Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
СалтКакто повечето йордански градове Салт е разположен на високо и във височина. Подобно на Аман 900-те метра надморско равнище ви карат да се чувствате като в планински град, но тук всичко е много компактно и събрано само на три обозрими хълма. Обкичени с каменни къщи, те приличат на византийска релефна цветна мозайка, по която можете да се движите до безкрай, без да ви омръзне.
Още като наближите града, ще усетите, че той е врата във времето, а после, когато тръгнете по стръмните улици, ще разберете, че самият град е изтъкан от врати, белязани от времето.

Къщите дават облика на града, а вратите – облика на къщите. 

Според една легенда името на Салт идва от Ал Салати, едно от прозвищата на Александър Велики, а самото населено място е било смятано за една от най-важните стратегически точки между Йорданската долина и Източната пустииня /Ал бадия/. Римляни, византийци и мамелюци са допринесли за разрастването на Салт, който е бил разрушаван неколкократно. Днешният му вид се оформя едва в края на 19 и началото на 20 в. в края на Отоманския период.

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (18 Votes)
„Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие и като гледате края на техния живот, подражавайте на вярата им”
(Евр. 13:7)

Охридското езероПо инициатива на деканското ръководство на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и лично на декана – доц. д-р Емил Трайчев и със съдействието и участието на заместник -ректора на СУ доц. д-р Мария Шишиньова и зам.-деканите на Факултета по журналистика доц. д-р Веселина Вълканова и на Биологическия факултет доц. д-р Борис Бакалов се проведе поклоническо пътуване до историческите места в Охрид, свещени за православните на Балканите. Тази инициатива се вписа в двоен юбилей – 120-годишнина на СУ и 85-годишнината на Богословския факултет. Пътуването беше и в памет на проведеното през месец юли 1941 г. поклонение в Охрид на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски” начело с ректора – проф. протопрезвитер Стефан Цанков и църковния историк, охридчанина проф. Иван Снегаров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Намира се в югоизточната част на Шабачко-Велевска епархия, близо до границата с Босна. Той е най-новият манастир в епархията. Строежът и благоустрояването му все още не са окончателно завършени. Разположен е в изключително живописна местност вземлището на разрушения през ХIХ в. Сокоград.

Археологическите проучвания в района откриват следи от поселение в дълбока древност. Богатите залежи на олово и цинк осигурявали добър поминък на местното население, а дълбоките пропасти, обграждащи стените на града, го правели практически непревземаем.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Емил СтоевКолата беше навъртяла хиляда километра, а нашата поклонническа екскурзия из светите места на Молдова и Буковина едва започваше. Ние влизахме в манастири и църкви, докосвахме с ръце мощите на светци, любувахме се на мощта на православната музика, която караше всеки човек да се чувства част от Божието стадо. Румънската патриаршия се беше погрижила за нас - нощувахме в пансиони със статут на хотел с пет звезди, скромни монаси ни поднасяха деликатесни гозби с билкови подправки, пиехме отлежали манастирски ракии и ликьори, редки вина от нарове и боровинки. Така утолени и отпочинали, отново навлизахме в света на отшелниците, постниците и великомъчениците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

constantin_helena_1.jpgДо към началото на 3 в. християните нямат особена култова архитектура. След разрушаването на Йерусалимския храм те избягват употребата на думата „храм“ за зданията, в които са се събирали за богослужения. Вместо това използват словосъчетанията „място, принадлежащо на Господа“ или „дом на събранието“. Обикновено място за богослужение е бил домът на епископа или на някой от по-богатите членове на общината. От езическа гледна точка християнството е било подозрителна, дори атеистична религия, тъй като християните не са свързвали почитането на своя Бог с определено място, изображение, статуя, град, свещена река, кладенец или горичка.

Колкото и да е парадоксално, за ранните християни Йерусалим много бързо престава да играе ролята на духовен център. Това често се обяснява с факта, че древните християни са изпитвали към Йерусалим противоречиви чувства. От една страна, Младенецът Иисус е бил посветен на Бога в Йерусалимския храм, но от друга – именно от този храм Христос изгонва търговците. От една страна, Йерусалим е посрещнал Иисус с възторжени възгласи и палмови клонки, а от друга – това е градът, който Го е отхвърлил и разпънал на кръст.

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст