Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Интервю с Пловдивски митрополит Николай

Интервю с Пловдивски митрополит Николай 05 Мар 2007 09:47 #17860

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
ДВЕРИ публикува интервюто във вестник "Стандарт":

[url:3cwuh9as]www.dveri.bg.../3815/172/[/url]

...

- Като предимство или недостатък приемате младостта си?

- Всяка възраст има своите предимства и своите недостатъци. Младостта - дръзновение, ревност, деятелност, комуникативност, вариативност... Старостта - мъдростта, търпението, разбирането, трезвостта на опита и многогодишните духовни трудове. Но когато възлага на нечии плещи такъв тежък кръст, като митрополитското служение и отговорността за душите на толкова много хора, Бог дава и нужните духовни сили. Бог дава, каквото не ни достига, възпълва недостатъците ни: към младостта добавя и нужната духовна мъдрост и трезвост в преценките, към старостта - дръзновение, и неуморност... А иначе, както моите предшественици са отдали младостта на силите си в служение на Църквата и са достигнали почтена старост, така и аз имам решимостта да отдам дните, които Бог ми е отредил, в служение на Бога и ближните.

...

- Очаквахте ли толкова топло посрещане в Пловдив?

- След кончината на митрополит Арсений в продължение на няколко месеца клирът и миряните от епархията останаха без свой духовен пастир. Естествено е след такъв период на духовно вдовство църковното изпълнение да очаква с радост и вълнение своя архиерей, още повече архиерей, който сами са избрали чрез своите представители. Но признавам, че срещата с обществеността на град Пловдив и особено с православния клир и миряни ме развълнува извънредно много. Радостта и вълнението в това топло посрещане ме трогват и задължават да дам всичко от себе си и с Божия помощ да отговоря на тези очаквания.

...

- Какво искате да знаят пловдивчани за вас?

- Да ме познават като митрополит на Пловдивска епархия. Да знаят, че винаги ще имам този град и неговите граждани в молитвите си, че милея за добруването и преуспяването им. Да знаят, че вратите на Митрополията и на сърцето ми са винаги отворени за тях.


Господи, запази го и го съхрани, за Слава Божия и укрепване доверието в БПЦ! На много и благословени години, Владико!

8)
The administrator has disabled public write access.

Великден в Пловдивска епархия 10 Апр 2007 13:03 #18398

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Христос воскресе! :)

Благочинните служби на митрополит Николай привличат много млади пловдивчани в храмовете. Разговарях и с възрастна вярваща пловдивчанка, която с радост сподели, че новия владика е влязъл в сърцата на пловдивчани и те го следват във всичките му служби по време на Великия пост.

Велика Събота. Площада около катедралния храм "Св. Богородица" беше изпълнен с народ до краен предел още при посрещането на владиката в 23.30 часа. Архимандрит Антоний носеше благодатния огън и владиката пръв запали трикири и дикири с него, а от олтара по пътя към специално организираната сцена за прочитане на Пасхалното синодално приветствие, всеки който беше близо до благодатния огън запалваше своята свещица и предаваше огъня на другите. Радост струеше от очите на присъстващите. За самата Света литургия останаха само верните.

На другия ден в митрополитския храм "Св. Марина" от 11 часа беше отслужено Второ Възкресение. В своето слово архиереят благодари за съдействието на цялата пловдивска общественост в подготовката на празника. С кмета на града и областния управител са поставили билбордове, с които да привлекат в храмовете не само утвърдените вярващи, но и тези, които все още са извън храмовете. Деца от пловдивските сиропиталища в четвъртък заедно с владиката са боядисали 1000 яйца. Те бяха раздадени след службата на многобройния народ заедно с една иконка Възкресение. А от 19 часа вечерта с вход свободен Пловдивска Св. Митрополия съвместно с Драматичния театър бяха организирали празничен великденски концерт.

Всяка година, на втория ден след Великден, се изнася чудотворната бачковска икона на Божията майка с литийно шествие до местността Клувията, където е била скрита от монасите преди опожаряването на манастира през 1595 г. Тази година имаше стотици поклонници от цялата страна. Повече за събитието тук:

[url:3a79gwvr]www.dveri.bg...w/4079/29/[/url]

А ето и информация за първото посещение на митрополит Николай в Смолян:

[url:3a79gwvr]www.dveri.bg...w/4086/29/[/url]

Христос возкресе! :)
The administrator has disabled public write access.

Изявление по повод кандидатурата за кмет на о. Боян Саръев 07 Авг 2007 12:08 #19933

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
В тази тема ще публикувам "Изявление на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, относно издигането кандидатурата на свещеник Боян Саръев за кмет на гр. Кържали". То е богословски издържано и показва защо духовно лице не може да приеме светско служение.

Обични в Господа братя и сестри,

В желанието на част от жителите на гр. Кърджали да издигнат за кмет на града кандитатурата на свещ. Боян Саръев, виждам ясен знак за мястото, което той е заел в обществения живот на този източнородопски български град и признание за неговото пастирско служение в този район. Това е още едно "достоен" за годините, които отец Боян служи на духовната нива; служение започнало в особено труден за нашия народ период - време на разпадане на атеистичната система и за съжаление време на бързо запълване на образувалия се духовен вакуум с калните води на нахлулите от "свободния" свят дух и култура, изразени в множеството секти, в падението на морала и увеличаване на беззаконието в нашето съвременно общество. В такова трудно време на духовна обърканост, отец Боян прие свещенически сан и тръгна по нелекия път на мисионерството и просвещението. Като духовен пастир, той ревностно изпълнява своето служение да бъде стожер и опора за паството си. И ето, всички те, днес желаят той да бъде техен освен духовен, и светски водач…

Това желание не е неестествено и неразбираемо за мен. Българската Православна Църква винаги е била вярна на своя народ и докрай е стояла с него във всяко изпитание, което историята му е изпращала. Особено силно това пролича през петвековното турско робство. Българският дух не угасна, защото жива и подържана беше православната ни вяра. Църквата беше тази която опази този дух и вяра и възроди българина за нов живот. Тя е тази, която и днес единствена има ресурса да се бори срещу лукавия дух на времето, в което живеем. И това е така, защото тя не е творение човешко, а Божие, основана от Господ Иисус Христос, Който каза: "Ще съградя църквата Си и портите адови няма да й надделеят"/Мат.16:18/, и още: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света"/Мат.28:20/…

Не бързах да дам своето становище относно кметската кандидатура на свещ. Боян Саръев, защото то трябваше много внимателно да се обмисли. Трябваше да потърся не своята човешка, а Божествената мъдрост, която намираме отразена в Св. Писание, каноните на Св. Православна Църква, светоотеческите писания - фундамента на нашата вяра.

Св. ап. Павел казва: "Никой воин се не заплита в житейски работи…"/2 Тим. 2:4/. Тези негови думи са основание за шесто апостолско правило , което гласи: "Епископ, презвитер или дякон да не приемат върху себе си мирски грижи". Тълкуванието на това правило, направено от канониста Зонара гласи: "На изброените в правилото лица е забранено да се впущат в мирски работи, защото правилото иска свободно да се занимават с божественото служение и да не си позволяват да се месят в мирски работи и народни размирици".

Свещеникът е воин Христов и неговото служение не е посветено на осигуряване земното добруване на човека. То е служение на небето; за примирение на падналото в греха човечество с неговия Създател, за връщането на човека в изгубения рай. Истинското отношение към светската власт, полезно и за самата нея св. ап. Павел изразява като пастирски съвет към ученика му св. ап. Тимотей: "Моля преди всичко да се правят просби, молитви, молби, благодарения за всички човеци, за царе и за всички, които са на власт, за да прекараме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота"/1 Тим. 2:1-2/. Съгласно това всеки свещеник се моли за управляващите, без значение от коя политическа сила са, мъдро и с мисъл за човека да управляват съдбините на народа, който ги е избрал.

В съзвучие с гореспоменатото апостолско правило са: правило 3 на IV Вселенски събор; правило 10 на VII Вселенски събор; правило 11 на двукратния събор; правило 7 на IV Вселенски събор и т. нат.…

Като архиерей на Българската Православна Църква, която е неизменна част от Св. Православие, аз съм поел кръста на архипастирското служение с обещание, че ще пазя, съблюдавам и изпълнявам правилата на Църквата. Добри са намеренията на подкрепящите отец Боян за кмет, добро е и неговото желание да се раздаде докрай в името на хората, но нека направи това не в кметството, а в храма, там, където Господ го е призовал, следвайки съвета на св. ап. Павел: "Всякой в каквото звание е призван, братя, в него и да остава пред Бога"/1 Кор.7:24/, изповядвайки и на дело Господнята молитва, в която се казва: "Отче наш…да бъде Твоята воля…". Съгласно нея, аз също не дръзвам да се противя на Божествената воля, изразена в правилата на Св. Православна Църква и отказвам да дам благословение на отец Боян Саръев за участие в кметските избори в град Кърджали.

Като му благодаря за каноничното съзнание и църковно разбиране, аз отечески молитствам от Бога много още благословени успехи на Божията нива за слава на Бога, за благоденствието на христолюбивия народ и душеспасението на всички нас. Амин!.
The administrator has disabled public write access.

МИрски работи 07 Авг 2007 12:50 #19934

 • Argirov
 • Argirov's Avatar
Лия, я да те попитам - заяждайки се. Тези правила на вселенските събори, дето ги цитира дядо Николай, кога ги измислиха бе джанъм? Нещо нови ми се виждат, че трябва да са. Щото не съществуваха, когато дядо Панкратий и дядо Антоний ги избираха. Или пък са си били съществували, ама тогавашните синодали не са искали да ги знаят, или не са ги знаели. Ама тези синодали в болшинството и сега са в църквата. Може пък на стари години да са ги научили. Какво тогава ще кажат за действията на своя най-млад събрат? Или какво ще кажат за миналите си действия? Кога е спазвана била църковната правда - тогава или сега? Тези правила за презвитери ли само се отнасят или и за епископи? Кметът ако се занимава с мирски дела, депутатите не се ли занимават също с такива дела? Явно си ги задавам тези въпроси, защото съм прост и грешен лаик, а не благословен клирик.
Или май църковната правда няма значение. Важно е синодалите да направят това, което им е казано, че трябва да направят - както тогава, така и сега. Пък ако трябва ще покажат необходимата светоотческа обосновка, ако трябва - ще я скрият. Важно е да стане, каквото трябва да стане тук на земята.
А да попитам ли кой се грижи какво трябва да става с небесните дела?

П.П.: Някой няма ли да преведе вчерашната статия от "Вима", че и ние, незнаещите гръцки да разберем какво мислят съседите за нас и нашия живот в църквата.
The administrator has disabled public write access.

Re: МИрски работи 07 Авг 2007 13:55 #19935

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
Argirov wrote:
Лия, я да те попитам - заяждайки се. ...
А да попитам ли кой се грижи какво трябва да става с небесните дела?

П.П.: Някой няма ли да преведе вчерашната статия от "Вима", че и ние, незнаещите гръцки да разберем какво мислят съседите за нас и нашия живот в църквата.

Здравей, Argirov!

Заядливия тон в нета отдавна ме е направил резистентна, така че отговарям по същество.

Архипастирските и пастирските грижи на нашите клирици като цяло не са на висота. Има отделни проблясъци, но народа ни си остава незапознат с православната вяра. А може би и незаинтересован да я научи.

Митрополит Кирил и митрополит Неофит независимо един от друг също казаха, че не е редно духовно лице да става кмет, но не се обосноваха богословски. Дядо Кирил дори се пошегува на шопски: "Оно може, ама не требе."

И аз прочетох новината от "Вима" в ДВЕРИ, но нека не разводняваме темата, а ако някой е превел статията да я публикува в отделна тема.
The administrator has disabled public write access.

Re: МИрски работи 07 Авг 2007 15:10 #19937

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
В случая владика Николай е напълно прав, отделен е въпросът как се аргументира. Не е работа на един свещеник да намесва Църквата в политическите борби. Ако желае да прави политическа кариера: или да хвърли расото си, или поне да престане да проповядва и изповядва, защото при него могат да отиват хора с различни политически възгледи!!! Това е очевидно.

Разбирам ако в точно определен исторически момент политиците, раздирани от противоречия се обърнат за помощ към свещеник като обединяваща личност (и то временно, в период на криза): това е ОК. Но да развяват църквата ни като знаме за техните си боричкания - не!

Много бих се радвал, ако ДПС изгуби изборите в Кърджали, но не е това начинът. И още: това съвсем не е общонационална кауза, най-малкото защото така излиза, че симпатизантите на ДПС не са ни сънародници!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: МИрски работи 07 Авг 2007 20:18 #19944

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
Прощавайте, но постингът Ви е...
The administrator has disabled public write access.

Re: МИрски работи 08 Авг 2007 00:17 #19949

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Предлагам ви две статии на тема свещеници, политика и сагата с о. Боян Саръев - една моя (кратко и хапливо коментарче) и една на Венци - с много интересна фактология.

https://dveri.bg/content/view/4736/64/

Статията на Венци изразява една по-различна позиция, че не бива да вярваме на шаблони и да изпадаме в крайности, защото участието в политиката понякога е ВЪЗМОЖНО:

https://dveri.bg/content/view/4731/64/
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 08 Авг 2007 07:31 #19950

 • Димов
 • Димов's Avatar

Здравейте.
Аз също мисля,че мястото на о.Боян Саръев е в Божият храм.Защотото както казва дядо Николай той е ревностен пастир и трябвяа да е на Божият виноград.Прави чест на о.Боян,че се съобразява и търси духовно ръководство от своя митролполит.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 08 Авг 2007 09:14 #19951

 • jasmina
 • jasmina's Avatar
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Posts: 92
 • Thank you received: 1
Няма как да не се включа по тази тема! :wink: Повечето хора от форума знаят, че не фенувам на дядо Николай, но в случая е прав и това е църковната позиция по въпроса. Изключения по този въпрос в църковната историята има много, дори и в най-новата история на България и БПЦ. Въпросът е хората, които предприемат подобни предизвикателства доколко са наясно с изкушенията, които ги очакват и съблазните които ще създадът. За мен в този случай по-странно е решението на самия о. Саръев. Разбирам и симпатизирам на родолюбивите му чувства, но той постави своя митрополит в много деликатна обстановка. Успя да настрой националистическите партии срещу митрополита и го вкара в някакви политически интриги, което не му прави чест.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 08 Авг 2007 12:34 #19953

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
jasmina wrote:
но той постави своя митрополит в много деликатна обстановка.
Мислиш ли? Аз много се съмнявам, че ако о. Боян не беше така категоричен по отношението на приятелчетата от БСП, митрополитът можеше и друго да благослови. :idea: 8)
The administrator has disabled public write access.

Пак мирски работи 08 Авг 2007 13:27 #19954

 • Argirov
 • Argirov's Avatar
Здравейте приятели! Страшти статии са написали Косьо и Венци в Двери. Казали са си тезите и добре са ги защитили. При това за мен двете статии се допълват в дълбочина, въпреки че на повърхността могат да изглеждат и взаимно противоречиви.
Сега аз ще трябва да изясня и защитя своята теза. Ще започна с изказването на Жасмина, защото то е най-близко до личната ми позиция:jasmina wrote:
... дядо Николай, ... в случая е прав... Изключения по този въпрос в църковната историята има много, дори и в най-новата история на България и БПЦ... За мен в този случай по-странно е решението на самия о. Саръев. Разбирам и симпатизирам на родолюбивите му чувства, но той постави своя митрополит в много деликатна обстановка. Успя да настрой националистическите партии срещу митрополита и го вкара в някакви политически интриги, което не му прави чест.
Действително, че отец Боян Саръев трябваше предварително да е наясно с мнението на своя владика. Може той да се е осланял на предишна и скорошна практика на старците, които взимат решенията в нашата църква, но това в никой случай не го оправдава.
По големият проблем за мен в случая е, че обосновката на дядо Николай е едностранна. По този начин самият той подхранва и продължава политическите игри, като дава основание за подозрения за съзнателно премълчаване на някои страни на въпроса. Авторитетите, предводителите, силните личности винаги са давали отговори, които са ясни и разбираеми за всички и не оставят място за съмнение или неразбиране. При това те са били приемани и изпълнявани от всички, за които се отнасят. В случая не е така. И тук въобще не става въпрос за това, че “...народа ни си остава незапознат с православната вяра. А може би и незаинтересован да я научи...”, както казва Лия. С непълната си позиция по въпроса за мирското служение на църковен деец в един конкретен случай дядо Николай точно отблъсква лутащите се, които, поради своята човешка природа, търсят първо потвърждение за църковните действия и авторитети в мирските дела, преди да се отдадат на напълно църковен живот и едва в него да усетят силата на благодатта, която я има единствено в Църквата.о. Георги wrote:
... не личи изобщо каква е основната Ви мисъл.
Въпросът ми е прост – защо веднъж църковните правила се тълкуват по един начин, а друг път по друг начин. Аз бях дал някои примери от нашето настояще, Венци в статията си – от историята. На този въпрос не видах отговор в становището на митрополит Николай. Косьо се опита да обоснове различните случаи с наличието на “период на криза” в “определен политически момент”. Ако се съглася с него, то той ще трябва да даде и определение за това в кой политически момент има криза и в кой, да речем, има само обикновени трудности. Ако няма точно определение то едните хора - в зависимост от собствените си предпочитания – ще казват, че има криза, а другите ще настояват, че има обикновени трудности. Те никога няма да могат да се разберат. В случая най-лошото е, че църквата е приела сама да се вкара в този спор – и с действията на отец Саръев, и с едностранната позиция на митрополит Николай, - без да даде ясна обосновка за различни решения при едни и същи църковни правила. Казано по-просто, иска ми се както Църквата е кристално чиста в благодатта, така да е ясна и разбираема в мирските неща – и за българи, и за турци, и за арменци и за какви ли не още. Да не страни от мирските проблеми, а основавайки се на хилядолетен опит да дава правилни мирски решения, разбираеми за всички – независимо дали вярват или не в нейната благодат. Ето това е силна позиция за мен. Ако пък не може да дава такива решения по конкретни въпроси – въобще да не се намесва по никакъв начин в тях. Тогава ще си проличи силата на една поместна църква. Дали взима позиции по много въпроси на обществото, еднакво разбираеми за всички вярващи и невярващи или стои тихо и си мълчи.

П.П.: (Ей, много ги харесвам тези две буквични!) Старах се да говоря неща, които, според мен, са общовалидни, без да вземам позиция, без да се основавам на собствените си предпочитания (освен при последната мисъл). Доколкото имаше въпрос за личното ми отношение ще кажа, че се старая да правя разлика между патриотизъм, патриотарство и национализъм. За себе си се старая да се придържам към патриотизма, без да изпадам в национализма на Волен Сидеров или Ахмед Доган и без патриотарски забежки като при проф.Божидар Димитров или “войводата” Красимир Каракачанов.
Ваше Благоговейнство отец Георги (забележка: в случая, тъй като има изрично обръщение трябва да се употреби българският именителен, а не звателен падеж; ако нямаше изрично обръщение - трябваше да употребя българската звателната форма “отче”; в руски “отец” е формата и за именителен и за звателен падеж и не трябва руската звателна форма да се употребява вместо българската), не чета вестници, съзнателно избягвам да слушам българско радио и почти не гледам телевизия – информирам се от интернет. За мен жив и мил е езикът на Петко Славейков, на Иван Вазов и на Алеко Константинов. Ето защо, когато ми е весело и когато разчитам на снизходителността на слушащите ме, се старая да използвам оставеното от тях богатство. Тук има две пречки – аз не съм майстор като тях и слушащите ме - именно обременени от СМИ, от писането с латински букви, нежелаещи да различават пълен от кратък член – не винаги ме разбират. Извинявам се за безпокойствата, причинени от тази ми склонност, но моля ви, не искайте да се отказвам от нея. Понякога тя все пак предизвиква истинска и неподправена усмивка у слушащите, чули някоя красива (според мен) забравена дума. Такава дума например е “джанъм”. Тя не е българска, но векове е била употребявана, така че няма нищо лошо в нея. Коренът е “джан” и означава "душа" според какъвто и да е превод. На турски надставката “-ъм” се добавя за изразяване на обръщение (пак звателен падеж?). Така че това е общоупотребимото в ежедневната реч “душо”,с малко по-стар по години привкус.
Отче, замислял съм се, че най-често съм недоволен от останалите и съм склонен да ги нападам, не когато те грешат в нещо, а когато аз подозирам в тяхното поведение и проектирам в него собствените си недостатъци, които иначе не смея да си призная. Хората не са лоши, те просто отразяват нашата лошавина скрита вътре в нас. И как да не повярвам в благодатта на Църквата, когато всичко това го намирам простичко казано, че онова, което излиза от нас ни осквернява? Как да не се стремя към тази благодат, като я усещам върху себе си чрез тайнствата Изповед и Причастие?
Ваш Аргиров – надявам се истинско във вярата чедо на Църквата. Моля се за застъпничеството на новомъчениците св.Трендафил Загорски (+1680) и св.Анастасий Българин, пострадал в Солун (+1794).
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 08 Авг 2007 19:18 #19961

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
jasmina wrote:
За мен в този случай по-странно е решението на самия о. Саръев. Разбирам и симпатизирам на родолюбивите му чувства, но той постави своя митрополит в много деликатна обстановка. Успя да настрой националистическите партии срещу митрополита и го вкара в някакви политически интриги, което не му прави чест.
Напълно съм съгласен с тази позиция, както и с написаното след това от г-н Аргиров, /на когото се извинявам, изтривайки предишния си постинг/.
Темата с кметуването но о.Боян заслужаваше отделно място, но така се получи. Ето и моето мнение:
1. Каноните, забраняващи клирик да участва в политическите страсти са достатъчно много и никак не са загубили своите основания.
2. Кандидатурата на православен свещеник в град с преобладаващо турско население /плюс очакваните автобуси с изселници/ е обречена да остане само една провокация и то за сметка на Църквата.
3. Не съм сигурен, че толкова много и авторитетни канони могат да се погазват, дори с архиерейска благословия.
4. За мен е притеснителен фактът, че о. Боян води предаване в телевизия "Скат", в контекста на останалите рубрики.
5. Никак не мога да забравя онова интервю на Волен Сидеров, в което той заявява, че е атеист. /Не мога точно да го цитирам, надявам се да го помните./ Ще добавя и още един спомен: Неотдавна В.Сидеров се венча с Капка Георгиева точно при о.Боян. Дано тази близост да е в полза на вярата на Сидеров, а не в полза на национализма на о. Боян.

Изпитвам истинско възхищение от направеното от о.Боян в Кърджали.

Надявам се всичко в България да се развие в посока на укрепване на вярата на народа ни, пък ако даде Бог - и на някакво благополучие. Бедността не ни направи по-вярващи, дано благополучието и спокойствието да спомогне...
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 09:04 #19966

 • Димов
 • Димов's Avatar
Здравейте.
Снощи гледах едно предаване по телевизия скат на г-н Касабов,което ми вбеси.Организаторите решиха да подарят на м-т Николай един фес и по много ароганетен начин после се подиграха с него показвайки едно клипче.
Тези националистически партии по много жалък начин се мъчат да впрегнат църквата за постигане на своите цели.Надявам се това няма да стане.Според мен този път м-т Николай е прав.
Тук е момента според мен Църквата като институция да си даде сметка; ще допусне ли да бъде употребена за на пред?
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 09:42 #19967

 • jasmina
 • jasmina's Avatar
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Posts: 92
 • Thank you received: 1
Според мен сега е времето о. Саръев да защити, както авторитета на митрополита си, така и на Църквата и да се покаже в светлината на истински православен пастир и клирик, с дългогодишен опит и такт. Не е честно точно сега да си стой мирно и кротко и да се наслаждава от страни, защото необмислените му действия поставиха владиката в тази ситуация!
The administrator has disabled public write access.

МИрски работи 09 Авг 2007 11:37 #19968

 • Argirov
 • Argirov's Avatar
Добър ден Ваше Благоговейнство отец Георги, да имате сили дълго духовно да ръководите вашите енориаши!
Благодаря, че с Вас и с останалите пишещи по тази тема успяхме да очертаем доста точно проблемите пред Църквата ни в този конкретен случай.
Бих искал да внеса малко уточнения по отношение на едно Ваше съмнение:о. Георги wrote:
3. Не съм сигурен, че толкова много и авторитетни канони могат да се погазват, дори с архиерейска благословия.
Венци вече обстойно написа какво е ставало в историята - кога светски лица са се занимавали с мирски дела. За мен разбира се образец за възхищение са митрополит Климент (винаги на първо място) и йеродякон Игнатий (като видял, че е много буен и повече го влече светското той се е разделил със свещеното).
Моите примери бяха от нашето днес - станаха само преди 15-20 години. Това е около войнишките години на епископ Николай. Може неправилно да свързвам тези случаи със сегашния, но ето какво знам и имам предвид.
О Бозе почившия Свето-Старозагорски митрополит Панкратий, завеждащ външните дела на Светия Синод, беше делегат в 7-то Велико народно събрание, което изработи нашата днешна конституция. Не само беше делегат, но и беше председател на мандатната комисия. Заедно с него на банките седяха поне още едно или две духовни лица (журналистите много обичаха да ги показват често и накуп, като мечка на панаир), за които не мога да издиря в интернет информация кои бяха.
Пак по онези години снимката на също о Бозе почившия епископ Антоний (забравих му титлата), предстоятел на СПХППК "Св.Александър Невски", в целия му епископски каяфет, заемаше три-четвърти от плаката на не-знам-коя-си-партия за не-знам-кои-си-избори като водач на листа. Като лично отклонение ще изповядам, че именно дядо Антоний ми е показл, че има нещо в тази Църква, а не е само бляскавост и церемонии, каквито единствено бе разрешено да се виждат в нея по тошово време и което много, ама много клирици с невероятна ревност изпълняваха.
И други като че ли виждах в Народното събрание през годините, някои май по това време бяха в разкол, затова не цитирам други имена.
По онова време освен +Българския патриарх и +Софийски митрополит Максим, Господ да му дава дълги години успешно ръководене на нашата Църква, членове на Светия синод бяха и продължават да бъдат +Врачански Калиник, +Сливенски Йоаникий, +Видински Дометиан, +Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и +Западно и средно-европейски митрополит Симеон. Мълчанието на тези достоуважаеми старци по въпроса за мен е озадачително. Утешението ми е, че може би им трябва време, за да оформят тълкуванието си, което иначе няма начин да нямат.
Дано доживеем да разберем обяснение на случая и от по-опитни представители на Църквата.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 12:32 #19969

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Димов wrote:
Снощи гледах едно предаване по телевизия скат на г-н Касабов,което ми вбеси.Организаторите решиха да подарят на м-т Николай един фес и по много ароганетен начин после се подиграха с него показвайки едно клипче.
Тези националистически партии по много жалък начин се мъчат да впрегнат църквата за постигане на своите цели.Надявам се това няма да стане.Според мен този път м-т Николай е прав.
Колкото и да ми е тъжно, ще трябва да се съглася. В случая дядо Николай е прав и следва да бъде подкрепен!

П.С. Значи въпросното предаване е било наистина гадост, така ли?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 13:24 #19970

 • Ksenia
 • Ksenia's Avatar
Допаднаха ми статиите за участието на клира в политиката и на Косьо, и на Венци.

Абстрахирайки се от личността на о. Съръев, си задавам въпроса: в район като Кърджалийския, където етническите проблеми са тлеещи въглени трябва ли да се добавят и верски?

Защото неминуемо ще се стигне и до тях, ако свещеник влезе в управлението на града.

Ако пък у някого има мегаломански стремежи за власт единна: църковна и политическа, то това е духът на антихриста, ясно посочен ни от Св. Отци.

Колкото и да се абстрахираме от личността на о. Саръев не можем да направим това в абсолютен план.

С риск да наскърбя нечии патриотични и емоционални привързаности, това което съм забелязала в живота на о.Саръев ме дистанцира от него като свещеник при когото бих се изповядала или бих потърсила за духовен съвет.
И още, ако бих била сега пред о.Саръев бих му препоръчала да се вгледа в дякон Игнатий (Левски) в това да захвърли расото акт на какво е, ако чувства себе си като успешен градоначалник на Кърджали
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 20:18 #19972

 • Димов
 • Димов's Avatar
Колкото и да ми е тъжно, ще трябва да се съглася. В случая дядо Николай е прав и следва да бъде подкрепен!

П.С. Значи въпросното предаване е било наистина гадост, така ли?

Голяма гадост Косьо,просто нямам думи.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 09 Авг 2007 21:47 #19973

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
Ksenia wrote:
.
И още, ако бих била сега пред о.Саръев бих му препоръчала да се вгледа в дякон Игнатий (Левски) в това да захвърли расото акт на какво е...
Вече на няколко пъти и на различни места срещам подобен израз. Някой може ли да го разтълкува?
The administrator has disabled public write access.

Re: МИрски работи 10 Авг 2007 00:22 #19974

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
Argirov wrote:
Добър ден Ваше Високоблагоговейнство отец Георги...
Има няколко причини, поради които Ви моля да не се обръщате така към мен.
Привет на всички, прощавайте за този off topic=
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 02:28 #19975

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
В. Каравълчев wrote:
Ksenia wrote:
.
И още, ако бих била сега пред о.Саръев бих му препоръчала да се вгледа в дякон Игнатий (Левски) в това да захвърли расото акт на какво е...
Вече на няколко пъти и на различни места срещам подобен израз. Някой може ли да го разтълкува?

Да, и мен ме оздачи това, хоп хвърляш расото, и готово. Вече не си поп. :mrgreen: Само не знам, това на сериозно ли го пишете бе хора :?:
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 09:23 #19976

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
peter wrote:
Да, и мен ме оздачи това, хоп хвърляш расото, и готово. Вече не си поп. :mrgreen: Само не знам, това на сериозно ли го пишете бе хора :?:
Определено не е толкова лесно. Най-малкото трябва да поговори с владиката и то сериозно и откровено! Да направим аналогия с развода - доколкото си представям нещата и там не е "просто двамата отиват в съда": допреди малко са били съпрузи, вече не са. Когато двама души се разведат какво става - Църквата ли ги развежда, или съдът? Не, те просто честно си признават, че връзката им вече я няма, че трагедията така или иначе вече се е случила и пукнатината е непоправима, а съответната институция само констатира дадеността. Същото е и с "хвърлянето на расото" - това би било само външна проява за човек, който вече е разбрал вътрешно, че отдавна не е свещеник. Дори още да е на кръстопът: следва преценка докъде е стигнал, къде се намира и след това съответният избор - какво ще жертва и какво ще придобие! Избор, екзистенциален избор, кой е казал, че подобни решения са лесни - "хоп, и хвърляш расото си"???

А иначе хората не бива да се развеждат и попове не бива да се разпопват! Но за съжаление живеем в несъвършен свят и сме несъвършенни хора, Господ е единствения съвършен човек, така че дори за тези, объркали живота си винаги има надежда и винаги има нов шанс!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 11:00 #19977

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
Да де, ама като говорим за дякон Игнатий (Левски) става въпрос за монах, не за свещеник. Там нещата са още по... Не че и със свещеника става - хвърляш расото и готово. Старецът Паисий добре ги описва тия неща, на хвърлили расото...
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 13:05 #19978

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
В. Каравълчев wrote:
Да де, ама като говорим за дякон Игнатий (Левски) става въпрос за монах, не за свещеник. Там нещата са още по... Не че и със свещеника става - хвърляш расото и готово.
Ок, но това само потвърждава моите думи - направил е съзнателен избор. Затова и не е светец, но е следвал пътя си достойно и последователно и е наш национален герой.

Въпросът не е "какво е щяло да стане, ако сме били решили нещо друго?". От момента, когато изборът е направен и миналото не може да се промени, въпросът е: "от тук нататък какво?". Колкото и да сме цинично настроени ние, българите, не обичаме Левски защото е "хвърлил расото", а заради живота му след този момент.
Старецът Паисий добре ги описва тия неща, на хвърлили расото...
Когато имаш време, разкажи повече, това е интересно. Недей подмятa самo!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 13:33 #19979

 • Златина
 • Златина's Avatar
Интересна е темата за расата, но защо се свързва със случая с отец Саръев? Той досега навсякъде е повтарял, че няма намерение да "хвърля расото", а е искал да съчетава двете служби. Тази забележка е само, за да не се отклоняваме в разни полемични посоки.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 13:55 #19980

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Димов wrote:
Голяма гадост Косьо,просто нямам думи.
Охх. Човек не знае как да реагира. Интересно ми е само едно - тези владици за първи път ли разбират, какво точно са атакаджиите??? Всичко беше окей, докато тази вълна на омраза не беше насочена към тях конкретно, когато видяха опакото изведнъж: "олеле, какво стана". Защото явлението "Атака" се храни се енергията на хора, на които основателно им е писнало, но която е насочена в абсолютно погрешна посока. И сега нашите митрополити са много изненадани от "господин Волен Сидеров" или неговите приятелчета, ами добро утро!

И втората причина, поради която "Атака" процъфтява: вярно е, че активистите им изопачават истината, но понякога те като "юродиви" единствени се осмеляват да казват една част от истината! Лошото е, че обговарянето е примесено с много омраза! А и неизказаната истина се смесва с малко трилър и фентъзи, но това е отделен въпрос.

Вижте ето това от сайта на в "Атака". Просто, като го чета, напълно разбирам как и защо е възникнала "Атака". От една страна - всичко това пълна гадост, от друга страна те обхваща едно желание да изпитваш злорадство. Примерно защото това за дядо Николай и разкоша наистина е вярно (прощавай Лия). Или защото и аз съм виждал владика да крещи с фалцет и да не се държи по мъжки. Но да, не са добри неща това, наистина не са добри. От една страна трудно ми е в този контекст да изпитвам състрадание към част от владиците ни, защото когато беше необходимо не дадоха достатъчно официално и ясно разганичение от "Атака", но в случая наистина съчувствам на дядо Николай!!!
Митрополит Николай тънел в разкош в Пловдив

"Простаци", крещял с писклив гласец съненият владика по екипа на СКАТ, преди да получи фес

Като единствената българска Национална телевизия ние от СКАТ искахме да подарим турски фес на пловдивския митрополит Николай, който очевидно поръчково не даде благословия на отец Боян Саръев за кандидатирането му за кмет. Това заяви водещият на предаването "Паралакс" по национална телевизия СКАТ Валентин Касабов. Днес от 20, 30 минути той ще покаже в извънредно предаване какво точно е станало в митрополията в Пловдив. Пред "Атака" Касабов поясни, че са отишли в храма на отеца с най-блогочестиви и благоприлични намерения. Не е имало нахлуване, както писаха някакви журналисти, които били поръчани като на тепсия от отчето, веднага след като екипът на телевизионерите си е тръгнал, доверили служители в митрополията вчера.
"Влязохме необезпокоявани от никого в луксозната и прясно ремонтирана сграда и потропахме на първата врата, която беше отворена. Това се оказа, според мен луксозен офис, а според митрополита - килията му", коментира Касабов. Той отрече да е нахлувал, където и да е. Поясни, че бил леко стреснат от пискливия гласец на висшия духовник, но го отдал на следобедната дрямка на митрополита. Николай си почивал, уморен от следобедната служба в храма. "Отецът има доста луксозна обител за човек, твърдящ, че вярва в аскетизма и духа", коментира водещият. Негово Високопреосвещенство отговорил уклончиво, неясно и витиевато на конкретните въпроси защо е спрял кандидатурата на отец Саръев. Николай цитирал произволно апостол Павел, позовал се на Светия Дух и т.н. Нервите му не издържали, когато Касабов станал и изрекъл: "Носим ви подарък и ви молим да приемете този турски фес като символ и знак за това, че с действията си оставяте Кърджали в ръцете на антиконституционната партия ДПС".
Тогава владиката се разкрещял с пълна сила и фалцет: "Простаци, невъзпитани" и т.н. обиди, и погнал по стълбите репортера и оператора на телевизията, разказа Касабов.
Междувременно преподаватели по теология коментираха, че Дякон Левски никога нямаше да получи монашески сан, ако митрополит Николай се беше родил и живял по онова време. Те изразиха оптимизъм обаче, защото Покръстителят на Родопите - отец Боян Саръев е разпознаваем и обичан от хората, за разлика от владиката.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 14:09 #19981

 • Златина
 • Златина's Avatar
Освен това съм сигурна, че ако покровителите на владиката имаха друго мнение за участието на отец Боян, то той веднага щеше да намери пролука в каноните или най-вероятно въобще нямаше да стане дума за тях. Това е понеже, който плаща, той поръчва музиката.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 15:05 #19982

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
Kosio wrote:
Когато имаш време, разкажи повече, това е интересно. Недей подмятa самo!

Ами първо, страшно е дразнещо, когато и клирици и лаици употребяват "да хвърли расото", какво е това, да не е балтон, че да го хвърлиш :?: Явно всичко съсредоточаваме във видимата част и забравяме, че това е тайнство и там съществената е мистичната страна. Затова и някои преди да стане монах трябва "добре да изпита себе си". Затова и послушанието е с години (колко ли днес го спазват). Срещал съм се с послушници, които са били такива по 40 години и продължават да си стоят такива...
И за да не оставя думите си висящи, както и за да не си натрапвам. Давам два случая... В едно гръцко семейство, детето непрекъснато питало майка си, "какви са тия кръстове по тати"? В началото майката не обърнала внимание, защото по бащата нямало никакви кръстове, но понеже детето настоявало, накрая тя споделила със съпруга си. Оказало се, че той е монах "дето захвърлил расото". След разговора, жената го отпратила там, където се бил обрекъл.

При старецът Паисий неколкократно идвал млад монах, които споделял, че този живот не бил за него, че направил грешка, че му липсвал света и искали да се върне там. Въпреки увещанията, той бил непреклонн и старецът виждайки безизходицата и за да не бъде напълно разрушена личноста му, казал: " Върви и гледай да нямаш деца".

"Расото", не е нещо, което може да се захвърли, няма Кой да благослови оставянето му... Оставям на вас да си направите изводите.
The administrator has disabled public write access.

Re: Интервю с Пловдивски митрополит Николай 10 Авг 2007 17:03 #19985

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Вторият ти пример по-мога да го разбера, но първият ми се струва много хард - по-скоро тип назидателен, да помага на монасите да осъзнават сериозността на избора си. Защото ако гледаме това като на реална история, няма друга призма, освен призмата на трагедията - и то двойна трагедия, отнема ти се първо едното, след това ти се отнема и другото - и то все по твоя вина. Защото дори "да има кръстове отпечатани по себе си", би следвало да остана и да гледа жена си и децата си. Това е въпрос не до личното спасение, а дълг към хората, които обичаш - трябва да си готов буквално да положиш душата си за тях. Миналото е в него, формирало го е, оставило е "кръстовете" като отпечатък, не е изчезнало, стои си като украса или белег - но и с него и без него не е преопределило моралния му избор - да зареже и семейството си! Тук категорично не съм съгласен - този избор е независим от миналото. Смисълът на историята е, че след като предадеш един път, може би ще е по-лесно да предадеш и втори. Но (бих допълнил аз) можеш и да не го направиш!

Както и да е - разбрах ти мисълта, беше пределно ясен! Чувството, което изпитват монасите към тези, които са зарязали манастира за да избягат в света е симетричното чувство като онова, което аз изпитвам към хората, които са зарязали семействата си за да бягат в манастир.

Познавам един такъв бивш монах - много възрастен. И ти го познаваш, сещаш се. Много свестен човек и невероятно светъл! И може би потвърждава думите ти - така или иначе си е останал монах.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]