Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

5astherapiatyflouvrilissiaВ навечерието на Неделя на слепия в столичния храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“, ще се проведе беседа на тема „Духовната слепота и зрението на сърцето“. Присъстващите ще разберат защо в древната Църква този евангелски разказ е бил четен в нощта срещу Пасха и как чрез излекуването на слепородения Иисус Христос разкрива на всички вярващи най-дълбокия смисъл на спасението.

Божие наказание ли са болестите по рождение? Коя според Христос е най-голямата пречка за изцелението на духовната слепота и проглеждането на сърцето? И какво вижда просветленият човек, след като Христос отвори очите му – на тези и много други въпроси ще търсят отговор участниците в беседата. Лектор ще бъде д-р Златина Каравълчева.

Начало: събота, 20 май, в 15:30 ч. в енорийския център към храм „Рождество Христово“ в „Младост-3“.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

 

229 n

На 6 май в столичния храм "Рождество Христово" в кв. Младост ще се проведе беседа на тема "Кръстът на страданието. Примерът на праведния Йов и св. великомъченик Георги". Въпросът за страданието е един от фундаменталните в християнството. Кръстът на Голгота е камък за препъване на мнозина още от времето на земния живот на нашия Спасител и чак до наши дни. Човешкият разум се бунтува срещу страданието и всячески отказва да го приеме - оправдан ли е този бунт, има ли своите основания човешкият копнеж за радост и щастие още тук и сега, а не само в един бъдещ век, когато "ще бъде изтрита всяка сълза" (Откр. 21:4).

Към тези въпроси ще погледнем през примера на живота на старозаветния праведник Йов - превърнал се в символ на праведния страдалец, и чрез жертвата на мъчениците, чийто подвиг е предизвикателство към човешката логика и представи за справедливост.

Заедно с лектора Златина Каравълчева и свещ. Симеон Змейков ще търсим отговор на въпросите: Защо страдаме? Наказание ли е страданието в този живот и може ли да ни отмине горчивата му чаша? Всеки има своята Голгота, но не ни ли липсва опитът на Възкресението? И в крайна сметка: къде е нашият Бог - в тихото пристанище на мира и радостта или в бурята на изпитанието? А ако претърпим корабокрушение - и там ли е Бог?

Начало на беседата: 16.00 ч.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

hram1На 24 и 25 март в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще се проведат редица събития, свързани с празника Благовещение.

На 24 март от 12.00 ч.  в киносалона на семинарията ще се проведат Благовещенски четения, традиционен богословски семинар на ученици от духовното училище.

Същата вечер от 17:00 ч. в храма ще започне празнично бдение (вечерно и утринно богослужение).

На 25 март, Благовещение, от 8,00 ч. ще започне св. Литургия, оглавена от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

От 10, 20 ч. пред фиалата (открит съд за водосвет) в двора на духовното училище ще се състои тържественото предване на знамето от завършващите дванадесети клас ученици на най-младите семинаристи.

От 10, 40 ч. ще бъда даден прием в аулата на Софийската семинария.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Crucifixion by Theophanes the CretanСофийска св. митрополия публикува дните с великопостните богослужения Покаен канон на св. Андрей Критски и Акатист към Божията майка. Тези две последования са неизменна част от богослужението във всички православни църкви, но в определени храмове те се отслужват особено тържествено с участието на епископ, множество свещеници, а песнопенията се изпълняват от най-добрите църковни певци. На тези богослужения се събират вярващи от всички столични енории.
 
Велик покаен канон на св. Андрей Критски:
27 февруари, понеделник - катедрален храм „Св. Неделя“ - Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод
28 февруари, вторник - храм „Св. София - Премъдрост Божия“ - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит
1 март, сряда - храм „Преображение Господне“ - Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин
2 март, четвъртък - храм „Св. мчца Параскева“ (ул. "Раковски" № 58) - Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия
 
Акатист на св. Богородица: 
3 март, петък - катедрален храм „Св. Неделя“ - Н. Пр. Браницки еп. Григорий
10 март, петък - храм „Покров Богородичен“ - Н. Пр. Мелнишки еп. Герасим
17 март, петък - храм „Рождество Богородично“  - Н. Пр. Маркианополски еп. Константин
24 март, петък - храм „Св. Богородица - Живоприемен източник“ (кв. Подуяне) - Н. Вбл. ставр. ик. Ангел Ангелов
31 март, петък - катедрален храм „Св. Неделя“ - Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български 
 
Всички служби започват в 18.00 часа.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

b6e8dca2b32b9c3c40bdea3f57d050f2В събота, когато Църквата отбелязва отданието на празника Богоявление, в столичния храм "Рождество Христово" в Младост III ще се проведе беседа на тема "Богоявление - явяването на Светата Троица". През погледа на ранните св. отци ще погледнем на дълбокия смисъл на този празник и ще търсим отговор на въпроса защо Църквата е нарекла така кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, защо се кръщава Той от човешки ръце, сякаш криейки Своята божественост, "облечен в човешка плът и покрит с божествена тайна" (св. Иполит Римски).

В църковния празничен календар големите християнски празници, какъвто е Богоявление, се честват в продължение на осем дни. Последният празничен ден се нарича "отдание на празника". Богоявление е един от първите християнски празници, които започват да се честват в продължение на осем дни, редом с Пасха и Петдесетница. 

Начало на беседата 16.00 ч. в енорийския център на храма. Беседата ще води д-р Златина Каравълчева заедно с енорийските свещеници. 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб