Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

daravanoglouupsliderЕдин от най-добрите съвременни изпълнители и познавачи на традицията на византийското пеене ще пристигне у нас за фестивала на Духовната музика в Габрово, който ще се проведе през октомври. Григорис Дараваноглу е протопсалт и майстор на Вселенската патриаршия, преподавател и един най-изтъкнатите живи носители на изпълнителската традиция на Цариградската певческа школа. 

Дараваноглу има множество публични изяви по телевизията, радиото, както и в различни концертни зали в Атина и други градове на Гърция и извън нея. Води мастер-класове в областта на византийската музика. Почитателите на тази музикална традиция могат да чуят негови изпълнения по време на фестивалните концерти в Габрово, той ще огласи и неделното богослужение в града по време на фестивала.

За читателите на Двери той разказва: "Роден съм и съм израснал в Цариград. Моите учители бяха протопсалтът на Цариградския патриаршески храм Василий Николаидис и доместикът Елевтерий Георгиадис. Именно те двамата, както и моят баща, изиграха най-важна роля в живота ми за овладяването на византийската музика."

Сравнявайки своя опит от изпълнения на сцената и в храма, Дараваноглу счита: "В храма няма сцена, певецът е тук, на клироса. Разполагам със свобода и безкрайно време, за да излея душата си. Това не може да се случи никъде другаде - в телевизията, под светлината на прожекторите? Невъзможно..." 

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)

СНИМКА НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТНа 26 август, петък, ще бъде проведен допълнителен кандидатстудентски прием за специалността „Теология“ на Шуменския университет. Той ще започне в 9 ч. в корпус 1 на Шуменския университет.

В рамките на специалността “Теология” се осъществява учебна дейност по редица основни, специализиращи и допълнителни дисциплини. Студентите получават задълбочена теоретична и практическа подготовка по следните основни научни дисциплини: Въведение и Тълкуване на Стария и на Новия Завет, Догматическо богословие, Литургика, Обща история на Църквата, Християнска етика, Апологетика, Църковно право,  Пастирско богословие,  Омилетика.  По време на своето обучение в бакалавърска степен студентите имат възможност (по желание) да придобият и педагогическа правоспособност чрез изучаване на специален блок от педагогически, психологически и методически дисциплини. Обучението приключва с полагане на практико-приложен държавен изпит. Завършилите специалността получават професионална квалификация „теолог“. Онези от студентите, които пожелаят да придобият педагогическа правоспособност, получават и професионална квалификация  „учител по теология”.

Към шуменския храм „Свето Възнесение” е обособена учебна аудитория за студенти-теолози. Там се провеждат както редовни часове по дисциплината „Богослужение“, така и извънучебни занятия за усвояване на богослужебния ред и църковното пеене. В другия храм на гр. Шумен – „Свети Трима Светители” - се извършват всекидневни вечерни и утринни богослужения. Присъствието и участието на студентите-теолози в тях създава благоприятни условия за формирането им като добри църковни практици.

Документи на кандидат-студентите се приемат до 26.08.2016 г., петък, включително (без неделните дни) от 8.00 часа до 16.00 часа в Университетския информационен център (Корпус 1) на Шуменския университет. Кандидат-студентите представят следните документи: оригинал и копие на лична карта и оригинал и копие на диплома за завършено средно образование.

Изпитът е в две части  – писмен (тест)  и устен. Оценките от държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008–2016 г.,  се признават за равностойни на резултатите от кандидатстудентски конкурсен изпит.

За повече информация:

www.shu.bg  GSM: 0896613054

e-mail: katedra_theologia_shumen@abv.bg

3.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 3.27 (11 Votes)

59569581Възстановява се ежегодното поклонническо пътуване до Пачаевската и Киево-Печерската лавра, организирани от шуменския свещеник о. Красимир Капитанов, които бяха преустановени през последните години заради усложнената обстановка в Украйна. Пътуването ще се проведе от 22 до 29 август 2016 г.

Програма:

22. 08. 2016 г. (понеделник) – Тръгване от гр. Шумен в 9.00 часа сутринта от храм „Св. Три Светители” (площад Кристал).

23.08.2016 г. около обяд - Пристигане в Почаевската лавра. Настаняване.  Свободно време и посещение на служби в манастира.

24.08.2016 г. – Участие в ранна Св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица, посещение на пещерния храм в лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и Амфилохий Почаевски – чудотворци.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Отлага се обявената за 21 юли от 10 ч. публична лекция на проф. д-р Ваня Бъчварова в Богословския факултет на СУ (тук). Поради усложнената политическа ситуация в южната ни съседка, проф. Бъчварова е принудена да се върне по спешност в университета “Чукурова” в Адана,Турция. Както съобщиха медиите тази вечер, сред разпоредбите на режима на извънредно положение в Турция е и забраната за напускане на страната на академичните кадри.

Организаторите на проявата се извиняват за неудобството, като се надяват проф. Ваня Бъчварова да успее да изнесе планираната лекция и да вземе участие в семинара на Богословския факултет в края на м. септември.

Доц. д-р Иван Иванов, ръководител на магистърска програма „Литургия и Музика“ и инициатор на събитието, уведомява студентите, че във времето, предвидено за лекцията, той ще бъде на разположение в Богословския факултет и ще консултира всички, които се интересуват от обявената тематика. 

4.6428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (14 Votes)

1308403През настоящата година се навършват 1070 години от Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. За спомен и богослужебна прослава на основателя на Рилската света обител и покровител на целия български народ св. Йоан Рилски, по инициатива на игумена на обителта Адрианополски епископ Евлогий и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия братството на Рилския манастир подготви две юбилейни издания. Едното съдържа Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, а в другото е препечатан самостоятелно Заветът на преподобния.  

Малко преди чудната си кончина св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент през 941 г. на 25 март – Благовещение, известно като Завета на преп. Йоан Рилски. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път. Оригиналният текст на Завета е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете. Оригиналите на някои от тях са съхранени в библиотеката на Рилската света обител.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин