Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
митрополит Иларион АлфеевПредлаганите текстове са записки от цикъл телевизионни предавания с участието на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев; тогава игумен), излъчвани от есента на 1999 г. с благословението  на Московския и на цяла Русия Патриарх Алексий II под общото название „Мир вашему дому”. Цикълът се състои от 32 предавания и е посветен на темата за молитвата.

Какво е молитвата? Защо е необходимо да се молим? Как да се научим да се молим? Молитвата като беседа с Бога. Молитвата като преодоляване на разстоянието между Бога и човека. Молитвата „Отче наш”. Иисусовата молитва. Молитва към Майката Божия и светиите. Молитви за живи и покойници. Това са основните теми, които разкрива пред нас авторът.

Ползвайки прост и достъпен език, митрополит Иларион се обръща преди всичко към тези, които правят първите си крачки на пътя към Бога и храма.

4.921568627451 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (51 Votes)
0.jpgМолитвата на ума не може да се извършва без духовен наставник

Ако искате да се молите изключително с молитвата на ума, трябва да се намирате под ръководството на духовник. Молитвата на ума не може да се извърши без духовен наставник. В противен случай има риск от изпадане в прелест. Трябва да внимавате. Духовникът ще ви научи на молитвата на ума, защото, ако не се научите, има опасност да видите лъжлива, демонска светлина, да живеете в прелест и духовно да се помрачите. В това състояние човек се ожесточава, изменя своя вид т.н. Така се стига до раздвоение на личността. Видяхте ли как идва прелестта? Но ако със съветите на стареца преуспявате в молитвата на ума, тогава ще видите истинската светлина.

Духовникът трябва да бъде човек с опит в тази молитва. Ако самият той се моли механично и не е усетил молитвата чрез Божията благодат, тогава няма да е способен да упъти другия как да се моли. Разбира се, ще му каже това, което е прочел в книгите и запомнил от светите отци. Има много книги за молитвата. Толкова хора ги четат, а никой не умее да се моли. Ще кажеш: “четем, учим се за начина на правилната молитва, подготвяме се, а Бог благославя и ни изпраща Своята благодат и така разбираме това, което четем”. Да, но това пак е тайна. Молитвата - и преди всичко молитвата на ума - е тайна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (48 Votes)
1_21.jpgМолете се на Бога с копнеж и любов, спокойно, с кротост и благост, непринудено.

Сам Господ ще ни научи да се молим

Човек търси радостта и щастието на небето, стреми се към вечното далеч от всички и от всичко, стреми си да открие радостта в Бога. Бог е тайна. Той е мълчание, Той е неограничен, Той е всичко. Всички хора имат тази склонност на душата към небето. Всички твари се обръщат към Него, макар и несъзнателно.

Постоянно обръщайте ума си към Него. Възлюбете молитвата, разговора с Бога. Всичко е в Любовта, в обичта към Бога, към Младоженеца Христос. Бъдете достойни за Христовата любов. За да не живеете в тъмнина, обърнете стрелката на молитвата, за да дойде божествената светлина в душите ви. Христос ще се яви в дълбините на вашето битие. Там, в тези дълбини, е царството Божие. “Понеже ето, Царството Божие вътре във вас е” (Лук. 17:21)

Молитвата се извършва само чрез Светия Дух. Той учи душата как да се моли. “Също и Духът ни подкрепя в нашите немощи; защото не знаем, за какво да се помолим, както трябва, но Сам Духът ходатайствува за нас с неизказани въздишки”(Рим. 8:26) От нас не се иска някакво специално усилие. Нека се обръщаме към Бога с дух на смирен раб, с молитвен и просителен глас и тогава нашата молитвата ще бъде богоугодна. Нека с благоговение стоим пред Разпнатия и казваме: “Господи Иисусе Христе, помилуй ме!” Това замества всичко. Когато умът на човека се отдаде на молитва, тогава за части от секундата идва Божията благодат. Тогава човек се изпълва с благодат и вижда всичко с други очи. Смисълът на всичко е да възлюбим Христос, молитвата, изучаването на Свещеното Писание. Вземаме един милион и го разсичаме на парченца. Усилието на човека е една милионна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
1_42.jpg(Продължение: Колко далеч от нас е сърцето ни!)

Хубаво нещо е да пребъдвам у Бога и да казвам „Господи Иисусе Христе, Ти, Който ми дари Твоето познание, който ме удостои да стана Твой работник и ме направи монах! Господи Иисусе Христе..” Това е лесно, но да стоя съзнателно и да казвам „Боже, помилуй мене, грешния!” - колко пъти мога да го направя? Ако изобщо го правя! Защото трябва да съкруша себе си, за да стана... както с чукалото удряш по ореха и „Хоп!”, с него е свършено, той се пръсва на парченца и след това ги събираш, така трябва да направя и с моето сърце, да изкарам всички отпадъци от него и да ги изхвърля, да открия всичко, което имам, което съм, което съм обичал, за което съм жадувал, което досега съм просил в молитвата си, всичката смет, както казва св. ап. Павел (Фил. 3:8), която съм призван да отхвърля. Трябва да разбера, че това е смет, за да се изпълня с Бога.

И така, срещаме се лице в Лице. Бог още е отсреща, но аз започнах да разбирам колко далеч от мен е Той, затова обмислям, „претеглям” дали да приема и да вляза в схватка с Него! Ох! В началото си казвах: Какъв е Той - с откриването на Своето царство, в отблясъка на  Своята Светлина! А аз нося моята чернилка. Добре, ще се изправя. Струва си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
1_25.jpgпродължение
(
Молитвата - борба със Самия Бог)

Бог е Бог на тези, които пребивават в безмълвие и мълчание; ще почувстваме това, след като викаме към Бога. Колкото и да говорим за безмълвието, няма да разберем неговото значение и смисъл, ако не минем през тези последователни стъпала. Защо ли? Какво означава „безмълвието”? Какво представлява? Когато викаш, не чуваш другия; трябва да спреш, за да го чуеш; или, когато се вдига шум около тебе, собственият ти глас се смесва с гласа на другите, не може да се чуе и да се открои. Трябва всички да спрат, да спреш и ти, за да чуеш другия. Ако те разговарят, първо ще им кажеш „Тишина!” и след това ще говориш, за да се чуе гласът ти. Ние изпитваме това в обръщането на душата към Бога.

Ще видим, че в своя път, тоест в своето развитие, когато излиза от нас, за да стане истинско движение към Бога, молитвата е „безмълвие в безмълвието” - именно пълно безмълвие. Следователно, или ще трябва да се науча и да свикна - това е необходимо – да се моля сред шума, защото не е възможно да постигнем пълен покой, или ще трябва да стремя към пълна тишина- и непременно трябва да направя това - чрез молитвата, доколкото това е възможно. Дори чуруликането на птичката, ромоленето на рекичката или потока, който минава наблизо, дори повеят на вятъра прекъсва молитвата и заглушава думите ти. Ако не знаеш това, нищо не правиш. Ще трябва да се научим да се молим и при пълна тишина; затова значението на нощта е огромно – ето една от причините за това! Ще се моля сред шума, но особено ще се стремя към пълна тишина, за да мога да говоря на Бога. Бог конкретно отговаря на онези, които пребивават в безмълвие в някое тихо място, тоест в тишина, в безмълвие.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец