Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (9 Votes)

800px Monastero lato ristrutturatoОт 1 до 15 август в рамките на проект "Езиково обучение" ще се проведе поклонническо пътуване по местата на византийската християнска история в Южна Италия. 

Пътуването се организира от фондация “Диалог и милосърдие” и Асоциация “Православни в Калабрия” съвместно с партньорите им в Калабрия и Сицилия.

Проектът цели да запознае намясто български студенти и християни  с богатата история, културни обект, архитектурни паметници и съвременно състояние на Южна Италия.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

FB IMG 1466545274240 2Eдин млад човек и добър християнин – Недялко Петров от гр. Ловеч – е изправен пред изпитанието на тежката диагноза: рак на стомаха. Средствата, необходими за неговото лечение, не са по силите му и затова се обръщаме към всички хора с добри сърца, със зов за помощ.

Нека всеки от нас според възможностите си подаде ръка на Недялко, за да може да се осъществи необходимата му животоспасяваща операция!

Като постъпим така, ще бъдем истински Христови последователи и наистина ще се уподобим на нашия Господ Иисус Христос, Който призовава всички Свои ученици към дейна любов и към милосърдие. И ще бъдем и ние от Него помилвани!

Средствата, дарявани за операцията на Недялко Петров, се набират по следната сметка:

IBAN: BG03RZBB91551048037100

BIG: RZBBBGSF

Титуляр на сметката е Анелия Николова Петрова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

indexНа 26 март от 16 часа в храм „Свето Възнесение” - гр. Шумен смесеният църковен хор „Касиана Доместика” ще изнесе поредния си концерт, посветен на християнския празник Благовещение на Пресвета Богородица. В програмата на концерта са включени 10 православни песнопения.

Под ръководството на главния диригент и художествен ръководител д-р Юлиана Панова и с помощта на диригента Миглена Симеонова, която е възпитаник на Шуменския университет и ученичка на д-р Панова, хор „Касиана Доместика” участва в неделните и празничните богослужения на храмовете „Св. Възнесение” и „Св. Трима светители” в гр. Шумен.

Смесеният хор „Касиана Доместика” участва в публични събития, като организира и концерти за популяризиране на многогласната православна музика. От 29 ноември 2014 г., когато в храм „Св. Възнесение” хорът е именуван, са изнесени осем самостоятелни концерта и участия.

През миналата година смесен хор „Касиана Доместика” се представи успешно и на Дванадесетия международен фестивал на православната музика „Света Богородица –Достойно есть” в гр. Поморие.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

Picture 386Общинският детски комплекс в Бургас организира национален конкурс за православна поезия и проза „Христос воскресе – радост донесе“. Съорганизатори са: Министерството на образованието, РИО - Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и Православието, да стимулира тяхната творческа изява, любов към изкуството, към Бога и православната вяра.

В конкурса могат да вземат участие ученици от 1 до 12 клас в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Cover final frontНа книжния пазар унас за първи път излизат на български език проповедите на известния старец и подвижник на Руската православна църква о. Йоан Крестянкин. Книгата е издание на Ловчанска митрополия и съдържа проповеди на о. Йоан за Великия пост и периода от Пасха до Петдесетница. Изданието е посветено на 10-годишнината от кончина  на автора.

Предговорът на книгата е на Ловчанския митрополит Гавриил, който в продължение на 20 години е общувал и се е ползвал от духовните наставления на руския духовник. В предговора, в който владиката разказва за първата си среща със стареца и неговия дар на прозорливост, се посочва, че в проповедите на о. Йоан „усещаме Христовата благодат, с която беше преизпълнена неговата свята душа, беседваме с великия подвижник, чувстваме неговата любов към нас, неговото горещо желание да ни помага в пътя ни към Господа, към вечната радост“.

Книгата е с обем от 192 стр. и се продава на цена от 6 лв. Тя ще се продава в столичните храмове и църковни книжарници, като може да бъде закупена и директно от Ловчанска митрополия.

За църковните настоятелства и книжарници има търговска отстъпка.

За повече информация или поръчки: redaktori@predanie.bg, тел. 0888 286 937.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж