Мобилно меню

епитимиите

 • agaton
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
08 Мар 2007 19:17 #17915 by agaton
епитимиите was created by agaton
Темата, която отварям в тази рубрика е провокирана от коментара за отлъчването на една лекарка в Сливен и дебатите по BTV и Нова телевизия.
Като цяло сливенските отци бяха прави, абортът си е предумишлено убийство, но аз искам да повдигна въпросите: Кой има право да отлъчва от св. Причастие? Отците не се отнесоха законически и моралистично към каноните и епитимиите? Нима същността на каноните и епитимиите е в това да "осъждат", а не да излекуват ? И нима пастирско отношение трябва да е подчинено на осъждането а не на на снисхождането с любов, заради спасението на чоека. Не става ли отлъчването на събор, който председателства епископа и не е ли това поредната доза православен активизъм, който стана толкова често явление днес и в крайна сметка само забранява, а не дава решения в реалния живот.

Please Вход to join the conversation.

More
08 Мар 2007 21:12 #17916 by hanna
Replied by hanna on topic Re: епитимиите

Темата, която отварям в тази рубрика е провокирана от коментара за отлъчването на една лекарка в Сливен и дебатите по BTV и Нова телевизия.
Като цяло сливенските отци бяха прави, абортът си е предумишлено убийство.Здравейте,

Съгласна съм, че абортът е убийство и съм против абортите. Но както винаги нещата не са така черно-бели.
1. Ако плодът застрашава живота на майката аз съм "за" аборта.
2. Ако една жена е изнасилена и забременее аз съм "за" свободния й избор дали да задържи детето или не. Аз самата, ако ми се случи /не дай Боже/ такова нещо много бих се двоумяла как да постъпя.
3. Предполагам, че има и други житейски обстоятелства, при които аз не бих осъдила абортиралата жена.

Кой има право да отлъчва от св. Причастие? Отците не се отнесоха законически и моралистично към каноните и епитимиите? Нима същността на каноните и епитимиите е в това да "осъждат", а не да излекуват ?


Аз не мога да е съглася с това лекарите, които извършват аборти да се наказват с отлъчване от Причастие. По-добре ли е да има криминални аборти? Защото ако абортите се забранят ще има криминални аборти, които водят не само до стерилитет, но и до огромен риск за живота на жената, която е принудена /като няма легални аборти/ да търси всякакви други нелегални средства за аборт.

Кой И нима пастирско отношение трябва да е подчинено на осъждането а не на на снисхождането с любов, заради спасението на чоека. Не става ли отлъчването на събор, който председателства епископа и не е ли това поредната доза православен активизъм, който стана толкова често явление днес и в крайна сметка само забранява, а не дава решения в реалния живот.


Докато слушах отците си мислех как ли биха реагирали те ако на тяхна близка се наложи да абортира и дори тя абортира! Дали пак така биха с лека ръка осъждали? Не мисля! Най-лесно е да дамгосаш и отлъчиш чуждия човек, жените, които не познаваш и не знаеш какво им е коствало това да се решат да абортират. Предполагам, че има и жени, които правят аборт не по икономически причини или поради това, че са изнасилени и пр., а защото така им харесва. Но вярвам, че те са малцинство!
И накрая -аз съм "за" правото на легален аборт. Това, което ни липсва на цялото общество е християнско съзнание. И трябва да започнем да работим именно в тази насока - да просветим обществото ни, че всеки ембрион е човек, е безценно човешко същество заради което Христос се е разпнал и възкръснал. Трябва първо да се започне да се подпомагат самотните майки и социално слабите.

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • Vladislav
 • Visitor
 • Visitor
08 Мар 2007 21:50 #17919 by Vladislav
Replied by Vladislav on topic Re: епитимиите
Здравейте,

наскоро бях чел някъде, дали беше за Русия??, че при аборт на жената трябва да и се даде да подпише декларация, че е съгласна да убие детето което носи в утробата си, за да направи аборт. Това според мен би било добре ако се въведе, защото отговорността се персонализира и е ще вразуми и дори стресне доста млади момичета, от това каоето всъщност правят и да не си мислят, че това е просто операция, след която вече грижите изчезват, а реално жестоко убийство с разчленяване на все още нероден човек и изваждането му от утробата парче по парче. :( ( (

Please Вход to join the conversation.

 • Златина
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 01:07 #17921 by Златина
Replied by Златина on topic Re: епитимиите
В Батуми в Грузия един руснак е построил и издържа суперлуксозен църковен дом за сирачета - там има над 70 дечица, а домът работи едва от няколко години. Да оставим настрана, че дечицата не са лишени от нищо материално, за тях се грижат монахини и социални работници. Интересното е, че голяма част от малките деца са всъщност "спасени" от аборти деца. Домът предлага подслон и грижа за самотни майки, които не желаят или нямат възможност да гледат децата си, но по някакъв начин са били убедени, че не бива да абортират. После те раждат и дечицата остават там.

А иначе мисля, че не е реалистично Църквата да се ангажира в кампания за забрана на абортите. България е светска държава и нехристиянка, не бива да си правим илюзии - това е повече от елементарно. Дори във Византия, когато уж е имало симфония между Църквата и държавата, Църквата не е успяла да християнизира обществото и неговите закони. По същността си те си оставали римски, с лека еволюция в християнска посока. Колко повече пък сега. По-адекватно ми се струва наистина Църквата ни да даде гласност на своето отношение по въпроса, за да могат жените да имат избор. Дано от този случай се вземе повод за някоя по-дълготрайна инициатива.

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 11:53 #17923 by Kosio
Replied by Kosio on topic Re: епитимиите
Миналата година на 1 април имаше следната шега: представяне в измислената телевизия "Царски Двери" на реалити шоуто "Изповедалнята". Никога не съм предполагал, че това ще е поредната ни "прогноза", която ще се сбъдне! Не напразно във предаването на Коритаров по Нова участваше като публика и Тошко от ББ, Мартин Карбовски, който е доста свързан с агенция SIA, също се включи в "логистичната" кампания. Поне да имаше ефект от този нескопосан PR - (или.... поне да нямаше, защото анкетите на самите телевизии, показват, че ефектът е противоположният. Защо? Според мен по една единствена причина: заради... бездушиетo!).

Още, когато за първи път прочетох тази новина, се хванах за главата и си казах: "Добре, хора, в БПЦ има ли тайна на изповедта или няма??? Нима ще е толкова трудно да се намери името на тази лекарка, за която един свещеник е споделил пред *МЕДИИТЕ* какви са личните им духовни отношения. Всеки по-опитен репортер ще намери само за 1 час трите й имена, ЕГН-то, домашният й адрес и местоработата й!!!! Това ли е прословутата тайна на изповедта - отиваме по медиите и се хвалим, какви епитимии сме наложили???".

Или може би целта оправдава средствата и всичко е разрешено в името на "православния" PR. %$#$%$#%$#%#$%#$% и PR-а им!

Оставих тези "горещи размисли" за себе си от обикновена немощ: защото конфронтацията (въпреки, че понякога е неизбежна) представлява изключително изтощително занимание, занимание, което е опасно за самите нас - трудно е, уморително е, винаги е изключително лесно да залитнеш. Трябва да ти е много крепка вярата, за да го направиш както трябва. Понякога се налага и да се скараш с приятели. Не е лесно едновременно да си твърд и да се усеща обич - и точно примерът с тази кампания го доказва. Затова и не мога да ги виня прекалено, наистина не е лесно!

Виждам, обаче, че и други поемат щафетата, защото сами са си стигнали до същите изводи. Това е твърде близко до ума и не може да бъде премълчано!

Ето един текст на Фенерски, няма да се учудя, ако тези дни дойдат и още в същия дух. Освен това най-тъжното е, че абортът наистина е ужасно нещо. И не само защото е убийство, а и защото (нещо, върху което не се набляга достатъчно)... защото самата майка страда след това с години! Подписвам се под всяка дума на Фенерски и много се радвам, че такива хора като него успяват да намерят време и мотивация да пишат за "Двери"!

www.dveri.bg...w/3850/64/

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 12:31 #17924 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: епитимиите
Имам чувството, че между епархиите напоследък се води остра конкурентна борба кой ще достигне до най-високите стъпала в духовните извращения. Понеже явно православието все повече се схваща като идеология, се сещам за девиза: "Активисти от всички епархии, съединявайте се!".

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 14:55 #17925 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: епитимиите

Понеже явно православието все повече се схваща като идеология


Toва е много сериозен проблем не само в България, а и в останалите църкви и за съжаление не се говори за това въобще, а в Русия по някога даже ми се струва че се окуражава това отношение. Резултатът е духовна осакатеност и тесногръдие.

Please Вход to join the conversation.

 • agaton
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 14:58 #17926 by agaton
Replied by agaton on topic Re: епитимиите
Знаете ли най-страшното е, че всичко, което се случва днес, е в резултат на цялото ни евхаристийно негостоприемство, защото ако се познаваха есхатологичните корени на Църквата, то тази лекарка не би се разглеждала като убиец, а като човек, който може да достигне до святост.
За жалост отците ползват каноните като двуостър меч, за да повалят някой и да го отлъчат от св.Причастие, често пъти дори за елементарни, формални неща.
Помните ли случката с Моисей и Аарон на планината Синай при получаването на скрижалите. Аарон свещеникът на Живия Бог, който пренесъл жертва на златния телец от името на народа, разсъждавал, че е по-добре да махне всички правила и да пренесе жертва на идола само и само народа да не се върне в Египет, мисля че и той е разсъждавал есхатологично.
Свещениците са можели да посъветват човека, да не взима причастие, а не да аргосват и да се гордеят с това и да заплашват цялото общество по медиите.

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 15:54 #17927 by jasmina
Replied by jasmina on topic Re: епитимиите
Няма как да не се включа по тази тема. Като гледах и слушах това което се представя от този отец в националните медии ми идва да ди хвърля докторската степен, защото този човек и тези които мислят като него са минали през Богословския факултет. Как може такова безобразие по време на великия пост. Те тайнството Изповед го нямат за нищо. Освен това яво този отец не разбира смисъла и значението на епитимията. Нито кога и как се налага. Нито пък след това какво трябва да се прави с отлъчения. Еми как ви звучат думите, че за такива като лекарката няма място в Църквата. Този гаф показва, че не всеки клирик има призванието да бъде изповедник и духовен ръководител. Макар повечето свещеници да си мислят, че като са такива всичко, знаят, могат и трябва да правят.
Е......какво да се прави "благодат връз благодат".
Цялото това нещо ми прилича на фарс и щеславие. Прелест и нищо друго. Болно ми е за жената която е отлъчена. :oops: :oops:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 16:26 #17928 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: епитимиите
Погубват хората, без да им пука изобщо. Уж ги е грижа за църквата, ама май ги е най-много грижа за собственото им его.

Please Вход to join the conversation.

 • Фенерски
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 16:46 #17929 by Фенерски
Replied by Фенерски on topic Re: епитимиите
Не знам дали са искали да изпишат вежди, но със сигурност ще вадят очи. Железният Коритаров веднага скочи срещу църквата - не била близка до хората, не разбирала проблемите им... Това е и ще бъде реакцията на атеистичното общество в тези мероприятия. Това е пиарът, преценете си срещу кого и какво е насочен и какъв ефект може да има. Аз не мога да го разбера... Лекарката дали ще влезе повече в църква?

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 16:57 #17930 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: епитимиите
Много им се иска на тия попове да отлъчват. Просто ги влече. Мераклии. Само ако имаше възможност, и клади щяха да палят с голям кеф. Все едно задължението им не е да събират, а да разпиляват, не да посрещат, а да гонят. Христос събира хората, те ги натирват обратно. Явно се изживяват като бодигардове на православието: завардили са входа и не пускат никого да влезе. Светите отци казват, че тайнствата са еднопосочна врата: през нея само се влиза, не се излиза. Кого си позволяват да гонят изобщо!? Кой ги е излъгал, че имат това право!?

А за жената дали ще влезе повече в църква... Мисля, че задаваш отговори.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 17:35 #17931 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: епитимиите
Имам един приятел, на когото и майка му и баща му са гинеколози. Извършили са стотици ако не и хиляди аборти. Къпят се в пари, и преди време още в училище този мой приятел ми се хвалеше, как баща му правел абортите на мутресите и колко са богати поради това. Тогава аз не се замислях върху това.

Но днес този мой приятел е окаяна картина, пропи се, използва наркотици, харчи купища пари по казина и хазарт. Ако продължава така не знам дали ще е жив още дълго. Жал ми е като гледам. Той е едно дете, и не знам, но ми се струва че Господ наказва родителите му чрез него, за всичи тези избити деца. Нека от тук се замислим, имат ли вина тези доктори или не. Това тук не е фантазия, а истински случай!

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 17:50 #17933 by Kosio
Replied by Kosio on topic Re: епитимиите
Аз знам от една наша приятелка и за по-радикален случай - за един гинеколог, който се е хвалил пред колегите си, че ще бъде дядо и ще има внук и... след това е трябвало да абортира сам собствения си внук, защото дъщеря му твърдо е била решила да направи аборт!

Далече обаче можем да стигнем с тези изводи. Затова - не бива. Едно е допущението, друго е наказанието (наскоро обсъждахме тази тема). Естествено, че всяко дете е "наказание" за родителите, които са го възпитали зле. Но Бог не иска никой да се "пропие" и погуби. И всеки има правото на "втори шанс", а и на седемдесет пъти по седми. Човешкото страдание се дължи на нашето бягство от Бога, което е болест на цялото човечество. Няма справедливост в страданието и не бива да я търсим - в противен случай, вместо съчувстваме на страдащите и те да усещат нашата любов, ще стигнем до гадно и отвратително безсърдечие.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 17:57 #17934 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: епитимиите

Човешкото страдание се дължи на нашето бягство от Бога, което е болест на цялото човечество. Няма справедливост в страданието и не бива да я търсим - в противен случай, вместо съчувстваме на страдащите и те да усещат нашата любовта ни, ще стигнем до гадно и отвратително безсърдечие.


С това съм 1000% съгласен, такива хора са безчувствени към всяко страдание на ближния и винаги намират някое "божествено" обяснение за него и така дълбокомислено заключват и отсъждат, защо този човек страда. Това е страшно коравосърдечие и жестокост. Това няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО с Християнството!!! Такива хора обикновено никога не са изпитали страдание в живота си и всичко им върви по масло. Даже доброто си здраве считат за своя заслуга и се гордеят с него.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 18:00 #17935 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Ама чакайте бе, хора!
Ама чакайте бе, хора! И в светските медии няма такова остро противопоставяне на свещеническо поведение, колкото в този форум!
При това има заслепено от ярост объркване на фактите. Ето:

1. Всеки свещеник може да спре изповядващ се при него от причастие, особено ако реши, че човекът не се кае и смята да продължи. Пише го в требника, при изповедта.
В случая - убийствата. /Да не би и по този въпрос да има съмнение: абортът си е истинско и предумишлено убийство./
2. За "отлъчване" не коментирам, има си канонисти, /с докторска степен или без/. Както за тайната на изповедта.

3. Които иска да е християнин, ще се наложи да спре да убива. За какво отблъскване от Църквата става дума.

4. Не можете да отречете, че от този случай започва дебат, дълго чакан от хората "около" Църквата. А вие какво? Първо омесвате нещата, после нападате клира дори за неща, които е длъжен да прави. После поповете разваляли "имиджа" на Църквата. Ами вие?

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 18:23 #17936 by Димов
Replied by Димов on topic Re: епитимиите
Отче Георги,не е нужно Свещеника да е "канонист",че да коментира тайната на изповедта.Това трябва да го знае,като "Отче наш",както изповядващият, така и изповядващият се.Не знам дали в требника го пише,но изповедта е тайнство и тя трябва да остава като'запечатана в гроб' и от двете страни.А другите точки не ги коментирам,защото са много деликатни.

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 18:49 #17938 by Kosio

Ама акайте бе, хора! И в светските медии няма такова остро противопоставяне на свещеническо поведение, колкото в този форум!
При това има заслепено от ярост объркване на фактите. Ето:

1. Всеки свещеник може да спре изповядващ се при него от причастие, особено ако реши, че човекът не се кае и смята да продължи. Пише го в требника, при изповедта.

Отче, тук яно има някакво объркване. Никой от нас не отрича това право на свещеника. Никой не отрича и, че абортът е убийство.

Въпросът е с каква цел се прави наказанието? За да бъде "отлъчен", "низвергнат" и "изгонен" и да бъде опазена "чистотата на Църквата", а грешникът никога повече да не се върне да ни омърсява, или за негово собствено добро? В случая въпросът е в бездушното отношение към една конкретна жена (или двама конкретни лекари). Хора, които съвсем лесно могат да бъдат намерени. Информацията какво са изповядвали и как са били "отлъчени" се публикува във в. "Стандарт" един ден преди същият свещеник да се появи и в ефирните телевизии. Очевидно е пусната от него като част от предварително замислена акция, която е трябвало да съвпадне с 8 март.

Христос е готов да изостави цялото си стадо заради една овца. За нас обаче явно "масовките" са по-важни. Вие като свещеник и като човек с по-голям духовен опит ни кажете - свързан ли сте с хората, които изповядвате или не?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:00 #17939 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: епитимиите

Отче Георги,не е нужно Свещеника да е "канонист",че да коментира тайната на изповедта.Това трябва да го знае,като "Отче наш",както изповядващият, така и изповядващият се.Не знам дали в требника го пише,но изповедта е тайнство и тя трябва да остава като'запечатана в гроб' и от двете страни.А другите точки не ги коментирам,защото са много деликатни.

Добре де, какво да правим тогава? Вие не коминтирате това, което аз коментирам и обратно...
Тайната на изповедта, доколкото знам, не е нарушена. Пък и да беше, има си процедура, в която аз нямам участие, затова и писах, че не коментирам.
Пък и коя е тайната, която е разкрита? Че една жена е гинеколог?, или че една жена-гинеколог от Сливен е ходила на изповед?, или че е отказала да спре да прави аборти?
А в требника пише, че ако свещеника намери за добре, може да НЕ ПРОЧЕТЕ РАЗРЕШИТЕЛНАТА МОЛИТВА, С КОЯТО ПРОЩАВА ИЗПОВЯДАНИТЕ ГРЕХОВЕ. Спирането от причастие също е в негова власт. За възвръщането в общение има отделна молитва. Вижте го, ако се наложи - ще го препиша за вас тук.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:15 #17940 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Ама чакайте бе, хора!

Ама чакайте бе, хора! И в светските медии няма такова остро противопоставяне на свещеническо поведение, колкото в този форум!
При това има заслепено от ярост объркване на фактите. Ето:

1. Всеки свещеник може да спре изповядващ се при него от причастие, особено ако реши, че човекът не се кае и смята да продължи. Пише го в требника, при изповедта.

... с каква цел се прави наказанието?... Хора, които съвсем лесно могат да бъдат намерени. Информацията какво са изповядвали и как са били "отлъчени" се публикува във в. "Стандарт" един ден преди същият свещеник да се появи и в ефирните телевизии. Очевидно е пусната от него като част от предварително замислена акция, която е трябвало да съвпадне с 8 март.

Вие като свещеник и като човек с по-голям духовен опит ни кажете - свързан ли сте с хората, които изповядвате или не?


Ама Вие как бихте постъпили? Идва човек, който е един убиец в закона, иска да заживее като християнин, но ще продължи да убива? Популизъм е да искате да бъде допуснат до Приобщаване със св. Тайни. Недейте така! В края на краищата, отговорността е на свещеника.
Хайде, вие познавате много свещеници: Намерете жената и я заведете при някой "по-ларж", или при тия, които четат"разрешителни молитви" без изповед.

Колкото до това, откъде е изтекла инф. и т. н. - не ме карайте да коментирам!

Моля Ви, не ме "плакнете с хладка вода" с тоя духовен опит!
Свързан съм с всеки, който идва често, а не кампанийно.
Освен това, личният ми опит в изповедния аспект е подложен на риск да се изпусне нещо, НАЛИ!?

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:20 #17941 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Ама акайте бе, хора!

Въпросът е с каква цел се прави наказанието?

Аз бих направил същото с цел да накарам човекът да направи страшният избор: професията или спасението

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 19:24 #17942 by Kosio

Ама Вие как бихте постъпили? Идва човек, който е един убиец в закона, иска да заживее като християнин,

Не съм свещеник и не мога да Ви отговоря. Може би щях да постъпя по същия начин, като отеца, но НИКОГА НЯМАШЕ да говоря за това пред журналисти! НИКОГА!!! Абсолютно съм сигурен в това!!! И ако жената плаче, щях да плача заедно с нея!!!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 19:27 #17943 by Kosio

Аз бих направил същото с цел да накарам човекът да направи страшният
избор: професията или спасението

Тоест - вие още сега заявявате за всички АГ лекари в България, които практикуват аборти, че няма да се спасят. Интересно (само по Вашите критерии: не по други, защото Божиите няма начин да знаем) спасили ли се е някои от средновековните палачи, които често са екзекутирали абсолютно невинни хора?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:47 #17944 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Ама чакайте бе, хора!

Ама Вие как бихте постъпили? Идва човек, който е един убиец в закона, иска да заживее като християнин,

Не съм свещеник и не мога да Ви отговоря. Може би щях да постъпя по същия начин, като отеца, но НИКОГА НЯМАШЕ да говоря за това пред журналисти! НИКОГА!!! Абсолютно съм сигурен в това!!! И ако жената плаче, щях да плача заедно с нея!!!

И по двете точки сме на едно мнение.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:51 #17945 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Ама акайте бе, хора!

Аз бих направил същото с цел да накарам човекът да направи страшният
избор: професията или спасението

Тоест - вие още сега заявявате за всички АГ лекари в България, които практикуват аборти, че няма да се спасят. Интересно...

Не е моя работа да казвам това. Но ако някой дойде при мен с такъв казус, така ще поставя нещата. Може и да се спаси, но няма да бъде с мое участие. Просто няма друг начин, разберете.
За палачите може и да Ви е интересно, но не мога да Ви помогна. Станете палач, елате на изповед, пък ще видим...

Please Вход to join the conversation.

 • Димов
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 19:53 #17946 by Димов
Replied by Димов on topic Re: епитимиите
Отче,преди всичко искам да ти кажа,че съм добронамерен към теб.Аз по принцип имам необходимото уважение към духовната иерархия и в никакъв случай не искам да се заяждам с теб.Просто исках да подчертая тайната на изповедта.А естествено,че всеки свещеник може да запрети някой и да не го допусне до Св.Причастие.

Please Вход to join the conversation.

More
09 Мар 2007 19:56 #17947 by Kosio

Не е моя работа да казвам това. Но ако някой дойде при мен с такъв казус, така ще поставя нещата. Може и да се спаси, но няма да бъде с мое участие. Просто няма друг начин, разберете.

Ако всички АГ лекари зарежат професията си, кой ще изражда децата ни?

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 22:05 #17953 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Ама акайте бе, хора!

Ако всички АГ лекари зарежат професията си, кой ще изражда децата ни?

Ако всички...еди какво си .... Но...хайде: Ако всички АГ лекари се обявят против абортите, а държавата държи да ги има, ще внесе касапи от Европа. Както впрочем е било с палачите, ако се вярва на сценаристите на филма за св. княз Борис Първи.

Вижте, ако успокоим тона, да повторя: Точно когато мислещите хора поздравиха БПЦ, че се кани да "изока" за абортите, богословите, се обърнаха с призиви да не се прогонват хората, и не знам какво си.
Косьо пише, че никой не отричал правото на свещениците...ами аз ей сега ще се върна на 1стр. да видя "началника" не питаше ли нещо подобно

Please Вход to join the conversation.

 • Фенерски
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 22:13 #17956 by Фенерски
Replied by Фенерски on topic Re: епитимиите
Лекар, който не иска да извършва аборти, може да откаже и това не е нарушаване на хипократовата клетва, законодателството все пак се е съобразило.

Освен лекарите съучастници в убийството са и майката, и бащата, и в случай, че знаят какво правят, всички тези хора страдат. Лекарката е страдала, щом е изповядала абортите. Аз не виждам ярост във форумните реакции, просто не съм съгласен с такива медийни кампании. Както и с някои от твърденията на единия от свещениците.

Познавам жени, които са правили аборт все едно се лекуват от настинка - животът за тях е като болест... както се казваше някъде "предавана по полов път"... Те наистина трябва да разберат какво вършат, но как насила да им се втълпи, че са убийци? Чрез ефектни филми и кампании за забрана... А не трябва ли да се слезе на по-ниско ниво, просто да се избегнат тези медийни престрелки?!

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
09 Мар 2007 22:26 #17957 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: епитимиите

...хвърля докторската степен, защото този човек и тези които мислят като него са минали през Богословския факултет. Освен това яво този отец не разбира смисъла и значението на епитимията. Нито кога и как се налага. Нито пък след това какво трябва да се прави с отлъчения. Еми как ви звучат думите, че за такива като лекарката няма място в Църквата. Този гаф...
Е......какво да се прави "благодат връз благодат".
Цялото това нещо ми прилича на фарс и щеславие. Прелест и нищо друго. Болно ми е за жената която е отлъчена. :oops: :oops:

Ако Вие сте Жасмина Донкова и вече сте доктор на богословието, църковно право, защо не попълните тази празнина тук и сега, за да се поучат всички. Най-сериозно!!! На мен ми водихте няколко упражнения по заместване и съм с добри впечатления. /Това, което ме обезпокоихте, че евентуално не знам, съм подчертал с черно/.
Напишете нещо по въпроса, коректно и професионално, сигурен съм, че бихме се поучили, поне тия, които още не си мислим, че всичко знаем. За съжаление, когато в този форум се предложи нещо градивно, веднага се минава на др. тема./Погледнете "свещеници или ясновидци/. Разгледайте казуса спокойно и обстойно, заради Божията слава и благополучието на Неговата Църква. С Поздрави:

Please Вход to join the conversation.