Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 9692На  1 и 2 октомври в храм  „Св. Атанасий'' ще се открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца, имащи интереси в тези области. Заниманията се провеждат от специалисти и са безплатни. Графикът е следният:

Детски хор „Ангели” - репетиции се провеждат всяка събота от 10 до 11,30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Диригент и ръководител на хора е Евгения Григорова.

Школа по изобразително изкуство - занятията са всяка събота от 11,30 до 12,30 ч. Възрастовата група е от 6 до 12 години. Преподавател е художничката Тереза Зиковска.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Plakat osinovyavaneПрез октомври стартира проектът "Осиновяването - радост и изпитание", който е насочен към всеки, който се вълнува от темата и иска да научи повече за възможностите за осиновяване на дете в България.

Ако сте изправени пред дилемата дали да осиновите дете, навярно пред вас са възникнали куп въпроси. Много от тях се основават на стаени страхове: някои се тревожат от това дали действително ще успеят да отдадат цялата си любов и да се превърнат в пълноценно семейство на дете, на което не са биологични родители; други са нерешителни заради евентуалния риск да останат неоценени и някой ден да бъдат отхвърлени и изоставени от своя осиновен наследник…

Идеята на новия проект е открито да поговорим за истините и митовете, за страховете и предразсъдъците, свързани с избора да осиновиш дете. Да погледнем на осиновяването като на възможност за получаването на най-скъпоценния Божи дар за човека – родителството. Да приемем този път като житейска мисия, зачената в ума, израснала с желанието, осъзната във времето и родена от сърцето.

Организатор на курса е фондация "Покров Богородичен", а лектор на беседите ще бъде Жасмина Донкова – доктор по богословие и философия, и майка на 2-годишен син, която от позицията на личния опит ще сподели трудностите и радостите на родителя осиновител, както и най-важните практически стъпки в процеса на осиновяването.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

daravanoglouupsliderЕдин от най-добрите съвременни изпълнители и познавачи на традицията на византийското пеене ще пристигне у нас за фестивала на Духовната музика в Габрово, който ще се проведе през октомври. Григорис Дараваноглу е протопсалт и майстор на Вселенската патриаршия, преподавател и един най-изтъкнатите живи носители на изпълнителската традиция на Цариградската певческа школа. 

Дараваноглу има множество публични изяви по телевизията, радиото, както и в различни концертни зали в Атина и други градове на Гърция и извън нея. Води мастер-класове в областта на византийската музика. Почитателите на тази музикална традиция могат да чуят негови изпълнения по време на фестивалните концерти в Габрово, той ще огласи и неделното богослужение в града по време на фестивала.

За читателите на Двери той разказва: "Роден съм и съм израснал в Цариград. Моите учители бяха протопсалтът на Цариградския патриаршески храм Василий Николаидис и доместикът Елевтерий Георгиадис. Именно те двамата, както и моят баща, изиграха най-важна роля в живота ми за овладяването на византийската музика."

Сравнявайки своя опит от изпълнения на сцената и в храма, Дараваноглу счита: "В храма няма сцена, певецът е тук, на клироса. Разполагам със свобода и безкрайно време, за да излея душата си. Това не може да се случи никъде другаде - в телевизията, под светлината на прожекторите? Невъзможно..." 

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)

СНИМКА НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТНа 26 август, петък, ще бъде проведен допълнителен кандидатстудентски прием за специалността „Теология“ на Шуменския университет. Той ще започне в 9 ч. в корпус 1 на Шуменския университет.

В рамките на специалността “Теология” се осъществява учебна дейност по редица основни, специализиращи и допълнителни дисциплини. Студентите получават задълбочена теоретична и практическа подготовка по следните основни научни дисциплини: Въведение и Тълкуване на Стария и на Новия Завет, Догматическо богословие, Литургика, Обща история на Църквата, Християнска етика, Апологетика, Църковно право,  Пастирско богословие,  Омилетика.  По време на своето обучение в бакалавърска степен студентите имат възможност (по желание) да придобият и педагогическа правоспособност чрез изучаване на специален блок от педагогически, психологически и методически дисциплини. Обучението приключва с полагане на практико-приложен държавен изпит. Завършилите специалността получават професионална квалификация „теолог“. Онези от студентите, които пожелаят да придобият педагогическа правоспособност, получават и професионална квалификация  „учител по теология”.

Към шуменския храм „Свето Възнесение” е обособена учебна аудитория за студенти-теолози. Там се провеждат както редовни часове по дисциплината „Богослужение“, така и извънучебни занятия за усвояване на богослужебния ред и църковното пеене. В другия храм на гр. Шумен – „Свети Трима Светители” - се извършват всекидневни вечерни и утринни богослужения. Присъствието и участието на студентите-теолози в тях създава благоприятни условия за формирането им като добри църковни практици.

Документи на кандидат-студентите се приемат до 26.08.2016 г., петък, включително (без неделните дни) от 8.00 часа до 16.00 часа в Университетския информационен център (Корпус 1) на Шуменския университет. Кандидат-студентите представят следните документи: оригинал и копие на лична карта и оригинал и копие на диплома за завършено средно образование.

Изпитът е в две части  – писмен (тест)  и устен. Оценките от държавните зрелостни изпити, проведени в периода 2008–2016 г.,  се признават за равностойни на резултатите от кандидатстудентски конкурсен изпит.

За повече информация:

www.shu.bg  GSM: 0896613054

e-mail: katedra_theologia_shumen@abv.bg

3.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 3.27 (11 Votes)

59569581Възстановява се ежегодното поклонническо пътуване до Пачаевската и Киево-Печерската лавра, организирани от шуменския свещеник о. Красимир Капитанов, които бяха преустановени през последните години заради усложнената обстановка в Украйна. Пътуването ще се проведе от 22 до 29 август 2016 г.

Програма:

22. 08. 2016 г. (понеделник) – Тръгване от гр. Шумен в 9.00 часа сутринта от храм „Св. Три Светители” (площад Кристал).

23.08.2016 г. около обяд - Пристигане в Почаевската лавра. Настаняване.  Свободно време и посещение на служби в манастира.

24.08.2016 г. – Участие в ранна Св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица, посещение на пещерния храм в лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и Амфилохий Почаевски – чудотворци.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб