Мобилно меню

Пак срам

More
26 Май 2007 13:35 #19167 by hanna
Пак срам was created by hanna
Здравейте приятели,

По принцип не гледам предаването "Памет българска" по Канал 1 с водещ Божидар Димитров, но днес включих телевизора си /предаването беше към края си/ и като видях гостите в студиото реших да се заслушам. Гости на Божидар Димитров днес бяха Доростолски митрополит Иларион, отец Иван и йеромонах Дионисий.
Гафът беше именно на последния. За какво става дума?
В края на предаването се обади една жена и каза, че сектантите /като Свидетели на Йехова напр./ печатат и разпространяват в многомилионни тиражи свои лъскави брошури и попита защо БПЦ не направи нещо подобно. Тя се обърна най-вече към йеромонах Дионисий със своя въпрос, тъй като подчерта, че именно такива млади хора като него могат да направят нещо по въпроса.
Но какъв беше отговорът на Дионисий! Той, без капка срам и свян каза, че БПЦ била бедна и не можела да издава такива луксозни и безплатни брошурки като сектантите. Каза и още това, че българите трябвали да имат смирение и послушание към БПЦ и затова те, въпреки попълзновенията /думата "попълзновения" си е моя :wink: / на сектантите, те трябвало да остават православни и да вярват на Православната църква.
Мен лично ме е срам от такова изказване на един млад български клирик! Обещавам публично, че когато срещна йеромонах Дионисий, когото лично познавам, ще си поговоря сериозно с него и ще му кажа, че е притеснително това дето един млад йеромонах се държи като представител на ТЕЦ, ВиК, НЕК и други монополисти и очаква хората сами да припознаят БПЦ като благовестница на истинното Евангелие и им вменава задължението хората да проявяват послушание и смирение и да не изискват от Църквата нейното задължение - да ги наставлява с истините на вярата! Ако част от клира на БПЦ продължава да се държи като монополист на когото всички са длъжни, мисля, че все повече и повече доверието на обикновените хора в БПЦ ще се срива, сектите още повече ще процъфтяват, а част от клира на БПЦ ще продължава да вменява вина на хората, че те не я припознават като единствената истинска Църква. Обаче, кажете ми, как хората да припознаят Православието като истина, ако Църквата не им го покаже, открие и разкрие?
Лошото е, че аз лично нямам ама никаква надежда част от нашите висши йерарси да осъзнаят какво сами не правят или дори от неразумие правят.
С много и все по-нарастваща болка, ваша Ани

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
26 Май 2007 15:06 #19170 by Димов
Replied by Димов on topic Re: Пак срам
Ани,не само висшите ами и нисшите клирици в БПЦ,какъвто е иеромонах Дионисий нищо не осъзнават ,ето това е най лошото.
Защото същия този Дионисий утре ще стане и той висш клирик и ще продължава да говори и върши такива абсурди дори и по големи.
Много е лошо,че тези хора живеят в един техен свят и не асимилират адекватно действителноста и смятат,че всичко им е даденост,всички са им длъжни и най-лошото-лъжливо чувство,че са монополисти.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛюбимеЦ 12+1
 • Visitor
 • Visitor
26 Май 2007 16:11 #19172 by ЛюбимеЦ 12+1
Replied by ЛюбимеЦ 12+1 on topic Re: Пак срам
Hanna,не скърби!
Спасението е във въжможноста повече хора да започнат да се осъзнават като истински християни,друг легитимен отговор поне аз не виждам,засега.
Има страни където те не са "недосегаеми",но кога това ще стане и тук :!: зависи само от вярващите.

Висшия клир изобилства от "образци",било то петлета,или непрофесионални колячи :(
Монашеския "живот" в балкански вариант явно лишава мнозина от нормална ориентация в житейското море.
Другия вероятен мотив на архонтовъздигащата дионисиевщина е че парите винаги му се виждат малко :mrgreen:

Please Вход to join the conversation.

 • nevg
 • Visitor
 • Visitor
09 Авг 2007 00:04 #19962 by nevg
Replied by nevg on topic Re: Пак срам
Наистина би било добре някой вещ от време на време да припомня клириците, че с всяко свое действи могат да отблъснат колебаешите се.

Please Вход to join the conversation.

 • Liturgist
 • Visitor
 • Visitor
09 Авг 2007 02:36 #19963 by Liturgist
Replied by Liturgist on topic Самозабрава!!!
Въпросният о. Дионисий е автор на скандалните архонтски свидетелства, които възбудиха духовете в началото на годината и които утихнаха по същия начин, по който и започнаха, само че с отрицателен знак. Този псевдоклирик е задлъжнял на много хора / подобно на о. Лонгин / ; неизброими са неговите идиотски простъпки. Нормалното е, че след всяка от тях той се издига в йерархията. Тъжното е, че утре може да стане епископ / надзорник/ на св. Църква, а не може да надзирава собствената си простотия и да я озаптява. Четох архонтските документи и ахнах от богословска и историческа неграмотност. Срам ... и нищо повече!!!

Please Вход to join the conversation.

More
09 Авг 2007 05:31 #19965 by Kosio
Replied by Kosio on topic Re: Самозабрава!!!

Нормалното е, че след всяка от тях той се издига в йерархията.

Mнда! Не знам, дали е известно (не помня да сме го писали: в един момент просто ти идва до гуша да пишеш за тези безумия, а и.. на бедните ни читателите им дойде твърде много!), но на последното заседание на Синода в пълен състав Дионисий ВЕЧЕ Е БИЛ предложен за архимандрит от дядо Иларион, който вече "не можел да чака" одобрението на патриарха, защото било минало "твърде много време". Засега предложението е отхвърлено, но на следващото заседание историята ще се повтори, и след това пак, и след това пак! И така, най-накрая, след като го предложи 5-6 пъти, на владиците ще им писне и ще го гласуват. По същият начин го назначили и за културо-просветчик на синода (каквото и да значи тази длъжност) - дядо Иларион внася молбата, Патриархът я връща и така много пъти отново и отново (май 4 пъти подред бил слагал резолюция "НЕ!").

Но, обаче... В крайна сметка какъв е резултатът? Един вопиющо неграмотен човек е назначен "сътрудник културно-просветен отдел" - длъжност, която нe го задължава с нищо, не че пък той наистина е ходел на работа някога! Неговият пряк началник вече е вдигнал ръце: нито може да го уволни, нито нищо - момченцето просто му показва кукиш! Какво да кажа повече? Ето, аз сега е 5:30, аз съм станал в 4 часа за да отида на работа, защото просто имам нещо да си свърша, ама това сигурно се е случило 'щото не работя в Синода, там времето тече по друг начин! В Синода ако отида по това време на работа преди всичко портиерът няма да ме пусне, ще ме помисли за терорист и сигурно основателно!

Когато жена ми се опитала да поговори с Дионисий за архонтските документи, преди да подготвим материала, реакцията му била нещо от рода на "тези неща са опасни, внимавай много!" До този момент разбираемо, по-скоро смешно, отколкото страшно: не могат да ни сплашват по толкова наивен начин разни младежи, дето ги знаем какви са били още от семинарските им години! Естествено публикуваме всичко, което сме издирили! На шега или не, предлагам на жена ми да си взема отпуск и няколко дена да я придружавам в работата й като личен бодигард, докато не отшумят нещата, но тя ми казва: "Няма страшно, това наистина не е проблем!" И да, вярно! След излизането на прословутият материал... Дионисий се появил след 1-2 дена в синода усмихнат и свеж и единственото, което казал е "Благодаря, че ми правите реклама на главната страница на "Двери".

И знаете ли какво? Прав е! Най-ужасното е, че сигурно наистина спомогнахме за неговото издигане е йерархията! Сега той е интересен събеседник за много от владиците ни - свежа и пикантна добавка към антуража им!

Тъй като сме насред пост, единственото, което мога да добавя е: вероятно тези неща наистина могат да ни докарат униние. Но си мисля - какво пък, това е поне ни дава шанс да докажем, че в нас още има живец - да намерим кураж, вяра и упование да преборим това униние. Проблемът не е и в йеромонах Дионисий - той е само продукт на една система на колективна безотговорност, наложена и толерирана съвсем умишлено през годините на соца от врагове Църквата ни. Вярно, използвали са нашите слабости, но в този порочен кръг не сме се вкарали случайно, вкарали са ни хора, които са имали ясното (и хладното) съзнание какво точно правят. Знаели са, че безотговорността и некомпетентността са изключително витални и имат свойството да се самовъзпроизвеждат, необходимо е било само да задвижат нещата чрез кадруване и тиха репресия! Което пак гонение срещу християнството, но не толкова видимо! Заставам зад думите си, колкото и натъртено да звучат, те са единственото ми лично обяснение и известна утеха.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.