Мобилно меню

свещеници или ясновидци?

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 10:13 #18178 by Argirov
Replied by Argirov on topic Суеверия 2
Много се разписах тази сутрин, съфорумци.
Сигурно божието провидение действа и се мъчи да ме вразуми, но аз не разбирам и не искам да слушам неговите напътствия.
Докато пишех предишното си за иконата на Свети великовъченик Димитър Солунски мироточец, слушах радиото на гръцката православна църква. Да ме прощава отец Поликарп, но много сериозно е радио "Сион" и слушайки го прекалено много се замислям, неудобно ми става някак си. То и въобще българско радио избягвам да слушам, че разбирам за какво става въпрос и ми пречи на работата. А така си слушам гърците, нищо не разбирам и се радвам на простотата си. Този път разбрах обаче какво пускат. Пуснаха "Марсилезата" - онази, омразната, дето протестантинът от Трир и духовното му приятелче-буржоазно интелектуалче направиха "химн" на всичи правилноборещи се онеправдани работници. При това я пуснаха цялата, с двата куплета и с четирите музикални фрази във всеки от тях. През правилните комунистически времена никой, освен професионалните музиканти не я беше слушал толкова дълго и подробно, а сега тези гърци, ужким православни, а си позволяват да пускат по радиото си химна на безбожниците. Срам и три пъти срам! Дори взе да ми харесва тази песен - засукана мелодия е. Никога не я бях слушал цялата. Прилича на оперно пеене. Трудно би се харесала на уморен работник след работа. Трудно би се харесала и на селянин. То май тогава затова не са я пускали до края, щото никой няма да я разбере и никой няма да я оцени, а най-много някой да се сети, че тя е прекръстен пример за буржоязната упадъчност. А виж, гърците сега дори по църковното си радио я пускат - цялата. И на гръцки я пеят, та всеки от тях да разбере за какво става реч (сигурно да разбере за какво точно се говори в нея, а не да си мисли в какъв символ я превръщаха някои, орязвайки я само до първата фраза от първия куплет). Те въобще, мамка им византийска, всичко пеят на гръцки, независимо от произхода му. Хубаво ли е - трябва да е преведено на гръцки, та да се разбира и от последната бабичка. И разбира се, че като знае за какво се пее - в църква например - тази бабичка може да почне да поучава певеца, че не пее правилно, а говори глупости. Срам - до такъв упадък е стигнала еладската църква и Гърция като цяло - на мислещи ми се правят. Ама и ние не вземем да попълним тази секция от форума с примери за това "кое как трябва да се прави и какво означава", та да им я пратим за душевно спасение, да не ми се правят толкова на православни.
Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 13:29 #18182 by Anelia
Здравей, Ани!
Мисля, че нито ти, нито отец Георги, нито Н.Антонов сте разбрали какво съм искала да кажа. Лично аз не се занимавам с магии, врачки, екстрасенси и т.н. Написах:

Съгласна съм с написаното от Hanna, моята тактика спрямо магиите е същата. Но колко силна трябва да бъде вярата на човек понякога за да устои? Спомням си за св. апостол Петър, който стъпва върху водата и потъва. А до него е бил Спасителят! При това той е един от първите избрани. Къде мога да се меря във вярата си с него? Но друг метод срещу тези неща според мен няма ако човек съзнателно е тръгнал по пътя на Христос.


Моят принцип по отношение на тези неща се базира на максимата: Ако дълго време се вглеждаш в бездната и тя ще започне да се вглежда в теб. . (Мисля, че Ницше го беше казал?). Затова избягвам да се набутвам между шамарите. Да се ходи по врачки е опасна работа, независимо от цвета на магията която практикуват.

Но много мои познати твърдо вярват в магии. Всяко житейско нещастие или малко по-тежък проблем се приписват на магия, направена от зложелател. Ако започна на такива хора да давам примери от Библията (Йов – много често), то те махат презрително с ръка и ми казват, че това са сектантски глупости. Забелязала съм, че хората доста се дразнят ако им кажа, че трудностите са изпитания, пратени ни от Бога. Много по-леко им е да си платят на някоя врачка и тя да им реши проблема. Точно тези хора визирах, когато написах:

Не виждам нищо лошо в Киприановите молитви ако действат положително на някои хора и им помагат да излекуват тялото си и най-вече душата.


Лично аз не бях напълно запозната с тези молитви, но смятах, че Бог не би допуснал да се чете в Неговия храм нещо бесовско. И, че такива хора вместо да ходят по врачки, по- добре да отидат в църквата, пък там свещеникът покрай молитвите може да им поговори, да им цитира Библията. За разлика от мен, той би имал по-голям авторитет пред тях и него не биха го обвинили в сектанство.

n_antonov написа:

По съвсем различен начин стоят нещата с "Кипирановите" молитви и моля нещата да не се бъркат. И нека да престанем да казваме, че някакви молитви били действали на някого си! Къде сте видели молитви да действат!?

Съвсем ще си помислят хората, че имаме проблем с християнската си идентичност. Освен това е крайно време да се научим да разпознаваме богословските аргументи, от чисто човешките емоционални и субективни впечатления, предположения, усещания и интуиции.


За молитвите - съгласна съм. Не бях наясно. Ако някой ми се изжалва от магии, няма да го пращам повече в църквата за четене на тези молитви, просто ще го посъветвам да поговори със свещеник, пък той ще си го ориентира. Колкото до богословските аргументи-малко ми е трудно, тъй като за разлика от болшинството участници в този форум, аз не съм богослов. Може би това което пиша изглежда доста наивно на фона на останалите .

И все пак –защо молитвите да не действат? Или може би Н. Антонов има предвид само Киприановите? Извинявам се предварително за тъпия въпрос.
:oops:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 13:41 #18183 by n_antonov

Лично аз не бях напълно запозната с тези молитви, но смятах, че Бог не би допуснал да се чете в Неговия храм нещо бесовско.


Не разбирам какво те кара да мислиш, че в храма не могат да се четат и произнасят бесовски работи. Да не би ангел да заварди вратата с огнен меч, ако някой иска да бесува в храма!? Така например, всички създатели на най-страшните и богохулни ереси като арианството например са били първо духовници, в повечето случаи епископи с много извисен нравствен живот, които са проповядвали ученията си точно в храма, точно от амвона и са служели литургия в олтара. Нима за първи път чуваш?

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 14:32 #18185 by Anelia
Антонов, май наистина се замислих върху думите си. Може би по-правилното е да се каже в 99% от храмовете. С арианството не съм запозната, но сега си спомних, че в един български храм- "Света Неделя" беше допуснато да се извърши масонски ритуал при погребението на Илия Павлов.
Това дълбоко ме потресе, но все пак ме успокоява мисълта, че ритуалът не беше извършен от православни свещеници.
На техните молитви все още имам доверие и смятам, че молитвите имат голяма сила и въэдействие, стига да са казани от искрено вярващ свещенослужител. :)

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 16:40 #18186 by n_antonov

И все пак –защо молитвите да не действат? Или може би Н. Антонов има предвид само Киприановите? Извинявам се предварително за тъпия въпрос.
:oops:


Имам предвид, че действат не молитвите, а Бог, Който е свободен да ги чуе или да не ги уважи.

Спомни си какво се молим в една от молитвите, които се четат в края на всяко Велико повечерие. Тъй като нямам текста пред себе си, ще преразкажа само, че ние се молим например към Св. Богородица, като използва майчиниската си свобода, да помоли Сина Си да отвори човекюлобивото сърце на Своята благост.

В молитвите няма автоматика, а свобода, както от страна на този, който ги произнася, така и от страна на Този, към Когото са предназначени.

Иначе по отношение на ересите... Църквата се е захванала да ги санкционира, именно защото техните създатели са ги проповядвали в храма, а някои от тях са били наистина страшно богохулни. Арианството например отрича божествеността на второто Лице на Св. Троица, Бог-Син или Слово, а оттук и божествеността на Самия Христос. Арий е бил дълбокоуважаван епископ, влиятелен, със силно слово. Затова и ереста, която е създал, е била толкова страшна.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 16:52 #18187 by о. Георги
Здравейте. Както виждам, Ани не е догледала и е апострофирала моя текст мислейки, че е на Анелия. В бързането тя изглежда не е схванала основната ми теза, заради която се потих да пиша всичко това. Не е толкова важно за мен да не бъда заподозрян, че не вярвам във въздействието на бесовете, които ни изкушават, навреждат на Йов и т.н. Жал ми е че Ани не е обърнала внимание на това, че аз говоря САМО ЗА ВЯРАТА ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА НИ БЪДЕ НАПРАВЕНА МАГИЯ ОТ ЧОВЕК, НАШ БЛИЗЪК, ОБИКНОВЕНО. Ето думите ми, ще подчертая главното, заради което и писах:

Твърдо вярвам, че Бог НЕ БИ ДОПУСНАЛ НАД УПОВАВАЩ СЕ НА НЕГО ЧОВЕК въздействието на каквото и да било баене, пък дори и за вразумление, заради подозрението и омразата, които веднага ще нахлуят в този човек.

.

... Значи дори Бог да е допуснал действието на магия върху ми, то аз ако се уповавам на Бога и се надявам само на Него злото няма да повреди душата ми. Изкушенията и изпитанията са затова за да се привържем още повече в Бога и да се прилепим към Него.

Мисля, че аз не съм говорил за изкушения и изпитания изобщо, а конкретно за магиите и свързаната с вярата в тях практика да се четат т. нар. Кипр.молитви. Което е и темата, всъщност...Пиша и натъртвам в/у проблема с подозренията и омразата и в тази връзка смятам за по-полезно да НЕ СЕ ВЯРВА ИЗОБЩО В МАГИИ. Пиша дори с примерен, измислен персонаж, като илюстрация на средностатистическия случай. Бог има дастатъчно други начини да ни вразуми, на какъвто и етап от своето духовно възвръщане /възрастване/ да се намираме. Той няма нужда някой наш близък да призове злите духове, а ние съответно, да разберем това. ЕТО МОЯТА ОБОБЩЕНА ТЕЗА: НЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА НАС ИЗОБЩО ДА ДОПУСКАМЕ МИСЪЛТА ЗА МАГИИ.
Понеже писах:

Лично аз подлагам баячите на присмех, за да ги унижа в очите на хората, за да се освободят от своя страх...

... Чесно казано и на мен ми е много трудно да проявявам любов към врачките /нали съм си старозаветно повлияна :wink: /, но не е християнско ние да унижаваме когото и да било. Аз лично имам този недостатък - да унижавам ближните си...

Ами ето ти и сгоден случай...Просто споделих, как вдъхвам на хората кураж, пък ти: иззад ъгъла с топорчето...Че какво искаш да правя баячките в очите на хората - да ги въздигам ли, що ли...

Едно е да вярваш, че Сатаната/респ. магии съществуват, а друго е да им вярваш. Едно е да вярваш, че Христос е Бог, а друго е да Му вярваш. Какво имам предвид?
Значи, аз като православна, вярвам, че има Сатанта и зли бесове, но не им вярвам - т. е. не им служа и зная, че те не могат /чрез магии напр./ ни най-малко да ми повредят ако аз доброволно не се отдам на греховете си.

Така е. Аз също правя тази разлика, но аз пиша за ДРУГИ ХОРА, ония, които ходят на Кипр. молитви, не за активните членове на Църквата.

...тези хора – вярващите в магии – не могат да водят християнски начин на живот, защото този живот изисквава от водещите го вглеждане в собствените им лоши дела, а не в чуждите. Те – вярващите в магии – живеят в ужасен свят.

Жалко наистина, че не се е разбрала основната ми мисъл...Божа работа...Прощавайте всички!
Благословението Господне и великата Му милост да бъдат върху всички нас!

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 17:10 #18188 by n_antonov
Прав си, отче, но признавайки Киприановите молитви като автентичен текст и произнасяйки ги всеки четвъртък, ти на практика легитимираш съществуването на магиите и поощряваш хората, като се страхуват и се пазят от тях, по този начин именно да повярват в тяхната сила.

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 17:34 #18190 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: свещеници или ясновидци?
Здравей Анелия. Извини ме, не съм си мислил нищо за теб, просто се закачих за думите ти "Не виждам нищо лошо в Киприановите молитви", за да прокарам моето мнение какво пък аз виждам лошо в тях. Ето, ти сама казваш:

Но много мои познати твърдо вярват в магии. Всяко житейско нещастие или малко по-тежък проблем се приписват на магия, направена от зложелател.

Точно за отношението, подозрението към евентуалния зложелател се кахъря. Докато хората мислят кой какво им е направил, не достигат до вглеждане в собствените дела, а си остават в едно шпионско психо-фентъзи, където не знаеш от къде какво ще ти дойде...

Ако започна на такива хора да давам примери от Библията (Йов – много често), то те махат презрително с ръка и ми казват, че това са сектантски глупости. Забелязала съм, че хората доста се дразнят ако им кажа, че трудностите са изпитания, пратени ни от Бога. Много по-леко им е да си платят на някоя врачка и тя да им реши проблема. Точно тези хора визирах, когато написах:
Не виждам нищо лошо в Киприановите молитви ако действат положително на някои хора и им помагат да излекуват тялото си и най-вече душата.

Ето за това е опасно да се обявяват магиите за допусното от Бога изпитание. Много по-полезно е да им се каже, че Бог категорично забранява тези занимания. Пък ако имат срах от Бога - ще послушат...После да им се каже, че магиите "хващат" само този, който вярва в тяхното въздействие. Аз затова се присмивам на баячките - за да покажа, че НЕ СЕ СТРАХУВАМ от техните козни. Добре е да се каже, че човек не бива да подозира никого, а да остави съда в ръцете на Съдията.

Лично аз не бях напълно запозната с тези молитви, но смятах, че Бог не би допуснал да се чете в Неговия храм нещо бесовско. И, че такива хора вместо да ходят по врачки, по- добре да отидат в църквата, пък там свещеникът покрай молитвите може да им поговори, да им цитира Библията. За разлика от мен, той би имал по-голям авторитет пред тях и него не биха го обвинили в сектанство.

Да, би могъл, ако не е прекалено заинтересуван те да останат "абонирани" за Киприяновите му молитви...[size=75:37d69vuy]Всеки четвъртък, примерно...[/size] :roll: :roll:

Може би това което пиша изглежда доста наивно на фона на останалите .

"...от препълнено сърце говорят устата." Аз и ти пишем наивно - няма да ни включат в сборника, какво толкова... :P

Благодатно посрещане на празника!

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 17:38 #18191 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: свещеници или ясновидци?

Прав си, отче, но признавайки Киприановите молитви като автентичен текст и произнасяйки ги всеки четвъртък, ти на практика легитимираш съществуването на магиите и поощряваш хората, като се страхуват и се пазят от тях, по този начин именно да повярват в тяхната сила.

Веднага изтрий тази клевета!!! Никога не съм ги чел! Аз бях на стаж ДРУГАДЕ! :P

Please Вход to join the conversation.

More
21 Мар 2007 17:42 #18192 by hanna

Здравейте. Както виждам, Ани не е догледала и е апострофирала моя текст мислейки, че е на Анелия. В бързането тя изглежда не е схванала основната ми теза, заради която се потих да пиша всичко това.


Искрено се извинявам на Анелия и о. Георги! Наистина не съм рабрала кого репликирам :oops: ! И явно не съм разбрала какво има о. Георги предвид! Още веднъж - простете ми и двамата!
Но, чела съм текста ти отче и така съм го разбрала!
Магии съществуват и за мен няма значение кой ги прави и даже не ме интересува дали някой ми е напарвил магия или дали ще ми направи. Този ми безинтерес :wink: към магиите се дължи на вярата ми, че ако аз съм с Бога то Той не ще ме остави - "ни смърт, нито живот, ни Ангели, ни Власти, нито Сили, ни настояще, нито бъдеще, ни височина, ни дълбочина, нито друга някоя твар ще може да ни отлъчи от любовта Божия в Христа Иисуса, нашия Господ" /Рим. 8:38-39/.
Поздрави!

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 17:49 #18193 by о. Георги

Този ми безинтерес :wink: към магиите се дължи на вярата ми, че ако аз съм с Бога то Той не ще ме остави - "ни смърт, нито живот, ни Ангели, ни Власти, нито Сили, ни настояще, нито бъдеще, ни височина, ни дълбочина, нито друга някоя твар ще може да ни отлъчи от любовта Божия в Христа Иисуса, нашия Господ" /Рим. 8:38-39/.

АМИН, АМИН, АМИН!!!
Пък на мен ми сложиха на вратата на храма отрязана котешка глава... Взех я с машата и я хвърлих в кенефа...

Please Вход to join the conversation.

More
21 Мар 2007 18:00 #18194 by hanna

АМИН, АМИН, АМИН!!!
Пък на мен ми сложиха на вратата на храма отрязана котешка глава... Взех я с машата и я хвърлих в кенефа...


Ех, отче! Има и по-зле..., наситина! За утеха ще ти кажа, че в храм "Св. Неделя", точно пред мощите на св. Крал някой/я /на хартия/ беше сложил/а екскремент :!: Този екскремент беше поставен пред ковчега с мощите на солея! Така че, радвай се когато някои хора се опитват да те стряскат с котешки глави и др. - значи нещо правиш за Бога и за Неговата слава!
твоя Ани

נר לרגלי דברך

Светило за нозете ми е Твоето слово /Пс. 119/118:105/

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
21 Мар 2007 20:09 #18199 by Anelia
Здравейте, отче!

Ето за това е опасно да се обявяват магиите за допусното от Бога изпитание. Много по-полезно е да им се каже, че Бог категорично забранява тези занимания. Пък ако имат срах от Бога - ще послушат...После да им се каже, че магиите "хващат" само този, който вярва в тяхното въздействие. Аз затова се присмивам на баячките - за да покажа, че НЕ СЕ СТРАХУВАМ от техните козни. Добре е да се каже, че човек не бива да подозира никого, а да остави съда в ръцете на Съдията.


Опитвали ли сте се да кажете на човек страхуващ се от кучета, че те се нахвърлят само върху този който се страхува от тях? Много хора са наясно с това, но при вида на куче лаещо по тях, изпадат в паника. Този страх е заложен в душата им още в първите 7 години, най-вече от родителите, които са им мислели доброто и са ги възпитали да се пазят и страхуват от кучето, вместо да подхождат към него с разбиране. По същият начин се изграждат и други рефлекси с които човек трудно след това се справя, въпреки желанието си. Страх от височината, колите и дори от хората. :roll:

Така още в ранна детска възраст в някои хора са заложени страхът и вярата в магиите и те трудно се преборват с тях на по-късна възраст, въпреки желанието си. А някои дори и желание нямат за това. Мисля, че в нашия народ езичеството дълбоко се е вкоренило. Но суеверието не е патент само на българите - има го навсякъде. В една друга тема беше споменато, че за това бил виновен комунизмът.

Аз с това не съм съгласна, тъй като точно на баща ми, който изповядваше комунистическата идеология, дължа липсата на суеверие и вяра в магии донякъде. За него това бяха "бабини дивотии" :lol: , май така ги наричаше? Лошото е, че под същия знаменател слагаше и религията. :( .

Пиша това, за да стане ясно колко е трудно да се внуши на някои хора да не се страхуват от магии. Все едно на мен някой да се опитва да ми обяснява да не се страхувам от височина. :lol:

Please Вход to join the conversation.

 • В. Каравълчев
 • Visitor
 • Visitor
07 Апр 2007 11:41 #18388 by В. Каравълчев
Replied by В. Каравълчев on topic Да обобщим
Специалния чин за изгонването на зли духове се появява за първи път в требника на Петър Могила и има католически произход (поредния). Първоначално нито е използван нито получава признание. През последните години, дали поради оскъдняване на вярата, дали по комерсиални причини отделни свещеници започват да го ползват и ДНЕС това са най-хитовите, съответно най-търсените молитви. А щом има търсене, има предлагане и съответно продаване.

ПП Светите отци никога не са си служили с подобни молитви. С дара на Св. Дух те са очиствали само тези, които Бог сам им е указвал. :shock:

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
07 Апр 2007 15:23 #18390 by n_antonov
Анелия, всичко, което си написала, се отнася до психологията, а не до богословието. Нямаме право да си служим с лъжа, за да задоволим някакви психологически потребности. Но дори и това не се постига като ефект, защото тези молитви възпитават хората да се страхуват от магиите, хората свикват с това, че магиите съществуват и са проблем. Вместо това знаете от Кого единствено ни учи Св. Писание да се страхуваме. Всякакъв друг страх ни отдалечава от Истината, а не ни приближава. Това е своеобразно идолопоклонство, а като идолите магиите са "нищо в света" (1Кор. 8 гл.). Сами знаете особено в Старозаветната история колко пъти и с какви очевидни средства пророците и патриарсите са показвали (не просто доказвали) това.

Какво като се използват църковни средства (храм, свещеник, нарочно написани последования и други литургични атрибути)? Лъжата може да се облече дори и в такива дрехи. Т. нар. "Киприанови молитви" са лъжа и измама. Нямат православен корен и не можем да си кривим душата, оправдавайки присъствието им в храма с някакви психологически съображения.

Единственото, за което си струва да се отваря дума в църква, е онова, което съществува, което има онтологично основание, а това е Бог, Неговите енергии и резултатът от тяхното действие - Божието творение. Всичко съществуващо е добро, злото е несъществуващо - това повтаря и потретва цялата светоотечска традиция, основавайки се на Св. Писание.

Кажете към кое от тези неща спадат магиите и проявите на бесовете и защо трябва да им се отделя богослужебно време? Моля, дайте богословски аргументи, а не психологически и прочее подобни.

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
07 Апр 2007 16:08 #18391 by Anelia


Единственото, за което си струва да се отваря дума в църква, е онова, което съществува, което има онтологично основание, а това е Бог, Неговите енергии и резултатът от тяхното действие - Божието творение. Всичко съществуващо е добро, злото е несъществуващо - това повтаря и потретва цялата светоотечска традиция, основавайки се на Св. Писание.


Как така злото да не е съществуващо?!? Нали в Библията се споменава за Сатаната, в книгата за Йов? Пък мисля и на други места. Нали Христос гони бесове, те несъществуващи ли са?

Кажете към кое от тези неща спадат магиите и проявите на бесовете и защо трябва да им се отделя богослужебно време? Моля, дайте богословски аргументи, а не психологически и прочее подобни.


Аз никъде не твърдя такива неща-за отделяне на богослужебно време. Колкото до богословските аргументи, малко ми е трудно да ги дам,тъйкато не съм специалист. Но участвам в този форум защото духовните проблеми живо ме интересуват.

При мен вярата в Бога не е само в ритуала, но в разбирането на същността на Словото. Затова може би понякога прекалено питам и задавам тъпи въпроси според вас.

Има и друг начин, на концентрация, молитва и медитация, но са ми трудни. Става дума за медитацията.

Please Вход to join the conversation.

 • n_antonov
 • Visitor
 • Visitor
09 Апр 2007 22:31 #18396 by n_antonov

Как така злото да не е съществуващо?!? Нали в Библията се споменава за Сатаната, в книгата за Йов? Пък мисля и на други места. Нали Христос гони бесове, те несъществуващи ли са?


Съществуващи са, защото са Божии творения, но те не са тъждествени със злото. Те са сътворени добри по природа, никой не е сътворен зъл, дори демоните не са тъждествени със злото по природа. Всичко, сътворено от Бога, е добро, това е аксиома. Нещо за да съществува, трябва да е сътворено от Бога, няма друг начин да съществува.

Ако кажем, че злото съществува, означава да приемем, че 1) е сътворено от Бога или 2) има друг източник на битието си, т.е. някаква алтернатива на Бога. Така стигаме до дуализма. Всъщност нито едно от тези две допускания не е вярно, защото злото просто не съществува, то никога не е било сътворявано и няма битие.

Злото обикновено приемаме като извършване на грехове, т.е. собствено то представлява отделяне от Бога. Самото понятие отделяне обозначава действие, някакво състояние, а не предмет. Както не можеш да отъждествяваш художника с рисуването, певеца с пеенето, така не можеш да отъждествяваш и злото с този, който го извършва, който го е избрал като път и състояние.

Темата е сериозна и сме я засягали вече в този форум. Можете да потърсите с търсачката. Въпреки, че на някои им излежда като философска спекулация или словесна еквилибристика, в тезата, че злото не съществува има нещо много съществено, което трябва да се разбере, за да се прескочи като проблем изобщо. Не е нито спекулация, нито еквилибристика, а непосредствено знание, запечатано в Св. Писание.

Please Вход to join the conversation.

 • Anelia
 • Visitor
 • Visitor
11 Апр 2007 21:25 #18428 by Anelia

Темата е сериозна и сме я засягали вече в този форум. Можете да потърсите с търсачката. Въпреки, че на някои им излежда като философска спекулация или словесна еквилибристика, в тезата, че злото не съществува има нещо много съществено, което трябва да се разбере, за да се прескочи като проблем изобщо. Не е нито спекулация, нито еквилибристика, а непосредствено знание, запечатано в Св. Писание.


Благодаря за отговора! :)
Темата наистина ми е интересна и ще я потърся.

Please Вход to join the conversation.

 • PiF
 • Visitor
 • Visitor
14 Окт 2007 15:39 #20666 by PiF
Здравейте,

може би съм малко закъснял с тази тема, но ми прави впечатление,че масовото "всенародно" суеверие е така характерно най-вече за страни от бившия соц-лагер (имам впечатления най-вече за Бг и Русия). Така например мога да посоча масовостта на посещения на мои роднини и близки на "екстрасенси" и сляпата им и непоклатима вяра в тези мошенници. Същите хора ходят и на свещенник , за да им прочете Св. киприяновите молитви, но това съвсем не значи ' че тези хора са християни.
Преди да стана християнин ми се случвало роднини да водят екстрасенс вкъщи, или да ходим всички заедно , и навсякъде сценария е един и същ-измъкват на хората информация и им я връщат в разширен вид, представяйки се за ясновидци, предлагат лечение с"енерготерапия " и дори билко лечение (Доста импровизирано междувпрочем...). За сметка на това заплащането им е на ниво...
В същото време в западна европа и в севрна америка, явлението се наблюдава в доста по-ограничен вид и не е толкова масово.
Единственото , което зная със сигурност (и съм видял със собстевените си очи) е че след време ползващите услугите на екстрасенси, както и самите екстрасенси, ги постигат сериозни психологически и физически здравни заболявания....

Please Вход to join the conversation.

 • Argirov
 • Visitor
 • Visitor
08 Ное 2007 13:05 #20847 by Argirov
Replied by Argirov on topic Суеверия 3
Бях писал, че в нашия храм прави лошо впечатление, когато целуваш "дявола", изобразен под формата на змей на иконата на Св.Димитър. От няколко дни този проблем е решен блестящо - пред иконата е поставена китка-цвете, така че не се вижда омразния образ! Е, като резултат от това нововъведение не може въобще да се целува тази икона - тя стана недостъпна, - но нали и самото целуване на икони е "суеверие"?! По-добре по този начин, отколкото да се отдава почит на "дявола".

Кога ли ще доживея и храма да го затворят, за да не го оскверняват със стъпките си такива като мене, които носят лоши мисли?

Аргиров

Please Вход to join the conversation.

 • о. Георги
 • Visitor
 • Visitor
11 Ное 2007 17:56 #20852 by о. Георги
Replied by о. Георги on topic Re: Суеверия 3

Бях писал, че в нашия храм прави лошо впечатление, когато целуваш "дявола", изобразен под формата на змей на иконата на Св.Димитър.

8) Питали кучето за някои особености в неговата анатомия, а то огорчено отвърнало: "То, санким, всичко друго ми е наред, та сега и за това да мисля..." Иконата е просто на св. Димитър(св.Георги), какво значение има в кой край я целуваш, джанъм? А иконата на св.40 мъченици колко пъти я целуваш? Четирсе? Излагаме се пред чужденците! :P P P Честит св.Мина (с коня)!
Послепис: Давам си сметка, че Аргиров се шегува, просто съм радостен от празника и от общуването с вас и се закачам.

Please Вход to join the conversation.