Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Отлага се обявената за 21 юли от 10 ч. публична лекция на проф. д-р Ваня Бъчварова в Богословския факултет на СУ (тук). Поради усложнената политическа ситуация в южната ни съседка, проф. Бъчварова е принудена да се върне по спешност в университета “Чукурова” в Адана,Турция. Както съобщиха медиите тази вечер, сред разпоредбите на режима на извънредно положение в Турция е и забраната за напускане на страната на академичните кадри.

Организаторите на проявата се извиняват за неудобството, като се надяват проф. Ваня Бъчварова да успее да изнесе планираната лекция и да вземе участие в семинара на Богословския факултет в края на м. септември.

Доц. д-р Иван Иванов, ръководител на магистърска програма „Литургия и Музика“ и инициатор на събитието, уведомява студентите, че във времето, предвидено за лекцията, той ще бъде на разположение в Богословския факултет и ще консултира всички, които се интересуват от обявената тематика. 

4.6428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (14 Votes)

1308403През настоящата година се навършват 1070 години от Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. За спомен и богослужебна прослава на основателя на Рилската света обител и покровител на целия български народ св. Йоан Рилски, по инициатива на игумена на обителта Адрианополски епископ Евлогий и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия братството на Рилския манастир подготви две юбилейни издания. Едното съдържа Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, а в другото е препечатан самостоятелно Заветът на преподобния.  

Малко преди чудната си кончина св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент през 941 г. на 25 март – Благовещение, известно като Завета на преп. Йоан Рилски. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път. Оригиналният текст на Завета е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете. Оригиналите на някои от тях са съхранени в библиотеката на Рилската света обител.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (11 Votes)

 DSC2990Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще поведе вярващите за седми пореден път по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски. 

Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне на 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия. 

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще взимае участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PlakatНа 11 юли (понеделник) от 18.30 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (северно крило на Ректората) ще бъде представено изданието “Паламика” на проф. Георгиос Мандзаридис, книга за живота и богословието на св. Григорий Палама.

„Обръщайки се към богословието на Палама, намираме една автентична форма на Православието, която, без да пречи на изблика на нови форми на нейното живеене и изразяване, представлява истинен показалец и водач за живота на Църквата и нейното богословие“, пише самият автор.

Излизането на „Паламика“ на българския книжен пазар е добър повод за дискусия по темата за същността на исихазма, за съхраняването и динамиката на Православното предание, за духовната ценност на монашеския опит и т.н.

Участници в представянето ще бъдат: преводачът на книгата доц. д-р Светослав Риболов, нейният редактор доц. д-р Мариян Стоядинов, проф. дфн Калин Янакиев и проф. д-р Иван Христов.

Организатори на събитието са: Издателство “Омофор” и Център за изследване на Патристичното и византийско духовно наследство.

3.5333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.53 (15 Votes)

76019 189199867921033 2070242261 nФондация “Диалог и милосърдие” организира курсове по италиански език за студенти и богослови в Южна Италия. Фондацията има сключени споразумения с университетските общности в Калабрия, Реджо Калабрия, Катанзаро, Косенца, както и в Катания и Месина в Сицилия, и се специализира в преподаването на италиански език и запознаване с християнската история на Южна Италия.

В изпълнение на тези дейности фондация “Диалог и милосърдие” си сътрудичи и с други неправителствени организации от Италия, като основни партньори са: Асоциацията "Православни в Калабрия" и Асоциацията "Св. Кирил и Методий - Йоан Павел Втори".

Проектът “Езиково обучение в Италия” дава възможност на български студенти и интелектуалци да специализират в Италия.

Програмата за езиковото обучение включва:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики