Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

downloadТози месец изтича четиригодишният мандат на църковните настоятелства в рамките на Българската православна църква - Българска патриаршия. Тези най-малки единици в управлението на Църквата ни са от голяма важност по редица причини.

Първо, църковното настоятелство е управителният орган на енорията, която пък е основната клетка в системата на поместната ни Църква. Ние, вярващите от БПЦ-БП, сме членове на тази Църква, но преди всичко нашето място е в дадената енориия, където се осъществява нашият живот в Христос от светото ни кръщение до последния ни ден на земята.

Второ, изсред църковните настоятели се избират и управителните органи в живота на БПЦ на по-високо равнище - епархийско и общоцърковно. Макар Св. Синод по необясними причини да не свиква вече 8 години наред Църковно-народния събор, официално наричан сега Църковен събор, в избирателния процес се избират и членове на епархийското управление, и членове на Църковния събор. От избраните епархийски избиратели при нужда се избират и членове на Патриаршеския избирателен църковен събор.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

14484672 10154383164050733 854792226337845264 nВ края на месец октомври православни младежи от Балканския православен младежки съюз организират поклоническо пътуване в Родопите. Организацията е съвместно дело на дейни млади хора от Варна, София, Солун и Атина.

В момента тече периода за записване на желаещи да се включат. Последният ден за приемане на заявки за участие е 19 октомври.

Уникалното за пътуването е фактът, че участие ще вземат младежи от България, Румъния, Сърбия, Албания и Гърция. За разлика от традиционните поклонически пътувания в сегашния случай младежите ще се придвижват с автобус, а в програмата е предвидено посещението на голям брой манастири в България и Гърция.

Цялото събитие ще се проведе за четири дена с три нощувки. Последният ден е неделя, 30 октомври, в който участниците ще участват в светата Литургия в манастир край Ксанти, след което всички участници ще имат възможност да се срещнат и да участват в дискусия с архимандрит Софроний (Годжинис), протосингел на Ксантийската митрополия, който е дългогодишен учител и известен в Гърция църковен общественик.

Поклоническото пътуване ще допринесе за срещата между православни младежи от различни страни и е добра възможност за преоткриване на богатството на Православието в общението между младежите в Църквата.

Програма на пътуването:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

14361208 166130623791978 7684466114914175588 oНа 8 октомври, събота, ще бъде осветен параклисът „Св. Максим Изповедник“ в камбанарията на строящия се храм „Св. апостол и архидякон Стефан” в Южния парк на столицата. Чинът на освещение ще извърши Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и той ще оглави първата св. Литургия в него.

Начало на утринното богослужение с чина на освещаване е в 8 ч., а на св. Литургия - в 9.30 ч.

От църковното настоятелство на храма приканват християните да вземат молитвено участие в това църковно тържество.

Строителството на храм „Св. архидякон Стефан“ започва преди повече от десет години с идеята това да е една от най-големите църкви в страната. Поради липса на финансиране изграждането върви бавно, а в последствие планът е променен и мащабите на храма са намалени. Сега с усилията на църковното настоятелство под председателството на ик. Йоан Куков ще бъде осветен параклис, в който да може да се извършва богослужение и да започне енорийска дейност за жителите на околните квартали. Създаването на енорийска общност е другият проблем на строящия се храм, който се намира в Южния парк (на ул.э”Хенрик Ибсен” и бул. "Гоце Делчев") и по тази причина е встрани от жилищните сгради наоколо.

Продължава набирането на средства за довършване на църквата "Св. Стефан". За повече информация - тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 9692На  1 и 2 октомври в храм  „Св. Атанасий'' ще се открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца, имащи интереси в тези области. Заниманията се провеждат от специалисти и са безплатни. Графикът е следният:

Детски хор „Ангели” - репетиции се провеждат всяка събота от 10 до 11,30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Диригент и ръководител на хора е Евгения Григорова.

Школа по изобразително изкуство - занятията са всяка събота от 11,30 до 12,30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Преподавател е художничката Тереза Зиковска.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Plakat osinovyavaneПрез октомври стартира проектът "Осиновяването - радост и изпитание", който е насочен към всеки, който се вълнува от темата и иска да научи повече за възможностите за осиновяване на дете в България.

Ако сте изправени пред дилемата дали да осиновите дете, навярно пред вас са възникнали куп въпроси. Много от тях се основават на стаени страхове: някои се тревожат от това дали действително ще успеят да отдадат цялата си любов и да се превърнат в пълноценно семейство на дете, на което не са биологични родители; други са нерешителни заради евентуалния риск да останат неоценени и някой ден да бъдат отхвърлени и изоставени от своя осиновен наследник…

Идеята на новия проект е открито да поговорим за истините и митовете, за страховете и предразсъдъците, свързани с избора да осиновиш дете. Да погледнем на осиновяването като на възможност за получаването на най-скъпоценния Божи дар за човека – родителството. Да приемем този път като житейска мисия, зачената в ума, израснала с желанието, осъзната във времето и родена от сърцето.

Организатор на курса е фондация "Покров Богородичен", а лектор на беседите ще бъде Жасмина Донкова – доктор по богословие и философия, и майка на 2-годишен син, която от позицията на личния опит ще сподели трудностите и радостите на родителя осиновител, както и най-важните практически стъпки в процеса на осиновяването.

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб