Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

46fОт тази вечер на възкресната вечерна започнаха песнопенията, свързани с предстоящия Велик пост. Както е известно, преди поста има четири подготвителни недели: на митаря и фарисея, на блудния син, Месопустна и Сиропустна. Първите три от тези недели имат след себе си шест дена, в които продължават да се припомнят основните идеи на въвеждащата ги неделя. Така започващата Неделя на митаря и фарисея ще ни напомня примера на двамата мъже, влезли в храма да се помолят. Но мислещият се за праведен фарисей не само не постигнал целта на молитвата, а дори загубил и предимствата, които би му дало изпълнението на заповедите, ако я нямаше онази гибелна надменност. От своя страна митарят, смятан от всички за грешник, спечелил Божията милост с пълното си смирение и разкаяние. Затова нека следваме неговия пример, както ни насърчават и песнопенията в тази неделя.

На вечерната:

Стихири на „Господи, воззвах”, гл. 1

Нека не се молим като фарисея, братя, защото онзи, който се превъзнася, ще бъде унижен, но да се смирим пред Бог и в пост да извикаме като митаря: Боже, смили се над нас, грешните!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

Jesus ChristНакрая ви представяме в български превод и осемте тропара, които се пеят на третия антифон на св. Литургия в неделния ден, когато владее глас осми от осмогласието (октоиха) на източноцърковното песнопение. Тази поредица от осем гласа се повтаря, „върти се“ през цялата година.

И в тропарите на осмия глас, въвеждани със стихове от блаженствата (изречения на Иисус Христос от Неговата проповед на планината), чуваме същите теми, както в предходните гласове. Това са: възхвала на кръстните страдания на Спасителя и изкуплението чрез тях, възкресението, включително и възвестяването му от жените-мироносици, изпросва се затъпничеството на св. Христови апостоли, величае се Светата Троица и накрая, както е прието в православното богослужение, с поетични слова се отдава заслужена почит на св. Богородица. И всичко това е насочено към постоянната просба: Господ Иисус Христос да се смили над нас и да си спомни за нас, така както Го беше помолил и благоразумният разбойник на Кръста.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 8

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Спомни си за нас, Христе, Спасителю на света, както на кръстното дърво си спомни за разбойника, и удостой всички с небесното Си царство, единствен милостиви!

4.9431818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (176 Votes)

St Isaak the SirianНа вниманието на читателите ни предлагаме една забележителна молитва на преподобния Исаак Ниневийски или Сириец. Църквата е отредила неговата памет да се чества на 28 януари, заедно с другия много известен сирийски отец – преп. Ефрем (4 в.).

Св. Исаак е живял през втората половина на 7 в. Родом сириец, той e отлично образован и високо духовен църковник. Живял e отшелнически уединен, но и в манастир недалеч от библейския град Ниневия. Известно време е Ниневийски епископ, а после отново се връща към монашеския живот и до своята кончина се подвизава, пише и наставлява в т. нар. Скитска пустиня, южно от Нитрийската пустиня и на запад от делтата на р. Нил, където и до днес съществува манастирът „Дейр Сурианѝ“. Написал е много съчинения на сирийски език. Канонизиран е както от Православната, така и от дохалкидонските църкви.

Подвижникът-мистик задълбочено разяснява Св. Писание, божествените тайни, Христовия съд, духовното ръководство, описва и анализира съзерцанието и молитвата, същността на монашеския живот, състоянието на праведност и греховност, способите за самоусъвършенстване.

Текстът на дългата, но много дълбока по съдържание и поетична по език молитва преведе от руски език българският свещеник Траян Горанов, служещ в гръцка църква в гр. Торки, Великобритания. Ето и текста на самата молитва:

Всеславни Боже, Който живееш в неразгадаемо мълчание! С всичките си кости и от все сърце Ти принасям служба, достойна за Тебе, а душата ми се скланя глава до̀земи. Заради моето обновление Ти си построил на земята скиния на любовта (човешкото тяло на Иисус Христос, бел. ред.), място за почивка на Твоята воля, храм от плът, устроен чрез свещения елей, който превишава всяко светилище. Ти си го изпълнил със Своята святост, за да се извършва в него служението на всички; в него си указал поклонението на вечните ипостаси на Твоята Троица и на световете, които си сътворил по Своята благодат, разкрил си неизказаната тайна и сила, която не може да бъде почувствана или разпозната от сетивата на Твоите творения, получили живот от Тебе. Пред нея ангелските същества са потънали в мълчание от учудване пред облака на тази вечна тайна и пред потока от слава, изтичащ от изумлението, защото в мълчание ѝ се покланя всяко разумно същество, като се освещава и става достойно за Тебе.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

AmpelosОт тази съботна вечер започна седмицата, през която владее седми глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в превод осемте тропара, предвидени да се пеят на третия антифон на неделната св. Литургия, въвеждани със стихове от Блаженствата. Темата им е неизменно възкресна: за кръстната смърт на Иисус Христос и осъщественото чрез нея изкупление на човечеството, възпява се естествено и величавото Христово възкресение.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 7

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Хубав беше и добър за ядене плодът, който ме умъртви, а Христос е дървото на живота, от което ям и не умирам, а казвам заедно с разбойника: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

 MG 7593От тази вечер започна богослужебната седмица, през която владее шести глас от осмогласието на източноцърковното пеене. На утрешната неделна св. Литургия като трети антифон се пеят блаженствата със следните осем тропара, посветени на изкупителната кръстна смърт и на възкресението на Иисус Христос. Нека ги прочетем като лична молитва в неделния ден, защото той наистина е Господен ден.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 6

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Спомни си за мене, Боже, Спасителю мой, когато дойдеш в царството Си, и ме спаси, защото Ти единствен си човеколюбец.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари