Мобилно меню

Интервю с Пловдивски митрополит Николай

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2007 20:49 #20737 by Anonymous
Смилене, ти така се заигра с разни унми думи и сложни изречения, че не знам дали на края и ти знаеш какво точно си искал да кажеш :mrgreen: :mrgreen: .

Не знам какво толкова задълбахте в тоя, според мен, измислен проблем, и не знам в какво толкова се изразява великата грешка на митр. Николай.

Не благословил, не благословил, ама от тук какво оня бил разбрал, пък какъв страхливец бил...преливане от пусто в празно.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2007 21:24 #20739 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic За статията в "Култура"
Цитат от статията в "Култура", за която даде линк Смилен:

Случи се поне това, че се чувствам унизен и заради Емилиян Станев, и заради Иван Добчев, и дори заради богобоязливия Емил Бонев, заради неспособността ни сами да опазим така трудно извоюваното право на изкуството да се вслушва само в собствените си импулси и основания. Не може някакъв младолик дядо да не дава право на личност като Емилиян Станев да се съмнява, да търси отговори и да задава въпроси, дори да греши спрямо някаква канонична правда.

Какво изкуство е това, което изопачава Словото Божие? Псевдоизкуство!!!

Знае ли авторът, че при хиротонията си епископите дават обети и един от тях е "ВЯРНО ДА ПРЕПОДАВАТ СЛОВОТО БОЖИЕ"?

Бях на обновлението на храм "Св. Димитър" в Пловдив. Днес на Св. Литургия в изключително силното си и дълбоко слово митрополит Николай сподели с паството си и за отзвука в обществеността по повод отменената пиеса в Драматичния театър:
"Театърът не е под ведомството на Църквата. Директорът Емил Бонев каза, че може да постъпи като администратор, но ще постъпи като православен християнин."

Всичко е точно - митрополит Николай постъпва както православен владика, директорът постъпва като православен мирянин. Проблемът е за Добчев и атеистите, като авторът на въпросната статия, които не правят разлика между стойностни ценности и псевдоизкуство.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
26 Окт 2007 21:58 #20740 by о. Георги

Случи се поне това, че се чувствам унизен... заради неспособността ни сами да опазим така трудно извоюваното право на изкуството да се вслушва само в собствените си импулси

Че кога и срещу кого са воювали интелектуалците, тва май съм го проспал. Винаги са били блюдолизци...А човек, като хапне повечко, "собствения импулс" кой знае накъде ще го поведе. Така се роди и постмодерният WC - писател в БГ, Г.Г., който също се изх...изказа по темата. Намериха си враг...
Нейсе...

Please Вход to join the conversation.

 • famulus
 • Visitor
 • Visitor
27 Окт 2007 12:28 #20741 by famulus
Може само да се приветства позицията на дядо Николай срещу кощунствената пиеса по кощунственото произведение на Ем. Станев.

А че се появили отзиви срещу него (владиката) във в. Култура беше нещо предсказуемо... както и поредното му охулване в тия Форуми. :wink:

Please Вход to join the conversation.

 • Levskar
 • Visitor
 • Visitor
29 Окт 2007 14:44 #20751 by Levskar
Какъв е тоя Вандов, за пръв път го чувам.
Подобни глупави, но за сметка на това прикрито, но преднамерено злобнички дописчици трябва да се отминават с презрително пренебрежение.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 11:30 #20759 by Smilen

Какъв е тоя Вандов, за пръв път го чувам.
Подобни глупави, но за сметка на това прикрито, но преднамерено злобнички дописчици трябва да се отминават с презрително пренебрежение.


Никола Вандов е дългогодишен театрален критик. Човекът си защитава занаята. И когато чува оправдания от рода на това, че едно представление е спряно, защото митрополитът смятал, че било опасно, е нормално да е се притесни. Утре този митрополит може да реши, че театърът като изкуство е опасен, и тогава би трябвало да се закрие, така ли.

Иначе на всички, които се възмутиха, че охулвам митрополита, - съжалявам, ако така е прозвучало. Аз изобщо не съм обсъждал реакцията на владиката по принцип. Критиката ми беше спрямо поведението на директора и режисьора. И именно критикувайки тях, изказах мнение, че съветите, които дава митрополит Николай, са незрели и неразумни. Че звучи злобно, звучи, но все пак догмат за непогрешимост на митополитите по въпросите на театъра все още няма.

А сега да кажа нещо и за самата реакция на владиката. Да е първият подобен случай това, човек да си премълчи. Но вече 18 г. се говори едно и също нещо и няма кой да чуе. Смешно и нелепо е да се иска спиране на представления, филми, предавания, вестници и т.н. - така само им се прави реклама и църковната йерархия изпада в позицията на цензор - позиция, която изобщо не й е присъщо. Единственото разумно поведение е, когато се сметне, че някакво произведение може да представлява обида за църковната диаспора, 1) да се отправи предупреждение за това; 2) православните християни да бъдат приканени да бойкотират съответната изява; 3) да се изрази по подобаващ начин неодобрение. Никъде не е казано, че трябва да се гледа непременно всичко, което се поставя на сцената, че, щом гледаш една театрална постановка, трябва неременно да й повярваш, че трябва да останеш докрай или че трябва да ръкопляскаш.

Please Вход to join the conversation.

 • Levskar
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 13:34 #20761 by Levskar
Смилене, извинявай, но защо трябва да се оправдаваме пред Сульо и Пульо, че имаме определено мнение по даден въпрос? Православен епископ, а и всеки православен християнин има право да изразява мнение по религиозни, обществени и каквито си иска въпроси, включително по качеството на театрални постановки, съобразно разбиранията си и вкуса си. Никакъв Вандов-Мандов не може да казва по тоя въпрос няма да имаш мнение, щото си от не знам какъв си век.
Това е нахалство, което не бива да се толерира по никой начин. Или трябва да се отминава презрително, или да се сиктеросва, но по никой начин не може да е коректив за поведението ни. Да не би да сме откраднали от бедните, що ли, та да трябва да се оправдаваме?

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 14:05 #20764 by о. Георги
Здравейте. Здравей и ти, Смилене, понеже смятам да коментирам точно твоя текст.

Никола Вандов е дългогодишен театрален критик. Човекът си защитава занаята.

И как го защитава? Като не дава на автора право да пита владиката ли, или като не му посволява да се съобрази с неговото, все пак, МНЕНИЕ? И какво като си защитава занаята? Ние пък, сме длъжни да си защитим вярата, която той, видимо от текста му, не изповядва. То,... занаяти всякакви...Вие как изобщо си представяте всеобщото отстъпление, подготвящо идването на антихриста? Ще ни разпъват на кръст ли?! То ще бъде в такива детайли, които лекомислено обявяваме за дребни, а не са. Че какъв автор е Ем. Станев, ако не вдъхновен от дявола?! Ако искате богословско четене на неговите текстове, да го направим...Ние имаме един събрат в Христа, който е театрален критик и аз ще го помоля да ни помогне с текстове и мнение.

И когато чува оправдания от рода на това, че едно представление е спряно, защото митрополитът смятал, че било опасно, е нормално да е се притесни. Утре този митрополит може да реши, че театърът като изкуство е опасен, и тогава би трябвало да се закрие, така ли.

Че какво, за неговите притеснения ли да мислим, или за погиващия си народ?! Повечето живеят живота си като чалга, останалите са някакви смешни сноби-богоборци. Театърът щеше да бъде опасен като изкуство, ако не беше толкова смешен и непопулярен (пак като изкуство). Жалък, по - точно...

но все пак догмат за непогрешимост на митополитите по въпросите на театъра все още няма.

Какво искаш да кажеш с това? Трябва да има такъв догмат, за да даде някой християнин (епископ) мнение, така ли?!

А сега да кажа нещо и за самата реакция на владиката. Да е първият подобен случай това, човек да си премълчи. Но вече 18 г. се говори едно и също нещо и няма кой да чуе. Смешно и нелепо е да се иска спиране на представления, филми, предавания, вестници и т.н. - така само им се прави реклама и църковната йерархия изпада в позицията на цензор - позиция, която изобщо не й е присъщо.

Тук има недомлъвки... И защо да изпада в позиция на цензор? Това просто не е вярно. Тук имаме едно изказано мнение. За всички е ясно, че не може да има задължителен х-р.

Единственото разумно поведение е, когато се сметне, че някакво произведение може да представлява обида за църковната диаспора, 1) да се отправи предупреждение за това; 2) православните християни да бъдат приканени да бойкотират съответната изява; 3) да се изрази по подобаващ начин неодобрение.

Но какво повече или различно от това е направил Митрополитът?! И какъв е "подобаващият начин"? Спестил си го, а можеха бъдещите митрополити, четящи това мнение да се поучат. Па и не само митрополити. Един енорийски свещеник също е длъжен да знае какъв е подобаващият начин. Може в селското читалище да замислят нещо...Сериозно питам!

Вижте, не мислите ли, че ако имаме нещо против някой свой събрат, пък бил той и Митрополит, да кажем ясно какво е точно то, а не да заставаме опозиция на ВСЯКА негова проява? Може и да е лично, лошо няма да се гневим, кофти е да грешим в гнева си. Дайте да отворим отделна тема, където всеки да се оплаче от Митрополита, и да е ясно кой за какво точно е против него, вместо да търсим под вола теле. Тъй де! За какво сме Христови, ако не си говорим само истината?
Ваш, в Истината събрат:

Please Вход to join the conversation.

 • dedo pop
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 17:05 #20768 by dedo pop

Един енорийски свещеник също е длъжен да знае какъв е подобаващият начин. Може в селското читалище да замислят нещо...Сериозно питам!


Сериозно отговарям - изказвам си позицията, пред когото трябва. Така намирам за редно. Най-малкото, защото се обръщат към мене с "отец". Това ме задължава. И не ми пука какво ще кажат театралите и псевдоинтелектуалците.
Поздрави на всички, отдавна не съм писал.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 17:20 #20769 by Smilen

И какъв е "подобаващият начин"? Спестил си го, а можеха бъдещите митрополити, четящи това мнение да се поучат. Па и не само митрополити. Един енорийски свещеник също е длъжен да знае какъв е подобаващият начин. Може в селското читалище да замислят нещо...Сериозно питам!


Най-простото е да се призоват православните християни да не посещават постановката. Или, посещавайки я, да се разотидат преди края й. Или да не ръкопляскат. Или просто да бъдат прдупредени, че може да се почувстват обидени от нея, а всеки сам да преценява реакцията си.

А що се отнася, че някой се съобразил с мнението на митрополита, това е чудесно - но е добре това да се обосновава с аргументи: "Негово високо преосвещенство ме убеди, че не трябва да допусна пиесата, защото... [аргументи]. Вярвам на митрополита, защото [аргументи]. Като спепциалист намирам позицията му за правилна, защото [аргументи]. Декларирам, че като директор на театъра ще поема отговорност за всички административни и юридически последици от спирането на пиесата. Декларирам, че всички управленски решения вземам лично без никаква намеса от страна на митрополита".

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
30 Окт 2007 20:49 #20771 by о. Георги

"Негово високо преосвещенство ме убеди, че не трябва да допусна пиесата, защото... [аргументи]. Вярвам на митрополита, защото [аргументи]. Като спепциалист намирам позицията му за правилна, защото [аргументи]. Декларирам, че като директор на театъра ще поема отговорност за всички административни и юридически последици от спирането на пиесата. Декларирам, че всички управленски решения вземам лично без никаква намеса от страна на митрополита".

И какво, тия декларации по какъв начин биха задоволили твоята лична християнска справедливост? То и без това е ясно, че решенията са взети по същите тия причини. Въпросът ми клони предимно към това, което питах за отношението на нас, пишещите тук към Митрополита. Кой от вас и какво лично е пострадал, ИЛИ: какво осъдително от Правилата виждате в неговото поведение? Другото е "ала - бала", вдъхновено от заинтересовани кръгове, чужди на целта - нашето спасение.

Please Вход to join the conversation.

More
31 Окт 2007 11:29 #20775 by Kosio

Въпросът ми клони предимно към това, което питах за отношението на нас, пишещите тук към Митрополита. Кой от вас и какво лично е пострадал, ИЛИ: какво осъдително от Правилата виждате в неговото поведение?

А какво ще кажете, че съм виждал съблазнени от него хора с очите си. Съблазнени от неговата злоба и фанатизъм! Мои близки! Как точно да им обясня, че това това е популизъм на един млад и амбициозен човек, който (доказано) живее съвсем различен живот от този, който публично изисква от "пасомите" си! И че това явление е описано още в Новия Завет, когато Иисус безкомпромисно е изобличавал фарисеите, като ги е оприличавал на варосани гробници?

Съблазнявали сме хората, като сме или истината за митр. Николай... А няма ли да съблазняваме още повече хората, ако няма някой глас, който да каже истината - че това поведение на надменен жрец (поведение, абсолютно разпознаваемо от всеки страничен и необременен наблюдател) не е представително за Църквата и монашеството ни. И че някъде, някъде наистина все още съществува любов, благост и ИСКРЕНОСТ!

Да, така е - питат ме хората, пред които правя някакви опити да защитавам Църквата ни, но тези тука - дето са или цинични непукисти, или самата противоположност: самовлюбени фанатици, дето не могат да кажат една нормална дума на хората, те не са ли точно пастирите, които трябва да водят и насочват Църквата! Какво да им отговоря? За себе си нямам друг отговор, освен че БПЦ точно като институция има много грехове през последния половин век. И че точно тези грехове не могат да бъдат заличени толкова лесно - хоп, и вече нищо не се е случило. Лошото е, че това е обяснение за мен самия, но не мога да го дам на хора извън Църквата - доста сложничко се получава.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
31 Окт 2007 15:04 #20783 by Ksenia


Да, така е - питат ме хората, пред които правя някакви опити да защитавам Църквата ни, но тези тука - дето са или цинични непукисти, или самата противоположност: самовлюбени фанатици, дето не могат да кажат една нормална дума на хората, те не са ли точно пастирите, които трябва да водят и насочват Църквата! Какво да им отговоря? ....
Лошото е, че това е обяснение за мен самия, но не мога да го дам на хора извън Църквата - доста сложничко се получава.


Косьо, ако искаш, повярвай ми, ако искаш недей.
След дълги години, стоейки в позиция като твоята: да обяснявам и защитавам Църквата пред най-различни по дух мои познати/непознати от поразиите на хора, определящи се за Църква и на които не им пука за Църквата и с публичните си деянията ме карат само да се срамувам заради тях; та, един ден, когато ми се наложи да изтърпя една вярна и грозна действителност из живота на висшия ни клир, "хвърлена" ми от атеист в лицето ми, нямах вече сили за "защита" и от дъното на сърцето ми отговорих с истината:

- Да. Всичко, за което говориш е вярно.

От този ден нататък това е: старая се никога да не защитавам институцията и хора, носещи институциални права от Истината.
Оказа се, че си спечелих от тези питащи и възмутени и арогантни хора, приятели в житейски план; някои от тях се заинтересуваха от православието по друг начин, някои от тях...

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
31 Окт 2007 15:36 #20786 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic "Къде ни водите?"
"Къде ни водите?" - под това заглавие Пламен Сивов е публикувал свои размисли за синодалните архиереи в ПРАВОСЛАВИЕ.БГ:

[url:i97tvs9g]pravoslavie..../8399/235/[/url]


Ето и откритото писмо на доц. д-р Павел Стефанов:

[url:i97tvs9g]www.dveri.bg...w/5257/64/[/url]


Казани са много истини, които хората знаят, но не смеят да изрекат гласно. А синодалните старци не се произнасят за скандалните прояви сред тях самите.

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
31 Окт 2007 15:49 #20787 by Ksenia
Replied by Ksenia on topic Re: "Къде ни водите?"

"Къде ни водите?" - под това заглавие Пламен Сивов е публикувал свои размисли за синодалните архиереи в ПРАВОСЛАВИЕ.БГ:

[url:2isy0rfp]pravoslavie..../8399/235/[/url]

Казал е много истини, които хората знаят, но не смеят да изрекат гласно. А синодалните старци не се произнасят за скандалните прояви сред тях самите.


Да кажеш за реалностите с истинските им имена публично и СВОЕВРЕМЕННО и НАВРЕМЕННО, наистина се иска смелост, защото може човек да си изпати. И е по евангелски да се постъпи така - според Еклесиаст, който говори за време да се сее и време да се жъне...

А когато, ей така, един ден, се разсъждава публично за вече станали събития и се ровим в тях на емоционална струна, дори това да става и с истинските им неща - може смело да говориш.... защо не... няма лошо... но говориш история! и НЕСВОЕВРЕМЕННО и НЕНАВРЕМЕННО - опасността е гримирана и туширана от праха дори и на скорошното минало...

Мен статията не ме впечатли именно поради закъснялостта си.

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
31 Окт 2007 20:13 #20798 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic Re: "Къде ни водите?"

"А когато, ей така, един ден, се разсъждава публично за вече станали събития и се ровим в тях на емоционална струна, дори това да става и с истинските им неща - може смело да говориш.... защо не... няма лошо... но говориш история! и НЕСВОЕВРЕМЕННО и НЕНАВРЕМЕННО - опасността е гримирана и туширана от праха дори и на скорошното минало...

Мен статията не ме впечатли именно поради закъснялостта си.


Ksenia, да се каже нещо своевременно и навременно е новина, а да се прави обзор, провокиран от последна изява на синодален архиерей ( виж писмото на доц. д-р архим. Стефанов) показва тревога от проявяваща се тенденция сред нашите архипастири.

Както казват юристите: "веднъж може да е случайност, втори път - показва тенденция, а трети път е направо рецидив". И аз съм разтревожена именно от ескалиращото безхаберно отношение сред тези, които имат учителната власт в Църквата. Сега предстои ноемврийска сесия на Св. Синод. Интересно ми е дали ще разгледат Писмото за богослужебния език или просто са го прочели за сведение.

Please Вход to join the conversation.

More
31 Окт 2007 23:10 #20799 by Kosio

И аз съм разтревожена именно от ескалиращото безхаберно отношение сред тези, които имат учителната власт в Църквата.

Защо ескалиращо? Сякаш не го е имало преди 10 или 20 или 30 години?

Сега предстои ноемврийска сесия на Св. Синод. Интересно ми е дали ще разгледат Писмото за богослужебния език или просто са го прочели за сведение.

Дай Боже! Аз Лия може да не съм участвал в твоята подписка, но искрено ти се възхищавах и малко ти завиждах - за твоята чистота и наивност, които за някои от нас са безвъзвратно изгубени. Прекаленият досег с тези хора развива цинизъм, от който духовна полза няма. По-добре никога да не се отказваме и да продължаваме да правим подобни детински опити, колкото и безсмислени да са от рационална гледна точка! Иначе... богослужебната комисия засега не се е събирала, но доколкото разбирам, когато тези комисии се съберат, заседанията им се състоят от хаотично ровене в купчината с преписки за да намерят нещо по-преоритетно.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2007 00:05 #20800 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic ...
Kosio, аз имам наблюдения върху БПЦ отпреди няколко години и за това време казвам "ескалиращо безхаберие".

Все пак има и нещо хубаво - Концепцията на Св. Синод относно статута на учебния предмет Религия в българското училище, публикувана в "Църковен вестник", брой 19, 16-31 октомври.

Св. Синод настоява:
1. От учебната година 2008/2009 учебния предмет "Религия" да се въведе като задължителна подготовка (ЗП) поетапно за децата от детските градини от II до IV група и в общообразователните училища от I до XII клас.


Това, което децата теоретично слушат в училище би хармонирало с участие в богослужението на роден език.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2007 03:09 #20801 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: ...

Kosio, аз имам наблюдения върху БПЦ отпреди няколко години и за това време казвам "ескалиращо безхаберие".

Все пак има и нещо хубаво - Концепцията на Св. Синод относно статута на учебния предмет Религия в българското училище, публикувана в "Църковен вестник", брой 19, 16-31 октомври..


Няма нищо по-вредно от тази концепция.

Please Вход to join the conversation.

More
01 Ное 2007 11:37 #20803 by Kosio
Replied by Kosio on topic Re: ...
Абсолютно съм съгласен - връх на самовлюбеността и мракобесието. По-добре да не бяха излизали с никаква "концепция"!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
01 Ное 2007 12:45 #20804 by Ksenia
Replied by Ksenia on topic Re: "Къде ни водите?"


Ksenia, да се каже нещо своевременно и навременно е новина, а да се прави обзор, .... показва тревога от проявяваща се тенденция сред нашите архипастири.
.


Много те моля, ще ставаш дипломиран богослов - не бъркай Еклесиаст, "тревога", "новина" и "обзор" с популизъм.

А като ще се замеряме с дефиниции за обогатяване на мисловната ни дейност, хайде да се обогатим и с още една, но вече от wiki:

bg.wikipedia...%D0%9F%D0% ... 1%8A%D0%BC

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 00:19 #20805 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic За концепцията
Никола и Косьо, няма угодия на човеците. Ако Св. Синод нищо не прави - лошо, ако нещо направи - пак лошо.

Има Обществен съвет, който трябва да внесе в Министерския съвет Концепция за изучаване на предмета "Религия". Този Обществен съвет предлага да се изучава турлю-гювеч от всякакви религии и духовни учения. Срещу това Св. Синод предлага конфесионално обучение, което е практика на европейския континент.

В Гърция, Кипър и Румъния предметът "Религия" се основава на православното изповедание. В Австрия, Белгия, Германия, Малта, Испания, Италия и Португалия преобладава римокатолическото учение, а във Финландия той се формира на базата на лютеранското християнско учение.

Характерът на учебния предмет "Религия" се определя от вероизповеданието и културно-историческите традиции. България е образец на толерантно общество от много столетия насам, както и понастоящем. Ето защо Св. Синод на БПЦ предлага характерът на учебния предмет "Религия" да бъде религиозно-културологичен.
...
Същевременно в учебниците ще бъдат засегнати и въпроси от традиците и културите на другите религии в България, което ще включва и запознаване с обичаите и традициите на другите изповедания в културно-исторически аспект.
...
От православна гледна точка е желателно цялата система на образование да почива върху основите на християнските ценности и култура."


На Запад родителите дават декларации към какво конфесионално обучение да са заниманията на децата им по предмета "Религия". Така не се нарушават конституционните им права на вероопределение.

Мисля, че Св. Синод е изработил един сериозен документ и няма причина за охулване.

Ksenia, не споделям твоето мнение. Популизма не се вписва в статията на Пламен Сивов.

Please Вход to join the conversation.

 • Smilen
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 11:56 #20807 by Smilen
Replied by Smilen on topic Re: За концепцията

Характерът на учебния предмет "Религия" се определя от вероизповеданието и културно-историческите традиции. България е образец на толерантно общество от много столетия насам, както и понастоящем. Ето защо Св. Синод на БПЦ предлага характерът на учебния предмет "Религия" да бъде религиозно-културологичен.
...
Същевременно в учебниците ще бъдат засегнати и въпроси от традиците и културите на другите религии в България, което ще включва и запознаване с обичаите и традициите на другите изповедания в културно-исторически аспект.


Toва какво означава? Задължителен тюрлю-гювеч за ученици от всички религии. И вероучението го няма никакво - ще се говори за традиции, обичаи и колко сме били толерантни, колко сме били велики.

Избираемо вероучение - това е смисленият вариант. А що се отнася до традици и до други религии - тези неща следва да се учат по други предмети. Впрочем те и по настоящем се учат.

Please Вход to join the conversation.

More
02 Ное 2007 12:38 #20808 by Kosio

Ksenia, не споделям твоето мнение. Популизма не се вписва в статията на Пламен Сивов.

Статията на Сивов е хубава и с удоволствие бихме я публикували и в "Двери", ако ни я беше предложил. Но мога да се солидаризирам с Ксения - струва ми се доста закъсняла. Впечатлението е на човек, който е мълчал, набирал, мълчал, набирал и най-накрая е решил да излее всичко. Браво, че го написа и то добре! Когато събитията се случваха, обаче, сайтът им въобще не се държа адекватно, ослушваха се, не смееха да рискуват. Примерно много добре си спомням с архонтската история - точно същият автор Пламен Сивов беше написал "аналитично" (тогава емоции нямаше!), че проблемът не бил лично в дядо Галактион или в Слави Бинев или "друга уважавана личност", нито в "архонтската титла" (т.е. няма проблеми в целия този масонски кич), проблемът бил в начина, по който се взело решението за архондисването. Сега изразява коренно противополжното мнение и емоциите се събудиха. Ми "добро утро". Същото беше и по време на флирта с "Атака" - странна толерантност и удобна безпристрасност, цитиране само на външни мнения - докато "Скат" & "Атака" не се оляха съвсем преди няколко месеца! Както и да е. По-добре късно, отколкото никога, поздравления и welcome back.

Доколкото дали е популизъм или не - авторът ще може сам да го покаже в бъдеще чрез собственото си поведение. Всичко зависи от това, дали ще продължи да упорства в позицията си, която в конкретния случай е съвсем здрава, или ще направи крачка назад и ще се остави да бъде "вразумен", "утешен" снизходително от някой владика, погален по главичката като непослушно дете, след което ще започне да защитава коренно противоположното мнение. Защото точно това се случи със бляскавата статия на Илиана Александрова за дядо Кирил и владишката арогантност към журналистите, която влезе в рязко противоречие с поведението, което сайтът им показа през следващите месеци.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
02 Ное 2007 12:58 #20809 by Kosio

Никола и Косьо, няма угодия на човеците. Ако Св. Синод нищо не прави - лошо, ако нещо направи - пак лошо..

Лия, не е въпросът да прави нещо с цел активност или необходима реакция. Въпросът е да се направи както трябва, на едната крайност не трябва да се противопоставя друга крайност! Проблемът който ще имаме, ако (не дай си Боже) някой вземе насериозно тази концепция е много неприятен, достатъчен е и диагонален прочит, за да се види това. Текстът трябва да се разпарчетоса и анализира парче по парче, като се чете внимателно посланието на всяко изречение, направи го, за да видиш колко ужасни неща има вътре! Буквално ужасяващи неща, които показват най-малкото, че авторът на този документ не само, че не е имал представа от правилата на светското образование, но и даже не е знаел на кой свят живее! Изобщо не подхожда на Св. Синод, който в момента е толкова маргинален в обществото да има толква високо мнение за себе си и своята самодостатъчност!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 14:58 #20810 by ЛИЯ
Replied by ЛИЯ on topic "Религия-Православие"
Smilen, за да не остане в теб съмнение за турлю-гювеч в позицията на Св. Синод ще публикувам част от обширната концепция:

В държавите-членки на ЕС, в които има религиозно образование, религия се преподава в различните образователни степени под различни форми - в 5 страни е със статут в учебния план на задължителна подготовка (ЗП), в 8 държави - алтернативна задължителноизбираема подготовка (АЗИП), в 4 страни - задължителноизбираема подготовка (ЗИП), и в 6 страни - свободноизбираема подготовка (СИП).
...

Крайно необходимо е още от новата 2008/2009 учебна година в българското общообразователно училище да се въведе учебен предмет с религиозно-нравствена приложимост и с название "Религия - Православие", в който структурата на учебния план за задължителна подготовка да обхваща всички образователни степени.
...

Учебният предмет "Религия" може условно да се изрази в 4 обобщаващи теми за детската градина и трите степени на образование:

- За предучилищната - *Желая да бъда добро дете!*(въвеждане в християнското нравствено възпитание)

- За началната I - IV клас - *Православие, роден край, празници и обичаи* (запознаване с българската православна култура)

- За прогимназията V - VIII клас - *Православието и неговата културно-историческа и нравствена перспектива* (формиране на християнска нравственост и добродетели)

- За гимназията IX - XII клас - *Историко-философски основи на Православието, на другите християнски изповедания и на основните световни религии*:
--- 9 клас - Културна и църковна история на християнството (Християнска културология);
--- 10 клас - Християнско нравоучение (Християнска етика)
--- 11 клас - Християнско учение за човека (Християнска антропология)
--- 12 клас - История на религиите (Световните религии) и религията в съвременния свят

Please Вход to join the conversation.

 • Ksenia
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 16:49 #20811 by Ksenia
Replied by Ksenia on topic Re: "Религия-Православие"

Smilen, за да не остане в теб съмнение за турлю-гювеч в позицията на Св. Синод ...

- За предучилищната - *Желая да бъда добро дете!*(въвеждане в християнското нравствено възпитание)


Предварително моля да бъда извинена. Нищо лично, просто ме досмеша :D

"Чавдарчето е примерно дете - играе, пее, уче се, чете."

Please Вход to join the conversation.

 • ЛИЯ
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 16:53 #20812 by ЛИЯ
Косьо, Пламен Сивов няма достъп до форума, виж каква е причината.

А относно самодостатъчността в Коцепцията на Св. Синод веднага ще опровергая с извадка:

Като алтернативен нравствено-образователен премет да се въведе учебния предмет "Етика", който да избират учениците ( респективно техните родители), които не желаят да изучават "Религия". Неговия обхват ще бъде идентичен с този на предмета "Религия".

И двете концепции - тази на Обществения комитет и тази на Св. Синод ще бъдат обсъждани в Правителството. Може да се стигне до Алтернативен задължителноизбираем предмет, имайки предвид, че мюсюлмани, арменци, евреи ще настояват за техните си религии. Така в часовете по "Религия" всеки ще се ограничи в своето изповедание. През декември - януари ще се разбере какво е окончателното решение за страната ни.

Please Вход to join the conversation.

 • Anonymous
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 18:13 #20813 by Anonymous
Replied by Anonymous on topic Re: "Религия-Православие"

Smilen, за да не остане в теб съмнение за турлю-гювеч в позицията на Св. Синод ...

- За предучилищната - *Желая да бъда добро дете!*(въвеждане в християнското нравствено възпитание)


Предварително моля да бъда извинена. Нищо лично, просто ме досмеша :D

"Чавдарчето е примерно дете - играе, пее, уче се, чете."


И какво точно е смешното или лошото в това?

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
02 Ное 2007 21:47 #20814 by n_antonov
Тази концепция е крадена от програмната схема на телевизия Царски Двери .

;)

"Здравейте, мили деца" – образователно предаване за най-малките. (18:30-19:00). Част първа: "Да научим заедно" - повишаване на езиковата грамотност на децата. Тема на пилотния брой са думичките “агиология", "патрология" и "еклезиология". Част втора: "Моята първа изповед" – образователен блок с цел подготовка на децата. Тема на пилотния брой: Колко гряха е извършил вълкът от срещата си с Червената шапчица до фаталната си среща с ловеца. Част трета: "Практическо благочестие за деца" – за наставление на децата се използват басни и приказки. Тема на пилотния брой: Защо вещицата искала да опече Хензел и Гретел? (Отговор за по-недосетливите: защото са яли от къщичката й по време на пост!)

Please Вход to join the conversation.