Мобилно меню

3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (40 Votes)
1_5.jpgВидът на Йерусалим, облян от ослепителна духовна светлина, е вълнуващ и неповторим. Разположен сред по-високи планини на брега на дълбока клисура, градът излъчва постоянно нетленно сияние. Дори да нямаше особено историческо значение, той пак би събудил силни чувства с необикновения си външен облик. Погледнат от върховете на Скопос и Елеон, хоризонтът е отрупан със средновековни укрепления и кули,  позлатени куполи, зъбери, рушащи се останки от римско и арабско време. Около него има долини и склонове, превърнати в просторни, зелени морави, които променят дори свойствата на светлината. Гледката е завладяваща.

Според преданията при цар Давид той се нарича Йевус. На еврейски език Йерушалаим означава „град на мира” (тази етимология не е съвсем уточнена – б. р.), което е парадокс, защото в своята хилядолетна история той познава твърде малко периоди на мир. На арабски език името му е ал-Кудс, което означава “свещен”. Той е древен близкоизточен град на водораздела между Средиземно и Мъртво море на височина 650-840 м. Представлява невероятна смес от паметници на историята, културата и на народите с огромно количество забележителности. От древност този малък провинциален град е наречен „пъп” или „център” на света поради изключителното му религиозно значение (така е наречен и в прор. Йезекиил 5:5 – б. р.).[i] В различно време Йерусалим е  владение на Юдейското царство, държавата на Александър Македонски, Сирия на Селевкидите, Римската империя, Византия, Арабския халифат, кръстоносците, държавата на Айюбидите, татаро-монголите, мамелюците, Османската империя и Британската империя.[ii]

4.1304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (23 Votes)
1_45.jpgВълнуващо е всеки път, когато се организира поклонническо пътуване до православни светини, независимо къде се намират - било в Родината ни или извън нея. И тази година благодарение на Студентския съвет при СУ и на академичното ръководството на Богословския факултет се осъществи поредното такова пътуване – посещение в Р. Македония. Не е случаен изборът на това направление – желанието на поклонниците беше да минат по онези стъпки, по които е вървял през ІХ в. Охридският първосветител, св. Климент, покровител на нашата Алма матер. Именно този устрем подтикна организаторите да наименуват поклонението „По стъпките на св. Климент Охридски”. Но не само това беше целта на пътуването, организирано в отговор на покана на колегите от Богословския факултет в Скопие. Желанието ни беше да се срещнат проподаватели и студенти от нашия факултет с представители на сродния факултет в Скопие, за да се създадат и същевременно утвърдят трайни професионални и приятелски връзки между двете висши богословски школи.

Програмата беше твърде наситена, но вълнуваща. Чак след прибирането си в Родината се запитахме: как за три дена, от 15 (петък) до 17 (неделя) май, успяхме да прекосим цяла Македония и да видим толкова много забележителности?! Отговорът, естествено, се коренеше в желанието на всички ни да се потопим в духовните и културни пластове на една сравнително млада, съвременна държава, чиито територии са се числили в далечното минало към Майка България (но това е тема на друг разговор).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
СалтКакто повечето йордански градове Салт е разположен на високо и във височина. Подобно на Аман 900-те метра надморско равнище ви карат да се чувствате като в планински град, но тук всичко е много компактно и събрано само на три обозрими хълма. Обкичени с каменни къщи, те приличат на византийска релефна цветна мозайка, по която можете да се движите до безкрай, без да ви омръзне.
Още като наближите града, ще усетите, че той е врата във времето, а после, когато тръгнете по стръмните улици, ще разберете, че самият град е изтъкан от врати, белязани от времето.

Къщите дават облика на града, а вратите – облика на къщите. 

Според една легенда името на Салт идва от Ал Салати, едно от прозвищата на Александър Велики, а самото населено място е било смятано за една от най-важните стратегически точки между Йорданската долина и Източната пустииня /Ал бадия/. Римляни, византийци и мамелюци са допринесли за разрастването на Салт, който е бил разрушаван неколкократно. Днешният му вид се оформя едва в края на 19 и началото на 20 в. в края на Отоманския период.

4.4736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (19 Votes)
„Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие и като гледате края на техния живот, подражавайте на вярата им”
(Евр. 13:7)

Охридското езероПо инициатива на деканското ръководство на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и лично на декана – доц. д-р Емил Трайчев и със съдействието и участието на заместник -ректора на СУ доц. д-р Мария Шишиньова и зам.-деканите на Факултета по журналистика доц. д-р Веселина Вълканова и на Биологическия факултет доц. д-р Борис Бакалов се проведе поклоническо пътуване до историческите места в Охрид, свещени за православните на Балканите. Тази инициатива се вписа в двоен юбилей – 120-годишнина на СУ и 85-годишнината на Богословския факултет. Пътуването беше и в памет на проведеното през месец юли 1941 г. поклонение в Охрид на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски” начело с ректора – проф. протопрезвитер Стефан Цанков и църковния историк, охридчанина проф. Иван Снегаров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Намира се в югоизточната част на Шабачко-Велевска епархия, близо до границата с Босна. Той е най-новият манастир в епархията. Строежът и благоустрояването му все още не са окончателно завършени. Разположен е в изключително живописна местност вземлището на разрушения през ХIХ в. Сокоград.

Археологическите проучвания в района откриват следи от поселение в дълбока древност. Богатите залежи на олово и цинк осигурявали добър поминък на местното население, а дълбоките пропасти, обграждащи стените на града, го правели практически непревземаем.

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж