Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (42 Votes)

St Catherine Sinai 12th centuryЦелта на поста е сърцето ни да развие по-голям усет за Бога. За това ще помогне внимателността към другите хора и молитвата, която е като горящ огън в дъждовен ден – колкото по-често поддържаш огъня, толкова по-ярко гори той.

За какво е нужен постът на съвременния човек?

Постът е нужен на всеки човек. Причината е, че в нас съществува една цяла пирамида: телесно естество, душевно и духовно. Св. ап. Павел много ясно казва в Послание до галатяни, че плътското, телесното в човека се бори с духовното, духовното се бори с телесното, защото те искат различни неща, те се противопоставят едно на друго. И изводът за нас е много тъжен, поради което той ни казва: „Вие не правите това, което бихте искали“.

И аз мисля, че за всички ни ще бъде много полезно да прочетем наново знаменитата Глава 7 на Послание до римляни – този вик на душата на апостола, в която той всъщност описва подобна ситуация, позната на всеки. Искаме да правим добро, а намираме в себе си друг закон и правим това, което ненавиждаме, а което обичаме, не правим: „Защото не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него върша“ (Рим. 7:19). Тъкмо заради това отслабването на плътския човек е усилване на духовния – в един и същ човек. Това по удивителен начин укрепва моята воля, за да изпълнявам волята Божия.

4.9782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (184 Votes)

Sunday of the Prodigal SonНеделя на блудния син

(Бележка на редактора: Службата за Неделя на блудния син се съчетава винаги с възкресната, т.е. неделната служба на съответния глас, който е различен всяка година заради местенето на деня на Пасха; това съчатаване с неделната служба на 5 гл. е от 2021 г., а през настоящата, 2022, година се съчетава с неделната служба на 2 гл. и т. нат. всяка година според случая. Това са неща, добре известни на църковните певци, но за богомолците, които биха използвали текста само за личната си молитва в неделния ден, особено когато нямат възможност да участват в богослужението, трябва да подчертаем, че възкресната тема на текстовете е винаги сходна и тя не се влияе от смяната на гласа, т.е. на мелодийния вид.)

Глас 5, утр. ев. 5 (Типик, 416 с.)

В събота на вечерната

Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), стихири на 10, глас 5:

Господи, към Тебе викам, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, към Тебе викам: побързай към мене, чуй гласа на молбата ми, когато викам към Тебе, чуй ме Господи! 

Да възлезе молитвата ми като тамян пред Твоето лице, въздигането на ръцете ми – като вечерна жертва, чуй ме Господи.

 Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7А)

4.9625668449198 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (187 Votes)

mitarq i fariseqНачало на Постния триод

Неделя на митаря и фарисея

(както тя се падна на 21 февруари 2021 г., т. е. съчетана с 4 глас от октоиха; в различните години гласът по осмогласника/октоиха е различен, но триодните песнопенията за тази неделя на митаря и фарисея се съчетават по един и същи начин с възкресните)

В събота на вечерната

Господи, воззвах (Пс. 140), глас 4:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме! Послушай ме, Господи! Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи!

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва; чуй ме Господи!

Стихири

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7)

На Твоя животворящ Кръст непрестанно се покланяме, Христе Боже, и славим Твоето тридневно възкресение, защото чрез него Ти обнови покварената човешка природа, Всесилни, и ни показа пътя към небето Ти, Който единствен си благ и човеколюбив.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (100 Votes)

150028Ще отговорим накратко на въпроса от заглавието, а също и на последващите възможни въпроси: защо се нарича така, кога започва и кога свършва триодът?

Какво е триодът?

Според правилата на Православната църква триод се нарича подвижният период от единадесет седмици, който започва от Неделята на митаря и фарисея (т. е. неделята, когато се чете евангелският откъс с Христовата притча за тези два контрастиращи образа на юдейска религиозност, описани в Лука 18:10-14) и завършва на Велика събота. Съгласно църковната богослужебна практика денят да започва от вечерта на предния ден, съответно и триодът започва от вечерната в съботния ден преди Неделята на митаря и фарисея.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

imageZЗа хората, запознати с църковнопевческите текстове, двете понятия са известни. Те означават едно и също: кратък молитвен текст, от една строфа, който се пее на утринната след канона и преди „Всякое дихание“ и последващите стихири (за незапознатите – това е към края на утринната). За някои от читателите може да е по-ясно да се каже, че ексапостилариите (светилните) се пеят след „Честнейшую“, но трябва да се знае, че всъщност „Честнейшую“, песнопението в чест на св. Богородица, се вмъква преди 9-а песен на канона, който именно е важната структурна част от утринната.

И така, светилният (ексапостиларият) е самоподобно песнопение (т. е. притежава своя собствена мелодия, „подобна на себе си“, съответно независеща от последователността на гласовете на византийското осмогласие). Въпросната мелодия е в два вида – на 2-ри и на 3-ти глас, като тези мелодии са основни; макар понякога да се посочва „подобен“, т. е. образец, по подобие на който се изпълнява текстът на даден светилен (както е и при други видове песнопения), тези „подобни“ са винаги леки вариации по двете неизменни основни мелодии на светилните.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски