Мобилно меню

Welcome, Guest
Username: Password:

TOPIC: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша

Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 13 Апр 2010 17:23 #28341

 • Cemiramez
 • Cemiramez's Avatar
Христос възкръсна!

"Април нещо не обича Полша" - повтори се толкова много пъти последния уикенд....

Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша?! Освен всякаквите политически спекулации, това е една човешка трагедия. "Руския поп" в православната църква в нашия град спомена за това, но отслужи два дни подред само за загиналия православен епископ Мирон, "понеже - каза 'батюшката' - за католиците има кой да тъгува". Ех, този батюшка, толкова ме подтиска, а особено през периода на великия пост, че това си е направо за друг постинг.
А 'православната полска' младеж се беше организирала именно в събота да се събира от цяла Полша и въпреки трагедията, си направиха такова парти... Аз бях там за малко защото не знаех целта на събирането им, мислех си че са се събрали да се молят, разговарят, или нещо такова. Доволно се лееше водка и руски песни. "Хора, вие какви сте?!" - попитах ги аз поразена и потресена. Да бъдеш 'православен' в Полша за тях самите означава преди всичко да бъдеш 'неполяк', а 'русин', с което се гордеят. Всъщност обаче, като извод на мои наблюдения и общуване с тях, това е прикрите за липса идентичност, което от своя страна е проява на страх.
"Ами ние нямаме нищо общо тогава" - казах им аз и си тръгнах -"даже не се причастяваме заедно, понеже в църквата само аз и 5 деца го правим" .

Много е голямо напрежението от събота, много преживяваниа и ми се иска да кажа няколко думи... От събота се боря със себе си, понеже от устата ми се натискат да излизат проклятия и вой, боря се със личната си ненавист и злоба да не тровят сърцето ми, разкъсана вътрешно между гражданина и поляка от една страна и човека от друга...
Сега след 70 години лъжи, манипулации, спекулации и злоупотреби, поругаване на памет, най-сетне целия свят ще разбере какво е станало в Катин 1940! Даже Путин позволи да се прожектира в Русия иначе забранения за масова прожексия филм на Вайда "Катин". Тази вечер по телевизия TVN24 актьорът Даниел Олбрихски ще произнесе на полски и руски език обръщение към руския народ. Ето текста:

http://tygodnik.onet.pl/30,0,44315,artykul.html

Няма да ви говоря за това, вероятно и медийното пространство в България е препълнено с политически спекулации, но въпреки това бих искала да изразя какво наистина става тука от наша гледна точка, как мислят хората. Искам да ви напиша за това което става, когато не позволиш на гласа на омраза, съмнения, ненавист, жал, негодувание злоба да те завладеят и да ти диктуват как да се държиш и какво да говориш, какво становище да заемеш. Никой нищо не е забравил, никой няма намерение да си погази паметта и историята, но никой не иска вечно да мрази и да живее със самосъзнанието на обезвластена жертва със съдбата на която друг се разпорежда. Това не ни прилича и не ни подхожда. Когато въпреки всичко успееш да овладееш това, остава дъждът, за който искам да ви разкажа, дъждът, който започна още от около 10:00 часа в събота да се лее, сякаш небето се беше разкъсало издъно и не спираше да вали до понеделника, в момента пак е мрачно и пак вали. Остава огромът от хора, върху лицата на които дъждът удряше като камшици. Остават знамената с черна лента навсякъде из балкони и прозорци както на частни домове, така и на държавни учреждения, върху транспортните стредства на градския транспорт и върху антените на таксита. Искам да ви разкажа за едно знаме от втория етаж на един блок тука недалече, което е толкова голямо, че пръта му се огъва, а то такова чисто и голямо сякаш символизира духа на Полша, като го погледнеш и ти става спокойно. За масите хора излизащи навън, извън домовете си, за да солидаризираме в болката. да палим свещи, да се молим, навън, не пред телевизорите сами с болката и страха си, а заедно. Вървим заедно, непознати, стоим заедно, толкова много нас сме, притиснати, прегърнати, солидарни, винаги силни заедно, мълчим, делим една болка, един страх, една съдба, една надежда, че 'още Полша не е загинала, докато сме живи'.... Оставаме ние, които се гледаме мълчаливо и дълго, очи на очи кураж додават, очите са ни светли, па макар и пълни със сълзи, не оплакваме съдбата си, не се поддаваме на самосъжаление, тихи сме, топло ни е въпреки пронизващия студ, шепнем със същата сила и вяра както се казва 'Христос възкръсна, че "Бог толкова обикна Полша, че поиска от нея такова свидетество"...

Амен!

ПС: Искам да благодаря на bore, milipili и n_antonov за изразите на съчувствие и съболезнование!
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 13 Апр 2010 19:19 #28343

 • Smilen
 • Smilen's Avatar
Със сигурност Бог обича полския народ! Обичаме го и ние! Лично аз съм се радвал много пъти и по много начини на топло и гостоприемно отношение от страна на поляци и знам, че поляците като цяло имат симпатия към българите и към България. Храним респект към дълбоката християнска традиция на тази страна, както и към нейната култура, която е силно отворена към онези неща, за които няма думи. Молим се за всички жертви без разлика на вероизповеданието! Бог да ги прости!
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 13 Апр 2010 19:57 #28344

 • Златина
 • Златина's Avatar
Здравей Cemiramez, наистина пропускът ни е недопустим от всяка една гледна точка - и чисто човешка, и професионална. Вината е в голяма степен моя, тъй като отговарям за новините, а през Светлата седмица си дадох почивка. Лошо се съгласувахме и така си остана само намерението ми да отразя поне съболезнованията на главите на православните църкви. За съболезнования от страна на Българската патриаршия не се чу нищо.
При първа възможност ще ги отразя, а ако имаш възможност и желание може да направиш новина и ти.
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 13 Апр 2010 20:40 #28345

 • n_antonov
 • n_antonov's Avatar
Днес гледах къде се намира посолството на Полша, за да отидем заедно със съпругата ми и дъщеря ми да почетем паметта на загиналите. Всички сме с полския народ. Станалото е потресаващо. Твърде много зло и нещастие е донесло това място, а и всичко, свързано с този режим. "Полигон на сатаната", както го нарича Игор Бунич.

Златина не е виновна за това, че събитието не е отразено в "Двери". Всеки от нас има ангажимент към сайта и вина за този пропуск. Не може всичко да е на нейните плещи.

Позицията, изразена от батюшката, е плод на невежество и страшно тесногръдие. Този човек няма сърце. Понякога да те е срам, че си православен заради такива свръхправославни руски батюшки.
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 14 Апр 2010 10:06 #28348

 • milipili
 • milipili's Avatar
Бог да прости загиналите поляци! Моля се Бог да даде сила и утеха на полския народ и на теб Cemiramez, в скръбта ви по жертвите. Ти си нашата връзка с полския народ, вашата скръб е и наша, присъединявам се в молитвите си към вашите молитви...
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 15 Апр 2010 21:39 #28359

 • Cemiramez
 • Cemiramez's Avatar
Много благодаря за всички изрази на солидарност и съчувствие!

Не съм искала въпросът ми да прозвучи като критика, но тъй като за мене "Двери" е сериозен сайт, помислих че има и някакви сериозни мотиви да не отразява събитието.
Не знам дали бих била в състояние да направя новината аз, тъй като поради мащаба на събитието и сериозността на сайта ви, това е голямо предизвикателство, и трябва да бъде направено адекватно. Разира се благодря за предложението. Мога да опитам да помогна. Много е напрежението, наистина, много е, понеже ние се стараем да си живеем и работим, а не да седим и да гледаме новини, и да се оплакваме. Ритъмът на живот си тече. Улицата пред прездиентския дворец цялата е пълна със свещи, организира се погребението, пристигат самолети с ковчези, сайтовете са пълни само с новини относно събитието миналата събота.... Освен това аз се разболях в неделята понеже преседях 4 часа на студа и дъжда и после лежах с температура, боляха ме костите и гърлото, главата. оСвен това от вторник си имам неразрешим, засега, мой си проблем....

Не знам дали сте гледали филма "Катин" на Вайда. След събитията миналата събота сигурно в неподозирани места по света ще се иска да гледат този филм. Според мене там нещо друго е по-важно, според мене въпреки всичко акцентът не е на самото човекоубийство. Въпреки целия терор и манипулцации показани като първи действащ план във филма, аз усещам зад или над това един дух на вярност. Това е Полша. В добро или зло, стои верна на себе си, верна в трудовете на дните си, просто, зима, лято, преврат, втора световна война, военно положение, 'под този кръст, под този знак Полша е Полша, а полякът - поляк. " и готова да иде за кръста до край.

Не знам дали ги има в България, но гледайте, ако имате възможност филмите "Йоан Павел 2" с Джон Войт и полския, по-рано направен филм, в две части - "Карол - човекът, който стана папа" и "Карол- папата, който успя да остане човек". Там много добре е показана събдата на Полша по време на 2 световна война и съветската окупация след това, военното положение и след 1989 г. Има една сцена на моста в Краков, бягат хора от едната страна, моторетки, малки деца, кучета, а гледат отдалече срещу тях тичат други хора. И едните крещят на другите:" Хора, връщайте се, връщайте се, немците нападнаха!", а другите на първите:" Накъде, накъде, там съветите влязоха!" Сцената е в началото на филма и е емблематична. На мене ми се наложи да спра двд, за да се нарева и после пак го включих. После пък има сцена как Карол Войтила ( още любител-актьор) пита колегата си в една тъмна стая дали всичко е готово. А колегата му казва:" Да, пушки - толкова и толкова броя, храна..., фалшиви кръщелни свидетелства за евреите - толкова и толкова броя" И тогава пък човек се смее.

Поздрави!
The administrator has disabled public write access.

Re: Защо "Двери' не отразява по никакъв начин трагедията в Полша 16 Апр 2010 11:55 #28365

 • milipili
 • milipili's Avatar
Cemiramez wrote:
Не знам дали сте гледали филма "Катин" на Вайда.
"Катин" може да се изтегли от тук, другите два филма за съжаление не намерих из българския интернет...
The administrator has disabled public write access.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]