Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ?

вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 21 Фев 2007 17:10 #17424

 • maria
 • maria's Avatar
Ето тук една статия по темата:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001301

А вие какво мислите?
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 21 Фев 2007 18:10 #17426

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
maria wrote:
Ето тук една статия по темата:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001301

А вие какво мислите?

Здравейте,

Аз лично съм против задължителното вероучение /такова няма да се въведе, а може да се въведе единствено предмета "религия"/, което няма алтернатива. Зная, че някои ще ме контрират, че и математиката и българският език са задължителни, но вярата не може и не бива да се учи насила. Трябва да има една задължителна дисциплина с право на избор - религия или етика. Доколкото зная в Австрия задължително се изучава или религия или етика като до 14 г. родителите решават детето им какво от двете ще учи, а след 14-та си година децата сами имат право да избират дали искат да учат религия или етика.
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 22 Фев 2007 10:26 #17449

 • Marianita
 • Marianita's Avatar
ох, статията не я прочетох, защото нямах време, но съм общо взето "ЗА".Но при условие, че е свободно избираем предмет, а не задължителен, защото има много деца, които вместо да слушат с интерес разкази от Библията, ще си гледат нервно часовника и ще им стане противно всичко свързано с религията - тогава просто не виждам смисъл.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 16:49 #17562

 • dedo pop
 • dedo pop's Avatar
Твърдо против.
The administrator has disabled public write access.

Решено е вече 25 Фев 2007 17:04 #17563

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
В Комисията по вероизповеданията към НС е имало дебат и е решено най-рано от 2008 г. в светските училища да се изучава РЕЛИГИЯ, сравнително религиознание, за да могат децата да свикват с толерантността и веротърпимоста, като същевременно получават знания за духовните ценности. А след като пораснат да могат да си избират къде да насочат духовните си търсения и стремежи.

Време е БПЦ да се върне към неделните си училища, да си поеме своята катехизаторска роля и да не прехвърля отговорността за това на светските власти. Да поддържа тесни връзки с богословите и където не достигат отци да разчита на тях.

:!:
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 18:40 #17564

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Аз съм против задължителното вероучение в светското училище. Самата форма на преподаване и пособията за този предмет са вредни са духовното здраве на децата.

Освен това няма подготвени кадри, преподават се глупости от хора, които не знаят нищо за православието, а тези, които нещо поназнайват, нерядко се оказват членове на някоя старостилна групировка и се опитват да упражняват зилотизма си върху учениците, от което ефектът е тотално отвращение от християнството и напълно изкривени познания за нашата вяра.

В общи линии, добрите учители по вероучение са corvo rarius albo. Принципно добрите учители са изключение по всеки предмет, но вероучението не е предмет като останалите. Ако не ми върви математиката и учителят нехае, не му се занимава, не му дреме заради малката заплата или просто е некадърен педагог, да, сигурно няма да кандидатствам технически ВУЗ, сигурно ще закрепя някоя тройка в дипломата, но от това няма да стана нито по-лош, нито по-добър християнин или просто човек. Има толкова области в живота, ще се ориентирам към нещо хуманитарно и ще се реализирам по друг начин.

Излишно е да си представяме какви може да са последствията от подобна ситуация с предмета вероучение.
The administrator has disabled public write access.

Re: Решено е вече 25 Фев 2007 18:51 #17567

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
ЛИЯ wrote:
Време е БПЦ да се върне към неделните си училища, да си поеме своята катехизаторска роля и да не прехвърля отговорността за това на светските власти. Да поддържа тесни връзки с богословите и където не достигат отци да разчита на тях.:!:

Здравей Лия,

Лия, не е крайно време - това крайно време вече е минало... За съжаление в много малко енории в България има неделни училища. А и не вярвам, че ще има защото част от свеещниците и част от епископите просто не искат хората да бъдат катехизирани и добре запознати с иснините на вярата... Казвам ти го от личен опит.
Наистина едно от задълженията на свещеника е да катехизира своето паство, но не виждам защо той лично трябва да води неделните училища. Има достатъчно колеги от женски пол, които и без това скоро няма да си намерят работа /все забравям, че жената всъщност в Църква трябва да мълчи.../. Но пак ти казвам - ако очакваш енорийте изведнъж да се събудят и митрополитите да назначат на щат катехизатори ти все още си в духовната страна наречена Аркадия... Но да знаеш, бъди внимателна към твоята несекваща идеализация - пази се вместо исихаст да не станеш фантаст /св. Григорий Палама/!
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: Решено е вече 25 Фев 2007 18:54 #17568

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
hanna wrote:
пази се вместо исихаст да не станеш фантаст

Колко истина има в тази сентенция, поздравявам те за нея, Ани:)
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 19:06 #17570

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Съвременната ситуация е такава, че и неделните училища са неприложими. Плюс това отново идва проблемът КОЙ ще обучава тези деца. Представям си митрополитите-бизнесмени, брокери и друг вид предприемачи да дават ценза на учителите, да ги контролират дали не се отклоняват от истините на нашата вяра, дали преподават правилно и т.н.

Освен това, децата ни са много претоварени в днешно време. Неделя е единственият ден, в който могат да си отспят и починат от тежката седмица, да поиграят с приятели. Дъщеря ми излиза за училище сутрин в 7 и се прибира вечерта в 7 всеки ден. Целият й ден преминава в училище, в занимания и усвояване на много постоянно трупащи се нови знания. При този режим, на който аз не бих посмял да кажа, че ще издържа, остава да я помъкнем в неделя по неделни училища. Много ще заобича вярата, няма що.

Смятам, че силата не е в програмните, проектните и други подобни мероприятия. Ако семействата чисто и просто участват когато могат в редовния литургичен живот на църквата, нещата ще си стават естествено. Това, разбира се, не може да стане, ако това се случва само 4 пъти в годината или само в неделя. Литургичният ритъм на едно дете, особено в сложната тийнейджърска възраст, не може да бъде плод на проста рецепта. Трябва да се подхожда много индивидуално, ненатрапчиво и без никакво насилие над волята.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 19:35 #17571

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
n_antonov wrote:
Освен това, децата ни са много претоварени в днешно време. Неделя е единственият ден, в който могат да си отспят и починат от тежката седмица, да поиграят с приятели.

Шалом брате,

Много си прав за това! Аз имах пред вид неделни катехизаторски училища за възрастни, а не за деца. Нещо от сорта на това, което ние правехме в "Св. Троица". Но ти сам много добре знаеш как бяха посрещани нашите опити да катехизираме верните. Казвам да катехизираме верните, а не оглашените защото сме стигнали до там нашите верни да не знаят в Кого и защо са повярвали... Та си спомняш колко пъти нашите отци посетиха нашите беседи. Да не говорим за евнтуална почерпка от тяхна страна.
Брате, Лия говори така емоционално и така разпалено защото не е водила поне 3 месеца беседи в някой храм. Ако поводи такива беседи в който и да е столичен храм /е, може и да има някакво изключение като напр. при д-р Любомир Попов или при о. василий от Дружба/ след три месеца ще е на нашето мнение и сигурно ще е много слязла на земята.
А иначе за сентенцията на Палама - на мен тя ми е любима, както и една на св. Йоан Лествичник. Тази на св. Йоан Лествичник е: "Когато видиш новоначален да възлиза на небесата, хвани го и го свали на земята защото за него това е полезно". Та и аз се опитвам да сваля Лия на земята защото исихастите са реалисти, а не фантасти, които са си сложили розовите очила. И като зная за стремежите на Лия към истинския исихазъм поне да й кажа това, което зная за исихазма. А пък за другото ще имам нужда от св. Григорий Палама :wink: и най-вече от Христос.
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: Решено е вече 25 Фев 2007 19:42 #17572

 • ЛИЯ
 • ЛИЯ's Avatar
hanna wrote:
Но пак ти казвам - ако очакваш енорийте изведнъж да се събудят и митрополитите да назначат на щат катехизатори ти все още си в духовната страна наречена Аркадия... Но да знаеш, бъди внимателна към твоята несекваща идеализация - пази се вместо исихаст да не станеш фантаст /св. Григорий Палама/!

hanna, здравей!

За съжаление си права, че не всички отци приемат да има неделни училища в храмовете. Поне двете с теб сме свидетели на такова отношение в централен столичен храм.


В храм "Св. София" отците се редуват с беседи всеки четвъртък от 17.30 часа. А отец-предстоятеля Ангел е поканил и всеки понеделник от 17.30 часа гл.ас. Павел Павлов да води курс лекции по история на християнството по българските земи.


Може да съм идеалист, но казвам това, което мисля. Имам примера на отец Василий, предстоятеля на храм "Преображение Господне" в Лозенец, който е приел жена-богослов да води беседите в неделя след литургия. Така и отците са свободни за служби и треби, а и паството доволно си задава въпроси и получава отговори.

И ми се струва, че е редно Св. Синод да покаже, че е на висотата на служението си, като призове всички митрополити да решат в рамките на поверените им катедри въпросът за неделните училища. Те са не само за децата. Много възрастни чувстват липсата на познания за вярата си. И този призив да стане публично чрез медиите, за да знаят хората, че нещо се случва в нашата поместна църква и тя е загрижена за поверените й души.

Аз нямам притеснения да напиша писмо до Св. Синод и да го занеса в деловодството, след като вече е решено, че няма да се изучава вероучение в училищата. Ако сте съгласни, можем да го измислим с общи усилия.
The administrator has disabled public write access.

Re: Решено е вече 25 Фев 2007 19:49 #17574

 • hanna
 • hanna's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Posts: 1911
ЛИЯ wrote:
[Имам примера на отец Василий, предстоятеля на храм "Преображение Господне" в Лозенец, който е приел жена-богослов да води беседите в неделя след литургия. Така и отците са свободни за служби и треби, а и паството доволно си задава въпроси и получава отговори.

Ами като имаш този пример си поговори с дадената колега и я попитай как се отнасят там към нея... Може да бъде достатъчно честна /както беше пред мен/ и да ти разкаже за някои от униженията, които е претърпяла...
Лия, совите не са това, което са - т. е. не си прави изводи от това, което виждаш, а гледай и се вглеждай по-внимателно. Много често под овчата кожа се крие някой добре маскирал се вълк...
נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 19:58 #17575

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
Трудно ми е да кажа за или против, защото и едното и другото имат плюсове и минуси. Знам само че в Германия се учи Религия и че младежите повечето могат да отговорят на елементарни въпроси, като кой е Христос, защо е бил разпнат, умрял ли е, какво се чества на Великден.

Съмнявам се че 10% от хората в България могат да отговорят на тези въпроси.

Така че става дума за елементарна грамотност ако не друго. Това поне са длъжни да получат децата в училище!
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 21:05 #17578

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Точно тази елементарна грамотност е много опасно да се получава чрез общообразователното училище, защото не можеш да имаш елементарна грамотност по въпроси, които изобщо не са елементарни. Много се съмнявам, че отговорът на въпроса защо е умрял Христос, може да се съдържа в тази т. нар. грамотност. Въпросът изобщо няма елементарен отговор, особено за човек, който не е вкусил от Самия Христос.

В часовете по литература за най-голяма беда вече има уроци за Библията, някъде между старогръцката и скандинавската митология. Ако учителят не е християнин и човек със съвест, за да отдели Св. Писание от митовете и легендите, ефектът от получаването на тази обща култура точно по този начин е обратен.

Представете си, в същото време има часове по вероучение, където всичко за децата изглежда наопаки на това, което ги учат учителите-атеисти по литература.

Това е шизофренна ситуация, ефектът от която е непредвидим.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 25 Фев 2007 21:18 #17579

 • Димов
 • Димов's Avatar
Съгласен съм с peter,според мен трябва да има някакъв задължителен предмет в училище,може би История на религиите,който да създава в учениците дежурен интерес по материята по принцип.И тъй като сме традиционно православна страна в този предмет православието да се изучава приоритетно.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 00:32 #17583

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
Никола, това което казваш е истина, обаче да оставим ли нещата така. Че ние в БГ имаме МАСИ от хора, които уж се водят православни, а дори не знаят кой е Христос, и ако ги питаш, а къде е Той сега пък би настъпило тотално объркване (хем е умрял, хем е възкръснал, а сега де :roll: )

Това е ТОТАЛНА профанщина, която води до чалги, детски дискотеки и стани богат. Това е тотална деградация да си го кажем направо. Аз мисля че в училище децата трябва да понаучат някои факти поне, свързани с Християнството. Нека бъде избирателен предмет, но да го има. Аз в училище имах етика, и там ми беше говорено за извънземни и висш разум :!: ...добре че много много тогава не се впрягах на тези теми.

Но за Бог в гимназията не чух НИТО 1 дума.

Поздрави!
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 00:43 #17584

 • Anonymous
 • Anonymous's Avatar
Препрочетох ти още веднъж постинга и действително това е страшно и всичко което пишеш е така. Но все пак трябва някак да се достигне до младежта. Неделните училища според мен не са решение, защото колко хора ще ходят там. 1%.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 00:47 #17585

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
При всички положения задължителното вероучение не е решение. Факултативното е по-подходящо, защото решението трябва да е на децата, много е важно да знаят, че решението да го изберат е тяхно собствено, а не са накарани насила заради някакви държавни изисквания. Пък ако въпросът е само повече деца да чуят къде е роден Христос, нали техните съученици, които са избрали да ходят на вероучение, учат заедно с тях?
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 15:24 #17598

 • DAr
 • DAr's Avatar
Здравейте!Аз съм нов участник в групата.Проблемът ме вълнува отдавна.Работя с деца-от най- малките до 11-12 годишни-хиляди в цялата страна от различни етноси и т.н..Мисля, че прекалено много умуват всички.Децата нямали време,неподготвени преподаватели и пр.Може ли някой да ми отговори кога ще настъпят подходящи условия и какви са те?Безвремието на тоталитаризма беше пагубно и разрушително за духа на обществото-семейство,църква,образование нямат ресур за справяне с проблема,но той трябва да се решава в движение и без много усуквания.От стила на изказванията разбирам че повечето участници са богослови.Докато се туткат институциите ще изкласи още едно поколение.Задължително трябва да се учи от първи клас подходящ материал без да се позволява изборност от семейството-то не е готово за това.Абсурдът е пълен-децата ще въвеждат родителите си в храма.Чудо невиждано!Ако чакате да дойде време детето да вземе решение-тъй ще си останете.Няма смисъл да се ровите в свещенните текстове и да търсите там решението-господ ни е сложил глави на раменете и дал право да вземаме решения в негово име.Няма да ни се разсърди.
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 15:31 #17599

 • DAr
 • DAr's Avatar
Не гледайте на проблема от собствената си семейна камбанария-не става въпрос за вашите деца,а за огромна маса поставени в отвратителна среда.Тя трябва да бъде компенсирана НЕЗАБАВНО!
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 15:33 #17600

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Бог насила не вкарва в кошарата, та вие ли ще ги вкарате!?
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 15:49 #17602

 • о. Георги
 • о. Георги's Avatar
"Зорлем гюзелик олмаз!"
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 16:48 #17605

 • Мадлена Халваджиян
 • Мадлена Халваджиян's Avatar
"Зорлем гюзелик олмаз!"

Тази поговорка има и много хубаво продължение,ще ви бъде странно когато го научите.

Бог насила не вкарва в кошарата

е не е точно така!

Много хубава мисъл по този въпрос има Тайотоми Хидейоши:"накарайте я да иска" :D
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 26 Фев 2007 17:13 #17612

 • Ivailo
 • Ivailo's Avatar
Мадлена Халваджиян wrote:
"Зорлем гюзелик олмаз!"
Тази поговорка има и много хубаво продължение,ще ви бъде странно когато го научите.
Здравейте!
Мисля, че продължението "но и да става - не бива" по никакъв начин не противоречи на духа на казаното (цитираното) от отеца. Поговорката си е съвсем намясто, дори в пълната си форма и изразява повърхностността и нетрайността, на "хубостта насила" дори тя да се получи, а това по отношение на свободата на съвестта и вероизповеданието важи с пълна сила според мен.
Друг е въпроса, че за да има по-свободен и пълноценен избор, словото Божие трябва да достигне до хората, но това е роля на цялата ни Църква и е въпрос по-скоро на обществена мисия, отколкото на училищни програми.
Поздрави!
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 09:23 #17636

 • Мадлена Халваджиян
 • Мадлена Халваджиян's Avatar
по никакъв начин не противоречи на духа на казаното

Ами скъпи,там е работата че нюанса е важен,защото практически насила хубост все пак става.
Съвсем е друг въпроса че не бива..насила.
Не напразно много древни култури са се изказали по темата,думите които цитирах казват че трябва да ги "накараме да искат".
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 14:27 #17649

 • Vladislav
 • Vladislav's Avatar
Здравейте :)

Ще кажа при мен как е положението:

1. Съжалявам, че в нашето семейство не се споменавало за Иисус Христос, освен по празниците, а и тогава се е споменавало обобщаващо за Бог и тупане по гърдите, че сме християни.
2. Съжалявам, че в училище никой не ни е споменавал също.
3. Съжалявам, че ученичка в 9и клас спори с мен, че в християнството има лъжи, защото нейната преподавателка по литература им казала, че църквата признава само някои евангелия.

Между другото не може ли в този форум или на някои сайт да се подава информация за действащи неделни училища?

Поздрави!
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 14:41 #17650

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Vladislav wrote:
3. Съжалявам, че ученичка в 9и клас спори с мен, че в християнството има лъжи, защото нейната преподавателка по литература им казала, че
Литературата в 9-и клас, в частите си, където се изучава Библията е много ключов въпрос и всъщност фактът, че никой не акцентира върху важността му показва, че повечето "радетели за религиозно образование в училищата" въобще не са в час - най малкото не се досещат, че дори в настоящия момент има прагматичен начин да се помогне, и то изключително много.

Какъв е проблемът? Проблемът е, че повечето учителки по литература имат най-доброто желание да преподават по добросъвестено и обективено материята, но нито са подготвени, нито знаят как. Нямат и сламка, за която да се хванат, никой не им я дава - затова обикновено се "захващат" за погрешни места. Прегледът на учебниците за 9 клас показва: множество различни издателства, най-разнообразни и уважавани авторски колективи, но почти навсякъде - пълна каша, дължаща се на специфичните "методични" изисквания.

В момента жена ми има един личен проект, който ще се появи "на борсата" в института за подготовка на преподаватели - специализиран богословски курс за преподаватели по литература от 9 клас. Дано да стане: ще се случи, ако повече училища проявят интерес!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 14:54 #17651

 • poklonnik
 • poklonnik's Avatar
Vladislav wrote:
Между другото не може ли в този форум или на някои сайт да се подава информация за действащи неделни училища?
А защо не и да се направи виртуално неделно училище? Децата днес са повече в интернет, хубаво би било в Мрежата да намерят цикъл лекции, уроци... Нещо такова.
Полезно ще е и за възрастните. Особено такива като мен например, които нито имат богословско образование, нито са израсли в християнско семейство и нямат християнско възпитание.
Ще е в помощ и на действащите неделни училища.
Какво е необходимо?


А по темата - и аз съм твърдо против задължителното изучаване на вероучение в училище. Това е и трябва да е въпрос на личен избор. Преди 9 септември вероучението е било задължително, нали? Това обаче все пак е довело до 9 септември ... :)
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 14:57 #17652

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
poklonnik wrote:
А защо не и да се направи виртуално неделно училище? Децата днес са повече в интернет, хубаво би било в Мрежата да намерят цикъл лекции, уроци... Нещо такова.
Полезно ще е и за възрастните. Особено такива като мен например, които нито имат богословско образование, нито са израсли в християнско семейство и нямат християнско възпитание.
Ще е в помощ и на действащите неделни училища.
Какво е необходимо?
Необходимо е да се положи началото, преди всичко. Подобна идея се върти и в нашите глави от доста време. Има нужда най-малко от три вида помощ - за децата, за родителите и помощни пособия за преподавателите.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Re: вероучение в училищата - ЗА/ПРОТИВ? 27 Фев 2007 14:59 #17653

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Kosio wrote:
Има нужда най-малко от три вида помощ - за децата, за родителите и помощни материали за преподавателите.

Може би все пак е стратегически най-правилно приоритетите да са точно в обратен ред - от преподавателите през родителите.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]