Мобилно меню

4.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (87 Votes)

 Sermon on the Mount Beatitudes IconОт вечерната служба на 11 януари започва седмицата, през която владее пети глас от системата на осмогласието в източноцърковното пеене. Представяме ви в български превод тропарите от третия антифон (т. нар. тропари на Блаженствата) на неделната литургия. Както ще видите, тяхната тема отново е изкупителната смърт на кръста на Господ Иисус Христос, Неговото възкресение и поклонението на жените-мироносици, първите проповедници на Възкресението. Тропарът след краткото троично славословие естествено е посветен на Светата Троица, както и тропарът след втората част на това славословие по правило е посветен на Божията майка, „одушевения Божи храм“ и „врата непроходна“ (т. е. през която никой не е преминал, освен въплътеният Божи Син). Прочетете тези текстове като лична молитва в удобно за вас време в неделния ден.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 5

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Разбойникът на кръста повярва, че Ти, Христе, си Бог, и искрено Те изповяда от сърце, като извика: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Sermon on the Mount IconПрез започващата седмица владее четвъртият глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в български превод текста на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 4

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Чрез дървото Адам беше изселен от рая, а чрез кръстното дърво разбойникът се засели в рая: единият, като вкуси, наруши заповедта на Създателя, а другият, като беше разпнат заедно (с Христос), изповяда за Бог Скрития; спомни си и за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

7641През започналата (от богослужението в събота вечер) църковна седмица владее трети глас от византийското осмогласие. Макар и да сме в дните след Рождество Христово (така нареченото „попразненство на Рождество Христово“), когато към неделните (възкресни) богослужебни текстове се добавят и празнични песнопения, „възкресното“ все пак е водещото, защото Пасха, Възкресението Христово, е и си остава празник на празниците.

Предлагаме за богослужебно ползване или за личното молитвено правило български превод на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на св. Литургия – гл. 3

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Η ομιλία επι του ορους 1През тази семица владее Втори глас от осмогласието (октоиха) на източноцърковното пеене. Отново даваме в превод тропарите на третия антифон за неделната литургия, които говорят за изкупителната смърт на Кръста, погребението и Възкресението на Господ Иисус Христос. И, както е обичайно в православната богослужебна традиция, последният тропар винаги е посветен на Пресвета Богородица.

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани. 

Поднасяме ти думите на разбойника и Те призоваваме: спомни си за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Кръста Ти посочваме, Човеколюбче, който Ти заради нас прие за прошка на греховете ни.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

1492083521В началото на св. Литургия в неделя (както и на всяка литургия) се пеят три антифона. Първият е „По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси ни!“ (цсл.: „Молитвами Богородици...“) или Псалом 102 („Благославяй, душо моя, Господа!“).

Вторият е „Сине Божи, възкръснал от мъртвите, спаси нас, които Ти пеем: Алилуйя!“ (цсл.: „Спаси ни, Сине Божий...“) или Псалом 145 („Душо моя, хвали Господа!“).

Третият антифон, по време на който се извършва Малкият вход, е съставен от онези девет изречения на Иисус Христос, произнесени по време на проповедта Му на планината (Мат. 5:3-12), които започват с думата „Блажени“ и затова са известни като „Блаженствата“.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики