Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (90 Votes)

229330.bЕдин от известните духовни старци на Света гора през втората половина на миналия век е старецът йеромонах Харалампий Дионисийски (1908-2001 г.). Известен е с това прозвище, защото през 1988 г. е избран за игумен на манастира „Св. Дионисий“ на Атон, на който пост остава две десетилетия. Най-напред обаче отива и се подвизава в т. нар. Нов скит (на гръцки Неа скити). За онова време старецът разказва следната история.

Още когато бил там, при него дошъл на изповед монах от друго братство, в което монасите се причастявали на всеки петнадесет дни. Монахът обаче намислил да напусне своето братство и да дойде в братството на стареца, за да се причастява по-често. Защото при отец Харалампий монасите се причастявали всеки ден. Като чул проблема на монаха, отец Харалампий му казал:

- Аз съм за честото причастяване. Ти, ако проявяваш послушание, ще се причастяваш на всеки петнадесет дена, но ще внимаваш с духовния си живот, за да държиш здраво Христос в себе си, докато се причастиш отново. Ако пък редовно се причастяваш, но не изпълняваш своя монашески дълг, Христос веднага напуска и те оставя в дългове. Монашеският живот, чедо, иска точност. Това не е шега.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

d0b2d181d0b8Втора Неделя след Петдесетница – на всички български светии

Утреня

Бог Господь, Пс.117, гл.1:

        Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

         Господ е Бог и ни осия, благословен е Идещият в името Господне!

         Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

         Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

         Стих 4: Камакът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в нашите очи.

Тропари

Възкресен тропар, глас 1: Кaмени запечaтану

Когато гробът бе запечатан от юдеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света. Затова, Животодателю, небесните сили Ти възпяваха: слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето Царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (87 Votes)

102976413 2657681527666710 1883014045904216473 nВЕЧЕРНА

Стихири на Господи, воззвах: Глас 1: 

Празнуваме Петдесетница и пришествието на Духа, осъщественото обещание и изпълнението на надеждата. О, какво тайнство – толкова велико и досточтимо! Затова зовем към Тебе: Създателю на всичко, Господи, слава на Тебе!

С езиците на другородците, Христе, Ти обнови Своите ученици, за да Те проповядват пред тях като безсмъртно Слово и Бог, Който дава на душите ни велика милост.

Всичко дава Дух Свети: излива пророчества, свещениците усъвършенства, неграмотните научи на мъдрост, рибарите показа като богослови, създава тялото на Църквата. Утешителю, единосъщен и съпрестолен на Отца и Сина, слава Тебе!

Глас 2: Видяхме истинската светлина, приехме Духа небесен, намерихме истинската вяра, покланяйки се на неразделната Троица, защото Тя ни спаси.

Чрез пророците Ти ни възвести път на спасение и чрез апостолите възсия, Спасителю наш, благодатта на Твоя Дух; Ти си Бог пръв и последен, и во веки Ти си нашият Бог!

В Твоите двори ще възпея Тебе, Спасителя на света, и прекланяйки колена, ще се поклоня на Твоята непобедима сила; вечер, сутрин и по пладне, и по всяко време ще Те благославям, Господи!

В Твоите двори, Господи, ние верните, преклонили колената на душите и телата си, възпяваме Теб, безначалния Отец, събезначалния Син и съвечния и всесвят Дух, Който просвещава и освещава нашите души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

goliama zadushnica 780x405УТРИННА

Шестопсалмие.

Алилуия, гл. 8:

Стих: Блажени, които си избрал и приближил до Твоите двори, Господи!

Алилуйя, алилуйя, алилуйя!

Стих: Техните души ще обитават в добро място.

Стих: И паметта им пребъдва от род в род.

Тропар, гл. 8.

Εдинствени Създателю, Който с дълбоката Си мъдрост всичко си устроил човеколюбиво и на всички си дал полезното, упокой, Господи, душите на Твоите раби (Твоя раб, Твоята рабиня), защото те възложиха всичкото си упование на Тебе, Твореца и Създателя, и наш Бог.

Слава... И сега...

Имаме те и стена, и пристанище, и добре приета молитвеница пред Бога, Когото си родила, Богородице безмъжна, спасение на верните.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

20180828 112738.538x0 isБлагословен Бог наш…

Заупокойна ектения

С мир на Господа да се помолим!

За мира от небето и за спасение на нашите души, на Господа да се помолим!

За прощение греховете на тези, които са се преселили в блажена памет, на Господа да се помолим!

За незабравимите Божи раби (имената), за техния покой, тишина и блажена памет, на Господа да се помолим!

За да им се прости всяко волно и неволно прегрешение, на Господа да се помолим!

За да застанат неосъдително пред страшния престол на Господа на славата, да се помолим!

За да се освободят от всяка болест, печал и въздишка, и за да ги всели там, гдето грее светлината на Божието лице, на Господа да се помолим!

За да настани нашия Господ Бог душите им в място светло, място тревисто, в място покойно, гдето пребивават всички праведници, на Господа да се помолим!

За да се избавим от всяка скръб, гняв, беда и нужда, на Господа да се помолим!

Защити, спаси, помилуй и ни запази, Боже, с Твоята благодат!

След като изпросихме за тях Божията милост, царството небесно и опрощение на греховете, нека сами себе си и един другиго, и целия наш живот на Христа Бога да отдадем!

На Господа да се помолим!

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит