Мобилно меню

4.9072164948454 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (97 Votes)
1_174.jpgМного отдавна живял един свят старец, който много се молил и скърбял за греховете на човечеството. Струвало му се странно това, че толкова много хора посещават църквите, молят се на Бога, а живеят все така лошо и от греховете не отстъпват. “Господи, - казвал той – нима не чуваш молитвите ни? Ето, колко много хора постоянно ти се молят да живеят в мир и покаяние и никак не могат. Нима е суетна тяхната молитва?”.

Веднъж, потопен в тези си мисли, той заспал. В съня му дошъл светлозарен Ангел, взел го на крилете си и го понесъл високо, високо над земята... Колкото по-високо се издигали в небето, толкова по-слаби ставали звуците идващи от земята. По едно време човешките гласове престанали да се чуват, затихнали песните, виковете, шумът на суетния мирски живот. Само отнякъде долитали хармонични, нежни звуци, като от някакъв прекрасен музикален инструмент.

4.9824561403509 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (57 Votes)
1_49.jpg,,По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.” (Ин. 13:35)

Многообични братя и сестри,

Не очаквах такъв дискусионен интерес към моята скромна, че и греховна личност. Подкрепен  от такава съпричастна любов, мога само  сърдечно и завинаги да  ви благодаря!  Усетихте ли как Господ Иисус Христос чрез нашата взаимна любов  ни събира в Неговата кошара? (Иоан 10 гл.) Благодарим Му.

По отношение на  клира, като цяло и в частност,  в дискусията имаше мнения с Хамовски привкус (вж. Бит 9:22), т. е. обръщане на вниманието върху чуждите грехове. Дори и св. Евтимий, Патриарх Търновски, да възкръснеше и оглавеше Православната ни Църква, пак не съм убеден, че нещо щеше се промени в живота на сънародниците ни. Не е ли епохата, в която живеем, подобна на тогавашната? Всички знаем, какво стана с България. Падна!

4.9661016949153 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (118 Votes)
Старец ПорфирийКогато душата е смутена, тя затъмнява разума и не вижда ясно. Само когато душата е спокойна, тя осветява разума, за да вижда той ясно причината за всяко нещо.

***

Много дълбока е душата и само Бог я познава.

***

Защо да гоним тъмнината? Ето, ще запалим светлината и тъмнината ще изчезне от само себе си. Да оставим да се всели в цялата ни душа Христос и демоните ще си тръгнат сами.

3.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (27 Votes)
Напоследък стана много модерно да откриваме негативите на нашето църковно  общество и постоянно да си говорим „зад кулисите” за това какво и как трябва да се промени. Остава въпросът кой да се ангажира с това – клирът или народът. Клирът, който има своята каноническа власт да свика събор и народът, който ако го поканят, ще участва в събора. Нека си припомним първия апостолски събор, който беше представляван от всички, които бяха Христови последователи, независимо от техните харизми – апостоли, епископи, презвитери, дякони, учители, пророци, пазители на тайните Божии и т.н. Всички те, събрани в името Господне, се наричат народ Божии – „език свят, царско свещенство”. При нас народът  благочестиво се нарича „миряни”, т. е. тези, които трябва да са „мирни” и послушни или може би хора взети от света и пребиваващи в света, света, в който Господ изпрати своите апостоли и ученици със заповедта „идете и научете”, светът, в който се подвизават вече повече от 2000 години онези, които „не са от този свят”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Някои монаси и енорийски свещеници, проявяват ревност не по разум като изискват духовните им чеда да им оказват пълно послушание, подобно на монасите в пустините. Те им внушават, че това е условие да се спасят и да изпълняват волята Божия. От друга страна, има немалко миряни, които желаят да се освободят от лична отговорност за решенията си и търсят на кого да поверяват избора си за важните и маловажни неща в живота си. В такъв случай говорим за патология на духовната връзка между духовния наставник и чедото му. Православното предание за послушанието е съвсем различно.

1_76.jpgСв. Игнатий Брянчанинов

Задължително условие за оказване на пълно послушание е намирането на духоносен ръководител, който ще може по волята на Духа да умъртви греховната воля на този, който му е послушен в Господа. И второ, ще му помогне заедно с греховната си воля да умъртви и останалите си страсти. Повредената природа и воля на човека го карат да клони към всички страсти. Следователно е видимо, че умъртвяването на една такава воля (което по величествен и победоносен начин извършва Светият Дух) не може да се осъществи чрез волята на един духовен водач, който самият е роб на страстите.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата