Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

22047Тази събота в предаването „Вяра и общество“ по БНТ от 16.50 ч. ще бъдат представени различни гледни точки към въпроса за собствеността на върху патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Събеседници на водещия Г. Благоев ще бъдат: Р. Чолаков, член на Върховния църковен съвет на БПЦ, Н. Банков, адвокат на сдружение «Будетел» (и бивш адвокат на Св. Синод - б. р.), и гл. ас. д-р А. Славов от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те ще обсъждат следните въпроси: Защо спорът за собствеността върху патриаршеската катедрала трябваше да влезе в съда? Защо Св. Синод излиза на улицата, само когато са застрашени имотните му интереси? Какви са мотивите на спорещите страни? Как миряните реагират на случващото се?

Зрителите могат да изпращат въпроси и мнения по темата предварително на страницата във фейсбук „Вяра и общество", на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването директно в ефир можете да се обаждате на телефони: 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Другите теми в предаването:

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

koricaНовият септемврийски брой на онлайн списанието „Светодавец“ е посветено на диалога между науката и религията. Разработвайки темата, редакторите използват за основа думите на И. М. Андреев: „Истинската религия, както и истинската наука, определящи границите на обхвата на своята компетентност, никога не могат да влязат в конфликт.“ В броя са включени текстове на младите богослови Войден Божков - „Да бъдеш или да не бъдеш…?!“  и на Олег Каменщик - „Време“.

В рубриката за любопитни факти издателите представят основните затруднения пред науката в досега ѝ с християнството. Текст на Ангел Карадаков разказва нещо повече за паметника на св. патриарх Евтимий в столицата. В раздела за изкуство ще можете да прочетете в какво се превръщат основополагащите достижения на християнското изкуство, когато се прилагат без тяхната основа – вяра, надежда и любов.

Още новини и интересни статии за религия, наука и изкуство, можете да прочете в новия брой на сп. „Светодавец“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

broshuraНа 1 октомври, четвъртък, когато Църквата отбелязва празника Покров Богородичен, за пета поредна година ще се проведе поклоннически път до Кремиковския манастир. Събитието е по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и се осъществява със съдействието на ОП „Туризъм” при Столична община и с благословението на Софийската митрополия.

Както всяка година, така и сега поклонническият път „Покров Богородичен“ ще започне в 8 часа от храм „Св. Петка“ в кв. „Кремиковци“. След това поклонниците ще се отправят пеша към Кремиковския манастир „Св, Георги Победоносец“, намиращ се на 3 километра северно от квартала. Там те ще участват в божествената света литургия за храмовия празник на манастира.

През годините този поклоннически маршрут се утвърди като предпочитан от хората, желаещи да се докоснат не само до духовното, но и до културното наследство, съхранено от манастира през вековете.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

22047И тази събота предаването „Вяра и общество“ по БНТ продължава темата за бежанците и отношението към тях. „Ислямът не е заплаха, а релативността на нравствените норми в консуматорското ни общество е тази, която води след себе си лицемерие и страх от различния”, е тезата на протойерей д-р Добромир Димитров, преподавател по канонично право и пастирска психология в Православния богословски факултет на Великотърновския университет и специализант в Оксфорд. Той е един от събеседниците на водещия Горан Благоев по темата за бежанците на Стария континент. Другият специален гост е д-р Антъни Пек, генерален секретар на Европейската баптистка федерация, която тази седмица провежда в София своята годишна среща под наслова: „Обичай странника”.

Можете да задавате въпроси на гостите предварително на страницата във фейсбук „Вяра и общество", на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването, директно в ефир, звънете  на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Друга тема, включена в предаването, е за селището с име на античен храм. Как кръглото светилище, съградено в чест на богинята майка Кибела, дава античното име на днешен Костинброд, каква роля играе то в раннохристиянската история на Сердика (дн. София), кои са първите сердикийски епископи и защо св. Йоан вероятно най-напред е бил аскет-лечител в Софийско, а едва по-късно се оттегля в Рила – за всичко това разказва доц. Веселина Вачкова по повод най-новата й книга „Скретиска – един път, един храм, един дворец и десет века история”.  

В чест на предстоящия празник Покров Богородичен, който Църквата чества на 1 октомври, от предаването са подготвили видеоразказ за храма във Влахерна, Истанбул, откъдето тръгва почитта към този празник. 

Тази събота предаването започва 10 минути по-рано – в 16.50 ч.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

22047Две главни теми са включени новото издание на предаването «Вяра и общество» по БНТ 1 тази събота от 17 ч. – бежанците и предметът религия в българското училище.

По въпроса за миграционната вълна в Европа и дали има целенасочен план за ислямизация на Стария континент, Горан Благоев ще разговаря  с председателя на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим и с експерта по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков.

За искането Религията  да стане редовен учебен предмет водещият ще търси мнението на Пламен Сивов  и Бистра Илиева. Репортаж ще представи становището на патриарха, висши духовници и богослови по темата.

Можете да задавате въпроси предварително на страницата във фейсбук „Вяра и общество", на електронния адрeс viara@bnt.bg, на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, както и по време на излъчването, директно в ефир, на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

      

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит