Мобилно меню

Детски песнички за Рождество

 • zori
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
05 Дек 2006 14:20 #15882 by zori
Здравейте приятели :) ,
Не знам дали тук е редно да пускам тази тема, така че ако трябва някой модератор да я премести. Искам с наближаването на Рождество да пускам на децата ни повече Рождественски песни, а не само за зимата, или за идването на дядо Коледа. Засега имам само две такива песнички - "Тиха нощ, свята нощ" и "Коледа". Смятам, че са недостатъчно. Ако имате идея откъде да намеря други рождественски песнички, пишете.
Благодаря!
Лек пост на всички!

Please Вход to join the conversation.

More
05 Дек 2006 17:29 #15884 by Kosio
Аз лично не знам, всичко, което съм чул досега ми е прекалено сантиментално и плоско. Като намериш нещо хубаво, препоръчай и на нас със Иван, защото в момента с него сме на вълна пънк-кавъри. :-) -) )

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
05 Дек 2006 21:22 #15886 by Kosio

store1.data....p3/Detski/

Дядо попе, да си жив и здрав. Албумът "Чело коте книжки" точно допреди малко си го слушахме с Иван в реално време от Интернет и си танцувахме. Това е почти толкова забавно, колкото пънка - гамите и ритъмът са същите. :-) )

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • Vladislav
 • Visitor
 • Visitor
06 Дек 2006 14:25 #15888 by Vladislav
Братя и сестри,
а случайно да знаете от къде могат да се закупят разказите по Библията за деца, който наскоро ги издадоха, май?

www.5stars-b...book1.html

Благословени празници!

Please Вход to join the conversation.

 • Gergi
 • Visitor
 • Visitor
07 Дек 2006 08:42 #15896 by Gergi
Косьо, направо ви завидях, другия път да ме поканите да потанцувам и аз с вас ;-) )

Хех, майтапа настрана. Сега да питам и аз, че напоследък много се тиражират чуждите коледни песнички, да знаете какви исконно български такива имаме, идеята ми е повече за фолклор отколкото за естрада или нещо подобно?

Please Вход to join the conversation.

 • zori
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
07 Дек 2006 09:36 #15898 by zori
Виж този линк, там има две народни песнички за Рождество:

store1.data....p3/Detski/ ... i%20Pesni/

Но в интерес на истината те не ми допадат.

Please Вход to join the conversation.

 • Gergi
 • Visitor
 • Visitor
07 Дек 2006 13:00 #15913 by Gergi
Тея ги знам, те са от популярните ;-) ) Но песни от типа "замъчи се Божа майка" нали се сещаш , че не ме вълнуват, А "Ой, коледо" съм я изпълнявала даже ;-) ) Интересува ме точно истински фолклор, не хорови, модернизирани изпълнения!

Please Вход to join the conversation.

More
07 Дек 2006 22:58 #15923 by hanna

Тея ги знам, те са от популярните ;-) ) Но песни от типа "замъчи се Божа майка"


Да, на мен тя ми е много противна! Защото Божията майка се е мъчила от Игнажден до Коледа! Игнажден е на 20. 12. /когато съм се родила/, а т. нар. Коледа /отвратително название на Рождество/ е чак на 25. Като изключим факта, че св. Богородица не може да е раждала болезнено защото не е заченала по обичайния начин - чрез семето на мъжа, се питам защо Бог Син трябва да мъчи майка Си? След като Христос е истински Човек /освен, че е истински Бог/ то кое нормално бебе би оцеляло при 5 дневни родилните мъки на майка си и коя майка би издържала на 5 дневни родилни болки? От тази песен човек лесно може да си извади изводи за езическите представи на огромната част от нашия народ, които и досега битуват. Ще спомена някои битуващи представи.
1. Бог е мъчещ и наказващ деспот, който наказва и без вина - теза, която се потвърждава от факта, че повечето от българите влизат в Църква когато има да се уреди някой проблем! Записват Литургия /най-добре в 3 църкви, за да е по-силно!/ и чакат магическия ефект - помощта на Бога. Даже може и обет да дадат ама пак с тази единствено комерсиална цел - да получат просеното от Бога. Когато Бог даде просеното, тогава сделката е свършила и отново може да не се посещава Църква. Тези, дето всяка неделя и на празник са в храма са фанатици и с вярата не трябва да се прекалява. Хубаво е да се вярва в Бога, още повече че Той помага, ама туй да киснеш по църкви е за бабите и неизлечимо болните.
2. От тази песен за замъчилата се 5 дни Божия майка е ясно, че Бог не уважава и собствената Си майка след като я кара невинна тя да страда цели 5 дена и следователно от Него може да се очаква да изпрати незаслужено страдание също както от Зевс напр.
3. Света Богородица, подобно на всяка българска майка е мъченица и жертва.

Ако случайно не знаете какво се прави и как се чества Игнажден ви поствам това от bg-mamma.com

20. 12. Игнажден
Именници: Игнат, Огнян,Огняна

Обредна трапеза: ошав (компот от сушени плодове), варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, лук, чесън, туршия от пипер, пита с мая (без украса), кравайчета, картофи с ориз, булгур

Игнат, Идинак, Поляз, Полязовден - традиционен народен празник. Вярва се, че от този ден започва Новата година и коледните празници. Тази представа определя съдържанието и смисъла на игнажденската празнична обредност. В Източна България на този ден е първата Кадена вечеря. Трапезата е изцяло постна. Върху хляба и житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща, орехите се запазват за останалите кадени вечери. Най-характерен за празника е обичаят полязване. По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта се гадае за бъдещето през годината - за здравето, плодородието, имането. Полазникът (полезник, полязник, споходник) може да бъде чужд или свой човек. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома, главно в стопанството. В по-далечно минало, когато още са съществували задругите, за полазник е поканвано лице, чийто полаз е изпитан от по-предни години. Този полазник е посрещнат тържествено и му е слагана трапеза. Домашният полазник (лицето, което сутринта излезе най-напред от къщи на двора) внася трески от дръвника, слага ги на огъня и пожелава: ''Колко искри, толкова яренца (агънца, теленца, кончета...)''. Някои произнасят животински звуци. В много села влезлият полазник най-напред сяда върху треските или сламата, които е внесъл, поседява известно време върху тях, за да мътят добре през годината квачките. За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове - за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна. Някъде смятат, че има и животни с добър и лош полаз. В някои села на Игнажден пекат царевични зърна, като гадаят по тях: ако пуканките са повече, повече женски пилета, агнета и пр. ще се добият през годината. Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да бъде леко раждането им. За предпазване от магьосничество, които обират чуждото благополучие, преди изгрев жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата, правят три кръстни знака с тестото от колаците върху греда от тавана. За лек и магия започва извършването на обряда Вардене квас.

Вардене квас
Пазене квас ­ - български обичай, познат и практикуван в Русенско и Разградско. Участничките в него са само жени. Вечерта срещу Игнажден се събират в някой дом и две от тях (първа и последна на родителите си) замесват гърбом към нощвите тесто, в което бабите слагат магьоснически билки. Замесеното тесто се оставя в един ъгъл в стаята. Цяла нощ до него стои будна омъжена жена, а останалите играят хоро. Това се повтаря 12 нощи до Нова година, като се сменя само къщата. Особено внимание се отделя на вечерите срещу Игнажден, Коледа и Нова година, което потвърждава принадлежността им към коледния цикъл. Последната вечер момите и жените разделят тестото помежду си и го пазят за лек и за правене на магии.

Тези пък съфорумници или техни близки, които заедно с мен ще празнуват на св. Анна - 09. 12 им изпращам следния текст от същия сайт - бг мама.

9 Декември

Янино зачатие ­ празник, познат само в отделни райони на Южна и Западна България. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

На този ден православната църква чества зачатието на св. Анна ­ майка на Богородица. Покровителката на брака, семейството и майчинството, закрилницата на девиците, вдовиците и бременните се почита от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им; не боядисват, защото според поверието тогава започват родилните мъки.

Хора, това е останало от българското Православие :cry: ! Все пак и напук на езичеството весели празници!

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • dedo pop
 • Visitor
 • Visitor
08 Дек 2006 10:47 #15926 by dedo pop
Да, аман от народни обичаи и традиции. В повечето случаи нямат нищо общо с християнството, дори откровено противоречат. Замислих се за акцията срещу Слави Трифонов, а всъщност на всеки празник от екрана водещите на новините по всички канали, все едно са се наговорили започват: "Днес Православната църква празнува Никулден. На този ден според НАРОДНАТА ТРАДИЦИЯ и бля-бля шарани и прочие".
"Замъчи се Божа майка", "Ври в котлето кървавица" (на Бъдни вечер?!?) и тем подобни - ужас. Единствената песен, която ми харесва е "Полунощ, камбани бият, звън в студена нощ ехти..."
Затова на Никулден, вместо да разказвам житието на св. Николай, (който иска, винаги може да го прочете), направих паралел между чудесата му и "съвременния ме наследник" санкта Клаус, или дядо Коледа/Мраз. За това че Младенец се ражда, а не дядо идва, че празнуваме Рождество, а не коле(да), с други думи коле(м) прасето и т.н.
Един от тези, за които Христос казва, че не трябва да им пречим да дохождат при Него, че от устата на такива е стъкмил похвала, и че на такива са открити небесните тайни, с други думи няма още 7 години често ми помага да разбера доста неща. Като например той ме светна, че не дядо коледа, а други са носили дарове.
Преди време имаше тема какво трябва да бъде православното семейство. Ето неговия отговор. Прибираме са наскоро от храма и той ни казва: "Днес сме истинско семейство." Ние питаме защо. Отговора му: "Защото днес всички се причастихме, затова сме истинско семейство." :shock: :shock: :shock:
Благословен е Бог, Който е укрил това от мъдри и разумни, а Го е открил на младенци. Слушайте децата си, много ще научите.

Please Вход to join the conversation.

 • zori
 • Topic Author
 • Visitor
 • Visitor
08 Дек 2006 15:07 #15932 by zori
Здравейте,
да наистина можем да научим много от децата. Ето например какво ми се случи преди една седмица с щерка ми ( на 3г. и 6 м):
Та значи, боли я ушенце и тя плаче. Аз лягам до нея да я успокоявам, за да заспи, а тя след малко ми вика:
- мамо, махни се!
- защо Марги?
- върви да ядеш, не си яла!
- ядох марги, а ти искаш ли да съм до теб?
- да, искам, много.
След малко:
- мамо, махни се!
- защо Марги?
- върви при тати да си говорите!
- а ти искаш ли да съм до теб?
- да, много!
Направо се изумих, много мило ми стана :) .

А пък вчера учителката им говорила нещо и тя се опита да ми го обясни. Значи:
- Когато някой е много болен отива да оздравява на небето. А ти мамо кашляш ли? А ако кашляш ще идеш ли на небето да оздравееш? Хората си обличат скафандри и отиват на небето да оздравяват. Там на луната има само пясък и няма въздух, затова се обличат в скафандри :) .
Май моята щерка много ги бърка нещата. Пък аз не знаех какво да кажа и не коментирах ходенето на небето от болните. Не знаех какво да и кажа. Решихме да чакаме следващата удобна ситуация.
Вие как говорите на децата и кога им говорите за смъртта?
чао приятели!

Please Вход to join the conversation.

 • nevg
 • Visitor
 • Visitor
21 Дек 2006 13:40 #16043 by nevg

Хора, това е останало от българското Православие :cry: ! Все пак и напук на езичеството весели празници!

Не свивайте знамената :) .
С малко усилие повечето хора осъзнават, че повечето "народни" традиции са набор от суеверия намерили почва във времената на безверие.

Съгласен съм с почти всички забележки на hana, но ми се струва, че това не е характерна черта на народа ни и че нещата са обратими.

Please Вход to join the conversation.

 • Akte-X
 • Visitor
 • Visitor
21 Дек 2006 20:11 #16047 by Akte-X

Да, на мен тя ми е много противна! Защото Божията майка се е мъчила от Игнажден до Коледа! Игнажден е на 20. 12. /когато съм се родила/, а т. нар. Коледа /отвратително название на Рождество/ е чак на 25. Като изключим факта, че св. Богородица не може да е раждала болезнено защото не е заченала по обичайния начин - чрез семето на мъжа, се питам защо Бог Син трябва да мъчи майка Си? След като Христос е истински Човек /освен, че е истински Бог/ то кое нормално бебе би оцеляло при 5 дневни родилните мъки на майка си и коя майка би издържала на 5 дневни родилни болки? От тази песен човек лесно може да си извади изводи за езическите представи на огромната част от нашия народ, които и досега битуват. Ще спомена някои битуващи представи.
1. Бог е мъчещ и наказващ деспот, който наказва и без вина - теза, която се потвърждава от факта, че повечето от българите влизат в Църква когато има да се уреди някой проблем! Записват Литургия /най-добре в 3 църкви, за да е по-силно!/ и чакат магическия ефект - помощта на Бога. Даже може и обет да дадат ама пак с тази единствено комерсиална цел - да получат просеното от Бога. Когато Бог даде просеното, тогава сделката е свършила и отново може да не се посещава Църква. Тези, дето всяка неделя и на празник са в храма са фанатици и с вярата не трябва да се прекалява. Хубаво е да се вярва в Бога, още повече че Той помага, ама туй да киснеш по църкви е за бабите и неизлечимо болните.
2. От тази песен за замъчилата се 5 дни Божия майка е ясно, че Бог не уважава и собствената Си майка след като я кара невинна тя да страда цели 5 дена и следователно от Него може да се очаква да изпрати незаслужено страдание също както от Зевс напр.
3. Света Богородица, подобно на всяка българска майка е мъченица и жертва.


с 2 ръце се подписвам под думите на Хана :)

Please Вход to join the conversation.