Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Objava Predstavjane NBU Patriarch Kiril DnevnitsiНа 13.3.2018 г. в Корпус 1 на Нов български университет ще се състои представяне на Дневниците на Светейшия Български патриарх акад. д-р Кирил. Издател на книгата е Нов български университет, а организатор на събитието е „Център за книгата“ при НБУ. Книгата ще бъде представена от доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров, а сред дискутиращите ще бъдат съставителите на изданието гл. ас. д-р Живко Лефтеров и д-р Момчил Методиев, преподаватели и студенти от НБУ.

По време на представянето изданието ще се продава с 10% отстъпка.

Начало на събитието – 16:30 ч.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

11 sveti andrei curkoven brak svatba svatbena agencia sofiaЦърковното настоятелство при храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ в София (ул. „Опълченска“ 112) организира беседа на тема „Просветната дейност на Зографския манастир през XXI век“. Беседата ще се проведе понеделник (12 февруари) от 18:00 ч. Лектор ще бъде свещ. Козма Поповски, ефимерий на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, сътрудник в Църковно-историческия и архивен институт на Българската патриаршия и участник в научно-просветната програма на манастира „Св. вмчк Георги Зограф“.

През последните години Зографският манастир работи по програма за популяризиране на богатото духовно и културно наследство на българската обител на Света гора, изучаване на манастирската история в контекста на светогорската, българската и балканската църковна история. За тази цел манастирът си сътрудничи със специалисти от страната и чужбина в различни области. През изминалата година бяха издадени 20 празнични непубликувани и редки икони от Зограф, преди няколко дни излезе и ново двутомно издание на История славянобългарска, която се съхранява в св. обител.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Sv GrigoriiВ края на януари Църквата чества паметта на трима велики отци, които поставят основите на православното догматично богословие – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов (наричани Свети Трисветители). По този повод, няколко дни преди техния празник, на 30 януари, столичната енория към храм „Рождество Христово“ и Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, организират поклонение до мощите на св. Григорий Богослов (329 - 25 януари 390 г.), които се покоят в Неа Карвали, близо до Кавала (Гърция).

Св. Григорий Богослов е патриарх на Константинопол, един от кападокийските св. отци, който допринася изключително много за точното изясняване на православното учение за Светата Троица. Паметта му се чества самостоятелно на 25 януари, когато в Неа Карвали се стичат християни от цялата страна. Неговите св. мощи са пренесени от родната му Кападокия от малоазийски гръцки бежанци през 1924 г. при размяната на населението между Гърция и Турция. Почти веднага в Неа Карвали е издигнат храмът, където сега се покоят неговите св. мощи. Там се съхранява и църковната утвар от стария храм в Карвали в Мала Азия, където векове наред е лежало тялото на великия Константинополски патриарх.

Повече за живота и огненото слово на св. Григорий Богослов може да прочетете в статиите: Св. Григорий Богослов за състоянието на Църквата през 4 век и Св. Григорий Богослов: За мен самия и за епископите.

Това е поредното пътуване, организирано от софийска енория и Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Основната цел на поклонническите пътувания е не само да се даде възможност на участниците да се поклонят на общоправославни светини, но и да се спомогне за опознаването на хората в енорията. Пътуванията, в които участват и енорийски свещеници, както и православни богослови, се превръщат в образователни пътешествия, по време на които участниците научават много неща за православната вяра и историята на нашата Църква. Свещеници, участвали в мисионерската инициатива на Софийска митрополия, споделят, че по този начин към църковния живот в техните енории са привлечени нови хора, семейства, открили за себе си красотата на православния духовен живот.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

50310944В столичния храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ се възобновява провеждането на беседи, които ще бъдат изнасяни от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18 ч. Първата беседа ще се проведе на 6 ноември от 18 ч. За пръв лектор е поканен зам. деканът на БФ на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р. Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции, озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма. 

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ (ул. „Опълченска“, №112) има дълги традиции в организирането на беседи по християнски теми. Още в тежките за Църквата години на комунистическия режим храмът е средище на християнската духовност – по инициатива на свещениците и с помощта на църковното настоятелство там редовно изнасят беседи едни от най-големите български богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др. Един път седмично вярващите хора се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна на православното слово. През тези години се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовната просвета на вярващите. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом и досегашен предстоятел на храма о. Иван Касабов, но с напредването на възрастта му постепенно традицията се прекъсва. Сегашното църковно настоятелство с председател отец Стилиян Табаков решава да възобнови беседите, като продължи традицията да кани духовници и богослови, преподаватели в богословските школи у нас. Настоятелството кани всички, които имат интерес към православната духовност, да присъстват на беседите и да се включат в дискусиите по зададените теми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

rozhdestvo hristovoЗа седма поредна година стартира Националният ученически конкурс, посветен на Рождеството на Спасителя. Той се организира от Министерството на образованието и науката, РИО-Бургас, Националният дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството и православната вяра.

Участват ученици в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:
І –ва възрастова група – от 1-4 кл.
ІІ –ра възрастова група – от 5-8 кл.
ІІІ-та възрастова група – от 9-12 кл.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб