Мобилно меню

За отварянето на досиетата

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
25 Мар 2009 22:01 #25016 by bore
^ Никой избор в Църквата не е само на Св. Дух. Моля Ви прочетете поне книга "Деяния на светите Апостоли". Веднага след Евангелията се намира.
Не се опитвайте да сравнявате в ума си патриарх на поместна църква с основател на религиозно движение. Няма общо. Или се запознайте с християнството или млъкнете, моля. Казах Ви вече, аз не пиша във форуми за молекулярна биология и ядрена физика.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
26 Мар 2009 09:15 #25023 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За отварянето на досиетата

Предполагам че си запознат с РЕШЕНИЕ "А" No. 145 НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП ОТ 8.III.1971 г. по-добре и от мен. Или отричаш и достоверността на този документ?

Не ви зная годините, но да ви напомня, че в периода 1944-1989 и семки да продаваш на улицата ти трябваше решение от БКП :?: Или ще се опитате да ме убедите, че не е било вярно? На тази тема може да спекулирате само с някой, който не е бил роден още тогава...

Please Вход to join the conversation.

 • Teodor
 • Visitor
 • Visitor
26 Мар 2009 17:13 #25025 by Teodor
По нервната реакция на двамата участници разбирам, че това ви е болна тема (и как няма да ви е!), но все пак моля отговорете на следните 2 въпроса:

1. Е, то след като сме само "поместна църква" и както в избирането, така и в личността дори на патриарх няма нищо божествено, то тогава по какво се различава патриарх Максим от който и да е държавен служител или президент на фирма? Защо го наричат "Негово Светейшество" а не например "първи секретар"? Аз явно съм бил много наивен да мисля досега че на висши църковни длъжности се избират само хора с божествен морал и умения.

2. Вие не ми отговаряте на основния принципен въпрос, тъй че нека го повторя: Утре ако дойде фашистко правителство на власт, и с него ли че сътрудничите само и само за да оцелее църквата? И това приспособенчество има ли граници или сте на принципа "целта оправдава средствата"? (Да не говорим за това какви сигнали се изпращат на обществото от подобни позиции.)

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
26 Мар 2009 17:23 #25026 by bore
^ "Няма власт, която не е от Бога" ,"Кесаревото кесарю, божието Богу". Нали познавате Н.З.?
Като казвате "сме", нали нямате предвид и себе си в това число?
Доколкото реагирам "нервно" е за това, че Вие проявявате явно нежелание да се запознаете с християнството, а продължавате да се бъркате в неща, които са ви не като в мъгла, а като в непрогледна нощ, но високомерно мислите,че всичко Ви е ясно и няма какво да научите повече. Тук не е мястото да изнасяме лекции, моля прочетете няколко книги, ако трябва ще Ви ги намеря и дам лично, макар че съм скептично настроен относно това, доколко с чисто сърце ще приемете нови за Вас знания.

Please Вход to join the conversation.

More
27 Мар 2009 07:33 #25033 by Kosio

По нервната реакция на двамата участници разбирам, че това ви е болна тема (и как няма да ви е!), но все пак моля отговорете на следните 2 въпроса:

Тодор, просто даваме всичко от себе си да бъдем максимално толерантни към Вас, въпреки удивителната Ви неспособност да погледнете в третото измерение - по вертикалата. Независимо каква власт има - свобода или робство, демократична, фашистка или комунистическа, освен борбата за свобода - хоризонталните измеряния, има и вертикала - дори когато се борим за свобода, дори и когато сме на война даже, трябва да останем човеци, да се запазим като личности. Това е с което може да помогне Църквата, за другото има полтически партии, армия, жандармерия, съпротива, РмМС или каквото желаете - Църквата не Ви спира да участвате в тях. Целите Ви разсъждения се базирата на човешкото в Църквата ни, проблемът Ви е, че не можете да разберете, че смисълът на Църквата е в действето на Св. Дух.

Доколкото до желанието да се държите уважително към клира ни, ако не разбрахте намека ми, че става въпрос за възпитание - когато гостуваш в чужд дом е нормално да се държиш уважително към хората, които домакините обичат... то тогава моля сметнето го за официална модераторска забележка.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
27 Мар 2009 08:46 #25034 by n_antonov
Сигурно Теодор се опиянява от желязната логика, която струи от реторичните му въпроси. Те са направо разбиващи. Изпълнени са с непобедима аргументация, подкрепена с достоверни и неоспорими исторически факти. Как не се бяхме сетили досега, че нещата са толкова прости и очевидни!?

Благодарение на това осветляване на темата, считам дискусията за приключила и я заключвам.

Има теми, по които всеки е специалист и има много какво да каже. Да се пише по тях е много лесно и затова считам, че не бива да се прекалява, за да не ни бъде лесно да пишем. Една такава тема е темата за досиетата, ченгетата, разкола и т.н.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
27 Мар 2009 09:41 #25036 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: За отварянето на досиетата

По нервната реакция

Инфантилното мислене предизвиква или умиление или раздразнение! Този връх на мисълта, тази историческа крилата фраза (в болд цитата по-долу) няма как да предизвика нервни разстройства у нас, а само широки :D D D lol:

се избират само хора с божествен морал и умения.

А този сериозен, "основен принципен въпрос":

Вие не ми отговаряте на основния принципен въпрос, тъй че нека го повторя: Утре ако дойде фашистко правителство на власт

Определено си заслужава принципния отговор: Господине, не сте ли чувал, че Петър Дънов спасява Георги Димитров, а после стават "добри другари"... А -а-а, вие питате за църквата? Ами тя никога не е сътрудничела с фашистки правителства (в България имахме ли такива :?: ), сътрудници са били отделни хора, докато други отделни хора (пак от тази църква) са ги избивали... :wink: Чудя се обаче, как гроба на Петър Дънов оцеля през целия комунистически период та и до днес в центъра на столицата :?: :roll:

Please Вход to join the conversation.