Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори

Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 27 Апр 2012 01:28 #32365

 • Наката
 • Наката's Avatar
Статията е от сайта на отец Божидар и е трагична
Плюе се Достоевски
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=642:-1-&catid=36:2010-02-12-18-18-16&Itemid=73
Интересното е, че дори патрона на сайта на отец Божидар - Серафим Роуз, много е харесвал Достоевски. Той е един от тези, които са му помогнали да стигне до Православието.
Свети Юстин Попович също е писал за Достоевски. В коментарите под статията се говореше за това. Но отец Божидар не се съобрази и със свети Юстин.
Аз пуснах три коментара, но не ми одобриха нито един.
А статията, между другото, проповядва една ерес - твърди, че православното богословие било афирмативно и критикува Достоевски, че се изразявал апофатично.
Last Edit: 27 Апр 2012 01:29 by Наката.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 27 Апр 2012 18:38 #32366

 • NIKHTA
 • NIKHTA's Avatar
И аз писах разни неща, ама пропагандата не позволява да се публикуват. Всичко минава през цензурата на компартията, и ако застрашава крехката им идеология се удря агресивно.

Някаква си Даниела ни разясни православието както следва:

"Светите Апостоли, Светите Отци на Църквата, както и всички християнски богослови, които са тълкували и изяснявали Светото Писание и които ревностно са защитавали Православната вяра от ереси и разколи, обикновено обясняват какво тази вяра Е и какво Бог Е за православния християнин. Фьодор Михайлович Достоевски, от друга страна, се опитва да покаже това, което тази вяра НЕ Е"

С този пасаж направо изпрати светите отци (и особенно псевдо Дионисий Ареопагит) за круши.
Last Edit: 27 Апр 2012 19:01 by NIKHTA.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 28 Апр 2012 10:28 #32367

 • Bore
 • Bore's Avatar
Мили ми съфорумци, не знам защо четете този сайт/будиверен.цом/ все още. Очевидно е, че в него се занимават осъждане и нищо друго! Вероятно мислят, че осъждат ереси, но факт е, че съдят хора. По спомени май има раздел "видни икуменисти и модернисти". Все едно в някой православен сайт да сложат раздел "видни зилоти и разколници". А това, че и ние попадаме под тяхното осъждане, ни най-малко не трябва да ни притеснява. Св, Ефрем Сириец в завещанието си казва:" Ти, Иисусе, Ти съди Ефрем и не давай съда на друг! Защото когото съди Бог, той по-лесно може да бъде помилван!"
В този ред на мисли, искам да кажа, че упорството в глупостта на Главеви е голямо, но не бива да ни е съблазън, та и ние да съдим и осъждаме. Който има сили да се моли за тях и за хората, които въвличат в прелест. Когато спорим с такива хора, трябва да се пазим да не заприличаме на тях. В прелест много лесно се пада. Човек може да изгуби Христовия мир в себе си само за миг да се поддаде на гнева, а той дебне зад всяка статия във въпросния сайт.
Прощавайте, ако ви отегчих! ;)
Last Edit: 28 Апр 2012 10:28 by Bore.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 28 Апр 2012 16:30 #32368

 • nikola
 • nikola's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 59
 • Thank you received: 6
Този сайт никой не го чете. Не си струва човек да жертва време и сили, за да полемизира с хора, които са толкова самодостатъчни в своето богословско тесногръдие. Техният идол е една въображаема визия за православието и църквата, която е плод на много дълбока и дълги години развиваща се прелест. Една болест, която се развива особено усилено през последните двайсетина години по нашите "духовни" ширини. Не съветвам никого да се занимава с такива нещастни хора. Рискът да се вкара в тяхното изкушение и да се зарази от същата болест е прекалено голям и реален.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 21:10 #32426

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
Никола, може и да не си много прав за това, че никой не чете сайта "бъди верен". Много хора го четат. Това го знам. Доста полезни неща съм намерил и аз на него, почти всички филми са уникални и са преведени, този преводачески труд поне заслужава уважение.

От всяко нещо ползвам това, което ми е от полза. Не мога да разбера конфликта, не искам да изпадам в осъждане, затова няма да коментирам нито една от двете страни. Аз съм част от Двери още от основаването, не знам убягва ли ми нещо, не знам има ли тайна доктрина и скрити намерения, за мен Двери ще си остане Двери на Православието до доказване на нещо нередно. Надявам се "Отворено общество" да не стане източник на финансиране на Двери. Вярвам в Косьо и в теб, в Полина и Цветомира. Така де, да не ме обвинят сега в ползване на неправилни думи - имам ви доверие. Не разбирам ограниченото възприемане на Кураев също така. И то не само от споменатия сайт. И от хора съм чувал това и онова. Всеки има глава на раменете си, да мисли с нея. Да чете, да преценява.

Отдавна не бях писал тук, но точно по тая тема отдавна исках нещо да напиша. Не е това цялото ми мнение. Много по-обстойно е. Ако свещеник Божидар Главев се съсредоточи върху мисионерската си дейност и продължи с ценните материали в сайта си, ще се радвам. Ако продължат крамолите, ще бъда огорчен. С крайни и криви хора е трудно да се общува. Затова наистина няма смисъл от отговори официални. Но все имах надежда за някакъв диалог... И не заради някакво невероятно помирение. А просто заради общата ни православна вяра. Тежък е животът.
Last Edit: 18 Май 2012 21:31 by Фенерски.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 21:20 #32427

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
И едно малко допълнение по темата Ф. М. - не ми се коментират разни плитки читателски впечатления, че писателят им действал мрачно и потискащо, пълни глупости - не ме интересува православен или неправославен писател е този човек. Интересува ме тези изследователи докъде стигат в преценката си и позволяват ли си да осъдят от свое име лицето Ф. М. на геена огнена само защото битието за тях има толкова оскъдни измерения?
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 21:22 #32428

 • nikola
 • nikola's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 59
 • Thank you received: 6
Николай, горното ми изказване и грубо е не подхожда на християнин. Приемам забележката ти. Въздържам се да коментирам повече по тази тема и да анализирам тези хора.

И между другото, жена ми се казва Цветомира ;) Не сме се виждали отдавна. Май е време да го коригираме.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 21:31 #32429

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
Леле, извинявам се най-засрамено, отивам назад и поправям грешката, а ти поправи поправката си, че се изложихме хептен. И в края на май съм в София, ще се обадя.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 22:51 #32432

 • vladikov
 • vladikov's Avatar
Отдавна не съм посещавал въпросния сайт, и не смятам да го правя. Напълно основателна е забележката на Никола че трябва да се внимава с този сайт, понеже един сайт е отговорност - какво се публикува в него, как се представя Православието, а там още на първа страница има една колонка с големи богослови, дотук добре, даже похвално че ги представят, и човек може да се ориентира за големите авторитети в богословието,та колко статии са заради тях, лошото е че са им залепили етикети. Вече дори само в интернет пространството има голям обем качествени богословски писания, а отделно и книги, така че не виждам причина дори и да има нещо стойностно да се губи време да се издирва така да се каже в „купа сено“
Last Edit: 18 Май 2012 22:55 by vladikov.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 18 Май 2012 23:09 #32433

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
Разбира се, че трябва да се внимава. Само рекох на Никола, че не е вярно, че никой не влиза в сайта, много хора влизат. Що да се отрича нещо, което е факт, не им правя реклама, знам от опит и разговори с хора, че влизат, четат, пресяват. Свещеник Б. Главев служи по стария календар,един от малкото е, които служат по стария календар с позволение на Синода и е в общение с БПЦ, част от нашата църква е, нали така. Мен въпроси като стар и нов календар не ме впечатляват, не ми се задълбочава по такива направления, има много по-важни неща.

Рипнаха срещу Достоевски сега. Не съм прекален фен на Ф. М., приемам го като литература, работата е, че за тях няма изкуство, няма литература, не мога да си обясня този начин на живот - и Пинк Флойд заклеймиха в коментарите си, и какво ли още не, не мога да си представя как те гледат на света, опитвам се, но не мога. А съм се срещал със свещеника, интервю съм взимал от него, публикувано е в Двери, тогава още нещата изглеждаха по-различно. Изглеждаше, че има място за обмяна на мнения и разбиране.

Разбирам, че е тясна пътечката. Но и реалният живот има малко по-други измерения.
Last Edit: 18 Май 2012 23:44 by Фенерски.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 09:06 #32435

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Двери се поддържа на доброволен принцип, с изключение на малките ни проекти. Ако "Отворено общество" работеше все още в България, не мисля че щеше да е лошо да кандидатстваме за някой от тях.Фенерски wrote:
Надявам се "Отворено общество" да не стане източник на финансиране на Двери. Вярвам в Косьо и в теб, в Полина и Цветомира.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 09:19 #32436

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
"Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат" (Мат.6). Фенерски, ти не се славиш с особена умереност в статиите си, точно това е твоето обаяние,така че разчитам да ме разбереш. Не мога да съм умерен с хора, които храчат по най-достойните православни клирици на 20 век и най-любимите ми автори. Не знам с чие "благословение" (или безразличие) работят тези "рицари на собствения си образ", но за мен точно това са враговете на Църквата. Не масоните, не "Отворено общество". Личната ми позиция е много по-радикална от тази на Никола. Ако изобщо спазвахме някакви правила в Църквата ни, клирик, който самоволно си позволява да се отнася така с православни епископи, светци и други клирици трябва да бъде отлъчен. След като няма кой да го направи, аз твърдя, че са се самоотлъчили от мен и приемам този факт. Разумен диалог се води с хора, които все още са способни на общение - тези да си стоят в дупката, в която сами са се натикали.

Да се върнем на "умереността". Окей, алчните предприемачи искали да построят подземен паркинг и съсипали храма ви. Добре, но са съсипали сградата, а към Църквата са изпитвали само хладно безразличие. Помисли си колко епитети използва за тях, ти лично! Докато тук се проявява умереност към хора, които са кръстени православни християни, които *мразят* Църквата (защото тези автори са и част от Църквата). Към тях да съм умерен, а да се притеснявам кой какви строежи строял?
Фенерски wrote:
Ако свещеник Божидар Главев се съсредоточи върху мисионерската си дейност и продължи с ценните материали в сайта си, ще се радвам. Ако продължат крамолите, ще бъда огорчен. С крайни и криви хора е трудно да се общува. Затова наистина няма смисъл от отговори официални. Но все имах надежда за някакъв диалог... И не заради някакво невероятно помирение. А просто заради общата ни православна вяра. Тежък е животът.
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 19 Май 2012 10:24 by Kosio.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 09:32 #32437

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
... сякаш художествената литература трябва да е някаква агитационна брошурка. Все пак "старецър Зосима" на Достоевски вероятно е направил доста повече хора християни, отколкото тъй наречените ни "мисионери", дето мисионерстват само в собственото си стадо.
Фенерски wrote:
И едно малко допълнение по темата Ф. М. - не ми се коментират разни плитки читателски впечатления, че писателят им действал мрачно и потискащо, пълни глупости - не ме интересува православен или неправославен писател е този човек. Интересува ме тези изследователи докъде стигат в преценката си и позволяват ли си да осъдят от свое име лицето Ф. М. на геена огнена само защото битието за тях има толкова оскъдни измерения?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 19 Май 2012 09:32 by Kosio.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: nikola

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 09:35 #32438

 • nikola
 • nikola's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 59
 • Thank you received: 6
Достоевски е такъв автор, който с правдивостта и силата на словото си, събужда в нас това, което сме. Ако вътре в нас цари мрак, е мрачен, да! Ако има светлина, събужда светлината. Кой каквото има в себе си.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 15:16 #32439

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
А, Косьо, за умереност хич не съм призовавал. Аз се опитвам като участник във форума, а не като автор на текстове да бъда по-умерен в изказванията си, не знам защо, по принцип, заради добрия тон. Но никого не карам да е умерен. Моят акцент падна върху посещаемостта на техния сайт. И пак казвам - споделям впечатление, нямам достъп до броячите им, не знам имат ли публични такива. Но колкото хора съм попитал или е станало дума, всички са отваряли някога или отварят редовно въпросния сайт. Само толкова. Това добре ли е зле ли е - не знам. Знам, че филмите, които съм гледал от този сайт, са добри. С може би едно изключение, някакъв руски филм, в който Русия беше над всичко, а всички останали манастири на Атон бяха някакви второстепенни, а българския дори беше леко похулен.

Против съм каквито и да било публични дразги между членове на една и съща общност, нашата, православната. Нали те са православни и ние сме православни? Каквито и да са различията между Покров и Двери примерно рядко се е стигало до напрежение. И причините са различни. Конкуренция някаква навярно. Но тук нещата се задълбочават с всеки месец и за мен това е странно. Хиперактивността на свещеника и съпругата му сигурно си има обяснение. Представете си всеки инакомислещ, немислещ или особен като човек свещеник да си направи сайт и да почне да "проповядва" през него! Но защо се стига до такава конфронтация, какви са тези обвинения в икуменизъм и модернизъм хич не разбирам. И не искам да разбирам. От заядлици смисъл няма.

Колкото до "Отворено общество", имам си мнение по въпроса, да не се отклоняваме сега. Нищо дошло от тях не е добро.
Last Edit: 19 Май 2012 16:40 by Фенерски.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 19 Май 2012 19:58 #32440

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Точно това е ключовият въпрос. Православен означава правилно да славиш Бога. Дали строителните предприемачи, заради които вашият храм е напукан не са много по-православни от тези хора? Подигравките с нашите светци и внасянето на разкол (самоволно обявявайки един или друг техен събрат във вярата за еретик) е православие с обратен знак. Точно според правилата, които те толкова държали да се спазват строго. Строго, ама не се отнасят за самите тях. Ако в Църквата имаше някакъв ред, тези хора отдавна да са отлъчени. Иначе не съм забелязал да има "публични дрязги", нападките им спрямо Двери остават без отговор в сайта. Работа на епископите е да внасят ред, не на нас.

Фенерски wrote:
Против съм каквито и да било публични дразги между членове на една и съща общност, нашата, православната. Нали те са православни и ние сме православни?
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 19 Май 2012 20:25 by Kosio.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 20 Май 2012 13:35 #32441

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
(Строителните предприемачи съм ги нарекъл сребролюбиви и престъпници, защото е престъпление да не предвидиш последствията от действията си или по-лошото, да спестиш от бетона за укрепителни конструкции и околните сгради да почнат да се пукат и рушат. Не е само църквата пострадала, но на нея най-ясно личи. Един от строителите край църквата ми обясни на професионален език, че укрепления и заздравявания на сгради не се правят по този начин, при нас всичко е на парче и бързо, цялата ни работа е такава.)
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 20 Май 2012 14:25 #32442

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
От цялата дандания на сайта на свещеника от с. Горица мен лично ме удивлява заклеймяването на дякон Кураев, от чиито книги и лекции съм научил много. Забелязах ерудицията му още когато гостува в едно предаване на Дачков преди много години. И ето, човекът обяснява много сложни неща, умът му е остър, личи си, че говори от сърце, а статиите в сайта на свещеник Божидар Главев и компания го обвиняват в модернизъм. А сега са пуснали отново и някаква статия, доказваща от какво огромно значение са за душата человеческа забрадките върху главите на жените... Не, до диалог със свещеника няма как да се стигне през интернет. Иска ми се да опитам да говоря с него на живо... Мои приятели между които и свещеници казват, че отварят въпросния сайт и го четат. Затова написах, да се занимава с проповед, а не с "разобличения". Като четеш там, излиза, че Кураев и всички останали, обвинени в модернизъм, са едва ли не на "тъмната страна".
Last Edit: 20 Май 2012 14:41 by Фенерски.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 20 Май 2012 19:20 #32443

 • Kosio
 • Kosio's Avatar
 • Offline
 • Administrator
 • Posts: 2255
 • Thank you received: 39
Няма да ги вразумиш, освен това, когато се касае за хула срещу светци, пътят минава през публично покаяние. Kогато говорим пак след 10 години, тези хора отдавна ще са в разкол, няма да устискат още много, помни ми думата!
"Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
Last Edit: 20 Май 2012 21:27 by Kosio.
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 22 Мар 2013 19:52 #33419

 • ivan61
 • ivan61's Avatar
Малко закъснял отговор от моя страна ,но не мога да не се изкажа по темата Достоевски!За вашият отговор народът Никола би казал "Право куме в очи".Всички допълнителни оценки за творчеството на Достоевски ще са неуместни!
Иван
The administrator has disabled public write access.

Отг: Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 23 Мар 2013 12:19 #33423

 • Ventzislav Karavaltchev
 • Ventzislav Karavaltchev's Avatar
Не съм съгласен с твърдението на Фенерски, че много хора четат или въобще влизат в този сайт. направих си труда да мина през няколко брояча и резултата е повече от плачевен. Имат стотина уникални посещения на ден и често дори по-малко. Другото е масово щракане от едни и същи хора... Това, че църквата се напълни с луди е друг въпрос и там съм повече от съгласен!
The administrator has disabled public write access.

Едно нещо, на което предлагам Двери да отговори 23 Мар 2013 14:46 #33424

 • Фенерски
 • Фенерски's Avatar
100 посещения уникални дневно си е успех. Бях забравил темата. Сега, като помисля, не бих си правил труда да пиша тия неща от миналата година. Ама написаното си остава. Все някой сървър някъде съхранява неща и отпреди десет години... и изобличава :lol: Изобщо, сървърите са полезни машини.
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]