Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
1_3.pngПравославната църква в Америка (ПАЦ) явно има проблеми с нашите православни общини под нейна юрисдикция. Не им стигат трудностите с оставките на вече втори предстоятел на тази автокефално-автономна църква, а и българските общини също им създават главоболия. За това говорят както много материали в медиите, така и от един документ, изпратен от най-новия глава на Православната църква в Америка митрополит Йона, до "енорийския съвет" (т.е. църковното настоятелство) на българската църква "Св. Иван Рилски" в Чикаго. Както си спомнят читателите ни, миналата година Епархийският съвет на Неврокопска епархия низвергна свещеника Валентин Ноцков от Благоевград, който от доста години бе в Чикаго. Низвергването беше потвърдено от Св. Синод и съответно съобщено както на Ноцков, така и на ПАЦ, под чиято юрисдикция той все още стои. Тогава митр. Йона, който е и временно управляващ Българския диоцез към ПАЦ, отиде в Чикаго да въдвори нов свещеник на мястото на низвергнатия Ноцков.  Нещо или някой обаче му попречи и той не успя да прокара волята си, върна си обратно и свещеника-българин. Ноцков остана да си служи там, търпян от митр. Йона. Затова владиката сега пише на "енорийския съвет", но не и на Ноцков. Жалва се, че поради множеството трудности, създавани през последните години от тази църковна община, които все още продължават, и поради които сега не е възможно да се направят избори за нови настоятели и нарежда да се оставят в сила настоятелите от 2008 г., като изброява имената им.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (26 Votes)
1_29.jpgМинистър Вълчев показа недвусмислено пред обществото, че заема ясна и явно сериозно обмислена позиция по въпросите за мястото на религията в училище: българското училище е светско и в него няма място за индоктриниращи предмети. Това изказване е съвсем логично в рамките на европейската светска политика.

Преди два месеца в Софийския университет слушах лекция на тема “Обучението по религия в държавните училища - една необходимост”. Лектор беше доцент Тим Йенсен от Южнодатския университет, Главен секретар на Международната асоциация по история на религиите. Лекцията беше посетена от университетски професори, образователни експерти и представители на различни вероизповедания. Доц. Йенсен започна с известните на широката научна общност положения, че религията почти винаги е била част от историческите фактори за оформяне на процесите в обществото, а през последните двадесет години се наблюдава възраждане на религията и религиозността, която е характерна за отделния индивид. Логичният извод на лектора беше категоричен: обучението по религия е абсолютно задължително в европейските държави.

1.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.87 (15 Votes)
United Bulgarian Churches in ChicagoВземам отношение по „Обръщение(то)”, тъй като в него се споменава моето име и ми се приписват действия и намерения, които не отговарят на истината. Валентин Ноцков твърди, че водя дело срещу църквата с цел да я приватизирам, да я направя моя собственост. Това е лъжа. Делото е срещу Валентин Ноцков, който злоупотреби с доверието на част от нас, създателите на църквата „Св. Иван Рилски” в Чикаго, и грубо потъпка нашето човешко достойнство. Като ответници са призовани и още неколцина, които волно или неволно се поставиха в негова услуга.
 
Как се започна? Цитат от твое интервю, Валентине: „Когато за трети път не ми позволиха да вляза в църквата “Св. София”, хората, които бяха с мене, ми казаха: ”Отец, ние няма да нахалстваме, а започваме да градим нова православна църква...”. Обърни внимание на думите си: хората, които бяха с тебе, казаха, че ще строят нова църква, не ти, както в последните години твърдиш! Не прави помен с чужда пита, казва народът! Един от тези хора беше Камен Антонов, чието име ти отдавна забрави, независимо че те подслони в собствения си дом.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
1_62.jpgГеорги Гергов да стане почетен гражданин на Пловдив заради богоугодните свои благодеяния е поискал с писмо до председателя на общинския съвет Илко Илиев и кмета Славчо Атанасов митрополит Николай, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Само за седмица това е второто писмо с подобно послание, първото бе подписано от 15 интелектуалци.
 
Чета и не се чудя. Гледам снимката и дори се успокоявам. Тъй трябва и да бъде! Щом е станал за тия няма и 20 години от обикновен човечец - един от най-богатите българи, щом си избра владика (за своята Партия и за своя си град), щом си го избраха от същата Партия в Централния й комитет (пардон – във Висшия й съвет), защо да не стане и почетен гражданин на Пловдив, преди градът да стане изцяло негов? После, като стане напълно негов, няма да е удобно някак...

И най-сетне: защо владиката да не се нареди до пловдивските интелектуалци със същото предложение? Че само те ли са получили пай от "богоугодните благодеяния"?! Хм!

4.1627906976744 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (43 Votes)
1_58.jpg...в Една, Свята, Съборна и Апостолска Църква

С тези думи на Символа на вярата православните християни свидетелстват принадлежността си към единия, единен и неделим богочовешки организъм – Църквата Христова - „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), над която и „портите адови няма да надделеят” (Мат. 16:18).

Вече повече от две хилядолетия Църквата изпълнява своята мисия - спасението на цялото човечество въпреки гонения, ереси, схизми и разколи, които преодолява благодарение на Божията милост, единството на вярата и сърборната си воля. Седемте вселенски събора оформиха догматичната й същност, основавайки се на Свещеното Писание, Свещеното Предание и светоотеческата традиция.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]