Мобилно меню

"Поход на българското православие" в Трир ?!?

 • barborko
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 14:09 #19461 by barborko
Здравейте,

Аз съм Борко и уча в Манхайм, Германия. Членувам, а и се занимавах активно с българската студентска организация в града - „Бай Ганьо“, може би най – сериозната и стабилна в Германия. Прочетох с интерес статията „"Поход на българското православие" в Трир“ -
[url:mn0a7yle]www.dveri.bg.../4522/172/[/url]
. От личен опит знам колко трудно се организира и най – дребна проява в чужбина, да не говорим за мащабна изложба като описаната в статията. Поздравявам организаторите за успеха, но има нещо, което ме смути. Не е ли екуменическият дух в нея прекалено ясно изразен? Има ли скорошни съборни промени в Православната църква, за които да незнам, защото дори сега, след като изчаках няколко дни и отново прочетох новината, пак намирам някои моменти в нея за особени?

Ще се радвам на вашите коментари. : )

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 16:44 #19462 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic Смущаващото
Кое е смущаващото в новината?

Църквата бе пълна, за да вземат свето причастие от нашата православна света литургия. На литургията присъстваха и монаси от Цистерцианско абатство и с два потира православният и католическият духовник причестяват духовното абатство. Това е уникално, рядко срещано нещо. Върви се към обединение на църквите, към обединение на християнството, така и трябва да бъде, защото разделението на християнството е дело човешко, ръководено от злия, врага, противника на Христос - Сатаната.

В канон 45 от Апостолските правила на Светата Църква е казано:

Епископ, презвитер или дякон, който само се е молил с еретици, нека се отлъчи, а ако им позволи да извършат нещо като свещенослужители в църквата, да бъде низвергнат.

Всяка религия има три дяла - вероучение, морал и култ.

Ние нямаме право да се молим или причастяваме с еретици. Докато Международната православно-католическа комисия не изработи документите за отстраняване на различията в догматиката и култа на Източната и Западната църкви, и не бъдат приети съборно от всички поместни църкви, не е редно да съмолитстваме и се причастяваме заедно с католиците.

:!:

Please Вход to join the conversation.

 • zori
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 16:55 #19463 by zori
Аз виждам и още два смущаващи цитата:

Великата схизма от 1054 г. е надживяна, превъзмогната исторически като отношение към нея, като статукво, което трябва да бъде променено, трябва да бъде оставено единствено в историята. Най-силно впечатление ми правеше, това че срещах разкрепостени хора, широко отворени, не обременени хора.

когато вече се свечери, беше докарана пръст и разпръсната, там беше запален огън и върху въглените беше изигран нестинарски български танц от българка, нестинарка от Странджа с иконата на св. Богородица.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 17:53 #19464 by Smilen
Действително, технически организирането на нещо подобно е трудно и без съмнение са хвърлени много усилия. Това, което се е случило обаче, не може да бъде оценявано еднозначно.

Освен недопустимото общо причастяване, има и още смущаващи неща:

1. Заглавието. Какво значи българско православие? Може би това е побългарено православие, може би това са нестинарските танци? И какво означава поход? Нима се прави алюзия с кръстоносните походи.
2. Неяснотата на какво точно се прави реклама: на българското православно минало или на съвременната българска (православна) кулура. Изглежда повече на първото, като се вземе под внимание споменаването на туристическата индустрия. Ако православната култура бъде представяна под формата на музейни експонати, както очевидно се е случило, тя може да привлече или само вече симпатизиращи на православието, или такива, които просто са любознателни. Само с музейни експонати и с музейно отношение към тях не може да се прави православна мисия.
3. Музейните експонати не допринасят за сериозно отношение към живата българска култура - смешно е, когато някой се осланя само на постижения, за който той самият няма принос.

Смущаващи неща има и в коментара на Никола Хаджиев. На първо място, обобщенията за преклонението на западния човек пред историята е погрешно. Напротив, на Запад миналото има съдбовно значение за малцина.
След това, погрешно е да се предоверяваме на знаците за толерантност към православието в Германия. Макар да се признават духовни и исторически заслуги на Източната църква, на православието в Германия в повечето случаи се гледа като на консервативно и фанатично сектантско движение, което винаги е пречело на прогресивното развитие на Изтока и което е бездруго обречено на изчезване. Има примери на немци, преминали към православието, които биват остракирани от семействата си, поради това че са предали 'християнската вяра' заради 'гръцката ерес'.
Отнасянето на схизмата към 1054 г. е исторически невярно. Схизмата не се е случила изведнъж.
Да се подчертава ролята на сатаната (при това изписан с главна буква) за "разделението на християнството" е далеч от здравия разум и даже е богохулно.
Не е вярно твърдението, че Схизмата е надживяна и надмогната. Наивно е да се смята, че простото демонстриране на "широта и разкрепостеност" може да допринесе за възвръщане на единството. Преди да се мисли за единение, първо трябва да настъпи преоткриването и в-живяване в собствената традиция, която ние православните дълбоко, дълбоко не познаваме. След това трябва да е налице адекватно свидетелство за Правослвието. В никакъв случай това свидетелство не може да се свежда до показване на музейни експонати, колкото и да са на висота художествено им ниво и духовната им проникновеност.

Please Вход to join the conversation.

 • barborko
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 19:17 #19465 by barborko
Доколкото разбирам, не съм проспал обединения на църквите напоследък : ). Въпреки това, интервюираният е директор на Националния църковен историко-археологичен музей и носи основни отговорности –
- към институцията, която ръководи
- към БПЦ
- към всеки, който определя за обременен
- към българите в Германия
- и особено към българските студенти в Германия
- и т.н.
Може би, защото съм млад и наивен и не разбирам всичко, но как може той да е на подобна позиция и да има такива възгледи. На всичкото отгоре хвърля ръкавица с приказки за обременени млади хора. Какво според вас може да се направи, да се напише изобличителна статия, да се сезира нещо някъде?

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 19:48 #19466 by Smilen

Какво според вас може да се направи, да се напише изобличителна статия, да се сезира нещо някъде?


E, чак изобличителна статия - не, но може да се пусне в Двери нещо като критически отзив от името на православните български студенти в Германия.

Please Вход to join the conversation.

 • barborko
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 19:58 #19467 by barborko
Разбрах, а има ли някакъв ред и изисквания за подобен коментар или просто пиша нещо и го пращам? От името на православните български студенти в Германия няма да е(засега), но предполагам и лично мнение като за начало стига.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 20:07 #19468 by Smilen

Разбрах, а има ли някакъв ред и изисквания за подобен коментар или просто пиша нещо и го пращам? От името на православните български студенти в Германия няма да е(засега), но предполагам и лично мнение като за начало стига.


За изисквания трябва да кажат редакторите на Двери. Няма как да е, наистина, от името на православните български студенти, защото ние можем да ги преброим на пръсти (при това може би няма да се наложи да ползваме тези на краката) и защото тези студенти, макар че са свързани в Христа, не са във връзка помежду си.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 20:56 #19469 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic ...
Претенциозното заглавие "Поход на българското православие в Трир" на журналистката от "Фокус" (а може би изложбата е била под това мото) е подвеждащо що се отнася до включените нестинарски танци в едномесечната програма на изложбата.

Ние, като форум на православни, трябва ясно да кажем, че нестинарството не принадлежи на православния култ на изповядване на вярата.

Като доказателство за думите ми относно нестинарството давам два линка:

[url:212qwaou]www.pravosla...anstvo.htm[/url]


[url:212qwaou]www.discover...e-dancing/[/url]

:!:

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 23:30 #19470 by Anonymous
Moга само 100% да се присъединя към мнението на Смилен!!!

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
26 Юни 2007 23:40 #19471 by Anonymous
И още нещо, при нас имаше някаква измислена изложба за България (не директно свързано с тема...) там бяха тропосали Слави Трифонов и Дънов между Левски и св Йоан Рилски - О, убожество!

Please Вход to join the conversation.

More
26 Юни 2007 23:45 #19472 by Kosio

За изисквания трябва да кажат редакторите на Двери.

Без да съм редактор на "Двери" мога да кажа, че изискванията са само три:
1) Най-важното: текстът да е интересен!
2) Да е изпратен на адрес redaktori@dveribg.net или директно вкаран в сайта (но дори в този случай пак не е лошо да се изпрати до адреса на пощенския списък).
3) Изискване относно автора и стила на текста: Материалът да е грамотно написан (без правописна грешка във всяко изречение), от текста да личи, че авторът е със всичкия си! Изключения се правят само понякога - в добре премерени случаи се пускат текстове като дразнител. Но аз лично съм против тази практика, дори като изключение. В такива случаи се губи и острота, няма усещане за това, че се движим в една посока, читателите се объркват. Лично аз се гордея не само с текстовете, които сме публикували последните две години, а с тези, които НЕ СМЕ, ЦЕНЗУРИРАЛИ СМЕ ГИ и съответно авторите им са си намирали други сайтове за изява, НО НЕ ПРИ НАС! Примерите са много.

Естествено има случаи, когато не публикуват даден текст не, защото е лош сам по себе си, а защото има по-добър, касаещ същата тема, или защото се отнася до отдавна отминало събитие. Съвсем естествени неща.

За конкретната статия, тя е попаднала тук в рубриката "мониторинг" - т.е. не се е появила първо в "Двери". Струва ми се, че никак няма да е зле да има реакция, напълно споделям мнението на Зори, доста смущаващи цитати :-) )

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
27 Юни 2007 00:21 #19473 by n_antonov
Аз бях в манастира Химерод по време на изложбата, но не заради нея, а заради участието ми в един хор. Между другото, монасите правят превъзходна тъмна бира!

Не искам да коментирам мотивите и личността на организатора на изложбата Н. Хаджиев (той е добре известен в църковните среди, но като какъв ще си спестя, защото не ме засяга и не ми е работа).

Само не разбирам защо споменава нестинарските дивотии, а подминава концерта на хора "Св. Иоан Рилски", който беше на най-високо ниво и представи красотата на църковната ни музика (източна и хорова). Може би защото изявите на хора просто случайно съвпаднаха с неговите иницаитиви там и няма как да бъдат представени като негова (на г-н Хаджиев) заслуга?

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Visitor
 • Visitor
28 Юни 2007 21:23 #19499 by ЛИЯ
Днес бях в БФ и разговарях с един служител на Църковнно-историческия музей. Каза, че изложбата е дело на музея, а немците са организирали съпътстващата едномесечна програма. И немци са поканили нестинарите, за да видят сънародниците им българската нестинарска атракция, която много ги е впечатлила.

Please Вход to join the conversation.