Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

https://dveri.bg/imagesВ рамките на специалността се осъществява учебна дейност по редица основни, специализиращи и допълнителни дисциплини. За предстоящата 2015/2016 учебна година са осигурени хабилитирани преподаватели-специалисти (сред които са и няколко утвърдени специалисти от други университети) по съответните основни дисциплини. Студентите получават фундаментална подготовка по следните основни дисциплини: Въведение и Тълкуване на Стария и Новия Завет, Догматическо богословие, Литургика, Обща история на Църквата, Християнска етика, Апологетика, Църковно право, Пастирско богословие, Омилетика.  

По време на своето обучение в бакалавърската степен студентите имат възможност (по желание) да придобият и педагогическа правоспособност чрез изучаване на специален блок от педагогически, психологически и методически дисциплини. Обучението приключва с полагане на практико-приложен държавен изпит. Завършилите получават професионалната квалификация „учител по религия”.

Специалността Теология има за цел да подготви обучаваните студенти за тяхната бъдеща реализация като свещенослужители и църковнослужители в системата на Българската православна църква, както и в редица социални сфери. Завършилите специалността могат да работят в областта на вероизповеданията, културата, образованието, в средствата за масова комуникация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

54На 18 август е празникът на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица”. Миналата година с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна бе донесено копие на чудотворната икона „Всецарица” от манастира "Ватопед" на Света Гора.

Тази икона е дело на иконописец - монах от Света Гора Атон. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица” за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България. По благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка - „Всецарица”.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

MGL9536Изложба с християнски реликви подготвят в Созопол. Експозицията ще бъде подредена в местния археологически музей на 25 юли и е инициирана от фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител". Изложбата е посветена на петата годишнина от откриването на мощите на Св. Йоан, съобщава Стандарт. В нея ще бъдат събрани и показани на едно място различни предмети, открити в манастира на созополския остров Св. Иван. Посетителите ще могат да видят част от иконното богатство на храма, съхранявано в манастира „Св. Троица" на о-в Халки и във фондовете на Вселенската Патриаршия в съчетание с „литургичното обзавеждане". Експозицията включва части от мраморната олтарна преграда, светия престол, реликварии и църковна утвар.

"Събитието заслужава да бъде отбелязано, защото този патриаршески манастир е най-древният и голям островен манастир от V в. в цялата черноморска акватория", смятат организаторите. Фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител" подпомага проучването на историческата обител, помага за издирване на неговото богатство от книги, икони и църковна утвар, които са пръснати в манастири и хранилища извън България.

Източник: m.standartnews.com

Вижте също: Островният манастир "Св. Йоан Предтеча" - една непрочетена страница от църковната ни история

2.2307692307692 1 1 1 1 1 Rating 2.23 (13 Votes)

Untitled 2Катедра „Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии обявява прием за магистърска програма “Религиозно културно наследство”.

Магистърската програма:

  • е предназначена за студенти, завършили ОКС „бакалавър" в УниБИТ и в други висши училища;
  • се базира на интердисциплинарен подход, има неконфесионален характер и цели да подготви специалисти, които да участват в опазването, съхраняването и социализирането на религиозното културно наследство в България;
  • включва учебни дисциплини, структурирани в три модула: Религиозното културно наследство в съвременната епоха; Опазване на българското религиозно културно наследство; Социализация на религиозното културно наследство;
  • формира у студентите както теоретични знания, така и практически умения, компетенции и отношения.

1.5 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (8 Votes)

2015-06-17 1802Научната конференция „Хармония в различията“, с домакин Катедра „Културно-историческо наследство“ при ФБКН на УниБИТ и съорганизатори Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и Национален съвет на религиозните общности в България, е второ издание на вече проведената едноименна конференция през декември 2014 г.

Втората Научната конференция ще се проведе на 10 декември 2015 г. в чест на Международния ден на ООН за защита от дискриминацияи ще включва пленарно заседание и работа в две секции.

 Второто издание на конференцията цели:

  • да инициира академичен дебат за религиозната ситуация в страната и за нуждата от религиозен плурализъм;
  • да насочи общественото внимание към проблемите на културните различия в контекста на човешките права;
  • да формира толерантни нагласи към културното различие и към «другите» (различните по раса, етническа и религиозна принадлежност, културна идентичност, полова и сексуална идентичност, хора с увреждания и др.).

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж