Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

hram1На 24 и 25 март в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще се проведат редица събития, свързани с празника Благовещение.

На 24 март от 12.00 ч.  в киносалона на семинарията ще се проведат Благовещенски четения, традиционен богословски семинар на ученици от духовното училище.

Същата вечер от 17:00 ч. в храма ще започне празнично бдение (вечерно и утринно богослужение).

На 25 март, Благовещение, от 8,00 ч. ще започне св. Литургия, оглавена от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

От 10, 20 ч. пред фиалата (открит съд за водосвет) в двора на духовното училище ще се състои тържественото предване на знамето от завършващите дванадесети клас ученици на най-младите семинаристи.

От 10, 40 ч. ще бъда даден прием в аулата на Софийската семинария.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Crucifixion by Theophanes the CretanСофийска св. митрополия публикува дните с великопостните богослужения Покаен канон на св. Андрей Критски и Акатист към Божията майка. Тези две последования са неизменна част от богослужението във всички православни църкви, но в определени храмове те се отслужват особено тържествено с участието на епископ, множество свещеници, а песнопенията се изпълняват от най-добрите църковни певци. На тези богослужения се събират вярващи от всички столични енории.
 
Велик покаен канон на св. Андрей Критски:
27 февруари, понеделник - катедрален храм „Св. Неделя“ - Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод
28 февруари, вторник - храм „Св. София - Премъдрост Божия“ - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит
1 март, сряда - храм „Преображение Господне“ - Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин
2 март, четвъртък - храм „Св. мчца Параскева“ (ул. "Раковски" № 58) - Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия
 
Акатист на св. Богородица: 
3 март, петък - катедрален храм „Св. Неделя“ - Н. Пр. Браницки еп. Григорий
10 март, петък - храм „Покров Богородичен“ - Н. Пр. Мелнишки еп. Герасим
17 март, петък - храм „Рождество Богородично“  - Н. Пр. Маркианополски еп. Константин
24 март, петък - храм „Св. Богородица - Живоприемен източник“ (кв. Подуяне) - Н. Вбл. ставр. ик. Ангел Ангелов
31 март, петък - катедрален храм „Св. Неделя“ - Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български 
 
Всички служби започват в 18.00 часа.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

b6e8dca2b32b9c3c40bdea3f57d050f2В събота, когато Църквата отбелязва отданието на празника Богоявление, в столичния храм "Рождество Христово" в Младост III ще се проведе беседа на тема "Богоявление - явяването на Светата Троица". През погледа на ранните св. отци ще погледнем на дълбокия смисъл на този празник и ще търсим отговор на въпроса защо Църквата е нарекла така кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, защо се кръщава Той от човешки ръце, сякаш криейки Своята божественост, "облечен в човешка плът и покрит с божествена тайна" (св. Иполит Римски).

В църковния празничен календар големите християнски празници, какъвто е Богоявление, се честват в продължение на осем дни. Последният празничен ден се нарича "отдание на празника". Богоявление е един от първите християнски празници, които започват да се честват в продължение на осем дни, редом с Пасха и Петдесетница. 

Начало на беседата 16.00 ч. в енорийския център на храма. Беседата ще води д-р Златина Каравълчева заедно с енорийските свещеници. 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

15541603 1249482058424390 5931762743518972427 nСтоличният храм "Рождество Христово" в квартал Младост 3 организира на 17 декември, събота, беседа на тема "Христовото Рождество - как Бог стана човек". За смисъла на празника и за нашето лично участие в него ще говори д-р Златина Каравълчева. Заедно ще търсим отговор на въпроса какво точно се е случило преди повече от 2000 години в малкия град Витлеем и как това променя историята на човечеството. 

В разговор със свещениците в храма отец Димитър Генчев, отец Симеон Змейков и отец Лъчезар Вълков ще разберете какво очаква от нас Христос в деня на Своя празник и как да се подготвим подобаващо така, че Христос да се роди и в нашия дом.

Беседата ще се проведе в енорийския център в храма от 17 ч.

Всички са добре дошли!

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

kino декемвриНа 11 декември в "Къща за птици" ще се състои прожекция на филма "Гости" (Израел, 2004 г.), след което ще се проведе дискусия с водещи Михаил Шиндаров и Димитър Спасов. И двамата са завършили философия и дълги години се занимават с катехизаторска дейност в Църквата, членове са на екипа на "Двери на православието".

Вярата на едно ортодоксално юдейско семейство е тествана след молитва към Бог за дете по време на Суккот (Празник на шатрите) - това е ядрото на сюжета на драмата с елементи на комедия. Силно религиозното семейство е принудено да приеме в дните на празника гости, чийто начин на живот не отговаря никак на техните възгледи. Налага се обаче да се смирят и да посрещнат гостите като изпратени им свише, както учи вярата им за гостоприемството през празничните дни.

Филмът "Гости" е номиниран за три израелски Оскара през 2004 г., когато Шули Ранд печели наградата за най-добър актьор. Другите две номинации са за най-добър сценарий и най-добра поддържаща роля.

Това е 14-то издание на проекта "Християнско кино". Неговите инциатори представят така своята идея: "Избираме за прожекция и дискусия филми, чрез които засягаме всички теми от живота, свързани с ценности, вяра, взаимоотношения, честност, предизвикателства в съвременния живот пред човека и много още. Филми, върху които се получават ценни дискусии, анализи и най-вече - изводи. Прожекциите дискутираме заедно с православни духовници, богослови, психотерапевти и миряни".

Начало на прожекцията - 13.30 ч.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора