on topic Re: Ново пет !

Бинев бил поканен да прочете на български „Символ верую” и „Отче наш”. Такова благоволение в Константинопол се дава единствено на православни монарси и на патриарха. Преди време българската партиаршия оспори архонтската титла на Бинев.
Направо нямам думи. Ся да видите дедааа Ви Галактион как потрива ръце доволно.

Преди всичко трябва да се види дали това не е поредната дезинформация на нашите герои, защото е малко трудно в подобни текстове да се установи границата между реалността и фантазиите. Но ако все пак е вярно (в което се съмнявам), какво ще се окаже сега: проф. Желев защитавал ли бил интересите на патриарх Вартоломей, или не?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.