Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога?

Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 26 Апр 2010 11:12 #28427

 • milipili
 • milipili's Avatar
Преди вече половин година, зададох въпрос към "Двери", който бе провокиран от наблюдаваната от мен практика в православните храмове в моя град. Получих незабавно на имейла си отговор, който ме окуражи да чакам поместването на официално мнение на екипа на сайта. Такъв до днес не е даден, а зададеният от мен въпрос продължава да ми тегне на сърцето. Питам се, дали защото питам относно една нелицеприятна истина, не получавам и очаквания ми отговор? И толкова ли е нелицеприятна тази истина? Та нали в Двери се взима отношение именно по най-парливите и наболели проблеми на православната църква у нас? Питам и сам не мога да си отговоря, но тежестта от липсата на отношение остава.
Публикувам въпроса си и отговора в имейла до мен.

29/12/2009г
Здравейте! Заинтересувах се сериозно от Православието, особено през последните месеци и основен източник на информация ми е вашият сайт, за което ви благодаря! Воден от споменатия си интерес, посетих неделната литургия в най-близкия ми православен храм в моя град, което породи следните ми въпроси. Не чух и не видях да се отслужва Евхаристия, а много исках поне да видя Причастието. Свещеникът се скри зад едно перденце на иконостаса и след малко изнесе на табличка късчета хляб, които хората си увиваха в салфетка и отнасяха със себе си вън от храма. Чаша от която да пият Кръвта Христова не видях и съответно никой, вкл. свещеника, нищо не пи. Хората не се молят заедно, не казват заедно никакви молитви, дори "Отче наш" се пее само от един човек от хора. Миряните влизат и излизат през цялото време на службата, цари постоянно движение на хора в храма. Искрено търся Христос и четейки вашия сайт съм убеден, че мога да Го намеря в Православието. Но съм силно смутен от това, което видях за пръв път на православна неделна литургия. Това ли е Православната литургия - без Евхаристия и Причастие или поне аз не забелязах? Ако търся Христос, мога ли да Го намеря в такава среда? Изпитвам тревога и несигурност задвайки въпросите си, за което предварително благодаря за вашето разбиране. Храмът е "Св. Георги" в гр. Пловдив, а литургията се отслужи от 9 часа на 27 декември.
Отговор на Иван Желев
Това е удар в десетката а нашата тема за работата енорията!Това писмо трябва да се помести с подходящ кратък коментар.
Вие наистина докоснахте сърцевината на проблематиката, която и ние в Двери се опитваме да направим важна за всеки един читател, независимо дали е християнин или още не. Защото разминаването между думи и дела е заклеймено още от Иисус Хрисос нееднократно. Това, което сте видели, е жалката действителност в повечето от случаите. Сигурно сам знаете, че и евхаристията е била извършена, но богомолците не я съпреживяват в повечето случаи; и причастие е имало, но само за свещеника зад завесата на иконостаса. Затова напоследък епикът на Двери.бг, група от ентусиасти с никаква финансова подкрепа, но с гояма морална подкрепа от интереса на читателите, се ангажира да говори именно за онова, което става в енорията и на това (основателно определяно като най-важно) равнище. Моля ви, молете се на Бога и вие, за да ни помогне да поставим по правилния начин нещата и да можем да мотивираме и самите свещенослужители, за които досегашният начин на дствие е много по-лесен, но в никакъв случай не е оправдан, дори е осъдителен.
Благодаря ви за откровеността и ви желая дръзновение по пътя към истината и живота!
Не искам да претендирам, че моя въпрос е по-важен от останалите в раздела, но не е ли Евхаристията център на литургията? Не е ли Христос във вида на Причастието Онзи, към Когото се стремим и заради Когото ходим в неделя на църква? И оказва се, че Евхаристията и Причастието са само за свещеника и за никой друг!
Наляга ме дълбоко съжаление, когато си помисля за паралела между описаното и знаковата фраза: "Не ме гледайте какво правя, ами ме слушайте какво ви проповядвам". Наистина православното богословие и доктрина говорят право на сърцето ми, но ... някак си не мога да стана православен в църква, която НЕ дава причастие на верните.
Съжалявам, ако някому развалих настроението с горния си пост.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 26 Апр 2010 15:52 #28429

 • Златина
 • Златина's Avatar
Здравей, milipili,

ако можеше с един официален отговор, както го наричаш, да разрешим проблема, отдавна да сме го сторили... За съжаление, той не се решава по този начин и много християни живеят с тази болка и празнота в духовния си живот. Наистина това е един от най-сериозните проблеми на църковния живот у нас, наистина в България е направено най-малко за неговото осмисляне и решаване, но също така е вярно, че през последните 20 години лека полека немалко миряни и свещеници започнаха да възстановяват мястото на евхаристията в църковния живот. Още от самото си създаване "Двери" отделя много голямо внимание на тази проява на църковната криза у нас - десетки са статиите, авторски и преводни, полемични и нетолкова по този въпрос, който ти наричаш "неудобен" за Двери. Ето тук https://dveri.bg/content/view/3794/255/ и тук https://dveri.bg/content/view/2687/255/ са само малка част от материалите.

Иначе предполагам, имаш предвид въпросът ти да се появи в Рубриката "Въпроси към Двери". Няма проблем, може би си прав и въпросът трябваше да стане и публично достояние. Ние просто не публикуваме всички въпроси, на които отговаряме - едни по изрично настояване на авторите им, а други защото сме преценили, че съдържат личен момент и може би на хората няма да им е приятно да ги видят публикувани. Ще поправим този пропуск и може би ще се получи интересна дискусия. Ние обаче едва ли може да кажем нещо повече от това, което сме казали досега в Двери по тази болна тема. За останалото се осланяме на Бога.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 29 Апр 2010 10:41 #28440

 • forerunner
 • forerunner's Avatar
Здравей, milipili, не искам да звучи като някакво самохвалство, но аз съм от малкото свещеници в БПЦ, които служим на български език, четем т. нар. тайни молитви на глас и не "използваме" завеси и прегради и причастяваме народа. И реакцията на свещеницити, с които сме служили заедно Литургия в моя храм, и на миряните, както може да се очаква е напълно противоположна. Интересното е, че първите, моите събратя, с които иначе съм в прекрасни отношения, са сковани от някакъв "благоговеен" страх, който ги спира дори и да разсъждават върху това, което виждат. А като се вземе в предвид, че като служат на църковнославянски, не разбират изцяло текста на Литургията, да не кажа, че и за тях логическата нишка се прекъсва (а какво да кажем за Божия народ, който чува откъслечни благозвучни неразбираеми фрази), абсурдът става пълен и едва ли някой ще успее да даде рационално приемлив отговор на тази упоритост. От огромно значение е психологическата настройка на свещенослужителя - превъзмогване на безумно погрешната теза за "сакрална" и "профана" страна на нещата от живота, казано най-общо. За тези неща о. Александър Шмеман говори най-добре, но тази теза е причина свещениците да смятат, че са надарени със "сугуба" благодат, че са пазители на "сакралното", че могат да се молят от името и за народа и ред други наистина профанизации на християнското учение за единството на Тялото Христово, за Божията благодат, за Царственото свещенство и т. нат. А относно реакцията на богомолците - ами повечето са щастливи, че са участници в това велико тайнство и чуват и виждат, това, което се случва.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 29 Апр 2010 13:36 #28441

 • Ани Василева
 • Ани Василева's Avatar
forerunner wrote:
Здравей, milipili, не искам да звучи като някакво самохвалство, но аз съм от малкото свещеници в БПЦ, които служим на български език.
Дали ще може да споделите къде служите?

Няма да е лошо да имаше някъде един списък с църквите, в които се служи на български, за да можем ние миряните да избираме целенасочено и да се ограмотяваме. Мисля вече, че трябва по-смело да се борим за промени, че иначе нищо няма да стане и след 20 години. Въпросът е как.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 30 Апр 2010 14:16 #28454

 • milipili
 • milipili's Avatar
Ще цитирам и второто си писмо към "Двери" по същия въпрос, на който отговор в рубриката не дочаках да получа, вместо отговор на постингите на любезните съ-форумци. Датата е 10 Януари 2010г. струва ми се, че най-много бих искал отговор на въпросите си от последните две изречения от писмото си.
В търсене на Христос в Православната църква, продължих да посещавам неделната литургия последователно в храмовете в моя град Пловдив. Тази неделя бях в "св. Иван Рилски", където станах свидетел на съвсем същото, което видях в "св. Георги" и описах в предишното си писмо-въпрос до вас: литургия с Евхаристия и Причастие само (евентуално?) за свещеника. Последният изнесе пред иконостаса покрити чаши с Даровете, каза "Со страхом Божим приступите", завъртя се театрално и ги внесе обратно. Никой от пълната с хора църква нито пристъпи, нито се причасти... Предполагам, че така е и в другите православни храмове в града ми...
Моля ви да ми отговорите, ако това ви е възможно: ако искрено търся Христос, но не само в учението на Православната църква, а и в Евхаристията, то къде мога да Го намеря? Вие от Двери, как практикувате вярата си при тези обстоятелства?
Ани Василева wrote:
Няма да е лошо да имаше някъде един списък с църквите, в които се служи на български...
Ани, въпросът ти спонтанно се перефразира в главата ми в следното скандално нещо: А няма ли да е още по-добре да се публикува списък в който да фигурират църквите които дават Причастие на верните? Предполагам списъкът няма да е особено дълъг, че да затрудни съставящите го...
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 02 Май 2010 20:35 #28464

 • Ани Василева
 • Ани Василева's Avatar
Milipili, разбрах, че в Покров Богородичен - София дават редовно причастие - съответно има причастяващи се. Не знам дали ти върши работа. :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 02 Май 2010 21:56 #28465

 • bore
 • bore's Avatar
^ Аз друго разбрах. Един енориаш на Покров се е заканил да бъде първият редовно причастяващ се там. За сега това е само добро намерение, дай Боже да стане практика за енорията. Тази година един, догодина двама и така...
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 03 Май 2010 17:29 #28472

 • Атила
 • Атила's Avatar
milipili wrote:
В търсене на Христос в Православната църква, продължих да посещавам неделната литургия последователно в храмовете в моя град Пловдив. Тази неделя бях в "св. Иван Рилски", където станах свидетел на съвсем същото, което видях в "св. Георги" и описах в предишното си писмо-въпрос до вас: литургия с Евхаристия и Причастие само (евентуално?) за свещеника. Последният изнесе пред иконостаса покрити чаши с Даровете, каза "Со страхом Божим приступите", завъртя се театрално и ги внесе обратно. Никой от пълната с хора църква нито пристъпи, нито се причасти...
Струва ми се, че въпросите ви са с предизвестени отговори. Не виждам как, дори и при желание, някой пловдивски свещеник би направил нещо през главата на митрополита си. Санкцията ще бъде мигновена и доста тежка. Във вашия случай имате среща не с проблем произтичащ от православното разбиране за тайнството евхаристия, а с личното виждане на един нетърпящ възражение митрополит.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 03 Май 2010 18:46 #28475

 • milipili
 • milipili's Avatar
Атила wrote:
Струва ми се, че въпросите ви са с предизвестени отговори.
Аз това не го знаех, докато не се сблъсках с реалността. Бих искал да зная дали тя е такава само в моя град или в цяла България. От постингите ви в темата личи, че и това мое питане е също с предизвестен отговор. И ... остава засега без отговор въпроса ми:
Вие от Двери, как практикувате вярата си при тези обстоятелства?
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 04 Май 2010 19:16 #28481

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
milipili wrote:
Вие от Двери, как практикувате вярата си при тези обстоятелства?
В по-голямата си част екипа на Двери се намира в София и тук няма проблем всеки да се причастява според съвестта си. От Пловдив имаме сътрудници, с които обаче аз лично не помня да сме обсъждали подобен проблем. С това не искам да кажа, че проблем няма, напротив, но в случая всичко е в ръцете на местния митрополит.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 10 Мар 2011 00:33 #30396

 • ivan0150
 • ivan0150's Avatar
Здравей, milipili,


Не чух и не видях да се отслужва Евхаристия, а много исках поне да видя Причастието

Свещеникът се скри зад едно перденце на иконостаса и след малко изнесе на табличка късчета хляб, които хората си увиваха в салфетка и отнасяха със себе си вън от храма. Чаша от която да пият Кръвта Христова не видях и съответно никой, вкл. свещеника, нищо не пи. Хората не се молят заедно, не казват заедно никакви молитви, дори "Отче наш" се пее само от един човек от хора. Миряните влизат и излизат през цялото време на службата, цари постоянно движение на хора в храма. Искрено търся Христос и четейки вашия сайт съм убеден, че мога да Го намеря в Православието. Но съм силно смутен от това, което видях за пръв път на православна неделна литургия. Това ли е Православната литургия - без Евхаристия и Причастие или поне аз не забелязах? Ако търся Христос, мога ли да Го намеря в такава среда?


Разказът ви е доста субективен за да може някой да ви помогне веднага с точният съвет.

Според мен Евхаристия е имало /както го обеснявате с перденца,парченца хляб и т.н./а това ,че "народът" не е получил причастие се получава винаги ,защото просто никой не бил на задължителната изповед преди причастието!И няма нищо странно в това.
Имало си е чаша и останалите неща.

Но това че хората не се молят заедно си е голям проблем /не само за България/
Това ,че непрекъснато има движение на хора е също проблем /и отново не само за там/

И последно .Ако все още четете този сайт -да ви кажа ,че Христос не е "Някой" ,който може да бъде намерен ей така между нас на улицата или в църквата /както категорично ни съветват Сектите/.Не им вярвайте!
Не ние го намираме а Той нас!
Православието не е лесно!
И ако ти все още искаш да станеш православен -намери някой "просветен ,коейто знае ритуалите,службите " с който да седнете и си говорите кое какво е в Божията църква.
Православието изисква преди всичко "послушание",търпение и твърда вяра, че сте на прав път,но ако се поддадете на хорските приказки и коментарии кой какъв бил и какво направил само ще си мислите ,че сте православен . Или както е казъл Спасителя "много са призвани ,но малко ще бъдат избрани.
Но най-важното е както казва св.Иоан Златоуст - Не куби кураж!Не си го намерил в тази църква потърси в друга.Търсиш ли го правилно с вяра и куеаж ,то Той Светият Дух сам ще те намери!
Успех
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 10 Мар 2011 00:51 #30397

 • bore
 • bore's Avatar
ivan0150 wrote:
,защото просто никой не бил на задължителната изповед преди причастието!
Задължителна ли е? :shock: Преди всяко причастяване ли? И кой Ви го каза това? А свещениците всеки път ли се изповядват преди причастие?
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 10 Мар 2011 10:31 #30400

 • milipili
 • milipili's Avatar
bore wrote:
ivan0150 wrote:
,защото просто никой не бил на задължителната изповед преди причастието!
Задължителна ли е? :shock: Преди всяко причастяване ли? И кой Ви го каза това? А свещениците всеки път ли се изповядват преди причастие?
Именно! Иван0150, понеже словохотливо взехте отношение по темата (за което благодаря!) моля ви да отговорите на въпросите на Боре от по-горе.ivan0150 wrote:
И ако ти все още искаш да станеш православен -намери някой "просветен ,коейто знае ритуалите,службите " с който да седнете и си говорите кое какво е в Божията църква.
Аз не искам да си говоря с някого за църквата, а да участвам в нея! Писано и говорено за църквата има колкото ти душа иска... Проблем е, че не намирам в България църквата такава каквато за нея се говори и пише (поне в Двери)! Затова и отворих тази тема с надежда за светлинка в тунела.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 05:54 #30412

 • ivan0150
 • ivan0150's Avatar
bore wrote:
ivan0150 wrote:
,защото просто никой не бил на задължителната изповед преди причастието!
Задължителна ли е? :shock: Преди всяко причастяване ли? И кой Ви го каза това? А свещениците всеки път ли се изповядват преди причастие?

Е как ще получи някой причастие без да се е изповядъл?
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 06:33 #30413

 • ivan0150
 • ivan0150's Avatar
milipili wrote:
bore wrote:
ivan0150 wrote:
,защото просто никой не бил на задължителната изповед преди причастието!
Задължителна ли е? :shock: Преди всяко причастяване ли? И кой Ви го каза това? А свещениците всеки път ли се изповядват преди причастие?
Именно! Иван0150, понеже словохотливо взехте отношение по темата (за което благодаря!) моля ви да отговорите на въпросите на Боре от по-горе.ivan0150 wrote:
И ако ти все още искаш да станеш православен -намери някой "просветен ,коейто знае ритуалите,службите " с който да седнете и си говорите кое какво е в Божията църква.
Аз не искам да си говоря с някого за църквата, а да участвам в нея! Писано и говорено за църквата има колкото ти душа иска... Проблем е, че не намирам в България църквата такава каквато за нея се говори и пише (поне в Двери)! Затова и отворих тази тема с надежда за светлинка в тунела.


Съжелявам наистина ако нещо повече казах или те засегнах в "съветите "си как да намериш жадуваната от теб църква там в България.
Въпреки ,че участвувам във форума и си поръчвам православна литература от България ,аз не живея там и не бих ти дал правилният съвет , къде и как да си намериш изповедник и съответно църква.

Включих се в темата и се опитах да ти кажа какво аз мисля а ти да не губиш кураж а да продължаваш да търсиш .След като аз намерих /на края на света / ти търсиш ли ще намериш. А и защото Друг в същата тема се опита да те посъветва така :


Цитат..............
Здравей, milipili, не искам да звучи като някакво самохвалство, но аз съм от малкото свещеници в БПЦ, които служим на български език, четем т. нар. тайни молитви на глас и не "използваме" завеси и прегради и причастяваме народа. И реакцията на свещеницити, с които сме служили заедно Литургия в моя храм, и на миряните, както може да се очаква е напълно противоположна..........Цитат

Пак повтарям -имам само бегла представа как вървят службите в България ,но горното няма нищо общо с Православието, като сървис ,като тайнства и изобщо поне с това православие което аз познавам по света!
Моля да бъда извинен от модераторите .....
И ако господина автор на този цитат е наистина православен свещеник служител на БПЦ то ти спокойно можеш да се обръщаш към мен като Иван 0150 Папа Римски :oops:
и все пак ако това е така аз просто в бъдеще ще си примълчавам ,че съм роден в православна България!
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 09:47 #30417

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
milipili wrote:
Аз не искам да си говоря с някого за църквата, а да участвам в нея! Писано и говорено за църквата има колкото ти душа иска... Проблем е, че не намирам в България църквата такава каквато за нея се говори и пише (поне в Двери)! Затова и отворих тази тема с надежда за светлинка в тунела.

Щом не си намерил, значи не търсиш както трябва. Проблемът е в теб, не в другите. Ако човек се смири достатъчно, Бог ще му покаже. Гордостта ни пречи да виждаме. Затова все търсим и не намираме.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 12:06 #30422

 • forerunner
 • forerunner's Avatar
ivan0150 wrote:
[


И ако господина автор на този цитат е наистина православен свещеник служител на БПЦ то ти спокойно можеш да се обръщаш към мен като Иван 0150 Папа Римски :oops:
и все пак ако това е така аз просто в бъдеще ще си примълчавам ,че съм роден в православна България!

Господине, възпитаните християни не са анонинмни и се представят, когато решават да водят диалог. Това първо. И второ, преди да започнеш да се правиш на интересен, вземи и се запознай с многобройните дискусии на тези тема, които има в този форум. Ако прекомерната ти делова заангажираност в мистичната страна на твоето пребиваване не ти позволява да отделиш нужното време за това и си решил, че с откъслечните си знания по Евхаристийно богословие (придобити най-вероятно от някой славен православен талибан) ще вразумиш цялото форумно войнство, просто не си познал.
Леки, благодатни и спасителни пости.
Твой брат в Христа поп Стоян.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 12:26 #30424

 • Златина
 • Златина's Avatar
Аз не искам да си говоря с някого за църквата, а да участвам в нея! Писано и говорено за църквата има колкото ти душа иска... Проблем е, че не намирам в България църквата такава каквато за нея се говори и пише (поне в Двери)! Затова и отворих тази тема с надежда за светлинка в тунела.

Разбирам колко трудно е на хората, които искат да живеят православната вяра, каквато я разкрива богословието на светите отци и какво разочарование предизвиква кризата на енорията. Има хора, които се чувстват комфортно в това, което предлага днешният църковен енорийски живот и те не могат да разберат какъв им е проблемът на другите - черкуват се, изповядват се, гледат колкото може да се съобразяват със съвестта си, четат напосоки. В това няма нищо лошо само по себе си. Проблемът е, че когато в църковната община няма ясни приоритети, не се знае (нито се пита) кое какво и защо е, нещата стават много примитивни - с измислени правила, традиции. Ако това обаче се съчетае с войнстващо самочувствие - че именно този, едва мъждукащ църковен живот, който е такъв "по велицей милости" както се казва, е Светото Православие с главни букви, тогава започват големите проблеми в тази енория. И се случва така, че по-дейните и организирани енории са всъщност "по-войнствени" енории, които не че са преодолели кризата, но са я превърнали в свещен байрак на православието и го размахват надменно на всички страни. (Между другото, много грозно е с тия знамена в пловдивска епархия. Стари, хубави манастири и изведнъж два пилона с байраци се издигат над всичко друго, включително и над кръста, разбира се). И когато човек не е школуван в тази "църковна школа", а пък има духовен глад се стъписва и чувства предаден и излъган от това, което вижда. Получава се нещо като "и сами не влязохте в Царството и на искащите да влязат, не позволихте".

Обаче, Христос винаги е на св. Евхаристия. В сравнение с Него, какво е и най-красивата, ревностна, литургично-възродена енория, с най-хубавото византийско пеене, с най-хубавите стенописи, с най-добре подготвените и съвестни свещеници? Нищо, трохички от трапезата.

Същият Този Христос е на Евхаристията и при най-ощетената откъм всичко енория, стига тя да е в Църквата.

Ние обаче, в огромното си мнозинство, не сме Го познали, не сме Го видели, не сме Го вкусили и затова не може да се причастим с Него така, както ни се иска според светоотеческата литература. Затова отчаяно се нуждаем от "трохите от трапезата", които да ни подкрепят, за да не умрем от глад в духовната си нищета. А тези трохи са, както казах, средата на нормалната, естествена, силна и литургична православна енория, вярата и опитът на нашите братя и сестри. А най-вече такава помощ може да получим от някой, който е познал Христос и се е съединил с Него. Тогава съкращаваш много път на духовно лутане и решаваш много безизходици.

Но трябва да си дадем много ясно сметка, че и в "образцова" и в "кризисна" енория може да останем еднакво чужди на Христос и еднаква непричастни към Него. И причината за това е, както каза Никола, гордостта. Затова, който търси Христос и Го обича повече от всички неща, които са белязани от Неговото присъствие - икони, песнопения, литургичен ред, богословие и т.н., ще Го търси и намери и ще стане причастен Нему при всякакви условия. Затова, разбира се, се искат много повече духовни сили и много повече смирение. Поставен в ситуацията на духовна пустош, човек или се смирява докрай и тръгва по Христовия път на кенонис, или умира от глад.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 11 Мар 2011 14:08 #30426

 • milipili
 • milipili's Avatar
n_antonov wrote:
Щом не си намерил, значи не търсиш както трябва. Проблемът е в теб, не в другите. Ако човек се смири достатъчно, Бог ще му покаже. Гордостта ни пречи да виждаме. Затова все търсим и не намираме.
Сигурно сте прав г-н Антонов, ... но. Радвам се, че мога да напиша това "но"! От няколко седмици вземам участие в духовния живот и литургиите на полската общност в моя град. Излишно е да казвам, че пристъпих прага на тази общност окуражен от приятелството на Cemiramez и нейните разкази за живота на църквата в Полша. Съвпадение, което (слава Богу!) намирам за неслучайно е, че полският свещеник о. Кшищов е съученик и земляк на о. Томаш - малък дядо на нашата скъпа приятелка. А полската общност е толкова приветлива и толерантна, че реколекциите в понеделник и службите на о. Кшищов се провеждат на български, макар само заради няколкото българи които сме на тях.
Литургиите са с изключително въздействие и ме карат да се чувствам щастлива част от тази малка общност. (Излишно е да казвам, че се дава пълно причастие.) След многогодишни търсения най-сетне се чувствам на мястото си и благодаря на Бога, че ме събра с тези хора в църквата им и на Cemiramez, че предпостави всичко това с приятелството си, отношението и споделянето!
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 12 Мар 2011 08:00 #30438

 • ivan0150
 • ivan0150's Avatar
forerunner wrote:
ivan0150 wrote:
[


И ако господина автор на този цитат е наистина православен свещеник служител на БПЦ то ти спокойно можеш да се обръщаш към мен като Иван 0150 Папа Римски :oops:
и все пак ако това е така аз просто в бъдеще ще си примълчавам ,че съм роден в православна България!

Господине, възпитаните християни не са анонинмни и се представят, когато решават да водят диалог. Това първо. И второ, преди да започнеш да се правиш на интересен, вземи и се запознай с многобройните дискусии на тези тема, които има в този форум. Ако прекомерната ти делова заангажираност в мистичната страна на твоето пребиваване не ти позволява да отделиш нужното време за това и си решил, че с откъслечните си знания по Евхаристийно богословие (придобити най-вероятно от някой славен православен талибан) ще вразумиш цялото форумно войнство, просто не си познал.
Леки, благодатни и спасителни пости.
Твой брат в Христа поп Стоян.


Радвам се да се запознаем господине поп Стоян.Аз се казвам Иоан.
По божията воля сме присъствали на различни Православни литургии в 5 различни държави по широкият свят/England,USA.Canada and Japan/ .Някъде светата Евхаристия се водеше и от смият митрополит за съответният диодез.Присъствали сме на литургия и в гр. Бургас /на св.св Петър и Павел 2008 г в храм св.св.Кирил и Методий//

И във всеки един от тези божи храмове си имаше и завеси,чаши,прегради и всичко както си му е редът за разлика от "вашият "храм Цитат....... не "използваме" завеси и прегради и причастяваме народа..............


Как пък един от тези божи служители -
Цитат....православен талибан......... според вас -не съкрати службата и не премахна завеските и да причести покаелите се така както вие правите?

Вие сте "по-голям" от техни правосвещенства Митрополит Максим /сръбската православна църква-западен диодез,Митрополит Данаил/Японската православна църква /Митрополит Дамаскин Иросалимска патриаршия.
,Митрополит /не съм сигурен в името/ на Руската Православна задгранична църква-Канада или от свещениците в руската задгранична православна църква в Лондон ,Сан Франциско,Хонолулу,гръцките и сръбски православни църкви в Портланд /Орегон/Лас Вегас,Сиатъл и Юджиин /Орегон/
Ако тези божии служители са "православни талибани" то извинявайте /да ме простят модераторите/ ,но вие трябва да сте самият Бин Ладин.
Господин Стоян ,един скромен съвет
за всеки има място на тази грешна земя .Секти много.Повечето от тях много биха се радвали на "вашите литургии".
Дано и Бог ви помогне и прости.
Аз ни най-малко ви осъждам/не е моя работа/,но не намирам за необходимо да потдържам повече контакти с вас.
Благодаря за вниманието !
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 12 Мар 2011 11:31 #30439

 • milipili
 • milipili's Avatar
Здравейте Йоан,
нямам нищо лично към вас, но струва ми се става симптоматично когато напоследък отворя някаква тема с вълнуващ ме въпрос и някои от участниците да намерят за какво да се препират в темата. Веднъж се стигна даже до затваряне и триене, като се изгубиха за форума наистина ценни постинги.
Моля за сдържаност и взаимно уважение, за да не сполети и тази тема това, което сполетя наскоро друга една започната от мен :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 12 Мар 2011 11:40 #30440

 • Златина
 • Златина's Avatar
Аз ни най-малко ви осъждам/не е моя работа/

Ivan, винаги страшно се чудя, как може някой да си каже всичко, което си мисли за някого, след това "смирено" да прибави: "ама аз никак не осъждам"... Как ги съчетавате тези неща, без на съвестта ви да прави ни най-малко впечатление противоречието? Или думите за "неосъждане" и "смирение" ви успокояват? Тогава лошо сте свикнали само себе си да лъжете.

Вие току що имахте дързостта да се обърнете към един православен свещеник с "господине", тоест съзнателно подчертавате, че поради някакви причини не го считате достоен за свещеник. Това ако не е осъждане, какво е?! Това е лицемерно и е добре да си дадете сметка. И не разбрах какво толкова предизвика "православен" гняв у вас? Няма канон за изповед преди причастие. Когато човек се причастява редовно, не може да се изповядва непрекъснато. Изповядва се, когато има какво да изповяда. Такава е византийската практика и тя се спазва сега в Гърция, Йерусалимската патриаршия, Вселенската патриаршия, Антиохийската и т.н. Естествено, когато човек се причастява два пъти годишно, ще трябва да се изповяда преди това.

Трябва да сте по-търпим (и търпелив) към нещата, които ви се струват нови и непознати. Може пък те да не са нови и непознати, а просто вие да не ги знаете.

Например, сигурно навсякъде, където сте ходили, църквите имат иконостаси. Като на повечето места. Има обаче и древни храмове, които нямат иконостаси. Секти ли се събират там? Това е въпрос на разнообразие в православните традиции. Много дълго време олтарът в храма не е бил отделен с иконостас, който да прикрива от вярващите случващото се вътре. И днес има православни църкви по света, където няма иконостас, а ниска преграда и вярващите виждат случващото се вътре. На никой не му идва наум да ги обвинява в ерес. Аз самата в момента също се черкувам в такава църква. Поради стечение на обстоятелствата, няма иконостасна преграда. И в София има старинна църква "Св. Петка", където няма иконостасна преграда.

Още един пример, сега се отслужват преждеосвещени литургии. Навсякъде се служат сутрин. А трябва да се служат вечерно време, както са замислени и създадени. На много места в Гърция ги служат вечер. И хората се причастяват вечерта. Някой пък може да не е чувал за тази практика и ако му кажат, че в някоя енория се служат вечерни литургии, може като вас да подскочи и да обвини хората в ерес. Това не е безотговорно, а всъщност показва липса на смирение. Ако го имаме, ще се отнасяме критично към своите познания и ако нещо не разбираме или влиза в противоречие с това, което знаем, смирено ще се опитаме да го изясним, евентуално по-късно, когато му дойде времето. А не да развяваме байрака, че знаем какво е православието по света. Това, че сте се черкували на различни места, не означава, че сте говорили с тези висши йерарси, които изброявате. Ако те ви бяха казали, че който причастява енориашите си без непросредствена изповед преди причастието е ерес, тогава трябваше да говорите от негово име.

Днес пък свещеникът в църквата, където се черкувахме, обяви, че ще причасти само онези, които са се изповядали в неговия храм. Това не беше правилно от негова страна. В същността си беше ново църковно учение, но се съобразихме с него. И наум не ми минава да го обвинявам в ерес, въпреки че не е прав.
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 12 Мар 2011 23:10 #30450

 • forerunner
 • forerunner's Avatar
Иоане, недей така човече, афектът не е добър съветник. Даваш ли си сметка какво говориш! Обвинението в ерес е сериозно нещо и ако не можеш да го докажеш, сам се осъждаш. Интернет не е играчка, общуват живи хора и Бог вижда всичко. Относно "доказателствата", които прилагаш - къде си присъствал на служби и кой е служил - това не е никакъв критерий за правилността на която и да е литургическа практика. И ний сме ходили по света и сме видяли много неща. В една от църквите в Брюксел, например, проскомидията се извършва в самия наос - нещо напълно логично и литургично - Светите Дарове се принасят в Олтара, как да кажа - много видимо от името на народа. Но за теб предполагам и това е ерес. Можеш ако искаш лично да го съобщиш на о. Кристоф :? .
А православен талибан е събирателен образ за крайно инфантилен ригоризъм. Не е обида, диагноза е.
Поздрави!
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 13 Мар 2011 12:56 #30458

 • В. Каравълчев
 • В. Каравълчев's Avatar
ivan0150 wrote:
И във всеки един от тези божи храмове си имаше и завеси,чаши,прегради и всичко както си му е редът за разлика от "вашият "храм Цитат....... не "използваме" завеси и прегради и причастяваме народа..............
Как пък един от тези божи служители -
Цитат....православен талибан......... според вас -не съкрати службата и не премахна завеските и да причести покаелите се така както вие правите?
Вие сте "по-голям" от техни правосвещенства...
Хубаво е да си вземете някоя голяма богословска книга с надпис "Литургика" и внимателно да четете. Ако имате възможност да намерите книга с надпис "Историческа литургика" още по-добре, ще си изясните много неща и няма да се налага да задавате иронични въпроси : " вие по-голям ли сте"... За съжаление всички със ставането си членове на Църквата почваме да богословстваме, но е добре да си даваме сметка, че това още не ни прави богослови! Расото също не гарантира богословие на ниво, но в случая с поп Стоян расото има и богословско покритие :D
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 13 Мар 2011 23:35 #30467

 • Snejana
 • Snejana's Avatar
В. Каравълчев wrote:
milipili wrote:
Вие от Двери, как практикувате вярата си при тези обстоятелства?
В по-голямата си част екипа на Двери се намира в София и тук няма проблем всеки да се причастява според съвестта си. От Пловдив имаме сътрудници, с които обаче аз лично не помня да сме обсъждали подобен проблем. С това не искам да кажа, че проблем няма, напротив, но в случая всичко е в ръцете на местния митрополит.
Проблемът възниква когато живееш в по-малък град и нямаш избор. В този случей за утеха и напътствие ми служат думите на Йегарският епископ д-р Порфирий :

".....обикновения християнин не може много да промени ситуацията в литургичния живот, затова защото всичко зависи от благословението на епископа, но вярвам, че, ако със смирение преди всичко се молим на Бога Той да направи всичко, което е нужно за нашата Църква и не спорим с епископа, но ако се опитаме да напишем някакъв богословски текст по тази тема, постепенно ще се достигне и до обновяване на литургичния живот.

При нас в много епархии хората вече се причастяват на всяка Литургия. От друга страна, вярвам, че ако някой приема със смирение такава ситуация в неговата Църква и, ако знае, че и това е по промисъл Божи, ако не се бунтува отвътре, не се гневи спрямо епископа, тогава за него и един път в годината да се причасти, ще бъде, че все едно се е причастявал всяка неделя. "

http://www.svnikolay.diocese-ruse.org/ev.htm
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 14 Мар 2011 02:25 #30468

 • ivan0150
 • ivan0150's Avatar
[quote="В. Каравълчев" ......Расото също не гарантира богословие на ниво, но в случая с поп Стоян расото има и богословско покритие :D [/quote]

....богословско покритие .... или Прикритие ?

Щото тя историята помни много такива а и Спасителят и останалите апостоли много често ни предупреждават от страниците на светата Библия да внимаваме с "вълците в овчи кожи".
Никого не съдя и коментирам .Цитирах факти и се опитах да предупредя някой си.
Благодаря за съвета Ви да сверя "богословските " си знания с Литоргиката.Но аз нямам такива знания а и не мисля да се сдобивам с такива.

Щото Св.Евхаристията е най-великата и най-тържествената и достолепна част от Св.Литургия -или греша?
И премахвайки днес завеска утре чашата и виното ,някой свещеник просто ще си свали и расото един ден.Колко му е ?
Някой и в България вече проповядват облечени в костюми с вратовръзки нали? Е те не били "наши" т.е. православни.
А кой е сигурен ,че нашите са наистина "наши"?Примери от преди около 2000 години та до ден днешен ,дал Бог.
Какво ни пречи на нас православите и ние да се моденизираме ?
Останалите "религии " само ни гледат сеира и чакат около нас като лешояди.
С поздрав 8)
The administrator has disabled public write access.

Re: Въпросите към "Двери", неудобни ли са те понякога? 14 Мар 2011 08:12 #30471

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
[size=150:35v7vagf]Моля потребителя ivan0150 да престане да съсипва дискусиите с некомпететни изказвания. Разбрахме, че не знае за литургиката и не иска да знае. В такъв случай, да успокои топката и да спре да поучава останалите. Нормалният възпитан човек не се меси в разговори по теми, с които не е запознат, освен ако не иска да зададе въпрос.

Модераторско предупреждение!
[/size]
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]