Мобилно меню

за календарната реформа

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
20 Дек 2009 17:01 #26970 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Статистиката е подвеждащо нещо.


Какво означава това, че другите сайтове, които ни следват и имат по 1000-1500 посещения на ден, де факто имат по 500 -600 уникални, от които 200-400 случайни и един кръг от отколо 200-300 фена? А като гледам с изключение на нас и още 3 сайта от сферата на православието - православието ком, синодалния и православие бг, които имат над 1000 посещения дневно, всичко останало е само отчитане влизането на редакторите и 5-6 случайни посещения :roll: Ужас.

Please Вход to join the conversation.

More
20 Дек 2009 22:57 #26973 by Kosio
Какво повече? Според мен дори сме надхвърлили теоритичната посещаемост имайки предвид реалната популярност на Църквата ни в обществото. Православен сайт с google page rank 6 - кой би могъл да очаква, аз даже не можех да повярвам, като се случи!

Все пак тези 1000 дневно различни, които са минали през търсачките за нещо конкретно също са много смислени. Помогнали сме на ученик да си напише есето, на учителка по история да направи справка, на екскурзовод да се подготви и т.н. 1000 пъти дневно. Това може да не ги направи православни, но поне ще останат с добро впечатление от нещо, свързано с православието.

За строго православните, когато имам време ще посмятам, но ако броим хората, влизащи поне веднъж седмично, интуицията ми показва около 3-5 хиляди. Ако ви е любопитно ми кажете, ще подълбая.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

More
22 Дек 2009 11:51 #26981 by Kosio
Архимандрит Методий
ЗА КАЛЕНДАРНАТА РЕФОРМА

www.sv-nikol...ogosl/prop ... tm#reforma

Текстът е крайно любопитен, защото включва сведения от първа ръка за еп. Серафим. Публикуван е през 1969 год в "Духовна култура", не знаех за него.

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
22 Дек 2009 19:26 #26983 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Брошурата на архим. Методий е интересна, особено в частта си за владика Серафим. В частта си, където защитава новоюлианския каландар, повечето аргументи са взаимствани от доклада и събеседванията на проф. прот. П. Винтилеску по време на Всеправославното съвещание 1948 г. в Москва. Тогава архим. Методий е се явява председател на този висш православен форум. БПЦ следва стария стил и архим. Методий е един от поддръжниците на стария стил - това се вижда от стенограмите на съвещанието! На това съвещание е прочетен и въпросния доклад на владика Серафим.

Брошурата определено си заслужава да бъде прочетена, но пак повтарям, апологетите на стария стил не се позовават на автентични документи, спекулират с незнанието на вярващите и сами не са наясно с проблема :!: За сметка на това, те никога не четат, нито се вслушват в аргументите на другите. Всяко повдигане на дискусия за стария стил е обречена. Това е задънена улица, път без изход. Трябва да се отчете обаче, че този тип старостилни апологети, които могат да бъдат вкарани в рамката "Стар стил или смърт" са нищожна част от БПЦ, не повече от 300-500 човека, което е капка в морето.

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
22 Дек 2009 19:43 #26984 by bore

Трябва да се отчете обаче, че този тип старостилни апологети, които могат да бъдат вкарани в рамката "Стар стил или смърт" са нищожна част от БПЦ, не повече от 300-500 човека, което е капка в морето.


Практикуващите православни в Бг. са няколко хиляди. 500 човека не е капка в морето. Хората със съзнание за евхаристийна общност са капка в морето.
Весели празници!

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
23 Дек 2009 12:19 #26986 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
От тези 300-500 човека, голяма част са се отделили от БПЦ!

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
23 Дек 2009 12:22 #26987 by bore
^ В такъв спор ще ми бъде приятно да не съм прав! :)

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
23 Дек 2009 13:58 #26989 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Е, аз пък в случая не мога да ти опонирам от позиция на някакво специално проучване или статистика, а само и единствено от позицията на лични впечатления. Моето лично мнение е, че въпроса за стар - нов стил е препъни камък за вярващите само в онези енории, където свещеника има лично отношение към него. Почувстал съм го в две енории на Сливенска епархия - понеже от там имам най-дългогодишни впечатления, а и съм емоционално свързан. Във всички останали енории, където съм бил, (а те не са никак малко) където свещениците си изпълняват задълженията без да трупат излишни бремана на пасомите си, такъв проблем не само че не съществува, но е и непонятен. Мнозина от вярващите дори не са чували, че съществува подобен проблем. Ако мога да обобщя: проблемът нов-стар стил не съществува дотогава, докато някоя "особено" будна съвест не се появи и не започне да пръска отровата на съмнението!

Please Вход to join the conversation.

 • Cemiramez
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 02:20 #27011 by Cemiramez
Replied by Cemiramez on topic Re: за календарната реформа
Честито Рождество Христово!

Малко се забавих с продължението, но бях неприсъстваща.

Искам да кажа, че в отговор на моя предишен постинг в който поставях големи за мене проблеми, получих от вас дори повече отколкото бих могла да очаквам. Всеки един ваш постинг съдържаше улучваща в целта на мишената ми инфомрация. Трогната съм и дълбоко благодаря че сте взели до сърцето си поставените от мене проблеми: РРР, Smilen, сем. Каравълчеви, bore, n_antonov, Legion.... Благодаря ви за топлината, разбирането, личното отношение, подкрепата. Вчитам се внимателно в съобщенията и съветите ви към мене и ви слушам. Много отговори намерих там, даже на въпроси които още не съм задала, а мислех :) 1 с руското, няма какво да се говори даже, добре че се ползвам с това, което се публикува на български страници, иначе... иначе никога не бих била там където съм сега. Има едно момиче в тази енория, потомка на руски емигранти, виждах я все тъжна и плачеща, после разбрах, че отишла в католическата църква.... На човек. който си има проблеми със себе си, не можеш да му кажеш 'прави по толкова поклона/моли се, пости и ще ти мине'. А в католическата църква си има цяла 'армия' от църковни терапетви, такива които ти помагат да станеш на крака, преди да 'срещнеш' Христос'. Може би по-голямо внимание се обърща на това 'да станеш на крака', може би дори преди всичко на това и може би се счита че решавайки този проблем, то големият проблем е решен... Не е моя работа аз да съдя кое в какъв процент е в католическата църква, най-малко това е моя работа!
А аз съм болна. Никога преди не бях си давала сметка с това. Но ето, сега не ме е срам да си призная, че не мога вече да пренебрегвам една реалност в мене, която винаги е била, но от която винаги хитро съм се опитвала да приспя, задуша, измамя, убия, но тя се връща като бумеранг. И сега спрях. Взрях се. И казах 'не'. Нищо не мога да направя от себе си, дори да се моля не мога. Моят Исус Го няма. Нито вярата ми я има, а може би никога не я е имало. Основни понятия се разбъркаха и ги забравих. Чета и се питам 'какво именно е това, което наричат сърце/ум/воля..., нищо, нищо не разбирам'. Получих коледен подарък от най-добрия си приятел - визита у терапевт. Съгласих се заради всички нас, заради мене, него и заради вас. Макар че бях скептично настроена:" и какво ще ми каже сега, което не го знам, че съм холерична, със силни автодеструкцийни тенденции, страдаща от перфекционизъм и максиламизъм...." Но не, след кратък разговор терапевтът ми зададе въпрос:" Ако всичко би било възможно за вас, т.е. нямахте ораничения от типа на пари и време, както и лични качества, какво бихте направили, с какво бихте се заели?" След дълго мълчание казах спокойно: " Нищо не бих променяла, бих си взела неограничена ваканция, бих седяла в стаята си толкова дълго, колкото е необходимо и бих желала да се излекувам. Нищо няма значение, докато аз съм фрагменти събрани в общо тяло. В мене се проявяват всички природни бедствия заедно. Това не са просто природни бедствия, това е е армагедон. През 'деня' съм велик добър дракон, който може да вдигне света на раменете си, а 'нощем' ставам отровен змей. Гледах предпразнично първата част на детския филм "Нарния" и плаках не за Аслан, а за Кралицата. Аслан не се става с дресировки, или насилие, или тренировки над природата, която носи. Специално в моя случай съм пробвала всички възможни методи и знам, че никой от тях не дава истински, траен ефект. Сега разбрах че става с опитомяване, но това не го умея. Ще остана в стаята си толкова дълго, колкото е необходимо да опитомя змея си, за да остане той за винаги велик дракон, но не знам как, не знам как......."

Ако някой от вас има опит в опитомяването на звяра си, в насочване на енергията му, не унищожаване, а именно насочване в правилната посока, така, че тя става градивна, велика, а звярът става Аслан, ако някой от вас знае как се събират фрагменти и към какъв притегателен център да ги събирам, моля ви, не ме оставяйте дълго да чакам, напишете ми!

Благодаря ви предварително и желая на всички ви от цяло сърце Христос!

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
28 Дек 2009 10:42 #27013 by РРР
Скъпа Cemiramez,

Не се тревожи. Всичко, което преживяваш, е нормално. Така е с търсещите хора. Особено, когато търсиш Христос. Но този хаос ще се избистри, просто имай търпение. Търпението е важна част от търсенето. Търпението е зрънцето, от което един ден ще поникне мъдростта. Бурята е неслучайна. Така се изхвърля ненужното и когато всичко утихне, човек вижда ясни пътища.
И за "болестта" не се тревожи. Църквата е един организъм, както я нарича св. ап. Павел и всички ние сме части от този организъм. Когато един член от този организъм боледува, то цялато тяло се грижи за оздравяването му. А главната грижа е на Лекаря.
Нямаш нужда от психотерапевт. Имаш нужда от хора като теб, с които да споделяш. Мисля, че спокойно можеш да пишеш тук, ще намериш много единомишленици.
Съветът ми е: не бързай, отговорите не идват веднага. Вярата е път, по който човек върви цял живот и след това. На времето, когато и аз така се лутах и се чувствах нещастна, един мъдър човек ми каза: "Бог всеки ден ни дава поне по една ситуация, в която трябва да постъпим по евангелски. Независимо къде се намираме и с кого. Човек трябва да съпреживее Евангелието, за да разбере Бога". Всичко това се оказа съвършено вярно. Живей ДНЕС, не мисли за утре, нито за вчера. Защото вчера е миналото "днес", а утре - идващото "днес". Нищо, което се случва, не е случайно. Просто се довери на Бога! :-) )
Не се тревожи и за църковната среда. Бог е навсякъде, не само сред вярващите. Той е там, където има любов и смирено сърце. И в това ще се убедиш.
Дерзай!

Please Вход to join the conversation.

 • bore
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 00:51 #27020 by bore
"Стотина миряни от енорията на руската черква "Св. Николай" в София са изпратили подписка до двата синода - българския и руския, да им се разреши да служат по стария календар, валиден в Русия." - Мат'рял на Двери. Венци - честито! Май съм прав относно статистиката, за съжаление. Много ме хвана яд като го прочетох, но това е неприятната истина! Трябва да се въведе нов термин - нещо от рода на "календаролатрия"... :x oops: :? (

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 09:58 #27022 by РРР
"Стотина миряни"!?!... То тогава трябва да са се подписвали и най-малките, които още не могат да пишат... Що за глупости. Аз се черкувам там и знам, че не всички желаят да се служи по стар стил.
Еххх, кога хората ще разберат, че календарът няма никакво значение... :(

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 10:04 #27024 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

"Стотина миряни"!?!... То тогава трябва да са се подписвали и най-малките, които още не могат да пишат... Що за глупости. Аз се черкувам там и знам, че не всички желаят да се служи по стар стил.
Еххх, кога хората ще разберат, че календарът няма никакво значение... :(Ваше Царско Височество! Timeo Danaos et dona ferentes! Горната резолюция се прие от 11 000 най-видни граждани и се упълномощиха Ганьо Балкански, Михал Михалев и Гуньо Килипирчиков да я поднесат пред стъпките на Ваше Царско Височество. Ураа!"
- Ей, че сме калпав народ! - казва с клатене на глава и с цъкане бай Ганьо. - Като бъде за лъжата, дъртите цигани са нищо пред нас. Че хич дотам бива ли? 11 000 най-видни граждани! Ха-ха-ха! Махни хилядите, колко остава?
- Единадесет души - отговаря Михал.
- Толкоз ли бяха?
- Е, толкоз, бай Ганьо, правото - право. Аз нали ходих със стражар да ги събирам.
-... "Горната резолюция се прие от 11 хиляди най-видни граждани и се упълномощиха Ганьо Балкански..." и прочее, туй може да си остане цяло докрай.
.............
.............
- Да ги оставим ли само 11 хиляди души, или да покачим за хатъра на новите още една-две хиляди? Да им подмажем колата?
- Доста са, бай Ганьо. В нашия град кьораво и кьопаво да събереш, надали ще излязат 11 000, ама хайде, нейсе, за хатър нали е!

( Бай Ганьо се върна от Европа )

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 13:17 #27027 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

" Венци - честито! Май съм прав относно статистиката, за съжаление.

Може, но аз съм склонен да се съглася с написаното от PPP и poklonnik. В църквата св. Николай трудно се побират 100 души. Често там влизат и хора като мен, които рядко подписват подписки - в тая държава подписките почти винаги отиват в коша! Вярно е, че мнозина от там черкуващите се са емоционално свързани с владика Серафим. Ама в случая и аз съм свързан емоционално с него! :D "Да ги оставим ли само 11 хиляди души, или да покачим за хатъра на новите още една-две хиляди?" Никой не издирва подписките за наличието на "Мъртви души".
Както и да е! Въпросът сега е, що за клирици имаме и що за разколнически дух цари измежду тези уж "благи -преблагочестиви" най-православни клирици, които въпреки ясния отговор на Св. Синод на БПЦ, че промяна на календара не само няма да има, но и няма въобще да се разисква, да продължават да ровят и да нарушават църковния мир :?: Моето мнение е, че срещу такива трябва да се вземат всички предписани от каноните и устава мерки. Не може отец тоя или оня да се поставя (още повече без нито един каноничен аргумент) над Църквата и да втълпява на вярващите, че едва ли не са втора ръка християни, щото видите ли не празнували като тях. Да ги питам аз, като толкова много го празнуват тоя календар, колко пъти са отслужили един акатист на чествания светия :?: Това съвсем сериозно, щом искат да са честни пред хората и съвеста си - редно е да почнат всеки ден да служат акатисти на всички чествани в деня светии. При това не по календарчето на БПЦ, в което присъстват 1/100 част от честваните светци, а по един пълен месецослов! На оби приказки сме много големи :oops:

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 13:29 #27028 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа
Специално за Руската църква - там открай време си има тежнения за служене по руския календар. Преди време се отбелязваше Рождество Христово по два пъти - веднъж за 25 декември и веднъж за 7 януари, което си е хем тъпо, хем неканонично. Аз така миналата година два пъти го празнувах - веднъж тук по нашия календар и веднъж на Атон по стар стил - ми беше доста странно два пъти в рамките на две седмици да слушам едни и същи служби... Но моят личен пример все пак засяга две различни места, различни държави, различни патриаршии... В един и същи храм да се прилага това е безумие.
Игумен Исидор прекрати тази практика в Св. Николай Мирликийски в София и рускините нададоха вой. Сега него го няма и въпросът пак е на дневен ред, но поставен по-радикално: да се служи само по руския календар. Забравяйки неговите аргументи - че те са гости тук и трябва да спазват тукашните обичаи, така както нашето подворие в Москва се съобразява с техните и там се служи по стар стил...

Please Вход to join the conversation.

 • РРР
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 13:44 #27029 by РРР
Специално за Руската църква проблемът не идва от отците, те са богословски високограмотни хора. Проблемът идва от едно ядро сред миряните, което според мен мъти водите. От такова ядро в тази църква преди години се роди старостилната общност на Фотий, подкрепена от Княжевския манастир.
Много от черкуващите се сега в Руската църква са хора, които са разочаровани от Фотий и са се върнали обратно там, но вътрешно радеят за стария календар, затова съм сигурна, че такава подписка лесно ще намери привърженици. Отделно в църквата идват и много старостилци (заради владика Серафим, когото са канонизирали), които подклаждат огъня.
В БПЦ има енории, в които се служи по стар стил. Не виждам пречка да се позволи и на други, които желаят. Но в случая хората се изживяват като някакви борци за истината, чистотата на вярата и т.н. високопарни слова... Сякаш като се върне стария стил ще станем по-праведни и това ще умие греховете ни...

П.П. Не видях, че междувременно poklonnik e пуснал мнение, но изцяло го подкрепям.

Please Вход to join the conversation.

 • poklonnik
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 14:01 #27030 by poklonnik
Replied by poklonnik on topic Re: за календарната реформа

В БПЦ има енории, в които се служи по стар стил. Не виждам пречка да се позволи и на други, които желаят. Но в случая хората се изживяват като някакви борци за истината, чистотата на вярата и т.н. високопарни слова... Сякаш като се върне стария стил ще станем по-праведни и това ще умие греховете ни...

Точно това е проблемът на старостилците - не кога постят и кога празнуват, а начинът по който гледат на останалите, на грешниците, които празнуваме както ни е казал каноничният владика. Смятат, че те са прави за календара и кой знае защо оттам автоматично предполагат, че щом другите не сме прави за календара, не сме прави за нищо, значи сме грешни, втора ръка хора, може би дори не сме хора. И така по наклонената плоскост чак до долу... :(
Чувал съм от старостилец "всички католици трябва да се изколят" и да се оправи света... Въпросният човек хич не го каза на шега, а по-интересното обаче е, че както разбрах той никога не е контактувал с католици и не познава лично нито един католик. Но някой в неговата секта му е казал, че те са лоши, че ние новостилците контактуваме с тях, значи и ние сме лоши, и пътят до идеята "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем" вече става много кратък...
Така че и да се разреши в повече храмове да се служи по стар стил нещата няма да се оправят. Защото календарът няма никакво значение в случая.

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
29 Дек 2009 19:13 #27040 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Това, че Св. Синод позволи да се служи по стар стил на определени места роди порочна практика, която трябва да бъде прекратена час по-скоро. Всичко бе направено по крайна икономия, за да не се позволи разрастването на разкола на Фотий. Това даде определен положителен резултат, но мисля, че не прекрати болестта и сега тя заразява хора вътре в църквата. Това е страшно. Необходимо е да се вземат спешни мерки, защото не може каноничен свещеник на БПЦ да определя част от църквата, към която формално принадлежи и служи за полуправославни, щото празнували на 25 януари, а не като тях 100% православните на 7 януари.

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
10 Ян 2010 23:57 #27165 by Амон
Поклон пред "ястребите новокалендарци"!!! За тях няма граници в охулването, оплюването и в "християнската им любов с която така добре си правят гаргара". Чувал съм от новостилец на когото не му достигнаха доводите, че ако му се удаде сгодно място ще ме удуши с двете си ръце и след това ще отиде да се причасти с чиста съвест. Ето, че сега, че и "най-страшното" се случва! Някъде в БПЦ се служи не както трябва /според учението на г-н К/ и следва, че "Трябва да се вземат спешни мерки" според г-на! Ами крайно време е за една Вартоломеева нощ по комунистически както си знаете, - да се "прекрати болеста" старостилство, че "сега тя заразява хората вътре в църквата". А г-н П. пък подгрява настроенията за чекиска чистка, понеже той уж някога някъде чул, че старостилец проповядва " "всички католици да се изколят" за да се оправи света". Така, че положението е наистина страшно "другари" трябва спешно и срочно да се изкорени това зло - "старостилците" - болеста настъпва и трябва да се даде достоен отпор...точете ятаганите!

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
11 Ян 2010 07:42 #27166 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа
Г-н Амон - вие ли сте поредния старостилен мъченик? Щом и ник на мъченик сте си сложили - явно. Поредният крадец викащ "дръжте крадеца". Защо така обидено подскачате, какви бяхме близо 50 години като си мълчахме на нелепите ви охулвания и лъжи? Сега решихме и ние да си кажем мнението, защото ни дотегнаха глупостите ви. И ще продължим да изобличаваме манипулациите ви. Следващата статия е за фалшификата -сигилион с анатемите, който се явява ваш любим аргумент на страха. А после ние сме ви готвели Вартоломееви нощи. Типично за всички старокалендарци, когато те дрънкат оръжия - се явяват миротворци. Ако някой реши да се защити от "миротворците" старостилци - става ястерб. Ако господин Амон има някакъв аргумент, с който да обори мое твърдение - да го направи. Но такива жалки опити да се правите на жертви - НЕ ПРИЕМАМЕ :!: Празни приказки - "чувал от новостилец дето не му стигали доводите" - тук не вървят! Имаме си и аргументите и доводите, познаваме си и Писанието и Преданието - за разлика от вас. :wink:

РР И не пропускайте, че написаното от нас се явява отговор на поредните с нищо непредизвикани обвинения и провокации отправени към БПЦ от о. Марий Димитров :roll:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
11 Ян 2010 08:40 #27167 by n_antonov
Replied by n_antonov on topic Re: за календарната реформа

Поклон пред "ястребите новокалендарци"!!!


Спестете си неуместната реторика. Просто сте сбъркали и мястото и хората. Това не са клубовете на Дир.бг. Ако имате нещо по същество за казване, казвайте, но без тези излишни емоционални излияния, моля!

Please Вход to join the conversation.

More
11 Ян 2010 15:53 #27173 by Kosio

Приемам да изложа доводи и внимателно изслушам Вашите отговори, но само при определени условия: като например, да не ми отговаряте, когато поставя въпрос за едно, с доводи за това, че о. М.

Досега нямате поставен въпрос по същество. Единственото, което виждам е, че влизате във форума ни и се оплаквате "помощ, преследват ни, репресират ни". Друг "аргумент" не видях. Всъщност много добре знаете, че не е така, защото разчитате и вярвате в дълготърпението на модераторите, иначе изобщо нямаше да пишете тук.

Не мога да разбера кой ви преследва - България има 3 регистрирани старостилни църкви и още няколко секти, които изобщо не са се грижили да се регистрират. Старостилните общности свободно издават книги, при това повечето от тях са пиратски във всякакъв смисъл, без ISBN, без плащане на данъци върху тях, без регистрация в Национална Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и т.н. Подобна сектантска литература се продава в половината църковни книжарници на "каноничните" храмове без изобщо някой да си мръдне пръста, хайде, да не говорим за цензура... без и най-малката санкция на енорийските свещеници или Св. Синод. Харчи ли се книжчицата - супер. То не бяха Киприянови молитви, то не бяха печати на Антихриста, съвети на анонимни aтонски старци.... Никъде другаде подобна анархия и безвластие нямаше да са въможни. И най накрая... ги репресирали, моля ви се! Една хубава данъчна ревизия да направят на 10-20 от съмнителните издатели, които заливат църковните книжарници и тогава ще говорим за репресия!

Държавата няма никакво отношение, относно БПЦ и там никой не ви преследва - по-голяма слободия от тази в БПЦ няма, в никоя друга посместна църква нямаше да се позволи на свещеници да служат по какъвто си желаят календар и (прескачайки епископите) да агитират и други свои събратя самоволно да сменят богослужебната практика. Абсолютно самоволно: пряко волята на архиереите ни и пряко волята на 6 ЦНС. Фактът пък, че авторите на "жалбата" изопачаваха позицията на конкретни митрополити. като митр. Натанаил, митр. Гавриил и митр. Йосиф и това им се размина безнаказано е повече от показателен. Такова сериозно провинение бе премълчано великодушно (неоправдано великодушно според мен) и най-накрая... в гонение били!За бедните енориаши и настоятели изобщо не говорим, защото тях никой за нищо не ги пита. Пример - о. Марий и още трима души, които нямат нищо общо с жителите на Челопечене, нито пък някога са живяли там.

Интересно обаче, защо о. Марий изобщо не се притеснява, че ще бъде "разселен". Никава опасност от санкция, включително след "предупрежденията" пред медиите за предстоящо изригване на вулкан от Витоша, които показват, че човекът умишлено се прави "пророк" или просто не е със всичкия си. Може би защото майсторите по "въртене" и разселване на свещеници сред владиците са от симпатизантите на подобно поведение. Така че тези, дето мрънкат че ги "преследвали", всъщност си разиграват коня напълно необезпокоявано. Действителността показва, че съвсем други свещеници ги "разселват", дето нямат и никога не са имали нищо общо със "стария стил".

Единствените, които имат основание да крещят "олеле, преследват ни" са старостилните ви заблуди, защото статиите на Венци бяха един хубав бой с тояга за тях. Боли, да... и ще боли още!

"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
11 Ян 2010 18:57 #27174 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

Приемам да изложа доводи и внимателно изслушам Вашите отговори, но само при определени условия.

Точно същото повторихме поне пет пъти от отварянето на темата. Същото предложих и на не знам вече колко човека, които незнайно защо предпочитат да ми пишат на мейла и често вместо да изложат доводите си, ме препращат с разни линкове, към сайтове и хора, които често си нямат не само елементарни богословски познания, но са развили и сериозни психични комплекси! Затова, с удоволствие и внимание ще изслушаме всички ваши доводи, аргументи и въпроси и ще се постараем да им отговорим изчерпателно (според възможностите си). Аз лично многократно призовах към някакъв диалог, диалог по същество. Но съгласете се, няма как да отговарям на послания от типа, какъв многознайко съм бил, икуменист, новостилец, отстъпник и така нататъка, отправяни ми от хора, които нито съм виждал, нито познавам. Ако желаете, може дори да си отворите нова тема, тъй като тази малко се препълни - при това с неща далеч от темата. Нека всеки, който желае да сподели съобръжения или несъгласие с нещо от изказаното от нас, свободно го направи. Дано този път разговора се получи.

Ако още от сега сте твърдо убедени, че само вие сте абсолютно прави, - считам за безсмислено да споря с когото и да е било.

Аз мога да отговоря лично за себе си. Нито съм убеден, нито съм предубеден - повтарям, за мен лично, календарът е без всякакво значение. Още повече, че естеството на работата ми е такава и съм принуден да празнувам ту по-стар, ту по нов стил. Нямам никакви угризения на съвестта за което! Също толкова отговорно заявявам, че ако утре Св. Синод на БПЦ реше да премине по една или друга причина по стария стил, ще се съобразя с решението без никакви угризения. И нека това не се тълкува като някаква безпринципност - моята вяра не се базира на математика и числа. Ако в момента пиша срещу старостилните апологии е, то е, не защото съм апологет на новия стил, а просто ми омръзна да внушават вина на новостилните църкви и да се опитват да ни третират като втора ръка християни. При това, тези внушения се правят от хора, които въпреки големите си претенции, познават съвсем повърхностно църковната история, творенията на св. отци и самото Св. Писание. Мисля, че ви казахме достатъчно. Ваш ред е :D

Please Вход to join the conversation.

 • Амон
 • Visitor
 • Visitor
11 Ян 2010 22:44 #27179 by Амон
....

Изтрито от Косьо - авторът продължава да не казва нищо съществено, но вече започна да си позволява жаргонен език. Изтриването на съобщението да се смята за официано модераторско предупреждение. Тук можете да прочетете правилата на форума: <!-- l <a class="postlink-local" href="forum.logos-...?f=14&t=25">viewtopic.php?f=14&t=25
 • Visitor
 • Visitor
 • 11 Ян 2010 22:57 #27180 by Амон
  Като начало нека изясним каква е практиката в Едната Свята и Апостолска Църква при решаването на някакъв въпрос, който не е нито догматичен, нито има канон, който да го постановява. Защото календарният въпрос е точно такъв,- нито е догматичен, нито имаме конкретно правило, постановление на Вселенската Църква. Какво решение ще ми предложите?

  Please Вход to join the conversation.

  • n_antonov
  • Visitor
  • Visitor
  11 Ян 2010 23:05 #27182 by n_antonov
  Replied by n_antonov on topic Re: за календарната реформа
  Драги Амон, ще следя изкъсо участието Ви по темата за календара. Моля да се ограничите единствено и само до писане конкретно по темата, без опити за проява на ирония и сарказъм към опонентите ви, лични квалификации и изпадане в излишна реторика.

  С всичко това не правите никаква услуга на старостилството. То е по-скоро проява на безсилие и индикация за стремеж към неползотворна дискусия, заслужаваща единствено да бъде заличена от страниците на форума.

  Всякакви нарушения на това модераторско предупреждение (и от двете страни) ще бъдат подлагани на изтриване.

  Please Вход to join the conversation.

  • Амон
  • Visitor
  • Visitor
  11 Ян 2010 23:28 #27183 by Амон
  Ето един отговор: "Действително и истински православен е този, който към Църквата, който към Тялото Христово и към Божията истина е привързан с цялата си душа, който над Божествената религия и Вселенската вяра не поставя нищо друго - нито авторитет, нито любов, нито дарби, нито красноречие, нито философията на някой човек, но като пренебрегва всичко това и пребивава твърд във вярата, постоянен и непоклатим, счита за свой дълг да спазва САМО ТОВА, ЗА КОЕТО Е ЗНАЙНО, ЧЕ ОЩЕ ОТ ДЪЛБОКА ДРЕВНОСТ Е БИЛО ПОДДЪРЖАНО ОТ ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНСКА ЦЪРКВА." / Migne, P.L. t. 50, col.651/

  Please Вход to join the conversation.

  • Амон
  • Visitor
  • Visitor
  12 Ян 2010 00:13 #27184 by Амон
  Ето още какво пише този безспорен авторитет - св. Викентий Лирински: "Според думите на светото Писание: "Спомни си стародавните дни, помисли за годините на предишните поколения; попитай баща си - и той ще ти обади, старците си - и те ще ти кажат"/Втор. 32;7/, също и : "Наклони ухо и слушай думите на мъдрите и обърни сърцето си към моето знание"/Притчи 22;17/, и още: "Синко, поуката ми не забравяй, и сърцето ти да пази моите заповеди"/Притчи 3;1/ ми се струва на мене Перегрина, най-малкия от всички Божии раби, че ще бъде много нужно, ако аз изложа писменно това, което благоговейно приех от Светите Отци с Божията помощ.....- да следваме древното, което значи вникакъв случай да не отстъпваме от онова учение, което несъмнено са одобрявали Светите Отци и нашите прадеди ....Затова, как да постъпи православният християнин, ако някаква частица от Църквата се отдели от общението на вселенската вяра? Разбира се, че не иначе, а предпочитайки здравото всеобщо тяло пред заразената и вредна част. А ако някаква зараза покоси и опетни вече не частица, но едновременно почти цялата Църква? Тогава, значи трябва да се погрижим да се присъединим към древността, която разбира се, вече не може да бъде прелъстена от никакво коварство на новостите."

  Please Вход to join the conversation.

  More
  12 Ян 2010 01:11 #27185 by Kosio
  По-горе се говори за учение! Какво общо има всичко това с темата за календара? Това ли са всичките Ви аргументи?

  "Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
  Pink Floyd

  Please Вход to join the conversation.

  • В. Каравълчев
  • Visitor
  • Visitor
  12 Ян 2010 10:24 #27188 by В. Каравълчев
  Replied by В. Каравълчев on topic Re: за календарната реформа

  "Действително и истински православен е този,

  Ваш ли е превода? Нещо не го намирам в тази му интерпретация текста в посочката, която сте дали? Лично аз имам резерви към този, пръв ваш текст. Към втория нямам претенции - ОК си е! Въобще, ако това, което сте искали да ме попитате с тези два текста е най-известното обобщение, което прави светеца: "да полагаме всички усилия да се държим към онова, в което навсякъде, в което винаги и в което от всички се е вярвало" - то аз съм съгласен.

  Please Вход to join the conversation.