Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

vqrГост в студиото на "Вяра и общество" ще бъде йеромонах д-р Николай (Сахаров), племенник на стареца Софроний (Сахаров). Йеромонах Николай (Сахаров) е известен православен автор, доктор по богословие от Оксфордския университет, член на братството на православния манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс (Великобритания). Разговорът с него е посветен на духовната свобода, на предизвикателствата към съвременното християнско семейство, на съвременното състояние на православието. ”На земята християнският живот е като айсберг – виждаме само върха му, а останалото е „скрито с Христа в Бога”, казва о. Николай. Зрителите могат да отправят своите въпроси по темата на страницата „Вяра и общество" във фейсбук, както и на електронния адрeс на предаването viara@bnt.bg. Можете да се включите и пряко в ефир на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Светостта от българската земя е другата тема в новия брой на предаването. Ще чуете разкази за българските светци и за възстановена лития в чест на св. Георги Софийски Най-нови.

Участниците в 23-та експедиция до о. Ливингтън, Антарктида, ще разкажат за строежа на параклиса в българската база на острова. Гости в студиото са Ганка Павлова, художник-зограф на параклиса, Цветелина Атанасова, журналист в БНТ, и Станимир Модев от Българския антарктически институт.

 

   

   

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

divotinoНа 1 юни, понеделник, когато Църквата отбелязва големия празник на Светия Дух, ще се проведе поклонническо пътуване до Дивотинския манастир "Света Троица". За четвърта поредна година Столична община с благословията на Св. Синод ще подкрепи инициативата на магистърска програма „Християнско поклонничество” на Богословски Факултет към Софийски Университет „Св. Климент Охридски” и ще съдейства за провеждането на този поклоннически път.

Маршрутът на поклонническия път "Света Троица" започва от църквата „Свети Кирик и Юлита” в град Банкя и завършва в Дивотински манастир „Св. Троица”.

Организаторите канят всички желаещи заедно да извървят стъпките до манастира, където ще се включат в църковната служба и в честванията на този светъл празник.

 

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

уТема в новия брой на предаването ще бъде Църквата и политиката - възможно ли е Църквата да остане незасегната от политически влияния, само монархията ли е единствено приемливата държавнотворна концепция за Църквата; може ли да има диалог между православието и конституционната демокрация. Отговор на тези и други въпроси ще търси отговор водещият Горан Благоев и неговият гост гл. асистент д-р Атанас Славов, преподавател във Философския факултет на СУ.

По темата Неизвестното за екзарх Стефан ще разговарят трима изследователи на богатото му книжовно и архивно наследство: доц. Мария Шнитер, доц. Русалена Пенджекова-Христева и доц. Димо Чешмеджиев от Пловдивския университет. По темата ще видите и материал, изграден върху архивни кадри и фотоси на екзарх Стефан, ще чуете и автентични записи с неговия глас.

Трите лица  на Бога – в навечерието на Петдесетница, рождения ден на Църквата, проф. Калин Янакиев ще говори за невидимата любов и съгласие, които извечно изграждат единството на Светата Троица.   

В навечерието на 1 юни, Деня на детето, предаването отправя поздрав към всички деца: Да прославяш Христос с песни или най-краткият път на децата към храма.

По изключение тази събота предаването ще започне в 15.20 ч.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

30э15-тото издание на празниците на хоровата музика „Янко Мустаков“ ще се проведе в гр. Свищов от 19 до 21 юни. Участие ще вземат осем хора – два от Свищов и шест гостуващи от Русе, София и Перник.

В програмата са предвидени два вечерни концерта.

В събота, 20 юни от 11.00 ч. ще се проведе матине с детски хорове, в което участие ще вземе и възобновеният Детски хор „Дъга“ от Свищов. В съботния ден на сцената ще се изявят три гостуващи хора.

В неделния ден, 21 юни, от 11.00 часа ще се проведе концерт с църковна музика в храм „Св. Троица”, където по покана на Архиерейско наместничество – гр. Свищов ще вземе участие и формация за източноцърковна музика „Трисагион”. Певците от "Трисагион“ ще изпълнят и песнопенията на неделната Св. Литургия в храм „Св. Троица“, която ще започне в 9.00 часа.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

22047В поредния брой на предаването „Вяра и общество“ в събота по БНТ от 17 ч. можете да видите специално интервю с Македонския архиепископ Стефан, който посети страната ни по покана на БАН и взе участие в честването на Деня на св. Кирил и Методий.

Анализаторът Алекс Алексиев  коментира думите на Збигнев Бжежински: "След комунизма най-големият враг на западната демокрация е Православието".  

Какво казват архивните документи, дневниците и спомените на съвременници за „царското помазание”, което Симеон Сакскобургготски твърди, че е извършено над него през 1943 г. По този въпрос ще говорят гл. ас. Владимир Станев от Историческия факултет на СУ и Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура”.

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики