Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
Властта да свързват и да развързват (Мат. 18:18), тоест да прощават греховете на хората, а в най-общ смисъл – властта на духовното ръководство и отчество, Господ Иисус Христос поверил на Своите апостоли. От тях тя преминала към следващите поколения епископи и пастири. И духовното ръководство винаги се възлагало на пастирите на Църквата, въпреки че в определени епохи, например, в епохата на иконоборчеството, когато те не достигали или много от тях се отклонявали в еретични учения, с духовно ръководство се заемали и обикновени монаси.


В историята на Църквата съществували различни типове духовно ръководство, но като основни бих посочил два от тях. Първият – е служението на енорийския свещеник, който се явява духовен ръководител на своите енориаши. Вторият тип получил разпространение във Византия и в Русия: т. нар. старчество.

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (20 Votes)
Епископ Иларион (Алфеев)Случва се пастири да изискват от съпрузи пълно въздържание от брачно общение, с мотива, че бракът съществува единствено с цел раждането на деца, и ако съпрузите не искат да имат деца или вече имат деца, а повече не могат да отгледат и възпитат, те трябва да се откажат напълно от съпружески живот. Подобна гледна точка противоречи на Православието. Според учението на Светите Отци, бракът съществува заради любовта между мъжа и жената, и тази любов се проявява в брачното общение. Затова отказът от съпружески живот в брака, с изключение на специално установените постни дни, в които се изисква пълно въздържание, не може да бъде оправдан. В краен случай, такова изискване не бива да се поставя на миряните.

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (32 Votes)
Разговор на Сурожкия митрополит Антоний със сътрудника на списание "Церковь и время" йеромонах Иларион Алфеев.

Текстът е публикуван в списание “Церковь и время” № 2 (9) 1999, издавано от Отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия.

Митрополит Антоний- Владико, как Вие оценявате определението на Светия Синод от 29 декември 1998 година, посветено на «зачестилите случаи на злоупотреба в духовническата практика, които се отразяват негативно на състоянието на църковния живот»? 

 - Значението на този документ е неоценимо. Отдавна трябваше да бъде написан такъв документ. И най-важното, не е достатъчно да сме удовлетворени само от призива към безотговорните или греховно настроените хора, или към обезумелите от своето "величие", свързано със сана, - трябва да се вземат някакви мерки. Това е напълно справедливо и необходимо, но аз мисля, че трябва да последват и действия. Духовници, които с постъпките си разрушават човешките души и внасят съблазън сред своите духовни чада, трябва да бъдат подложени на дисциплинарни наказания. Някои от тях би трябвало просто да бъдат лишени от правото да изповядват, като им се остави само правото да извършват Божествена Литургия; те не бива да предлагат никому някакво духовно ръководство. В случай, че нарушат това правило, би трябвало окончателно да им се забрани да служат, тъй като тук става дума не за това как духовникът върши работата си, а как гради или разрушава чуждите души.

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)
- Нека се обърнем към конкретни случаи, споменати в определението на Синода от декември 1999 година. Нерядко се случва следното: духовникът внушава на духовното си чадо, че монашеството е по-висше от брака, и фактически го принуждава към замонашване. В подобна ситуация понякога се оказват възпитаниците на духовни училища, които са застанали пред избора или да встъпят в брак, или да станат монаси. Като не са в състояние да вземат собствено решение, те отиват за съвет при стареца и той им казва нещо такова: "Монашеството е твоят път, благославям те за постригване".
 
- Струва ми се, че такова положение е толкова уродливо и възмутително, че трябва да се взимат най-строги мерки да не се случва подобно нещо. Защото и монашеството, и бракът искат свобода и зрялост. Свободата, по определението на Хомяков, е онова състояние, когато човек е самия себе си, не жалко изображение на това, което той мисли за себе си или какъвто - както му се струва - би трябвало да бъде, а в пълния смисъл самия себе си. Затова ако човек не знае дали да приеме монашеството или да встъпи в брак, това означава, че той не е готов нито за едното, нито за другото, нито за едното, нито за другото не е узрял. Разбирам, че от практически съображения академията и семинарията искат възпитаниците им по-бързо да станат свещеници и затова ги тласкат към монашество или към брак. Помня един случай, когато духовник беше поставил на един млад възпитаник ултиматум: за една седмица да си намери жена и да се ожени, защото той иска да го ръкоположи. Това е ужас, това е престъпление. На човек трябва да му се даде време и възможност да съзрее.

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (32 Votes)
- В определението на Синода се споменават случаи, когато духовникът принуждава към встъпване в брак с лице, препоръчано от самия пастир. Как се отнасяте към подобна практика? Доколко въобще е правомощен духовникът да се намесва в решаването на такива въпроси?

 

- Ще кажа следното: абсолютно неправомощен, той няма никакво право да определя в такава степен и в такава форма бъдещето на двама души. Въобще, да встъпиш в брак по принуда, както и да приемеш монашеството по послушание, е безумно и греховно; и грехът, разбира се, лежи на съвестта на онзи свещеник, който слага такова непоносимо бреме на приемащия монашеството или встъпващите в брак. Това е недопустимо. Духовникът трябва да подготвя двойката, да ги научи какво е брачната любов, брачното целомъдрие, брачната чистота, брачното душевно-телесно единство, и когато те са готови, да ги венчае. При това той не бива да избира жениха или невестата за друго лице.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит